• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele din Dobrogea si Marea Neagra

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
In ultimii ani, au revenit in atentia publica mai multe cutremure cu epicentrele situate in partea de sud-est a tarii, in Dobrogea si chiar in interiorul platformei continentale a Marii Negre. Prin urmare, zona Dobrogei nu este chiar atat de aseismica precum parea, la prima vedere.
La baza seismicitatii Dobrogei stau o serie de sisteme de falii crustale, mai mult sau mai putin active, falii care traverseaza Dobrogea de la est spre vest, cu prelungiri atat in domeniul continental al Marii Negre, cat si catre vest, in Muntenia si chiar pana in fata Curburii Carpatilor Orientali. 4 falii importante au jucat un rol major in evolutia tectonica a regiunii Dobrogei. Evident, miscarile tectonice ale acestor falii trebuie puse in legatura cu dinamica blocului tectonic denumit in unele lucrari \"MICROPLACA MARII NEGRE\". Aceasta microplaca are, se pare, o miscare lenta de deplasare de la sud-est catre nord-vest, fiind impinsa de catre placa Anatoliei, de cea Araba-Iraniana si de cea a Marii Caspice. Totusi, blocul Marii Negre are o dinamica mai complexa, care oricum este la originea declansarii marilor cutremure adanci din zona Vrancea.
In ceea ce priveste seismicitatea Dobrogei si a Marii Negre, trebuie notat ca majoritatea cutremurelor dobrogene si pontice sunt de tip crustal, deci de mica adancime (h=5-60 km); totusi, au mai fost semnalate, ocazional, si cutremure adanci in Marea Neagra, dar de magnitudini mici. Desi inregistrarile seismologice au condus la localizarea multor epicentre in Dobrogea, atat in partea sa nordica, cat si in centrul Dobrogei si in regiunea sudica, cele mai importante cutremure au fost generate in 2 arii epicentrale diferite: zona Dobrogei de Nord si zona litorala din sudul Dobrogei, la sud de Mangalia pana in zona de la est de capul Shabla (Bulgaria).
In Dobrogea de Nord, sistemul tectonic generator al miscarilor seismice este cel legat in principal de falia Sfantu Gheorghe, care urmareste traseul bratului cu acelasi nume al Deltei Dunarii. Falia se prelungeste la vest de Tulcea, catre Braila-Galati si in continuare spre nord-vest, dar si catre est, pe domeniul Marii Negre, spre Insula Serpilor. Falia Sfantu Gheorghe este destul de activa, anual inregistrandu-se numeroase cutremure slabe in lungul acestei fracturi. Cutremurele nord-dobrogene se produc in crusta terestra, adancimile cu cele mai numeroase focare fiind 7-10 km, 14 km, 18-22 km. Magnitudinea maxima a seismelor locale din Dobrogea de Nord nu depaseste 5,4-5,5 grade pe scara Richter, dar din cauza adancimilor focale mici, aceste cutremure se resimt destul de puternic in zona epicentrala (la Tulcea si in imprejurimi). Ultimele miscari seismice mai importante generate de sistemul tectonic nord-dobrogean au avut loc la 11 septembrie 1980, 13 noiembrie 1981, 3 octombrie 2004 si 7 mai 2008.
Seismul din 11 septembrie 1980 s-a produs in zona GALATI-BRAILA, la o adancime de circa 25 km, a avut magnitudinea 4,6 pe scara Richter si a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de circa V-VI pe scara Mercalli.
Cutremurul din 13 noiembrie 1981 s-a produs in zona TULCEA-MAHMUDIA-BESTEPE, la o adancime de 11 km, a avut magnitudinea 5,2 pe scara Richter si a fost resimtit la Tulcea cu intensitatea VI-VII pe scara Mercalli.
Cutremurul din 3 octombrie 2004 s-a produs, din nou, in zona TULCEA-MAHMUDIA, la o adancime de circa 22 km, a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter, iar intensitatea in zona epicentrala a fost de VI-VII grade pe scara Mercalli; cutremurul a fost resimtit in estul Moldovei, al Munteniei, precum si in Basarabia, inclusiv la Chisinau.
Seismul din 7 mai 2008 s-a produs in nord-vestul Marii Negre, in apropiere de Insula Serpilor, la o adancime de circa 10 km, si a avut magnitudinea de 5,0-5,2 pe scara Richter; cutremurul a fost resimtit in sudul Ucrainei, in Basarabia la Chisinau, dar si in estul Moldovei si in Dobrogea, la Tulcea, Constanta, precum si in alte localitati din partea de est a Romaniei; totusi, intensitatea seismului pe teritoriul Romaniei a fost mai mica decat a cutremurului din 2004.
In afara de aceste cutremure, in zona Dobrogei de Nord s-au mai produs si alte seisme, dar de mai mica magnitudine (sub 4,5 grade pe scara Richter).
 
Dobrogea Centrala se caracterizeaza printr-o activitate seismica mai scazuta, definita prin cutremure mai rare si de magnitudini mici, care nu depasesc 4-4,5 grade pe scara Richter; de asemenea, si aceste cutremure sunt de tip crustal, cu adancimi hipocentrale de 5-60 km. O activitate seismica mai pronuntata s-a observat in vecinatatea localitatii Harsova, dar fara sa puna probleme deosebite.
Zona litorala a Dobrogei de sud, cu deosebire aria epicentrala situata la sud de Mangalia, incluzand si litoralul bulgaresc al Marii Negre, s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin cutremure care in unele cazuri au fost deosebit de violente, atingand magnitudini de pana la 7-7,5 grade pe scara Richter. Este vorba tot despre seisme crustale, de mica adancime (5-30 km), cu efecte severe in zona epicentrala. Cateodata, in cazul seismelor cu focar submarin (cum au fost cele localizate la est de capul Shabla), s-au produs si valuri seismice tsunami, asa cum s-a intamplat in anul 1901. Cutremurul pontic din 31 martie 1901, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, s-a produs, se pare, la est de capul Shabla, la o adancime de circa 15 km sub fundul marii. Seismul a avut urmari distrugatoare in zona litorala de la sud de Mangalia, mai multe sate fiind ruinate (intensitate maxima IX-X pe scara Mercalli); de asemenea, in urma cutremurului s-a format un val tsunami cu inaltimea de circa 4 metri, si s-au produs dislocari de maluri si alte fenomene geomorfologice locale. Cutremurul din 1901 a fost resimtit pe o arie destul de larga, nu numai in Bulgaria; in Romania, cutremurul a fost resimtit in toata Dobrogea, in Oltenia si Muntenia (la Bucuresti intensitatea fiind de V-VI grade pe scara Mercalli), precum si in sudul Moldovei. Cutremurul a fost urmat de un mare numar de replici si seisme secundare locale, care s-au produs pe durata mai multor ani, pana in 1905; cele mai puternice replici au atins magnitudini de 5,5-6,0 pe scara Richter si au fost resimtite si in sudul Romaniei, inclusiv la Bucuresti. Dupa anul 1905, activitatea seismica pontica a inceput sa scada, desi seisme slabe si moderate s-au mai semnalat si in anii urmatori.
In cursul secolului 20, cutremure locale moderate s-au mai produs in 1920 si in 1956; seismul din 30 iunie 1956, cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, s-a produs in zona Shabla, la sud de Mangalia, la o adancime de 25 km, si a fost resimtit in nord-estul Bulgariei, in Dobrogea si in sud-estul Munteniei, fara sa produca pagube materiale.
Cercetarile specialistilor au aratat ca seismele pontice cu caracter distrugator, comparabile cu cel din anul 1901, se repeta la intervale medii de 300-500 de ani. In afara de cutremurul din 1901, mai sunt cunoscute seisme pontice foarte puternice in anul 1444 (cu epicentrul la Varna, se pare), in jurul anului 800, in anul 543 s.a.m.d.
Structura geotectonica locala este destul de complicata, dar multi seismologi sunt de parere ca la originea seismelor pontice s-ar afla o prelungire a faliei majore IntraMoesice din Campia Romana, dar si o serie de falii locale din zona litorala a Dobrogei de Sud. Oricum, geodinamica zonei este extrem de complexa, miscarea microplacii Marii Negre fiind la originea activitatilor seismice locale din Dobrogea. De-a lungul secolelor si chiar al mileniilor, s-au semnalat si miscari de subsidenta, de ridicare si de coborare a scoartei, precum si seisme uneori extrem de violente, dar la intervale lungi de timp, de mai multe sute de ani.
 
In legatura cu efectele cutremurelor din Marea Neagra:

Un articol din libertatea:

\"Marea Neagra ar putea exploda in caz de cutremur major\"
\"La adancimea de 200 de metri exista rezerve uriase de hidrogen sulfurat, gaz usor inflamabil care, asa cum sustine un fizician bucurestean, poate fi captat pentru utilizare industriala.Conform unor cercetari realizate pe parcursul mai multor decenii, adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde in contact cu oxigenul atmosferic si care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. In caz de cutremur major, acest rezervor urias, de mai multe miliarde de metri cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde. Un fizician roman propune prevenirea unei asemenea situatii prin captarea si folosirea gazului printr-o instalatie de conceptie proprie...\"

Mai multe la:

http://www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=arhiva&sid=15041
 
Cutremurul de ieri din Marea Neagra (cu epicentrul in zona SHABLA-KALIACRA-KAVARNA-MANGALIA) readuce in atentia opiniei publice activitatea seismica din regiunea Dobrogei si din zona Marii Negre. Trebuie totusi remarcat faptul ca aceste cutremure nu sunt o premiera, nu a aparut o noua zona seismica, asa cum sustin unii ziaristi fara minte. Sa mai observam, de asemenea, faptul ca in ultimii 5 ani, in regiunea Dobrogeano-Pontica s-au produs nu mai putin de 3 cutremure de pamant cu magnitudinea strict mai mare de 5,0. Cele 3 cutremure dobrogeano-pontice au fost urmatoarele:
3 octombrie 2004 Dobrogea de Nord zona Tulcea-Mahmudia-Bestepte, adancime 20 km, magnitudine Mw=5,3 si intensitate maxima in zona epicentrala VI-VII pe scara Mercalli, cutremur resimtit de la Tulcea pana la Iasi, precum si in estul Munteniei;
7 mai 2008 Nord-Vestul Marii Negre zona insulei Serpilor-Ucraina, adancime 10 km, magnitudine Ms=5,2 si intensitate maxima V, resimtit la Tulcea, Galati si pana la Iasi;
5 august 2009 zona litorala a Dobrogei de Sud si nord-estul Bulgariei, Shabla-Kaliacra-Mangalia, adancime 1-5 km, magnitudine Ms=5,5 si intensitate maxima VI pe scara Mercalli, seism resimtit pe o arie destul de larga, pana in centrul Munteniei, inclusiv la Bucuresti, unde intensitatea a fost de III-IV grade pe scara Mercalli.
In afara de acestea, numeroase cutremure de magnitudini mici se inregistreaza anual in Dobrogea si in bazinul Marii Negre. De regula, aceste cutremure sunt superficiale (de mica adancime, 5-35 km). Trebuie remarcat ca zona litorala din Sudul Dobrogei si Cadrilater (Nord-Estul Bulgariei) are potentialul de a genera, din cand in cand, si seisme extrem de violente. In antichitate, Callatis-ul (Mangalia de azi) a fost de mai multe ori inundat de valuri seismice uriase (tsunami) formate in urma unor cutremure distrugatoare produse in zona Mangalia-Shabla-Kavarna-Balcik.
Iata, asadar, ca regiunea Dobrogeano-Pontica nu estee tocmai aseismica asa cum credea multa lume. Dobrogea si Marea Neagra prezinta o activitate seismica semnificativa.
 
Cutremurul pontic din 5 august 2009

In dimineata zilei de 5 august 2009, un cutremur de pamant de magnitudine medie a zguduit cea mai mare parte a Bulgariei si mai multe regiuni din sudul si sud-estul Romaniei, in principal Dobrogea (cu deosebire zona litorala a Dobrogei de Sud) precum si sudul si centrul Munteniei. Seismul a fost unul submarin, generat in largul Marii Negre, aproximativ in dreptul granitei romano-bulgare (conform localizarii ilustrate pe harta EMSC).

[attachment=4667:200908/post_52_1249838238_d8e40206586a602785ecfcd8f06763f8.attach]

Cutremurul s-a produs la ora 7:49 minute timp universal (10:49 ora locala in Romania), iar epicentrul sau a fost situat la circa 25 km sud-est de Mangalia, in dreptul capului Shabla-Kaliacra. Adancimea focarului a fost determinata la circa 2 km sub fundul marii (conform datelor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului), respectiv 10 km conform EMSC.

[attachment=4668:200908/post_52_1249838289_ddb7459ad232d7f918c56779bf84fc1b.attach]

Seismul a avut magnitudine Ms de 5,5 grade, fiind prin urmare un cutremur de marime medie. Intensitatea maxima a miscarii seismice in localitatile cele mai apropiate de epicentru (Shabla, Kavarna, Balcik, Vama Veche, 2 Mai) a atins aproximativ VI grade pe scara Mercalli.

[attachment=4669:200908/post_52_1249838341_6f533cbb463b2502968165f18b5bd9b9.attach]

Cutremurul a fost resimtit mai intens in partea de nord-est a Bulgariei precum si pe litoralul Dobrogei de Sud, in special intre Constanta si Mangalia, unde intensitatea a fost de la IV la V grade pe scara Mercalli. In localitatile bulgare Shabla, Kavarna si Balcik mai multe cladiri vechi au suferit stricaciuni usoare. Pe teritoriul Romaniei nu s-au inregistrat pagube materiale, dar cutremurul a provocat panica in randul locuitorilor si mai ales al turistilor aflati pe litoral. De asemenea, seismul a mai fost resimtit in multe localitati din sudul si centrul Munteniei, inclusiv la Bucuresti, unde intensitatea a fost de la III la IV grade pe scara Mercalli. Alte localitati in care cutremurul a mai fost resimtit sunt Pitesti, Calarasi, Ploiesti, Constanta, Tulcea.

Zona in care s-a produs acest cutremur este cunoscuta ca fiind una cu potential seismic important. La est de capul Shabla-Kaliacra s-au produs, de-a lungul timpului, si seisme distrugatoare, de magnitudini mari (7-7,5 grade), care in unele cazuri au cauzat formarea de valuri seismice (tsunami). Astfel de cutremure s-au semnalat in secolul 1 i.H. (probabil anul 50, cand ar fi fost ruinata cetatea Bisone de langa Kavarna), in anul 543 d.H. (cutremur de magnitudine aproximativ 7,5 care a distrus orasul Dionysopolis, Balcik de azi), in anul 1444 (cutremurul de la Varna, de magnitudine 7,0-7,5 resimtit inclusiv in Muntenia si sudul Dobrogei) si in 1901. Ultimul cutremur pontic distrugator s-a produs la 31 martie 1901 si a avut magnitudinea 7,2; acest seism a provocat formarea unui val seismic ce a afectat Mangalia, si a cauzat, de asemeni, distrugerea mai multor sate din zona litorala. Cutremurul din 1901 a fost resimtit puternic in Dobrogea, dar si in Muntenia si chiar pana in sudul Moldovei. La Bucuresti, intensitatea seismului a fost de V-VI grade pe scara Mercalli, proocand panica in randul populatiei si usoare stricaciuni la cladiri. De asemenea, cutremurul a fost urmat de un mare numar de replici, consemnate timp de cativa ani, pana in 1905; cea mai puternica replica s-a produs la 30 iulie 1901 si a avut magnitudinea 6,0.

In afara de aceste cutremure mari (care au aparut, totusi, cu o frecventa destul de mica), zona a mai fost zguduita de seisme de intensitate medie. Dintre cutremurele moderate consemnate in zona pontica (litoralul Marii Negre) in ultimii 150 de ani, pot fi enumerate urmatoarele evenimente:

10 ianuarie 1869 – cutremur care (conform informatiilor publicate de INFP si potrivit lui Ion Atanasiu) a fost resimtit la Mangalia, Constanta, Ruse, precum si mai slab la Bucuresti. Probabil magnitudinea a fost de 5,5-6;

6 mai 1870 – cutremur care a fost simtit la Constanta, Mangalia precum si in zona litorala din nord-estul Bugariei. Nu a fost consemnat a fi fost resimtit la Bucuresti;

15 noiembrie 1892 – cutremur resimtit usor doar la Constanta.

Dupa seria de cutremure pontice din perioada 1901-1905, in zona pontica au mai fost consemnate urmatoarele evenimente seismice de intensitate medie:

25 ianuarie 1915 -cutremur puternic cu intensitatea VII-VIII in zona Shabla, resimtit de asemeni la Constata, Mangalia, si cu o intensitate relativ mica la Bucuresti;

9 ianuarie 1920 – cutremur resimtit in zona Shabla-Kavarna;

30 iunie 1956 -cutremur cu magnitudinea 5,5 la adancimea de 25 km, cu epicentru submarin situat la est de capul Shabla. Seismul a fost resimtit in Bulgaria, in cea mai mare parte a Dobrogei precum si in estul Munteniei;

5 august 2009 – cutremur cu magnitudinea 5,5 la adancimea de 1-10 km sub fundul marii, cu epicentrul la 25 km sud-est de Mangalia, resimtit in Bulgaria, iar pe teritoriul Romaniei in cea mai mare parte a Dobrogei (mai intens in zona litorala), precum si in sudul si estul Munteniei.

Cutremurul din 5 august a fost precedat de un soc initial de magnitudine 2,1 produs in ziua de 4 august la ora 15:01 UTC in Marea Neagra, la est de capul Shabla, la o adancime de 4 km. De asemenea, in primele zile dupa socul principal au fost inregistrate activitati post-soc constand in replici cu magnitudini mici, de pana la 2,6 grade, care nu au fost resimtite. Avand in vedere caracteristicile cutremurelor pontice, este posibil sa se mai inregistreze si alte replici, dar cu magnitudini mici.

Zona Shabla-Kavarna-Mangalia este destul de activa din punct de vedere seismic, anual inregistrandu-se numeroase cutremure slabe, cu magnitudini intre 1-3 grade, care in general nu sunt percepute de populatie. Activitatea seismica locala este legata de mai multe falii crustale, dintre care cea mai importanta este prelungirea pe domeniul continental al Marii Negre a faliei majore IntraMoesice din Romania. O serie de falii locale, paralele cu tarmul Marii Negre, au un rol semnificativ in activitatea seismica din aceasta zona. Oricum, cutremurele distrugatoare sunt totusi rare, ele aparand la intervale de mai multe sute de ani. Seismele moderate in aceasta zona apar mai des, de regula la intervale de cateva zeci de ani, iar o caracteristica interesanta a acestora este aria macroseismica destul de mare. Seismul din 5 august, spre exemplu, a fost resimtit pana la distante de peste 200 km catre nord-vest fata de zona epicentrala.

Cutremurele pontice sunt cutremure crustale, de mica adancime, si conform lui Ion Atanasiu (”Cutremurele de pamant din Romania”) ele au caracter polikinetic, fiind urmate de numeroase replici si cutremure secundare, in special in cazul evenimentelor de magnitudine mare.
 
\\"Seismologii avertizează: Cutremurul de la Marea Neagră a avut prea puţine replici. S-ar putea produce unul nou\\" : http://www.antena3.ro/stiri/stiinta...eplici-s-ar-putea-produce-unul-nou_77716.html

Salut!

Referitor la avertizarea asta de cutremur.. m-ar interesa sa stiu in cazul in care cutremurul ar fi unul mare (peste 7 grade) cam care ar fi zona afectata de tsunami? Ma intereseaza daca aceste valuri ar ajunge si in zona Gura Portitei.. si cam in cat timp ajung dupa ce se produce seismul? Exista info de genul asta din 1901 (am inteles ca atunci s-au produs valuri seismice destul de mari)?
Ideea e ca din zona aceea nu prea ai cum sa pleci si e mai mult o insula de nisip cu constructii foarte mici de inaltime... in plus aveti idee daca exista planuri (din partea autoritatilor) de evacuare din aceste zone (care ar putea fi afectate de tsunami)?

10x,
Diana
 
Diana,
Pentru planurile de evacuare trebuie sa te interesezi la primaria locala. Ei au (sau ar trebui sa aiba) asa ceva.
 
Multumesc! Am trimis un email catre autoritatile de la Jurilovca.. Daca aflu ceva concret o sa postez aici, cine stie poate mai intereseaza si pe altcineva :harhar:
 
Diana, nu mail.
Mers personal la primarie, vb. cu omul care este responsabil cu situatiile de urgenta (aflii de la portar :harhar: ) si apoi o discutie intre 4 ochi cu el :harhar: aflii mai multe asa, si poti pune si intrebari.
Parerea mea.
 
Desigur, dupa cum nota si Ion Atanasiu, in monografia sa \"Cutremurele de pamant din Romania\", cutremurele pontice (cu epicentrele situate pe \"linia\" Constanta-Mangalia-Shabla-Kavarna, dar mai ales la est de acest aliniament) au caracter polikinetic, deci se manifesta sub forma de miscari repetate, uneori la intervale relativ scurte. Totusi, eu nu cred ca e probabil sa avem prea curand un cutremur la fel de puternic ca cel din 1901. Mai probabil, in zona pontica se mai pot produce, in viitorul apropiat, seisme de magnitudine Ms=4-5 sau chiar 5-6 dar fara sa cauzeze pagube materiale ci in cel mai rau caz ceva panica in randul localnicilor si al turistilor aflati pe litoral. In ce ma priveste, nu ma sperii eu de asa un fleac de cutremur :worthy: :worthy: :harhar: :harhar: :ack: :ack: :ack: :ack: :ack: Un cutremur pontic de magnitudine 5,0 chiar e un fleac, se simte, ce e drept, in zona, dar nu provoaca pagube importante, nici pomeneala de tsunami.
 
Da, nici mie nu mi-e teama de un cutremur mai mic de 6.. doar sa nu fie mai mare :harhar:
Bogdan, merci de sfat!
 
Nu stiu cat de ontopic este, dar vreau sa impartasesc cu voi doua articolase destul de bine documentate (zic eu) care au tangential legatura cu ceea ce discutam aici. Poate fi consderata o \"picanterie\". Ideea ca potopul biblic sa fi fost provocat de un imens val tsunami cu originea in Marea Neagra mi se pare demna de luat in calcul.
In plus, articolul de aici: http://www.evz.ro/articole/detalii-...-pare-sa-fi-pastrat-energie-pentru-inca-unul/ mi se pare foarte bine scris, cred ca e primul articol din presa romaneasca pe care il laud.

Ce ziceam, aa, da, link-urile de care amintisem:
http://www.geotimes.org/feb04/feature_Geoarch.html#blacksea
http://www.pbs.org/saf/1207/features/noah.htm
 
stii de ce e bine scris? ai vazut ce scrie la final? ”Articol realizat în colaborarea cu Institutul Naţional de Fizică a Pământului” , nu l-au mai scris din capul lor :harhar:
 
Da, dar nu-i nici o rusine ca daca nu esti expert intr-un domeniu, sa ceri ajutorul unui specialist. Faptul ca s-au dus la Radulian si au avut rabdarea (pe care mai idiotii lor confrati n-o prea au cand e vorba de rating, calcand peste personalitati in domeniu) sa-l asculte si sa relateze ce-a zis fara sa schimbe sensul pt a suna mai pompos e de laudat. Daca toate articolele despre cutremure ar fi scrise asa, n-ar mai fi rost de pus maini in cap si panica pentru orice cutremur de 4-5 grade.
 
absolut de acord cu tine. iar Radulian e un om care comunica usor, e cursiv in exprimare si usor de urmarit. chiar ma mir ca lui nu i s-au interpretat vorbele ca lui Marmureanu
 
Nu i s-au interpretat in EVZ, pentru ca, probabil, INFP a aprobat forma finala.
Dar in urma interviuli, ati vazut ce \"realitati\" s-au dat pe \"antene\"? Pomenesc doar de ele, ca pe ele le-am mai urmarit...
 
am vazut... sa vedem ce zice sever azi la antena3
 
Back
Sus