• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele din Transilvania

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Cutremurele produse ieri in Transilvania, zona HATEG-HUNEDOARA, aduc in atentie problema seismicitatii Transilvaniei, cu deosebire a surselor seismice potentiale din Depresiunea Transilvaniei, zona de podis si zonele subcarpatice din interiorul arcului carpatic. Pentru moment discutam despre acestea, facand abstractie de zonele extreme teritorului, respectiv de seismele din Maramures si cele din Crisana (care sunt abordate in topicul Cutremurele din nordul Romaniei).
Multa lume are impresia ca Depresiunea Transilvaniei este aproape aseismica. Aceasta impresie a fost stimulata si de faptul ca in cea mai mare parte a secolului XX nu s-au inregistrat cutremure locale cu magnitudini de peste 4,0 pe scara Richter si cu intensitati epicentrale de cel putin V grade pe scara Mercalli.
Si totusi...istoria nu minte. Sunt destule consemnari in cronici care descriu mai multe cutremure in interiorul Depresiunii Transilvaniei, unele destul de puternice pentru a cauza local pagube semnificative. Pe de alta parte, avand in vedere si tectonica Transilvaniei, respectiv numeroasele linii de falie care segmenteaza crusta terestra si care sunt asociate in unele cazuri si cu descoperirea unor resurse minerare, de gaze naturale s.a.m.d., existenta unui potential seismic natural al Podisului Transilvaniei nu ar trebui sa fie chiar o surpriza.
Este foarte adevarat ca absenta, pe o anumita perioada, destul de lunga, a unor miscari seismice mai semnificative poate crea niste impresii false. Realitatea, demonstrata si de cutremurele de ieri, arata ca exista multiple surse seismogene de importanta locala si in interiorul Depresiunii Transilvaniei.
Daca luam in considerare numai insemnarile istorice, nu si inregistrarile instrumentale, putem identifica cel putin urmatoarele surse seismogene in Transilvania, surse cu activitate mai intensa sau mai slaba, cu frecvente mai mari sau mai mici ale unor cutremure cu magnitudini peste un anumit prag:

1)zona Podisului Tarnavelor (MEDIAS-TARNAVENI-SIGHISOARA): pare a fi la originea celor mai puternice cutremure locale cu epicentrele in Depresiunea Transilvaniei. Frecventa acestor cutremure este insa foarte mica; s-ar parea, din datele disponibile pentru ultimii 1000 de ani, ca in medie cam la 300+/-50 de ani, in zona MEDIAS-SIGHISOARA se produce cate un seism local de intensitate maxima VIII si magnitudine probabila 5,4-5,6. In ultimii 1000 de ani se cunosc 3 astfel de evenimente: cutremurele din 1223, 1523 si 1880. Toate cele 3 cutremure sunt creditate cu intensitati maxime de VIII grade pe scara Mercalli. Despre cutremurul din 1223 nu se cunosc foarte multe lucruri, deoarece sursele de informatii sunt foarte vagi. Cutremurul din 19 noiembrie 1523 a afectat puternic orasele MEDIAS si SIGHISOARA, a provocat pagube la SEBES, ALBA IULIA si SIBIU si a fost resimtit in tot centrul Transilvaniei cu intensitati de VII si chiar VIII grade pe scara Mercalli. Ultimul cutremur important a fost cel din 3 octombrie 1880, resimtit mai intens in zona TARNAVENI. Dupa acest cutremur, in Transilvania nu s-a mai produs nici un cutremur cu magnitudinea egala sau mai mare de 4,7-5,0. Sigur ca in perioada instrumentala a seismologiei au fost consemnate cateva evenimente seismice locale in zona Mures-Tarnave, dar de magnitudini foarte mici, chiar sub 4,0 grade pe scara Richter.

2) zona Someselor: CLUJ-DEJ-GHERLA-JIBOU: este cunoscuta mai ales prin seismele din 1786, 1830, 1885 si, mai recent, miscarile seismice din 1994 si 1999. Despre cutremurul din 15 februarie 1786 se stie ca a provocat avarierea a 4 biserici la CLUJ-NAPOCA. Seismul din 22 ianuarie 1830 a fost resimtit mai intens la JIBOU (in judetul Salaj), intensitatea maxima fiind apreciata la aproximativ VI-VII grade pe scara Mercalli. In 1885, in aceeasi zona a avut loc un alt cutremur moderat, resimtit pana la CLUJ. Dupa acest eveniment a urmat o lunga pauza seismica, in care pana in anul 1994 in toata Depresiunea Transilvaniei nu s-a mai produs nici un cutremur cu magnitudinea egala sau mai mare de 4,0 (109 ani!!!). Aceasta liniste seismica transilvaneana se intrerupe brusc in anul 1994; in dupa-amiaza zilei de 10 august 1994, orasele DEJ, GHERLA si JIBOU sunt zguduite pe neasteptate de un cutremur crustal cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter si intensitatea epicentrala de VI-VII pe scara Mercalli; adancimea focarului a fost de circa 10 km. La DEJ, mai multe geamuri au fost sparte si cateva persoane au fost ranite. Un alt cutremur s-a mai produs in aceeasi zona la 21 iulie 1999, magnitudinea acestuia fiind de 4,2 grade pe scara Richter (intensitate V in zona epicentrala). S-ar parea ca dupa 1994, Transilvania ar incepe sa devina usor mai activa dpdv. seismic, nu ?

3) zona HATEG-HUNEDOARA-DEVA: in mod evident, zona a devenit cunoscuta opiniei publice prin secventele seismice din 24-25 martie 2011 (cu soc principal de magnitudine 3,9) si din 8 septembrie 2013, cand de altfel s-a produs si cel mai puternic cutremur local din Depresiunea Transilvaniei in ultimii peste 100 de ani (magnitudine 4,7 grade si arie macroseismica mai intinsa decat a seismului din 1994). Si totusi, producerea de cutremure in zona HATEG-HUNEDOARA nu este chiar o noutate. In monografia sa consacrata cutremurelor din Romania, Ion Atanasiu s-a referit si la linia de sensibilitate seismica DEVA-HUNEDOARA, notand mai multe secvente seismice locale cu manifestari asemanatoare celor fagarasene, dar evident de mult mai mica amploare; dansul consemna mai multe cutremure din zona Hunedoarei, cu intensitati locale de circa IV grade. De altfel, am gasit si eu alte informatii despre cutremure resimtite in zona HATEG-HUNEDOARA in secolele XVIII si XIX...deci, cum spuneam, cutremurele de acolo nu sunt chiar ceva nou.

Cam astea ar fi sursele seismogene identificate cu mai mare precizie in Depresiunea Transilvaniei. Ar mai fi informatii mai vagi despre cutremure in zona BISTRITEI precum si de cutremure pe la SIBIU. Sa nu uitam insa ca la SIBIU se simt puternic cutremurele fagarasene. Nici influenta Vrancei nu trebuie subestimata, deoarece unele cutremure vrancene majore din trecut au avut urmari severe si in Transillvania (1471, 1738); in viitor se poate repeta asa ceva.
 
Desi voi mai reveni pe acest subiect, mai fac niste comentarii despre cutremurele din Transilvania.

Cutremurul de ieri de la ora locala 16h22min (ML=4,7) din zona HATEG-HUNEDOARA a fost cel mai puternic cutremur produs in Depresiunea Transilvaniei dupa cel din zona MEDIAS-TARNAVENI (Podisul Tarnavelor) din 3 octombrie 1880 (magnitudine 5,3-5,4). In zona Someselor (CLUJ-DEJ-JIBOU) cutremurele locale au magnitudini maxime de 4,5-4,7 grade. De exemplu, cutremurul din 15 februarie 1786 a afectat mai intens CLUJUL, dar s-a simtit si la TURDA; dupa aria macroseismica si intensitatea epicentrala, ar fi putut avea o magnitudine in jur de 4,7 grade. Cutremurul din 22 ianuarie 1830 s-a simtit mai intens la JIBOU, in Salaj, ar fi putut atinge o magnitudine de 4,5-4,7 grade, s-a mai simtit pana la SATU MARE. In schimb, cutremurul din 1885 produs tot in zona JIBOU pare a fi fost ceva mai slab, probabil cu o magnitudine de 4,2-4,5. Dupa acest cutremur, in Depresiunea Transilvaniei nu a mai avut loc nici un cutremur de magnitudine 4,0+ pana la cel produs la 10 august 1994 in zona DEJ-GHERLA (magnitudine 4,5). Pana in 1994 au mai fost doar cutremure slabe, de cel mult 3-3,5 grade, inclusiv in zona Mures-Tarnave. De aici si impresia de aseismicitate a Podisului Transilvaniei. Mai e de remarcat ca aria macroseismica a seismului din 1994 este mai mica decat cea a cutremurului secundar de ieri. Cat priveste zona HUNEDOARA-HATEG-DEVA, aici s-au mai semnalat seisme si in secolele anterioare, chiar Ion Atanasiu a facut referiri la secvente de cutremure simtite la DEVA si HUNEDOARA, cu intensitati de III si IV grade.
 
Facand o mica analiza comparativa intre cele mai importante cutremure produse in Depresiunea Transilvaniei in ultimii peste 100 de ani, seismul din 10 august 1994 din regiunea Somes: DEJ-GHERLA (ML=4,5) si al doilea cutremur produs pe 8 septembrie 2013 in zona HATEG-HUNEDOARA (ML=4,7), remarcam urmatoarele aspecte:

1)-aria macroseismica semnificativ mai larga a seismului din 2013, comparativ cu a celui din 1994. Daca seismul din 1994 s-a simtit numai in judetele Cluj si Zalau, exclusiv in Podisul Someselor, aria macroseismicam a cutremurului secundar din 2013 include: intregul judet Hunedoara, judetul Gorj, judetele Alba, Sibiu, Mures si sudul judetului Cluj. Care ar putea fi explicatia acestei intinderi mai mari ? Pe de o parte magnitudinea care a fost ceva mai mare (o diferenta de 2 zecimi de grad corespunde unui factor de crestere a energiei eliberate de 2-2,5), iar pe de alta parte unui posibil efect de directivitate, corelat si cu mecanismul de focar de tip DECROSARE;
2)- aparitia in secventa seismica in cazul cutremurului din 2013 din zona HATEG-HUNEDOARA, in timp ce in 1994 seismul din zona DEJ-GHERLA a fost singular. De altfel, cutremurele din regiunea Hunedoarei par a avea o manifestare asemanatoare celor fagarasene, cu aparitie in secventa, dupa cum nota Ion Atanasiu in monografia sa consacrata cutremurelor din Romania;
3)-concentrarea neta a maximului de intensitate seismica exclusiv in zona orasului care a fost cel mai apropiat de epicentru, in cazul seismului din 1994, respectiv la DEJ, unde s-au spart mai multe geamuri, au cazut cateva tigle de pe undele case si mai multe persoane au fost ranite. Cred ca epicentrul a fost localizat langa DEJ sau chiar in orasul DEJ. In cazul seismului secundar din acest an, epicentrul a fost localizat la 5-6 km de HATEG, efectele in localitate nu au fost atat de nete, dar pe de alta parte a existat o anumita difuzare pe o arie mai larga. Sa fie vorba tot de o explicatie legata de mecanismul de focar ? Sau poate de natura solului in zona epicentrala;
4)- diferenta de adancime. In cazul cutremurului din 1994, adancimea focarului a fost de circa 10 km, in timp ce seismele din 2013 s-au produs la adancimi de 3-5 km, foarte aproape de suprafata. Oricum, intensitatea epicentrala a fost de VI grade, dar pe o arie larga s-au observat intensitati de IV grade pe scara Mercalli. Miscarea seismica a fost insotita, se pare, si de un zgomot subteran perceput destul de bine in unele zone din Hunedoara. Cutremurul din 1994 din zona DEJ s-a manifestat mai degraba printr-o scuturatura relativ scurta, verticala, care a facut sa sara cateva tigle de pe casa, dar care, paradoxal, a provocat si spargerea unor geamuri.
 
Sa vedem acum cate ceva despre cutremurele din Podisul Tarnavelor, zona MEDIAS-TARNAVENI-SIGHISOARA!
In centrul Depresiunii Transilvaniei se afla o arie epicentrala delimitata pe baza informatiilor privind cutremurele istorice din 1223, 1523 si 1880. In ultimii cel putin 100 de ani zona nu a mai fost activa seismic (prin cutremure cu magnitudini egale sau mai mari de 4,0 grade, fiindca evenimente mai slabe, de pana la 3-3,5 grade, au mai avut loc in zona, dar fara sa fie simtite de multa lume).
In orice caz, sunt cutremure crustale, cu focare la adancimi in jur de 10 km, iar epicentrele sunt destul de bine delimitate intr-o arie care include parti din judetele Sibiu si Mures, intre localitatile MEDIAS, TARNAVENI si SIGHISOARA.
In ultimii 1000 de ani se cunosc 3 cutremure istorice cu intensitati maxime (in zona epicentrala) de VIII grade pe scara Mercalli si magnitudini de ordin 5,3-5,6.
Daca despre seismul din 8 ianuarie 1223 (sper ca nu gresesc data, e luata din vechiul catalog online al INFP) nu avem prea multe informatii, doar ca este cotat cu magnitudine de 5,4-5,6 pe scara Richter (5,9 magnitudine moment Mw), despre al doilea cutremur, cel din 19 noiembrie 1523, avem mai multe informatii. Seismul din 1523, cu intensitatea maxima VIII pe scara Mercalli (magnitudine 5,6 pe scara Richter) a afectat mai puternic orasele MEDIAS si SIGHISOARA, unde mai multe edificii au avut de suferit. Seismul a provocat daune si la SEBES si a fost resimtit inclusiv la TARGU MURES si SIBIU.
In ceea ce priveste cutremurul din 3 octombrie 1880, cu epicentrul in zona TARNAVENI, acesta a avut o intensitate maxima de VII-VIII grade pe scara Mercalli, fiind resimtit mai intens la BAZNA si TARNAVENI, dar si la ALBA IULIA, TARGU MURES, MEDIAS si SIGHISOARA. Cutremurul, cu magnitudinea estimata de 5,3 grade, a mai fost resimtit, destul de slab insa, si la BRASOV.
Deci 3 cutremure mai puternice in interval de 1000 de ani, in zona Tarnavelor. Asta ar sugera o posibila perioada medie de revenire de circa 300+/-50 de ani. Este insa greu de confirmat acest interval, nu stiu in ce masura acest interval de 1000 de ani este suficient pentru estimarea mai exacta a hazardului seismic local al regiunii.
 
Astazi discutam putin despre cutremurele din Nord-Vestul Transilvaniei, Podisul Someselor, zona DEJ-JIBOU-CLUJ.
Aceste cutremure, cu focare de regula in jur de 10 km adancime, se fac simtite mai ales in judetele Cluj si Salaj. Informatiile existente despre cutremurele din ultimii circa 250 de ani produse in zona arata ca aria macroseismica a cutremurelor somesene nu este prea mare, ea fiind de regula limitata la cele 2 judete mentionate. Desi cei 250 de ani pentru care sunt disponibile informatii mai multe despre seismele somesene nu pot fi considerati ca fiind suficienti, totusi, avand in vedere si caracteristicile geotectonice din regiunea Somes sugereaza ca magnitudinea maxima posibila a cutremurelor locale din zona DEJ-GHERLA-JIBOU-CLUJ nu ar putea depasi 4,5-4,7 grade pe scara Richter, corespunzand unei intensitati in zona epicentrala de VI-VII grade pe scara Mercalli.
Sa vedem acum cate ceva despre cele mai importante cutremure cu originea in regiunea somesana produse in ultimii 250 de ani.
Incepem cu seismul din 15 februarie 1786. Despre acest cutremur se stie ca s-a simtit destul de intens la CLUJ, unde 4 biserici au fost avariate; de asemenea cutremurul a mai fost simtit in alte localitati din judetul Cluj, dar si in Salaj. Magnitudinea acestui cutremur ar fi putut atinge 4,5-4,7 grade pe scara Richter, avand in vedere aria macroseismica dar si intensitatea maxima, estimata la aproape VII grade pe scara Mercalli. Nu exista informatii despre eventuale post-socuri semnificative (resimtite in zona), prin urmare se apreciaza ca eventualele replici au fost foarte slabe.
Un alt cutremur semnificativ pentru aceasta zona s-a produs la 22 ianuarie 1830, fiind resimtit in mai multe localitati din nord-vestul Depresiunii Transilvaniei. Pentru acest eveniment se estimeaza, de asemenea, o magnitudine de cel mult 4,5-4,7 grade. Spre deosebire de cutremurul din 1786, care s-a simtit mai tare la CLUJ, cel din 1830 pare a fi avut maximul de intensitate la JIBOU, in judetul Salaj.
Urmatorul cutremur somesan cunoscut a avut loc la 26 mai 1885, dar se pare ca a fost mai slab decat precedentele cutremure locale din regiunea Culoarului Someselor. Este apreciat la o magnitudine de cel mult 4,2 grade (dupa surse diverse, intre 4,2 si 4,5 grade, oricum mai slab decat celelalte cutremure). Cutremurul a fost simtit in Salaj cu intensitatea maxima de V-VI grade.
La 10 august 1994, ora locala 14h06min, un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs in zona DEJ-GHERLA din judetul Cluj; la DEJ mai multe persoane au fost ranite in special din cauza spargerii unor geamuri. De asemenea, au cazut tigle de pe unele acoperisuri de case. Cutremurul s-a manifestat mai mult in plan vertical, fiind insotit de un bubuit subteran. Nu s-au inregistrat replici notabile...dar, dupa 5 ani, urmeaza un alt cutremur in zona.
In ziua de 21 iulie 1999, in zona DEJ-GHERLA-JIBOU s-a produs un seism de magnitudine 4,2 resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de V grade pe scara Mercalli; nu au mai fost observate efecte ca cele ale cutremurului din 1994.
Dupa cum vedeti, din informatiile disponibile referitoare la activitatea seismica somesana (respectiv cutremurele din 1786, 1830, 1885,1994 si 1999), nu pare a exista o regularitate foarte clara in producerea acestor cutremure. Pot trece intervale mai lungi intre 2 cutremure, chiar de peste 100 de ani, dupa care se pot succeda 2 seisme in interval de numai cativa ani.
Oricum, aceste cutremure sunt de importanta locala, ele afectand localitati din judetele Cluj si Salaj. Un alt lucru de notat este ca dupa seismul din 1885 si pana in 1994, in Depresiunea Transilvaniei nu s-a mai produs nici un cutremur cu magnitudinea egala sau mai mare de 4,0.
 
Dar toate cutremurele astea par a fi minore. Fara a fi raportate decese.
Cutremurele din Transilvania au legatura cu miscarea placii Africane?
 
Nu prea cred, cel putin nu o legatura directa. Sunt falii in interiorul microplacii transilvano-panonice.
 
Oare care a fost contextul in care au avut loc aceste seisme istorice din Transilvania-Fagaras? Se observa si pe grafic concentrarea acestora mai ales in secolul XVI si inceputul secolului XVII. O alta observatie este ca, cel putin conform catalogului online, inaintea cutremurelor fagarasene au loc de obicei cutremure in DT, cu cativa ani inainte. Acum, intrebare este: inaintea acestora se produc cutremure de adancime in zona Buzau, sau care ar fi contextul favorabil in care se produc aceste cutremure, desi rare, dar foarte importante.
Aceasta ar fi harta, cu unele mici diferente, in localizare sau magnitudine, in functie de sursa:
 

Atașamente

  • seisme istorice - centru.jpg
    seisme istorice - centru.jpg
    268,1 KB · Vizualizări: 28
Da, imi amintesc acel grafic. Dar oare la fel se aplica si pentru Podisul Transilvaniei?
 
Trebuie sa mai fie pe undeva. Cred ca asta era.
 

Atașamente

  • schema vrancea1.jpg
    schema vrancea1.jpg
    468,1 KB · Vizualizări: 24
real32 a spus:
Trebuie sa mai fie pe undeva. Cred ca asta era.
Interesant. Cutremurele din etajul mijlociu (100-135 km) par a declansa dupa ~2 ani (+-) cutremure in celelate doua etaje:
- 1471 >> 1473
- 1543 >> 1545
- 1738 >> 1740
- 1829 >>>>>>>>> 1838
- 1893 - 1893
- 1908 nimic
- 1986 >>>> 1990

Dar totodata acestea preced si "fagarasenele", cu o regularitate cel putin tot atat de uimitoare (<8 ani):
- 1543 >>>>>>> 1550
- 1571 - 1571
- 1620 >>>>>>>> 1628
- 1738 >>>>>>>> 1746
- 1829 >>> 1832
- 1908 >>>>>>>> 1916
- 1986 nimic

Aveti cumva date cronologice si despre cutremurele crustale cu epicentrele in jurul Brasovului (Piatra Craiului, Muntii Barsei, Covasna), petrecute in special in sec. XVI-XVII si care par a fi atins in zona respectiva intensitati comparabile cu cele date de seismele vrancene subcrustale?
 
Selectie din cronicile Bisericii Negre din Brasov. Poate ajuta cu ceva in acest topic sau la statisticile generale...

Unele par a fi secvente crustale, altele sunt vrancenele notorii, cu preferintele binecunoscute pentru anumite zile ale anului si anumite ore ale zilei...

Remarcati va rog secolele XVI-XVII...

- 1471 august 29 - cutremur puternic, se prabuseste o cheie de bolta de deasupra altarului;

- 1516 noiembrie 23, ora 13 - cutremur mare care a distrus mai multe case;
- 1531 - doua cutremure mari la Brasov;
- 1548: noiembrie 20: cutremur la Brasov;
- 1552 martie 21, orele 4-5 dimineata - cutremur;
- 1554 august 21 - cutremur la Brasov;
- 1556 iulie 18 - cutremur la Brasov;
- 1558 noiembrie 20 - cutremur la Brasov;
- 1559: mai 5 - cutremur la Brasov;
- 1559 noiembrie 20: cutremur la Brasov (tot in 20 noiembrie, exact ca si in 1548 si 1558!)
- 1563 octombrie 19: cutremur;
- 1569 august 15: cutremur la Brasov;
- 1570 august 17: cutremur la Brasov;
- 1571 aprilie 10, dimineata - cutremur;
- 1571 mai 14, ora 9 - mare cutremur;
- 1571 mai 19 - cel mai mare cutremur dintre cele trei din acest an;
- 1572 iulie 11 - mare cutremur;
- 1575 ianuarie 3, orele 23-24 - mare cutremur la Brasov;
- 1588 aprilie 28, ora 14: cutremur;
- 1589 ianuarie 7, orele 24 - mare cutremur care a speriat mult oamenii;
- 1590 aprilie 28, orele 11 - cutremur puternic;
- 1590 august 10, orele 21 - cutremur puternic, au sunat clopotele, bolta corului s-a crapat si au cazut jos bucati din ea, fiind cel mai puternic cutremur de care isi amintesc batranii;
- 1590 noiembrie 22, dimineata - cutremur mare, oamenii fug din biserica in care tocmai se tinea slujba;
- 1591 iunie 8, ora 3 dimineata - mare cutremur;
- 1592 iulie 7, orele 2-5 - doua socuri de cutremur;
- 1594 (> iulie) - cutremur in Tara Barsei;
- 1595 aprilie 22 - cutremur mare in Tara Barsei;
- 1598 noiembrie 21, orele 3-4 - cutremur puternic;
- 1598 decembrie 22 - doua cutremure mari;
- 1599 mai 20 - cutremur la Prejmer;
- 1599 mai 23, ora 3 dimineata - cutremur;
- 1599 decembrie 17 - al treilea cutremur naprasnic din toata Transilvania;
- 1600 iulie 26 - cutremur;

- 1604 mai 3, dimineata - mare cutremur;
- 1605 decembrie 24 (sau poate noiembrie 24) - trei socuri de cutremure, se prabuseste o parte a boltii de deasupra altarului;
- 1606 ianuarie 2 - doua cutremure mari;
- 1606 ianuarie 13, ora 4 dimineata - cutremur mare;
- 1607 ianuarie 22, ora 21 (sau poate ianuarie 23, ora 23) - mare cutremur;
- 1612 aprilie 25, orele 2-3 dimineata - cutremur;
- 1612 decembrie 5, ora 6 - cutremur;
- 1617 septembrie 14, ora 6 - mare cutremur la Brasov;
- 1617 septembrie 25, ora 21 - cutremur;
- 1620 noiembrie 8, ora 14 - doua socuri de cutremur, biserica si clopotele sunt avariate, se prabusesc alte doua turnuri din oras si multe biserici din sate;
- 1628 aprilie 4, ora 2 dimineata - cutremur mare;
- 1637 februarie 1, orele 2-3 dimineata - cutremur la Brasov;
- 1644 februarie 20, ora 4 dimineata - cutremur;
- 1644 februarie 22, ora 19 - cutremur;
- 1649 mai 16 - doua socuri de cutremur;
- 1658 aprilie 5, ora 20 - cutremur scurt;
- 1660 fenruarie 8, ora 2 dimineata - doua socuri de cutremur;
- 1660 martie 13, orele 3-4 - cutremur puternic, suna limba clopotului;
- 1661 decembrie 12, ora 16 - doua socuri de cutremur;
- 1662 iunie 17, ora 10 - cutremur (in urma sa, la 8 iulie se va prabusi o treime din turnul Casei Sfatului);
- 1671 noiembrie 5, ora 19 - cutremur;
- 1679 ianuarie 29 - cutremur;
- 1681 august 19, orele 1-2 noaptea - cutremur groaznic, se prabuseste acoperisul deasupra usii mici si o parte din bolta bisericii, clopotele sunt miscate, cad chei de bolta si nervuri;
- 1681 noiembrie 24 - cutremur la Brasov;
- 1681 decembrie 6, orele 9-10 dimineata - cutremur la Brasov;
- 1682 noimbrie 24, orele 5-6 - cutremur la Brasov;
- 1682 decembrie 6, orele 21-22 - cutremur la Brasov;
- 1690 ianuarie 7, orele 14-15 - cutremur in timpul serviciului divin;
- 1693 octombrie 2, orele 12-13 - cutremur mare;
- 1698 septembrie 30, ora 10 - cutremur;
- 1700 iunie 12, orele 1-2 noaptea - cutremur mare la Brasov;

- 1705 aprilie 7 - cutremur;
- 1711 octombrie 11, orele 1-2 - cutremur mare la Brasov;
- 1717 decembrie 5 - cutremur;
- 1719 august 12 - cutremur;
- 1722 octombrie 10, ora 24 - cutremur;
- 1723 august 9 - cutremur in timpul predicii;
- 1723 decembrie 9, orele 6-7 dimineata - cutremur cu doua socuri;
- 1725 ianuarie 10 - cutremur mare;
- 1725 februarie 13, ora 1 noaptea - cutremur;
- 1730 aprilie 6, ora 6 dimineata - cutremur;
- 1730 aprilie 29, ora 21 - cutremur;
- 1730 octombrie 13, ora 24 - cutremur;
- 1738 iunie 11, orele 11-12 - marele cutremur;
- 1738 iunie 13, ora 1 noapte - cutremur mic;
- 1738 iunie 16, ora 13 - cutremur mic;
- 1738 iunie 30 - cutremur mic;
- 1739 ianuarie 3, orele 17-18 - cutremur;
- 1740 aprilie 5 - cutremur;
- 1742 martie 2 - cutremur;
- 1744 ianuarie 16 - cutremur;
- 1749 noiembrie 28, orele 18-19 - cutremur;
- 1755 aprilie 16 - cutremur;
- 1755 noiembrie 1 - cutremur simtit la Prejmer;
- 1768 ianuarie 5, ora 6 - cutremur mic;
- 1790 aprilie 21, ora 21 - cutremur mare la Brasov, boltile bisericii crapa in mai multe locuri;
- 1793 decembrie 8, dupa ora 19 - cutremur;

- 1802 octombrie 26, ora 12.30 - cutremur puternic, distruge complet bisericile din Bod si Halchiu;
- 1803 martie 2 - cutremur la Prejmer;
- 1803 martie 3 - cutremur la Prejmer;
- 1803 martie 4 - cutremur la Prejmer (al treilea in trei zile consecutive!);
- 1803 aprilie 2, ora 19.15 - cutremur la Brasov;
- 1805 martie 21, ora 21 - cutremur slab;
- 1812 - cutremur la Prejmer;
- 1821 februarie 29, ora 2 dimineata - mare cutremur;
- 1829 noiembrie 26, ora 3.45 dimineata - cutremur mare;
- 1830 noiembrie 25, ora 4 dimineata - cutremur;
- 1838 ianuarie 23, ora 20.30 - cutremur puternic;
- 1847 decembrie 31, ora 22 - cutremur.
 
Sunt surprins de activitatea din secolele XVI-XVII, fie ea si majoritar vranceana. :blink: Pe atunci cred ca la intreg nivelul Romaniei (poate si global) activitatea sesimica a fost foarte intensa.


Dpdv geologic, 500 de ani e un fleac. Ceva de genul 2014-2015 in viata unui om.
 
Si daca tot am amintit de Brasov, iata pozitia aproximativa a celor doua microfalii ce subtraverseaza orasul si de care nu prea vorbeste nimeni, desi nu este exclus sa fie inca active.

Interesant este ca, atat in 1940 cat si in 1977, cele mai mari distrugeri au fost raportate exact la cladirile din apropierea acestora. De-a lungul faliilor exista denivelari negative bine sesizabile ale terenului si se gasesc multe izvoare, desi pe ansamblu zona este saraca in surse de apa.

Prima taie in doua Tampa, continua prin Scoala Sportiva, Str. Cibinului, Warte.

A doua taie in doua Dealul Pleasa din Darste, Dealul Melcilor (fiind de altfel foarte bine vizibila in cariera fostei fabrici de ciment) si Dealul Cetatuia. In mare parte Canalul Timis i-a preluat acesteia traseul. Zona cea mai critica pentru constructii se afla imprejurul Str. Castanilor si spre baza Dealului Morii (foste mlastini candva).
 

Atașamente

  • MICROFALII BRASOV.jpg
    MICROFALII BRASOV.jpg
    187,3 KB · Vizualizări: 13
Mare parte din tara este intretaiata de falii. Din fericire inactive, sau care provoaca seisme la perioade de revenire de ordinul sutelor de ani.
Pe infp situatia falilor din Brasov este conform hartii de mai jos. Cele doua cu negru si una posibila cu portocaliu, orientata aprox. SE-NV.
 

Atașamente

  • falii Brasov.jpg
    falii Brasov.jpg
    153,3 KB · Vizualizări: 19
Interesanta ar fi si falia sud-transilvana, care separa Muntii Fagaras de Depresiunea Transilvaniei. Ar putea fi la originea cutremurului din 26 octombrie 1550, simtit puternic la SIBIU.
 
Da, si daca ne luam dupa ciclicitati ar fi timpul de ceva major dinspre Fagaras - falia sud-transilvana. Dar e interesant ca Fagarasul cam stagneaza. In ultimii ani doar in februarie 2013 s-a facut remarcata zona, cu un maxim de M4 si cateva mai mici. In rest cand si cand vine cate unu doua de M2 sau sub.
 
Arhi Tect a spus:
Interesant. Cutremurele din etajul mijlociu (100-135 km) par a declansa dupa ~2 ani (+-) cutremure in celelate doua etaje:
- 1471 >> 1473
- 1543 >> 1545
- 1738 >> 1740
- 1829 >>>>>>>>> 1838
- 1893 - 1893
- 1908 nimic
- 1986 >>>> 1990

Dar totodata acestea preced si "fagarasenele", cu o regularitate cel putin tot atat de uimitoare (<8 ani):
- 1543 >>>>>>> 1550
- 1571 - 1571
- 1620 >>>>>>>> 1628
- 1738 >>>>>>>> 1746
- 1829 >>> 1832
- 1908 >>>>>>>> 1916
- 1986 nimic

Dupa cutremurele vrancene din etajul mijlociu, din Muntii Buzaului in general apar dupa cativa ani cutremure in capatul opus din Muntii Vrancei
1679/1681
1738/1740
1829/1838
1893/1894
1908/1912
1986/1990
sau la o magnitudine mai mica 1999/2004

De multe ori dupa cutremurele mai puternice din Muntii Buzaului apar cutremure crustale in Fagaras:
1543/1550
1620/1628
1738/1746
1829/1832
1894 si 1908/1916
1986/cutremurele de la Sinaia din mai-iunie 1993
Dupa parerea mea faliile din Fagaras se incarca cu tensiunile venite din Vrancea din capatul de sud-est. Asa-zisa periodicitate a cutremurelor fagarasene este data de periodicitatea cutremurelor din Muntii Buzaului.


Arhi Tect a spus:
Aveti cumva date cronologice si despre cutremurele crustale cu epicentrele in jurul Brasovului (Piatra Craiului, Muntii Barsei, Covasna), petrecute in special in sec. XVI-XVII si care par a fi atins in zona respectiva intensitati comparabile cu cele date de seismele vrancene subcrustale?

Doar cele din catalogul INFP.
 
nelu a spus:
Mare parte din tara este intretaiata de falii. Din fericire inactive, sau care provoaca seisme la perioade de revenire de ordinul sutelor de ani.
Pe infp situatia falilor din Brasov este conform hartii de mai jos. Cele doua cu negru si una posibila cu portocaliu, orientata aprox. SE-NV.
Aceasta este transpunerea in coordonate facuta dupa harti geologice nationale la scari foarte mici. In realitate traseele sunt oarecum (mult) diferite. Ceea ce am desenat eu sunt sectiuni la nivelul solului, dar faliile sunt inclinate, judecand dupa curbura dupa care intersecteaza relieful, deci la adancime se regasesc in alte pozitii. Falia din Dealul Melcilor este chiar vizibila "la zi", atasez imaginea. Pe cele doua parti sunt calcare total diferite calitativ, iar in zona de contact terenul a suferit o coborare de nivel usor de sesizat, nu numai pe deal, dar si in tot restul orasului, pe mai mult de 6 km. Ma rog, sunt detalii strict locale si iesim din subiect, asa ca nu mai insist.
 

Atașamente

  • Cariera Dealul Melcilor.jpg
    Cariera Dealul Melcilor.jpg
    301,5 KB · Vizualizări: 15
Back
Sus