• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremure în Ploieşti

LucianV

New member
Înscris
3 Noi 2007
Mesaje
1
Scor reacție
0
Salut tuturor!

Ce date şi informaţii aveţi despre impactul cutremurelor în Ploieşti? Sunt foarte curios mai ales de cel din 1940 şi şi mai curios de cel din 1977 (a fost pretextul pentru care a fost demolat şi ultimul colţ din centrul vechi).
 
Nu detin date referitor la cutremurul din 1940, dar cel din 1977 a produs multe pagube si in Ploiesti.

Foarte multe avarii ducand pana la prabusiri partiale au fost constatate la cladiri de locuit noi din zidarie portanta, parter + 4 etaje, construite in numar mare in cartierul Ploiesti Nord, intre 1963 si 1964. Majoritatea lor, fiind amplasate cu axa longitudinala pe directia Nord - Sud, au primit unda de soc pe o directie mai apropiata de axa transversala, ceea ce a dus la avarii importante si/sau prabusiri partiale. In plus cladirile acestea erau construite fara a se fi luat masuri antiseismice desi se aflau intr-o zona cu grad de intensitate seismica 8 (conform hartilor din acea perioada).

Deficientele observate la aceste cladiri au fost:
- diafragmele de zidarie nu au fost continui pe ambele directii
- au lipsit elementele de beton armat monolit de legatura la colturi si intersectii
- plansee din fasii prefabricate cu goluri, rezemate direct pe zidarii cu monolitizari nesatisfacatoare
- goluri mari pentru usi si ferestre care nu au fost bordate cu elemente din beton armat monolit
- calitatea materialelor slaba: caramida marca 75 si mortarul M 25

Avarii produse: fisuri si crapaturi mari cu diferite orientari, dizlocari de ziduri, expulzari de colturi, frontoane iesite din plan, forfecari generale pe tot conturul de baza, degradari la scari (dizlocarea rampelor si podestelor), etc, care au dus in unele cazuri la prabusiri partiale.

Cladirile vechi au suferit si ele avarii importante. Acestea erau realizate din materiale foarte slabe, iar in plus la cele din zidarie portanta s-a observat efectul defavorabil al lipsei unei legaturi transversale a zidariei. Cele avariate grav, cu crapaturi mari si dizlocari ale zidariei portante, cu planuri de rupere inclinate la 45 de grade sau in forma de X au fost considerate (pe buna dreptate) incapabile sa suporte un nou seism, in unele cazuri existand pericol de prabusire ( in special in cazul planseelor cu grinzi de lemn sau chiar metalice lipsite de legaturi orizontale care au prezentat fisuri numeroase mai ales pe contur).

Avariile observate la aceste cladiri au fost: fisuri verticale la intersectia zidurilor insuficient tesute, sau deasupra golurilor de usi, avarii la casa scarilor (fisuri, crapaturi, dizlocari sau prabusiri ale peretilor), calcane de pod prabusite, dizlocari sau expulzari de ziduri, ducand pana la prabusiri partiale sau totale.

Comportarea cladirilor vechi cu structuri combinate, cu zidarie portanta perimetrala si stalpi interiori de beton armat a fost in general slaba, chiar in cazul planseelor de beton armat, datorita lipsei peretilor interiori de rezistenta care sa asigure rigiditatea si preluarea fortelor orizontale seismice. S-au produs numeroase avarii, crapaturi si chiar dizlocari in majoritatea zidurilor, in special la colturi, precum si fisuri in grinzi si placi, avarierea casei scarilor, ajungand pana la prabusiri partiale sau complete.

La multe cladiri vechi, situate in zona centrala ca: fosta primarie, palatul culturii (fostul tribunal), posta veche, etc, avand subsol, parter si 2... 3 etaje, cu zidarie portanta si plansee rigide peste subsol si parter si cu grinzi de lemn la restul nievlurilor s-au constatat crapaturi si dizlocari la majoritatea peretilor. La unele cladiri foarte vechi de acest gen s-au constatat prabusiri partiale de pereti portanti si de plansee la nivelurile superioare, astfel ca au trebuit sa fie demolate.

La Halele Centrale, avand schelet de beton si partial zidarie portanta s-a constatat o dizlocare la zidaria turnului. La unele biserici din Ploiesti si din alte localitati din jud. Prahova s-au constatat avarii grave si chiar prabusiri de turle (biserica Sf. Vasile).

Pentru unele cladiri vechi, fiind proiectate gresit, construite cu materiale de proasta calitate si neavand nici un fel de protectie anti-seismica, avand in vedere efectele puternice ale seismului decizia de demolare in loc de consolidare consider ca a fost corecta. De obicei consolidezi cand ai o structura care trebuie adusa la starea dinainte de cutremur, si poate doar putin \"ajutata\" din punct de vedere al protectiei antiseismice. Dar daca constructia este aproape distrusa si nu iti ofera o baza de la care sa pornesti consolidarea alegi sa o demolezi si sa construiesti una noua decat sa te coste consolidarea cat 10 cladiri noi si nici sa nu obtii niste rezultate foarte bune.

Din punctul meu de vedere efectele seismului nu au fost un \"pretext\" ci o \"cauza\" care a dus la decizia de demolare a centrul vechi de care vorbesti. Sa nu uitam ca traim intr-o tara in care activitatea seismica este foarte importanta si cand vorbim de cladiri vechi care se pot prabusi avem in vedere posibilele pierderi de vieti omenesti pe care nu stiu cine ar vrea sa le aiba pe constiinta.
 
Salut am si eu o intrebare stau intr-un bloc construit in 68 din placi de beton... la cutremurele din 77\' 86\' si 90\' nu a avut nici o problema imi puteti spune ce risc ar fii ca la un cutremur de plus 7 sa se prabuseasca ?
 
Eu locuiesc tot priin zona Nord ( care e maaare). Bolcul a trecut cu brio examenul din 77 - doar ceva crapaturi in tencuiala-si la fel pe cele mai mici care au urmat.Este dat in folosinta in 73, cosntruit 72-73. Nu stiu decat ca e \"din beton armat\", si asta stiu de la parinti . Orientarea este SV-NE.
Nu imi amintesc sa fi fost expertizat vreodata ( poate imediat dupa cutremurul din 77) si aparent nu are avarii dar....pe hol a aparut, in timp, o crapatura in pardoseala de ciment, nu stiu pana unde merge, planseul de pe casa scarii este gaurit de la et 1 pana la et 4 ( ca s-au tras cabluri de net!!), la parter a \"rasarit\" un balcon (care a presupus si spargerea unei usi!!), o parte din vecinii au decis ca nu le mai trebuie camara de pe hol si au demolat-o...si tot asa.:)
La ora actuala, daca vecinul de sub mine tranteste o usa, zdrangane si la mine usile.....:30:
Nu am nici cea mai vaga idee de unde pot sa obtin informatii despre tiipul de structura si despre gradul de risc seismic .
 
Salut am si eu o intrebare stau intr-un bloc construit in 68 din placi de beton... la cutremurele din 77\' 86\' si 90\' nu a avut nici o problema imi puteti spune ce risc ar fii ca la un cutremur de plus 7 sa se prabuseasca ?
ai uitat sa spui cite etaje are. daca e P+4, nu cred ca are vreo sansa. asta in cazul in care nu l-ati ”sabotat”...
 
Eu locuiesc tot priin zona Nord ( care e maaare). Bolcul a trecut cu brio examenul din 77 - doar ceva crapaturi in tencuiala-si la fel pe cele mai mici care au urmat.Este dat in folosinta in 73, cosntruit 72-73. Nu stiu decat ca e \\"din beton armat\\", si asta stiu de la parinti . Orientarea este SV-NE.
Nu imi amintesc sa fi fost expertizat vreodata ( poate imediat dupa cutremurul din 77) si aparent nu are avarii dar....pe hol a aparut, in timp, o crapatura in pardoseala de ciment, nu stiu pana unde merge, planseul de pe casa scarii este gaurit de la et 1 pana la et 4 ( ca s-au tras cabluri de net!!), la parter a \\"rasarit\\" un balcon (care a presupus si spargerea unei usi!!), o parte din vecinii au decis ca nu le mai trebuie camara de pe hol si au demolat-o...si tot asa.:)
La ora actuala, daca vecinul de sub mine tranteste o usa, zdrangane si la mine usile.....:30:
Nu am nici cea mai vaga idee de unde pot sa obtin informatii despre tiipul de structura si despre gradul de risc seismic .

ce bloc puia?, ce numar ca tot din ploiesti is...
 
Sincer, nu prea am auzit zgomot...e drept ca noi plecam dimineata si ne intoarcem seara.:)
oare pentru ce risc seismic este proiectat?
 
io stau in vest la baraolt etj 8..oarecum ma sint in sigurantza. blocul meu e ca cele de la castor nord. alea cu 4 etaje din nord mai ales mi se par destul de firave. sunt cele mai vechi si tanand cont de faptul ca la noi blocul, ca si constructie in sine (adica este un altfel de casa) rar se poate spune ca s-a facut RK la cele peste 20 ani cum ar trebui....in plus ca au fost incarcate cu tot felul de gresii si termopane pentru care nu au fost calculate, ca oricum au tot fost zdruncinate, ca oricum au tot fost modificate la interioare chiar imi e groaza de ceea ce se va intampla in cazul unui hutzahutza mai sever...ganditziva ca nodurile de sudare la blocurile din prefabricate expuse intemperiilor in perioada 80...2000 ca dupe aia incetishor au inceput sa fie acoperite...pot crea surprize chiar si la constructzii care teoretic ar trebui sa fie destul de oke.
 
eu stau la etj 1 si sincer eu ma simt chiar in siguranta.... blocul nu are prb si cel putin la mine pe scara nu s-au facut modificari ale peretilor in casa ... o singura faza tin minte acu vro 2 ani cand a vrut un vecin sa dea o gaura intr-un perete sa bage un cablu de net si si-a distrus bormasina :)
 
Din cate stiam eu, in nord ar fi cuprobleme cele de pe soseaua nordului si o parte din cele de pe Cameliei.
Am gasit candva si o lista pe site-ul primariei, dar nu stiu de cand este...
Aparent blocurile din Castor/polux sunt solide, ma refer la cele cu 4 etaje.
De blocul meu pot sa spun ca nu se vad nici fisuri pe exterior ( nu a fost zugravit de muuuuuuult timp) .
Ma gandeam la chestia cu orientarea: daca axa longitudinala este pe SV-NE, practic este cam pe aceeasi directie cu unda seismica, nu? In acest caz riscul e mai mare sau mai mic?:)
 
Din cate stiam eu, in nord ar fi cuprobleme cele de pe soseaua nordului si o parte din cele de pe Cameliei.
Am gasit candva si o lista pe site-ul primariei, dar nu stiu de cand este...
Aparent blocurile din Castor/polux sunt solide, ma refer la cele cu 4 etaje.
De blocul meu pot sa spun ca nu se vad nici fisuri pe exterior ( nu a fost zugravit de muuuuuuult timp) .
Ma gandeam la chestia cu orientarea: daca axa longitudinala este pe SV-NE, practic este cam pe aceeasi directie cu unda seismica, nu? In acest caz riscul e mai mare sau mai mic?:)
tot nordu cred ca-i naspa sol aluvionar...
 
Back
Sus