• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din 28 septembrie l-a prevestit pe cel din 27 octombrie

Alex

Administrator
Scor reacție
95
Cutremurul de pamant care a avut loc luni, la ora 12 si 16 minute, in zona Vrancea, \"se pare ca a avut o anumita directivitate si de aceea s-a simtit destul de puternic la Bucuresti\", a declarat pentru Rompres directorul Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

\"Nu stim inca daca a fost un precursor sau daca a fost cutremur - cutremur, ne vom putea da seama de acest lucru in urmatoarele ore\", a apreciat Marmureanu.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter s-a produs luni, la ora 12,00, 16 minute, 24 secunde, in zona Vrancea la adancimea de 143 km. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de IV-V grade pe scara Mercalli.

Cutremurul a fost simtit la Bucuresti la o intensitate de IV grade pe scara Mercalli si nu a produs pagube materiale.

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului se afla pana joi in Germania, la Karlsruhe, cu prilejul unui proiect de colaborare derulat cu Universitatea din aceasta localitate.

Daca sunt off-topic imi cer scuze si rog pe Alex sa sterga mesajul, dar vreau sa relatez un fapt care pare amuzant in legatura cu cutremurul de la sfarsitul lui septembrie: m-a prins intr-o postura mai ciudata, adica eram pe buda. A fost o senzatie.....destul de ciudata, si categoric nu as vrea ca marele cutremur care se asteapta dupa 2006 sa ma prinda in aceeasi situatie.
Inca o data imi cer scuze daca am postat unde nu trebuie.:)

Nu este off topic :)

Au fost multe cazuri in care diverse persoane au fost surprinse in situatii mai \"delicate\" in timpul cutremurelor. Unele mai comice, altele de-a dreptul tragice.

In timpul cutremurului din 1977 un baiat din cartierul in care locuiesc a fost surprins in timp ce facea baie. A fost nevoit sa iasa afara din casa acoperit doar cu prosopul pe care il avea.

Tot atunci, la unul din spitalele din Bucuresti avea loc o nastere prin cezariana. Medicii au fost nevoiti sa intrerupa operatia cat timp a durat cutremurul apoi au continuat la lumina unor lumanari si lanterne. Din pacate copilul care s-a nascut a ramas cu unele probleme de sanatate.

In timpul cutremurului din 77 doi tineri faceau dragoste in apartamentul lor din blocul Scala. Blocul s-a prabusit iar ei au fost gasiti morti, inca imbratisati, sub daramaturi. Au fost casatoriti post-mortem.

O persoana a vrut sa se sinucida in seara cutremurului din 1977 si s-a urcat pe blocul Dunarea pentru a se arunca de acolo. Cand a ajuns pe terasa blocului cutremurul a inceput, blocul s-a prabusit, dar el a scapat cu viata.

Tot atunci alta persoana suparata ca nu fusese invitata la o petrecere trecea in seara cutremurului prin fata blocului unde avea loc petrecerea. Suparat, a inceput sa blesteme pe cei de la petrecere sa se faca praf si pulbere. La cateva secunde dupa aceasta cutremurul a inceput, iar aceasta persoana a vazut blocul in care avea loc petrecerea cum se prabuseste. A suferit un soc psihic.

Mentionez ca toate aceste informatii sunt aflate din povestirile mai multor persoane iar eu nu pot garanta ca sunt sau nu adevarate. Tratati-le ca \"urban legends\".

E un tip pe daciaclub care povestea ca la cutremurul de la sfarsitul lui octombrie era in pat cu iubita si [cenzurat] si se mira cat de bun e la pat ca se zgaltaia patul asa tare. :)

PS. Referitor la cutremurul din august \'86 imi povestea cineva care era la mare ca toata lumea a coborat in graba in holul hotelului, si printre ei era si o tipa straina (rusoaica parca) care coborase \"goala-pusca\".

Si acum ca sa o balarim complet off-topic... cum ti se pare skin-ul asta nou de la forum? :)

Chiar am fost off-topic ? Pai am povetit niste \"intamplari\" din timpul cutremurului...

Skin-ul ? Nu prea le am cu termenii astia \"academici\"; ce insemna, cum arata acum forumul ? DA, imi palce cum arata, dar as avea o mica observatie, care chiar vroiam sa o fac intr-un topic nou: pune mai multe \"smiles\" (emoticonuri...sau cum le zice).:)

Chiar am fost off-topic ? Pai am povetit niste \\"intamplari\\" din timpul cutremurului...

Neah... nu ma refeream la tine ci la mine, ca m-am apucat sa bag povestioare din 1977 :biggrin:

Skin-ul ? Nu prea le am cu termenii astia \\"academici\\"; ce insemna, cum arata acum forumul ? DA, imi palce cum arata, dar as avea o mica observatie, care chiar vroiam sa o fac intr-un topic nou: pune mai multe \\"smiles\\" (emoticonuri...sau cum le zice).:)

Da, la cum arata ma refeream:) De smilies o sa mai astept cateva zile, o sa apara o noua versiune a soft-ului pe care il folosesc la forum si, printre altele, cei care il dezvolta au zis ca or sa fie mai multe smilie-uri. Sunt curios sa vad cu ce or sa vina ei, iar daca or sa fie tot asa putine o sa bag eu un set nou.

Faza cu cei doi indragostiti de la Scala a fost scrisa in ziare la vremea respectiva.

Tot atunci a fost si faza cu femeia care s-a trezit in bulevard cu tot cu cada.

In \'77 erau unele fotografii ciudate :cazi de baie suspendate ce se tineau de tevi si calorifere.

Poveste reala:un coleg imi povestea ca era racit cobza si la un moment dat a inceput sa se zdruncine cu pat cu tot.Mama disperata a vrut sa cheme salvarea dar si-a dat seama ca este cutremur de fapt,asa ca si-a luat odrasla si tusti cu ea in strada.Inainte sa coboare i-a spus sotului sa ia ceva de imbracat din cuier.Ajuns afara pustiul racit cobza si-a revenit subit dupa ce a vazut-o pe vecina de la parter intr-o camasuta de noapte transparenta :p iar cand mama a cerut o haina groasa pentru baiat...tatal i-a oferit cuierul gol!!!..

Eu unul aveam pe atunci vreo 14 ani si stateam in pat citind un articol din \"Stiinta si Tehnica\" despre... eforturile japonezilor in prevederea cutremurelor!!!
Cand a inceput, varfurile plopilor din fata blocului meu se miscau ca pe furtuna si eu i-am strigat fratelui meu care dormea in aceeasi camera: ia uite ce furtuna a inceput afara!
Cand au aparut parintii in usa (ei traisera cutremurul din 40 si stiau ce se intampla) si au zis: Cutremur!, am sarit din pat, in picioarele goale si in pijama si am tasnit cu asemenea viteza pe scara blocului (locuiam la etajul 3 din 4) incat am ajuns jos inainte sa se termine cutremurul. Tata striga dupa mine sa ma opresc, ca e posibil sa cada scara.
N-am sa uit niciodata vuietul, urletul care se auzea de pretutindeni. Cred ca era produs de frecarea reciproca a cladirilor si straturilor geologice din sol.
Si iar era greu sa uiti vuietul vocilor care s-a ridicat in primele secunde dupa cutremur. Tipete amestecate cu urlete... Si pe urma o liniste si mai sinistra punctata doar de sirenele pompierilor si salvarii... Toata lumea vorbea in soapta. Multi tremurau. Si eu. Si nu de frig... Nu am mai intrat in casa pana in seara urmatoare. Nu m-a putut convinge nimic si nimeni s-o fac. Beam apa de la o fantana dintr-un cartier de case apropiat... Nu stiu cum, apa nu se tulburase acolo... In saptamana care a urmat am fost dusi de la scoala sa ajutam la \"degajarea\" arterelor din centru. Am vazut atunci lucruri greu de descris... Moloz amestecat cu ramasite umane si un miros greu de suportat. Canalizarea era deschisa si de asemenea era cald si cadavrele incepusera sa se descompuna... A fost un moment in care credeam ca se va produce o epidemie. Insa cei ce conduceau atunci s-au miscat repede. Cred ca faptul ca o asemenea nenorocire s-a petrecut sub un regim totalitar a fost un noroc. S-au putut lua rapid masuri fara a se tine seama de costuri. Sase luni mai tarziu cicatricile erau inca vizibile. Erau insa cicatrici nu rani deschise...

Back
Sus