• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din 1940

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Astazi se implinesc 69 de ani de la cel mai puternic cutremur produs in regiunea Vrancea in secolul XX. Acesta a avut loc in dimineata zilei de 10 noiembrie 1940, la ora locala 3:39 minute; epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, la o adancime in jur de 150 km. Cutremurul a avut magnitudinea MGR=7,4 (sau, pe scara bazata pe moment seismic, Mw 7,6-7,7), a fost precedat de mai multe seisme de magnitudine medie si, de asemenea, a fost urmat de o serie de replici care au avut magnitudini pana la 5,5 grade pe scara Richter (MGR). Replicile s-au produs la adancimi de la 130 km in jos, ceea ce sugereaza ca intervalul in care a fost situata ruperea ar fi de 130 la 170 km. Dintre cutremurele precursoare, retine atentia evenimentul din dimineata zilei de 22 octombrie 1940, produs la ora locala 8:37 min, la o adancime de 122-125 km; acest seism a avut magnitudinea 6,2-6,4 pe scara Richter, a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea VII pe scara Mercalli. Din relatarile existente, ar rezulta ca acest cutremur a provocat avarii usoare, dar nu si victime. Totusi, lumea a fost destul de speriata, desi in anii anteriori s-au mai semnalat cutremure moderate (in 1929, 1934, 1938 si 1939).
In ceea ce priveste socul principal din 10 noiembrie, efectul sau cel mai mediatizat a ramas prabusirea blocului Carlton din Bucuresti. Totusi, impresia mea este ca au fost trecute cu vederea (in unele lucrari seismologice) si avariile pe care seismul le-a produs altor cladiri din Bucuresti. Nu vorbesc acum de efectele seismului in orasele din Moldova (Panciu, Focsani, Iasi, Galati), ci de cele consemnate la Bucuresti. Cred ca este cumva superficial sa se considere ca singura problema la Bucuresti a fost doar prabusirea Carltonului, si ca in rest totul ar fi fost 100% OK. Sever, ce parere ai ?
 
Deoarece nu sunt decat 69 de ani, nu m-am agitat sa dau eu semnale, are lumea alte prilejuri de panica...
Desigur ca in 1940 efectele au fost mai raspandite in zona populata de la curbura Carpatilor, pe cca 50 ...100 km, dar cel mai spectaculos a fost blocul Carlton din Bucuresti.
Aceste doua situatii, plus starea politica si inceputul razboiului, au deturnat atentia de la avariile secundare din Bucuresti, care s-au razbunat in 1977...
 
Geox si Alex, ma bucur ca ati scris despre 1940.
Din pacate, dupa 69 de ani, inca sunt dezvoltatori imobiliari care vor sa pacaleasca pe cineva sau sunt chiar ignoranti.
Gasesc mereu anunturi de atragere a clientilor cum ca \"blocurile sau casele...cutare\" , ale firmei noastre, sunt facute sa reziste la cutremure de 8 sau 8,5 Richter !!! Nimeni nu calculeaza cladiri la Richter, vorba asta nu exista in normativele de calcul ingineresc, nici in alte legi, este o inselatorie !
Unii care isi vand apoi achizitiile vehiculeaza si ei aceeasi prostie ca sa ia un ban in plus sau sa il recupereze.
Recomand celor ce cumpara apartamente noi de la dezvoltatori sa ceara memoriul tehnic de calcul de rezistenta iar daca aceia vorbesc de ... Richter sa ceara in scris ca asa au calculat si apoi sa ii actioneze la ISC si Protectia Consumatorului cerand daune in interese...Mai bine li s-ar pune la dispozitie fotografii de pe parcursul executiei, de ex. dupa ce se scot cofrajele si se pot vedea segregarile, pietris gol fara ciment !
 
Sever, la proiectele mari din Buc, pe siteurile lor, apar ceva de genul: 8.5 rezistenta pe Richter, daca nu ma insel in ansamblurile alea din Titan.
 
Cei care scriu asta se fac vinovati de minciuna, prostie si obraznicie.
 
Mai bine li s-ar pune la dispozitie fotografii de pe parcursul executiei, de ex. dupa ce se scot cofrajele si se pot vedea segregarile, pietris gol fara ciment !

Cred ca cel mai bine ar fi ca acei ingineri constructori, geologi, sismologi (si ce alte ramuri au tangenta cu seismologia) care au ca au interesul si constiinta sa ajute la construirea unor locuinte rezistente seismic, sa se asocieze in firme de consultanta la care sa poti apela, atunci cand vrei sa-ti construiesti o casa, ca sa:
- iti ofere indrumare
- evalueze terenul (pe care vrei sa-l cumperi de ex in vederea construirii casei, sau pe care e construit blocul cu apartamentul pe care vrei sa-l cumperi) dpdv al riscului seismic in relatie nu numai cu pozitionarea geografica dar mai ales cu structura solului
- sa iti expuna riscurile seismice particulare acelui teren
- sa iti expuna specificatiile tehnice pe care trebuie sa le intruneasca cladirea astfel incat cladirea sa poata rezista la intensitatea la care doresti tu sa reziste in caz de cutremur
- sa verifice (ca un fel de observator independent la care poti apela) daca specificatiile tehnice ale cladirii pe care intentionezi sa o cumperi asigura rezistenta cladirii la intensitatea la care doresti tu sa reziste in caz de cutremur
- sa verifice (ca un fel de observator independent la care poti apela) daca specificatiile tehnice ale cladirii pe care ti-o construieste dezvoltatorul asigura rezistenta cladirii la intensitatea la care doresti tu sa reziste in caz de cutremur
- sa verifice si sa supervizeze (ca un fel de observator independent la care poti apela) daca constructorul pe care tu l-ai ales sa-ti construiasca casa chiar respecta specificatiile tehnice, pe toata desfasurarea lucrarilor de constructie, astfel incat cladirea chiar sa poata rezista la intensitatea la care doresti sa-ti reziste casa
- etc, etc

Altfel, degeaba imi arata mie pozele de pe parcursul executiei (\"de ex. dupa ce se scot cofrajele si se pot vedea segregarile, pietris gol fara ciment !\"), degeaba privesc zilnic cum mi se inalta casa si toarna stalpii de beton, daca eu nu stiu daca ce face firma de constructii este corect sau nu (daca nu stiu daca imi va asigura rezistenta cladirii la intensitatea pe care eu mi-o doresc)...

Deci, exista astfel de firme care sa se ocupe exclusiv de riscul seismic al cladirilor?
 
La noi, nu cred ca exista. Cei care au astfel de cunostinte tehnice si nu sunt in institute sau universitati si le folosesc spre a-si face un SRL si a proiecta cladiri la comanda cui are bani de investit.
Daca toti clientii ar avea dubii si ar cauta astfel de consultanti, ei si-ar face altfel de firme sau si-ar canaliza activitatea catre asa ceva.
Dar asta inseamna ca ar trebui sa aiba cerere care sa le asigure viata.
Oricum, trebuie stiut ca stiinta costa mult si daca vrei sa refaci ce a facut deja cineva trebuie datele de la acela, deci un cadru legal care sa il oblige. Numai ca viitorii proprietari nu se uita ce semneaza si nu au baza legala spre a cere verificari.
In alte tari, societatile de asigurari suplinesc partial acest serviciu si platesc foarte bine consultantii spre a verifica ce se asigura ca sa nu aiba riscuri neobisnuite.
Verificarea de santier pe parcurs este mai simpla si este ceruta de lege si acum, exista ingineri autorizati.
Dar daca vei cumpara la cheie de la dezvoltatori, trebuie sa ceri de la inceput datele, pana cumperi, iar contractul sa aiba clauze clare pe care sa te bazezi atunci cand constati ceva gresit dupa un timp, pe langa ce prevede legea in general in dreptul civil.
 
Eu sint convinsa ca cerere exista. Nu inteleg de ce ar exista aceasta perceptie cum ca nu ar exista cerere, din moment ce atatea persoane isi construiesc case.

Oricum, trebuie stiut ca stiinta costa mult si daca vrei sa refaci ce a facut deja cineva trebuie datele de la acela, deci un cadru legal care sa il oblige. Numai ca viitorii proprietari nu se uita ce semneaza si nu au baza legala spre a cere verificari.

Nu inteleg, ca proprietar nu ai dreptul sa ceri de la dezvoltator sau de la alte autoritati copie dupa specificatiile tehnice, proiectul de executie al blocului? Care sint autoritatile care trebuie sa aiba o copie dupa specificatiile tehnice, proiectul de executie al blocului? Pentru blocurile construite de catre stat, presupun ca aceste date ar trebui sa fie publice, nu-i asa? Adica sa existe depuse pe undeva pe la vreo autoritate a statului proiectele de executie si specificatiile tehnice? Pentru blocurile construite de dezvoltatori privati, presupun ca ar trebui ca ei sa depuna proiectele si specificatiile pe la niste autoritati, nu?
Deci ar trebui sa poti obtine o copie, cel putin de la autoritati, nu?

Cat despre cei care vor sa-si construiasca o casa, nu e normal sa primeasca o copie dupa toate cele?

Verificarea de santier pe parcurs este mai simpla si este ceruta de lege si acum, exista ingineri autorizati.

Poti sa explici mai detaliat? Ce anume au dreptul exact sa verifice acesti ingineri autorizati? Calitatea materialelor? Sa verifice daca materialele sint cele specificate in proiectele de executie? Pai pt asta trebuie sa aiba proiectele de executie. Deci pe undeva aparent se contrazice cu ce afirmai mai devreme. Nu inteleg. Acesti ingineri autorizati pot fi angajati de persoanele care si-au cumparat apartamente in blocurile in curs de constructie, sau numai de persoanele care isi construiesc casa lor?

Dar daca vei cumpara la cheie de la dezvoltatori, trebuie sa ceri de la inceput datele, pana cumperi, iar contractul sa aiba clauze clare pe care sa te bazezi atunci cand constati ceva gresit dupa un timp, pe langa ce prevede legea in general in dreptul civil.

Ce norme seismice au obligatia dezvoltatorii sa respecte? Ma refer daca exista norme impuse de stat (de ex ca toate cladirile care se construiesc in orasul X (de ex in capitala) sa fie obligatoriu sa reziste la un seism de X grade, altfel sa nu se aprobe construirea (si care ar fi valoarea lui \"x\" - cate grade)? Exista astfel de norme?

Daca vreau sa-mi construiesc o casa, care sint concret pasii pe care ar trebui sa-i urmez ca sa fiu sigura ca viitoarea mea casa va rezista unui seism ca cel din 1940, ca cel din 1802, sau ca cel din 1977?
 
Daca vreau sa-mi construiesc o casa, care sint concret pasii pe care ar trebui sa-i urmez ca sa fiu sigura ca viitoarea mea casa va rezista unui seism ca cel din 1940, ca cel din 1802, sau ca cel din 1977?
[/quote]

Buna intrebarea si exact de problema asta ma lovesc si eu acum. Si ma uit ca intrebarea ta nu a primit raspuns de peste jumatate de an.. Ceea ce probabil confirma faptul ca nu exista nimeni care sa poate verifica sau asigura rezistenta antiseismica a unei case. Sau sa stie ce trebuie facut daca vrei sa fii sigur ca viitoarea ta casa va fi construita in acest sens.
Nu?
 
[media]

Jurnal de actualități francez despre cutremurul din 1940
 
In dimineata zilei de 10 noiembrie 1940, la ora locala 3h39min, a avut loc cel mai puternic cutremur vrancean din secolul XX,eveniment care a atins pe arii largi intensitati care nu au mai fost observate de la precedentul cutremur vrancean catastrofal din 23 ianuarie 1838.
Seismul din 10 noiembrie 1940 a avut epicentrul in partea de nord-est a Muntilor Vrancei (45,80 grade latitudine Nordica, 26,70 grade longitudine Estica), iar adancimea focarului a fost estimata la cca. 145-150 km.

Vezi atașament 1

In figura de mai sus sunt plasate epicentrele seismelor vrancene moderate din perioada 1902-2013, si este marcat epicentrul cutremurului din 1940, precum si cel al seismului din 1977.
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a avut magnituinea MGR de 7,4 grade pe scara Richter (echivalenta cu magnitudinea moment Mw de 7,7 grade). Intensitatea maxima a cutremurului a atins IX-X grade pe scara Mercalli in mai multe localitati din judetul Vrancea (in special la PANCIU si COROD). De asemenea, pe o arie larga din Moldova (in special partea centrala si de sud) si Muntenia (in special in zona subcarpatica din nord-estul Munteniei, dar si la BUCURESTI si in alte localitati din sud-estul tarii), cutremurul a atins intensitati mari, de cca. VIII grade pe scara Mercalli, chiar VIII-IX grade in nord-estul Munteniei (judetele Prahova si Buzau), inclusiv la Bucuresti.
Cutremurul a fost precedat de o activitate seismica ridicata in cursul anului 1940, cuprinzand mai multe seisme moderate, inclusiv cutremurul de magnitudine 6,2-6,4 produs in dimineata zilei de 22 octombrie 1940 la ora locala 8h37min in Muntii Vrancei, la adancimea de 122-125 km. De asemenea, cutremurul a fost urmat de mai multe replici, dintre care 6 dintre ele au avut magnitudini cuprinse intre 5,0-5,5 grade pe scara Richter; cea mai puternica replica a avut loc in dimineata zilei de 11 noiembrie, la ora locala 8h34min, magnitudinea acesteia fiind de 5,5 grade; replica a fost resimtita la BUCURESTI cu intensitatea de IV-V grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a proviocat distrugeri mari in special in centrul si sudul Moldovei, fiind grav afectate cu deosebire localitatile PANCIU (cu distrugerea a peste 90% dintre cladiri), COROD, FOCSANI, MARASESTI. Efecte severe s-au inregistrat la BARLAD, IASI si GALATI. In nord-estul Munteniei, cutremurul a afectat mai puternic localitati din judetele Prahova si Buzau, dar nici sudul tarii nu a fost ferit. Astfel, la BUCURESTI, in afara de prabusirea blocului Carlton (eveniment care a cauzat moartea a cca.500 de oameni), au fost avariate grav numeroase cladiri importante, intre care Ateneul Roman si Palatul de Justitie; numeroase case au suferit diferite grade de avariere.
Cutremurul a provocat si fenomene geomorfologice la nivelul solului in zonele subcarpatice, crapaturi, tasari, tasniri de apa. In judetul Covasna s-a format o fractura lunga de cca. 150 de metri, in lungul careia au aparut pungi de noroi.
Cutremurul a fost simtit pe o arie larga nu doar in Romania, dar si in tarile vecine, pana la o distanta foarte mare catre nord-est in Campia Rusa, inclusiv la MOSCOVA unde intensitatea a atins V grade pe scara Mercalli.
Manifestarile seismului la BUCURESTI sunt prezentate in ziarul Universul-nr. din 12 noiembrie 1940, din care reproducem urmatorul citat:

Ora 3,40 noaptea. Lumea se afla in puterea somnului, cand cutremurul, de o violenta necunoscuta pana acum, a zguduit Capitala din temelii. Cladiri solide, in beton armat, se clatinau ca niste jucarii in bataia vantului. Zgomote infricosatoare, de duduit de motor, intretaiate de mugete ce razbateau din adancul pamantului, insoteau cutremurul. Lumea, trezita din somn de zguduiri puternice, alerga ingrozita nestiind incotro sa apuce. [...] Prin case, mobilele se miscau, scartaind din incheieturi, vitrinele cu sticla si vesela se rasturnau, statuetele se prabuseau pe parchete, ceasornicele-pendule se oprisera din mers. Panica din interiorul locuintelor era sporita de zgomotele de afara. Geamuri se prefaceau in tandari, bucati de zidarie se desprindeau de pe la stresini, cosurile caselor se prabuseau in strada si pe trotuare cu zgomot asurzitor. [...] In zorii zilei, Capitala avea un aspect jalnic. Blocurile de beton s-au indoit din pozitia verticala, pierzandu-si balcoanele prabusite in strada. Zidurile sunt crapate. Case vechi s-au surpat partial. La unele biserici a cazut tencuiala si s-au frant crucile de pe turle. Aproape nu e strada pe care sa nu fie moloz, caramizi si bucati de beton desprinse de la cladiri. Stirea asupra celui mai groaznic dezastru din Capitala-prabusirea blocului Carlton, s-a raspandit cu iuteala fulgerului in tot orasul. [...] Nenorocirea ar fi avut, in Capitala, proportii mult mai mari daca s-ar fi intamplat cutremurul ziua. Prabusirea cosurilor si a zidariilor in timpul circulatiei pietonilor pe strada ar fi provocat desigur victime.

In orasele din sudul Moldovei, in special la BARLAD, GALATI si FOCSANI,in afara de distrugerea caselor, cutremurul a provocat si fenomene geomorfologice, s-au format crapaturi in pamant la FOCSANI si BARLAD, iar in zonele de munte s-au produs si caderi de stanci.
Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a fost o premiera pentru Romania moderna prin violenta cu care s-a manifestat, deoarece precedentul cutremur catastrofal (de magnitudine 7,3) avusese loc cu peste 100 de ani inainte, in anul 1838. De asemenea, acest seism a fost depasit in intensitate si magnitudine doar de "Cutremurul cel mare" produs in Vrancea la 26 octombrie 1802, care a avut o magnitudine estimata de 7,6-7,7 grade pe scara Richter. Din 1838 pana in 1940 in regiunea Vrancea nu s-au mai produs cutremure cu magnitudini mai mari de 6,8-7,0 grade pe scara Richter. Cele mai importante dintre acestea s-au produs la 13 noiembrie 1868 (magnitudine cel mult 6,7), 17 august 1893 (magnitudine 6,7), 31 august 1894 (magnitudine 6,8) si 6 octombrie 1908 (magnitudine 6,8); in afara de acestea, s-au mai produs cutremure cu magnitudini mai mici, de 6,0-6,5 grade, care nu au provocat nici un fel de pagube.
 

Atașamente

  • harta19401977.jpg
    harta19401977.jpg
    238,9 KB · Vizualizări: 50
O sa mai revin cu detalii despre efectele seismului in diferite zone din tara, Prahova, Brasov, Braila, Barlad, Bucuresti, Panciu etc. Voi indica si sursa informatiilor.
 
Iata cutremurele vrancene din 1940 (date din vechiul catalog ROMPLUS, salvat si printat acum cativa ani, si alte cataloage):


10.02.1940 18:14:10 UTC 45,70N 26,70E h=150 km ML=4,8
14.02.1940 19:30:00 UTC 45,70N 26,70E h=130 km ML=4,6
07.05.1940 07:15:00 UTC 45,70N 26,60E h~100 km ML=4,4
17.05.1940 12:50:00 UTC 45,70N 26,60E h=100 km ML=4,0
24.06.1940 09:57:27 UTC 45,90N 26,60E h=115 km ML=5,5
15.07.1940 18:43:00 UTC 45,70N 26,60E h~100 km ML=4,0
15.08.1940 19:41:00 UTC 45,70N 26,60E h~120 km ML=4,2
03.10.1940 15:04:50 UTC 45,60N 26,60E h=150 km ML=4,7
21.10.1940 22:14:02 UTC 45,70N 26,80E h=100 km ML=4,5
22.10.1940 06:37:00 UTC 45,80N 26,40E h=122 km ML=6,2
22.10.1940 22:14:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,5
06.11.1940 19:58:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,5
06.11.1940 22:06:00 UTC 45,70N 26,60E h~100 km ML=4,0
08.11.1940 12:00:44 UTC 45,50N 26,20E h=145 km ML=5,5
10.11.1940 01:39:07 UTC 45,80N 26,70E h=150 km ML=7,4
10.11.1940 09:03:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,2
10.11.1940 10:40:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,1
10.11.1940 13:28:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,5
10.11.1940 13:37:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,4
10.11.1940 16:41:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,6
10.11.1940 19:47:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,3
10.11.1940 21:41:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,4
11.11.1940 06:34:16 UTC 46,00N 26,80E h=150 km ML=5,5
12.11.1940 14:48:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,2
12.11.1940 20:57:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,1
13.11.1940 05:45:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,1
13.11.1940 16:51:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,8
13.11.1940 17:11:00 UTC 45,70N 26,60E h~100 km ML=4,0
14.11.1940 14:37:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,9
14.11.1940 22:32:00 UTC 45,80N 26,60E h=130 km ML=4,5
15.11.1940 10:54:00 UTC 45,70N 26,60E h~100 km ML=4,0
16.11.1940 22:31:00 UTC 45,70N 26,60E h=150 km ML=4,5
17.11.1940 06:01:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,7
19.11.1940 20:27:12 UTC 46,00N 26,50E h=110 km ML=5,3
20.11.1940 08:09:00 UTC 45,70N 26,60E h~100 km ML=4,0
20.11.1940 09:44:00 UTC 45,70N 26,60E h~100 km ML=4,2
20.11.1940 12:58:00 UTC 45,70N 26,60E h~100 km ML=4,0
21.11.1940 01:21:00 UTC 45,80N 26,60E h=130 km ML=4,5
22.11.1940 02:30:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,6
22.11.1940 09:35:00 UTC 45,70N 26,60E h~150 km ML=4,1
23.11.1940 14:49:53 UTC 45,80N 26,80E h=150 km ML=5,3
24.11.1940 21:39:00 UTC 45,70N 26,60E h~150 km ML=4,1
27.11.1940 08:13:00 UTC 45,70N 26,60E h=130 km ML=4,6


 
GeoX a spus:
Iata cutremurele vrancene din 1940
Foarte interesanta consecventa cvasitotala in ce priveste adancimea tuturor acestor seisme, daca estimarile sunt corecte! As mai adauga pe lista, ca indisolubil legat, seismul vrancean destul de serios din 1939, care pare a fi fost scanteia declansatoare...
 
O sa completez lista si cu decembrie 1940, au mai fost cateva replici si atunci. De notat ca e vorba de cutremure cu magnitudini de la 4,5 in sus, pentru cele de magnitudini mai mici de 4,5 datele sunt insuficiente, inregistrari slabe sau lipsa...
In orice caz, se vede ca la inceputul anului 1940 nu a fost ceva extraordinar, din punct de vedere al seismicitatii vrancene curente; sigur, a fost cutremurul de magnitudine MGR 5,9 din 5 septembrie 1939, eveniment care s-a simtit binisor si la Bucuresti, dar si in toata Moldova, estul si centrul Munteniei; evenimentul din 1939 a fost ceva mai mare decat cel din iulie 1938. Asta arata totusi ca atunci cand e sa vina un cutremur major de adancime foarte mare, 140-150 km asa, lucrurile incep "mai din timp" si se dezvolta mai lent asa.
 
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si au inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia(ca mine)...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si au inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia(ca mine)...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...
[/quote]


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...




takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si au inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia(ca mine)...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si au inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia(ca mine)...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...





takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...




takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...
Editeaza te rog, am vrut sa corectez ceva si uite ce-am facut :)


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si au inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia(ca mine)...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si au inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia(ca mine)...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...





takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...




takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si au inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia(ca mine)...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si au inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia(ca mine)...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...





takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...




takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...
Editeaza te rog, am vrut sa corectez ceva si uite ce-am facut :)


takuma a spus:
Salut GeoX si felicitari pt treaba minunata pe care o faci! Nu esti nici ca zvonacii si debilii care anunta cataclisme si alte minuni, nici ca altii care ne spun "sa ne culcam pe-o ureche"...ci rece si analitic, minunat!
Am citit despre cele 3 grupuri de seisme(A,B,C) pe care foarte bine le-ai explicat si am inteles si cei care n-au nicio treaba cu seismologia...o intrebare am. Am tot citit ca "focarul" 1940 e "mort", activitate 0 de 75 ani. Asta nu inseamna ca raman doar 2 grupe/amenintari? Si mai ales ca am scapat de focarul cel mai periculos, de departe dintre cele 3? A se vedea megacutremurul din 1802 si cel despre care vb 1940, mari chiar si in comparatie cu 1977?!? Scuze pt eventuala naivitate a intrebarii...





Cum naiba editez textul!?!
 
takuma, bun venit pe forum si la cat mai multe postari! :)
Nu as zice ca am scapat chiar pentru totdeauna de un cutremur major cu caracteristicile celor din 1802 sau 1940. Daca te uiti la cutremurele moderate, vezi ca apare o grupare de seisme foarte adanci undeva la 45,60N 26,50E asa, si focare care merg pana la 145-160 km adancime. Cred ca dupa 1940 "grosul" seismicitatii foarte adanci din Muntii Vrancei s-a mutat oarecum spre vest sau sud-vest, undeva langa PIETRELE INSIRATE, la limita cu Buzau, Duoa 1960 in zona asta s-au produs 8 cutremure moderate la adancimi de 130-160 km:



13.10.1960 02h21min25sec UTC 45,70N 26,40E 160 km 5,5
02.10.1966 11h21min44sec UTC 45,70N 26,50E 140 km 5,5
01.10.1976 17h50min43sec UTC 45,68N 26,49E 146 km 5,6
18.07.1981 00h02min58sec UTC 45,69N 26,42E 166 km 5,5
04.09.1987 01h40min29sec UTC 45,68N 26,43E 160 km 5,5
24.05.2001 17h34min02sec UTC 45,63N 26,42E 144 km 5,5
14.05.2005 01h53min21sec UTC 45,68N 26,54E 148 km 5,6
06.10.2013 01h37min21sec UTC 45,67N 26,58E 135 km 5,6


Cred ca se poate presupune o zona oarecum tensionata undeva in acest cluster de epicentre/focare, ma refer la palierul de adancimi 135-160 km. De aia cred ca in viitor va veni si un cutremur mare la 140-150 km adancime, dar ceva mai la vest, sud-vest decat in cazul 1940. E o tendinta de migrare a focarelor adanci dinspre zona nordica, rupta in 1940, mai spre centru, centru-vest asa. Sa vedem cand mai vine ceva moderat pe acolo, caci aceste cutremure moderate sunt interesante si din perspectiva viitorului cutremur mare (ma refer la seisme cu magnitudini de la 5,5 in sus).
 
Vezi ca din greseala ti-ai sters postarea... :) Poti sa rescrii, daca vrei, eu am facut insa precizarea. Mea culpa ca nu am dat reply cu citare, ca sa vada lumea intrebarea ta.
 
Back
Sus