• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

cutremur in 2009-2014 ?

Cutremurele din 2003 si 2006 din Iran au avut magnitudini de 6,1 pana la 6,5 grade. In 2003 am avut seisme in estul Tuciei (1 mai, 6,4 grade, Bingol) si Iran (26 decembrie, 6,5 grade, Bam).
Oricum in perioada 2004-2009, in estul Turciei si Iran nu s-a produs nici un cutremur de magnitudine peste 7,0. Ideea este ca trebuie sa fie evenimente seismice foarte puternice, de magnitudine peste 7,0, in zonele mentionate, pentru a se putea crea conditii pentru un seism major in Vrancea.
Nu se poate trage concluzia ca nu suntem legati de estul Turciei si de Iran in ceea ce priveste seismele majore. Dar este evident pentru oricine faptul ca in ultimii ani, Turcia nu a avut activitate seismica semnifivativa. Iar in Iran au avut loc, ce e drept, cateva seisme de circa 6,0 grade (ultimul in septembrie 2008), totusi nu majore (adica nimic de peste 7,0).
Nu ma astept ca Vrancea sa ne zguduie cu o magnitudine peste 7,0 in timp ce scriu acest raspuns. Nici chiar asa. Or fi seismele surprinzatoare, totusi apreciez ca nu este posibil un seism de magniutudine peste 7,0 chiar acum. Iti recomand sa citesti sinteza realizata de real32 la topicul in care se discuta despre legatura dintre cutremurele vrancene si cele din Turcia si Iran, si vei vedea ca in ultimii 600 de ani, cel putin, marile cutremure vrancene de magnitudini peste 7,0 au avut, intotdeauna, inainte, seisme de proportii in estul Turciei si/sau nord-vestul Iranului. Sigur, difera intervalul de timp, poate fi de 5 luni, poate fi de 1 an, poate fi chiar si de 10 ani, dinamica microplacilor tectonice este complexa. Niciodata cutremurului vrancean nu a aparut a doua zi dupa seismele majore din Turcia/Iran, ci dupa un timp mai lung sau mai scurt.

Pentru secolul XX: 26 decembrie 1939 Erzincan, Estul Turciei, magnitudine 7,9 (cel mai mare seism din Turcia) si 24 noiembrie 1976 Van, Estul Turciei-Iran, magnitudine 7,3.
Pentru seismele mai vechi, vezi sinteza lui real32. http://www.cutremur.net/topic/677-c...tura-acestora-cu-seismele-din-turcia-si-iran/
Repet: nu putem trage concluzia ca Vrancea nu are legatura cu Turcia si Iran. Chiar si simplul fapt ca in Turcia activitatea seismica este slaba, iar Vrancea nu da seisme importante, in aceasta perioada, cred ca spune ceva.
Sigur, sunt unii batranei care cobesc in nestire tot timpul, de 11 ani caraie in nestire ca vine, cica, marele cutremur, si cica vor muri 500.000 sau 20.000 de oameni in Bucuresti. Eu as sugera sa dam :55: :55: :) acestor cobe care nu au ce face probabil, isi mananca pensia degeaba si innebunesc lumea cu prostii de duzina.
 
Salut,

Citesc de foarte mult timp acest site si ma bucur ca exista. Cand se aude un zvon cum ca s-ar apropia un cutremur devastator, dau fuguta aici si ma mai linistesc...cat de cat. Numai ca ieri am primit un mail care circula printre cunoscuti care suna asa " S-a reactivat falia seismică Vidraru-Snagov-Shabla, mai periculoasă decât cea din Vrancea"
Citez :
"Pentru România sunt două veşti în ceea ce priveşte seismicitatea: una proastă, cealaltă foarte proastă. Profesorul universitar Vasile Mocanu spune că ne putem aştepta oricând la un cutremur în zona Vrancea, care ar putea avea 7,6 grade Richter, adică mai mult decât cel din 1977. În plus, s-a reactivat falia tectonică Vidraru - Snagov-Shabla ( Bulgaria ), care poate produce seisme cu efecte mult mai grave decât cel din Vrancea.
Vrancea nu este singurul focar seismic din România. Dacă aici cutremurele se produc la adâncimi mari, de peste 100 de kilometri, există o mulţime de alte focare de suprafaţă, dispuse pe aproape tot cuprinsul ţării, din Banat până în Dobrogea şi din Satu Mare până la Giurgiu. În cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 până la 70 de kilometri adâncime şi au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor români, aceste zone seismice de suprafaţă se activează o dată la 50 sau la 100 de ani."

Oare e adevarat ?

Multumesc,
 
Ela, bun venit si ne bucuram ca te mai linistesti cind citesti la noi.
Acel mail eu l-am primit acum vreo 8-9 luni. evident ca ce se spune acolo sint prostioare. sint si adevaruri strecurate printre. eu te sfatuiesc sa nu il bagi in seama. te mai asteptam cu comentarii.
 
Ela, bun venit pe forum :114: :113:
Acel material provine dintr-un articol publicat de un ziar numit Libertatea, si care e o pura speculatie, contine niste rastalmaciri flagrante. Nu e cazul sa iei in serios astfel de materiale...
 
In primul bine ai venit pe forum, Ela :113:.

Apoi legat de seism sa nu uitam ca si in mod oficial pana in 2021 ar trebui sa fie liniste.
 
Back
Sus