• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din China si Romania

Si ce fel de cutremur e iminent ??? Totusi, Vrancea nu se rupe atat de puternic chiar pe neasteptate. Un seism de peste 7,0 pe scara Richter vine dupa mai multe seisme moderate, care arata, cumva, cresterea tensiunii acumulate. Sau rupturi preliminare...
Daca discutam despre un seism de 6,5 grade pe scara Richter, atunci da, e posibil oricand asa ceva. Cutremurul de 6,7 grade din 30 mai 1990 a \"venit\" aproape pe neasteptate, fara seisme precursoare perceptibile. In 1989 si pana in mai 1990 nu a fost nici un cutremur de peste 5,0 in Vrancea !
CuTremuratul, \"iminent\" inseamna, din punct de vedere al predictie seismice, ceva pe un termen foarte scurt, cateva zile pana la cateva saptamani. Or, imi pare rau ca te contrazic, dar nimic nu sugereaza ca e iminent un seism de magnitudine mai mare de 7,0 in urmatoarele zile !!! Nu stiu ce a vrut sa zica acel domn. In orice caz, stim ca trebuie sa ne asteptam la un cutremur mare in urmatorii ani, nu stim cand, dar in aceasta perioada de inceput de secol e tipic pentru Vrancea sa ne \"blagosloveasca\" cu o zguduiala serioasa, fara acel cutremur nu scapam, e clar ! Dar nu cred ca in cateva zile sau saptamani vine cutremurul. Totusi, ca sa se rupa trebuie niste \"eforturi\", niste tensiuni, niste fracturi preliminare...
 
Si eu cred ca a vrut sa spuna ca seismul este inevitabil, dar nu ca vine chiar acum, in perioada imediat urmatoare. Si stim cu totii ca un seism puternic in Vrancea este inevitabil, nu contestam acest lucru. Mai devreme sau mai tarziu se ca continua tendinta inceputa de seismele foarte puternice din Asia, in special cu devastatorul cutremur din China. Probabil ca dupa acest seism foarte violent din China, in anii urmatori vor aparea si alte cutremure, poate prin India, Afghanistan, Iran, Turcia...si dupa aia, si in Vrancea. Dar nu vine in cateva zile. Nu a vrut sa spuna asta.
 
Si mai constat ceva: Sa spunem ca ar fi vrut sa spuna chiar iminent in mod real si nu inevitabil. Realizatoarea TV repede a sarit sa-l corecteze, si sa modifice de la ea putere mesajul, si chiar a parut panicata de ce a spus domnul acela si a spus: \"Sa nu spunem iniment\" in loc de iminent. Deci daca in mod oficial ISU vrea sa anunte un cutremur iminent, realizatorii TV nu permit acest lucru. In plus omul s-ar fi putut corecta singur, si sa o aprobe pe moderatoare ca nu ar fi iminent, dar el nu a facut acest lucru ci a continuat si a insistat sa spuna: \"Dar, dar capacitatile sunt pregatite, exista\", si nu parea un om care nu stie ce spune, ci vorbea apasat, sigur pe el.

Oricum eu sunt aproape pregatit. Depinde unde ma prinde.
Trebuie sa recunosc ca sunt adeptul teoriei conspiratiei care spune ca guvernele intotdeauna ascund multe adevaruri fata de propria populatie.

Si pana la urma sunt politicieni, urmeaza alegeri... ce sa spuna ei: Ca am cheltuit bani consolidand spitale, scoli, ca am facut pliante de informare, ca am dotat adaposturi, ca am cumparat corturi, etc? Astea nu se vad. Oamenii vor sosele, si alte lucruri care se vad imediat. Asa ca n-au nici un interes sa afle lumea ca ei au stiut si n-au facut nimic.

Si apoi un anunt de genul: Anul asta e foarte probabil sa fie un cutremur mare, ar alunga foarte multi investitori. Ar avea efecte economice neasteptate. In plus ei avand o informatie suplimentara fata de restul muritorilor ar putea profita de situatie cu profit gras.
 
Opiniile mele personale:
Dupa un cutremur va fi foarte dificil sa negi ca \"nu ai facut nimic\", la fel si sa arati \"ca ai facut ceva\". Doar consolidarile sunt fizic masurabile.
Ce vrea societatea atunci este sa readuci mortii la viata si casele in picioare.

Eu nu vad ca monitorizarea instrumentala a Vrancei a ajuns acolo unde sa poata identifica precursorii semnificativi si indubitabili ex-ante, astfel incat sa se poata utiliza social aceste rezultate.
 
Acum inteleg de ce incercati sa bagatelizati declaratia omului de la ISU si sa linistiti populatia.

De vazut pozitia membrilor forumului la tema:
\"Presupunem ca se anunta un cutremur iminent... dvs ati anunta populatia sau nu?\"
http://www.cutremur.net/forum/showthread.php?tid=254

DODO:\"Exista un singur raspuns serios.Nu poti anunta asa ceva decat in cazul in care sursele sunt testate in timp.\"

ALEX: \"perfect de acord. numai ca nu pot sa nu ma intreb ce s-ar intampla daca 2 milioane de oameni ar face asta simultan.\"

SYL: \"Personal NU as anunta populatia. Motivul: ca sa evit panica si tot ce deriva din ea\"

GeoX: \"Da, dar ce te faci daca seismul \"anuntat\" nu se produce, pana la urma ??? \"

Concluzia: Un site despre care aveam impresia ca doreste sa fie mai transparent decat INFP, e mai secretos decat Marmureanu. :harhar::ack::ack::ack:

Cutremuratu, lucrurile stau putin altfel.

Spre deosebire de ziare, posturi de radio si televiziune, cutremur.net nu va difuza niciodata o informatie neverificata, ca fiind certa. Cand auzim un zvon il marcam ca atare dar nu il publicam ca informatie sigura. Daca voi avea confirmarea vreodata, asa cum se face in jurnalism, din 3 surse diferite, ca exista certitudinea ca se va produce un cutremur, imi asum raspunderea sa public lucrul acesta. Daca voi afla asta doar dintr-o sursa, o voi comenta ca atare, sub forma de zvon. De aceea, nu te astepta sa tratez balbaiala incoerenta a unuia de la televizor ca fiind altceva decat este.

M-a impresionat extrem de puternic, in mod negativ, isteria creeata in trecut de Hancu si Istrate care prevedeau cutremure. Au iesit oamenii in strada noaptea, doar fiindca OTV le oferea balcon de unde sa vorbeasca. In 2000, cand nu cunosteam problema, stateam la etajul 9 si ma lua cu fiori pe sira spinarii cand Hancu prevestea cutremur major invitat la stiri pe Antena.

Sunt ferm convins ca INFP realizeaza la ora actuala prognoze si poate analiza probabilitatea producerii unor seisme, desi Marmureanu afirma contrariul. Dar din pacate nu pot face altceva decat sa militezcat se poate de puternic pentru deschiderea acestor informatii catre public. Daca citesti mesajele mele scrise referitor la INFP ai sa vezi ca din contra, nu ma intereseaza sa ascund, ci din contra, sa fac publice informatii, la fel cum s-a intamplat si cu harta "secreta" a seismicitatii Bucurestiului pe care am pus-o pe site atunci cand INFP-ul se lauda pe la tv cu ea. In prezent nu se mai afla pe site, am scos-o deoarece aceasta harta este atat de gresita incat am preferat sa nu induc vizitatorii in eroare.

Secretomania si paranoia fac ca in momentul de fata sa nu existe o prognoza publica referitoare la posibilitatea de producere a unui seism. Am incercat sa obtin acces la astfel de informatii, sa incerc sa realizez sau sa obtin o prognoza fiabila insa nu am dat decat de usi inchise. Mi-am dat seama ca imi consum inutil energia si am preferat sa mi-o canalizez pe o alta directie. OK, nu vrea nimeni sa faca o prognoza publica, atunci hai sa ne ocupam de educarea populatiei astfel incat, daca populatia ar fi foarte bine pregatita si cladirile consolidate ar trebui cel putin teoretic sa ajungem la un nivel in care sa nu ne mai pese daca si cand se va produce un seism, fiindca nu va avea asupra noastra efecte negative. Cel putin asta este o directie in care se poate avansa fara probleme.

Revenind la ce a zis cel de la ISU. Sa presupunem ca s-a discutat in sedinta de Guvern sau stiu eu printre ce mai-mari ca o sa fie cutremur. Sa zicem ca este iminent un cutremur de 7,2 grade anul acesta. Ok, si? Ce poti sa faci? Aaaa.... sau crezi ca ar face ceva statul mai mult decat face daca informatia ar deveni publica? Stai tu linistit...

Adu-ti aminte de anul trecut, zilele cu cod rosu din cauza caniculei. Campanii la TV, emisiuni de avertizare, ce trebuie sa facem, ca sa avem apa, sa nu iesim in strada... Ce a facut romanu? Si-a bagat capul intre urechi si a plecat la plimbare prin soare cand erau 50 de grade. In vara anului trecut au murit mai multi oameni din cauza caldurii decat au murit in cutremurele din 1986 pana in prezent, adunate. Deci, nu te astepta ca un astfel de anunt sa trezeasca vreo constiinta care sa consolideze vreo cladire, sau sa isi faca truse de urgenta... Relax. Stii ce or sa faca daca s-ar anunta cutremur major? Or sa plece toti la tara vreo 2 zile, dupa care se vor intoarce fiindca au servici, or sa rada din magazine pe fiecare ce-l taie capul si or sa scada preturile la blocurile cu bulina. That's it.

Sincer sa fiu s-au vehiculat atatea zvonuri, pe care fiecare le vindea cat se poate de adevarate si reale, incat eu personal m-am saturat de ele. Sunt convins ca un cutremur major de peste 7 grade poate veni oricand, iar Vrancea este zona care poate sa-i faca si pe cei mai mari specialisti de la INFP sa pice in fund de surpriza. Tocmai din cauza asta nu ma pot baza pe Marmureanu care imi zice sa dorm linistit pana in 2010 sau pe Hancu care zice ca o sa vedem noi ca o sa vina. M-am saturat sa tot casc gura la de-astea si sa incerc sa interpretez sau sa inteleg franturi de declaratii. Oricum nu ar spune nimeni daca s-ar sti ceva sigur. Asa ca de ce sa ma mai stresez? Si am ales sa stiu ce am de facut in cazul in care se declanseaza un seism indiferent unde as fi, chiar si aici unde sunt acum, la munca. Acasa stiu care sunt zonele periculoase din apartament de care sa ma feresc. Stiu unde sa ma asez daca va fi cutremur. Ma va lua prin surprindere doar fiindca va fi neasteptat. Dar voi sti exact ce am de facut indiferent de locul in care m-as afla. Iar in ceea ce ma priveste, prima miscare pe care o voi face va fi sa scot camera video din geanta si sa incep sa filmez, tocmai pentru a pune aici pe site imagini.

Referitor la cat de secretos este sau nu cutremur.net am vorbit mai sus. Dar asa cum fiecare poate spune ceea ce gandeste pe forum, asa am si eu dreptul de a-mi exprima opinia. Faptul ca a ajuns sa nu ma mai intereseze prognozele si nu ma mai crispez cand vad "sticksuri" sau "betze" pe seismograma nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni. Poate ca m-am stresat prea tare in perioada in care Hancu anunta cutremure, poate ca m-am stresat prea tare incercand sa aflu prognoze si sa am acces la informatii iar acum am devenit imun. I couldn't care less referitor la cand va fi urmatorul seism major. Dar sunt interesat la maxim ca indiferent cand se va petrece sa stiu ce sa fac pentru a avea grija de mine. Numai faptul ca am strans din dintzi si am dat 4 milioane pe 2 lanterne de 900 de lumeni cred ca spune multe.

Si avand in vedere toate astea nu ma blama ca nu dau pe spate cand seful ISU sau ce-o fi ala a scapat o pasarica pe gura. Cred ca este mai bine sa-ti folosesti energia cautand si punand in aplicare solutii de urgenta care sa fie valabile nu numai in caz de cutremur, dar si de accident chimic sau nuclear, pe care nu le poate prevedea nimeni, dar care se intampla (vezi explozia vagonului cu amoniac de la fabrica de medicamente din Bucuresti). Ne bazam prea mult pe autoritati si sunt multe lucruri de facut la nivel personal sau de mini-comunitate de care am uitat. Si uitam ca si in cele mai dezvoltate tari se declara oficial "in caz de dezastru va trebui sa va descurcati singuri in primele 48 de ore!".
 
Ca sa completez un pic la ceea ce a spus Alex, nu cred ca teoria conspiratiei ne ajuta prea mult in caz de cutremur. Deci eu cred ca nu ar trebui sa stam tot timpul sa ne gandim ca a venit nenea de la ISU si s-a demascat, chipurile, cum ca guvernul stie ca vine cutremurul si conspira sa ascunda populatiei marele Adevar ! Prin absurd, daca ar fi asa, cu ce ne-ar ajuta sa stim acest lucru ? Cu nimic, dupa parerea mea.
 
Am citit ce s-a scris, mai sus, despre acest subiect. Sunt convins ca este de dorit o pozitie echilibrata. Undeva in lumea asta larga s-a facut o astfel de incercare: s-a anuntat ca urmeaza un cutremur. Panica a produs suficient de multe victime, astfel incat autoritatile au fost nevoite sa-si recunoasca greseala si sa nu mai anunte -anticipat- asemenea fenomene. Sunt absolut de acord ca anumiti oameni, care stiu ce vor, pot sa reactioneze corect si atunci cand sunt anuntati, din timp, de riscul de aparitie al unei situatii (indiferent ca vorbim de dezastru natural, tehnic, etc); dar in cazul unor populatii (altfel spus numar foarte mare de oameni, locuitori ai unor aglomerari urbane) efectul este net contrar scopului urmarit de emitent. Exista cateva tratate de specialitate care analizeaza comportamentul individului in raport cu sine si cu altii, in grup sau in masa (psihologia de grup/masa). Concluzionand, poate ca in Romania nu s-a ajuns la aceea constiinta civica (in sensul larg) care sa permita declansarea unor resorturi (inascute sau dobandite) specifice de aparare si intrajutorare, dar a face un anunt despre iminenta unui dezastru nu cred ca va genera decat discutii sterile si polemici specifice. Iar ce este cel mai grav acum, nu este ca se incearca mici paleative mass-media, ci ca exista voci care decredibilizeaza eforturile (mici, anonime) de impamantenire a unor moduri de lucru (totusi si aici exista o \"tranzitie\" lucru greu de accceptat de cei mai multi \"vechi\" specialisti). Departe de mine de a nega/contrazice sau polemiza cu cei de la IGSU, dar sa nu uitam ca avem oameni/echipamente/ proceduri care nu se vor afisa pe toate gardurile numai ca sa se linisteasca anumite temeri. Asa cum exista lucruri bune, sigur sunt si aspecte care trebuie imbunatatite. Dar am sa repet -adaptand- ce a aspus Kenedy: \"nu intrebati ce s-a facut pentru voi, ci ce faceti voi pentru restul\", si aici ii multumesc inca odata lui Alex pentru efortul constant de a sensibiliza (pe cei care au ochi sa vada acest efort) romanii ca suntem intr-o zona \'nelinistita\".
 
Pentru Alex:

Poate ca acum cunosti ce sa faci in caz de cutremur, tocmai pentru ca \"In 2000, cand nu cunosteam problema, stateam la etajul 9 si ma lua cu fiori pe sira spinarii cand Hancu prevestea cutremur major invitat la stiri pe Antena\"

Dar ce te-a facut sa te informezi? Sperieturi gen Hancu. Eu cred ca oamenii daca sunt bine speriati se vor informa. Dar daca in fiecare zi vine Marmureanu sa ne spuna sa stam linistiti, ba pana in 2006, ba pana in 2008, ba 2010 , iar acum ne spune 2012, oamenii sunt delasatori si lasa pe alta data informarea si luarea masurilor corespunzatoare.

Iar tocmai aceasta secretomanie va genera neincredere in oamenii de stiinta si autoritati. Tocmai ce doreau ei sa evite.

Nu vedem mereu filme in care urmeaza sa vina cine stie ce catastrofe si oamenii nu erau informati decat cand era imposibil de ascuns? Acest mod de comportament este specific tarilor totalitare, dictatoriale, gen Coreea de Nord, etc.

Tocmai asta genereaza teorii ale conspiratiei. Daca erau transparenti era vreo problema?

Eu ramana la principiul transparentei aproape totale. (mai putin cele legate de armata, aparare, etc).
 
Undeva in lumea asta larga s-a facut o astfel de incercare: s-a anuntat ca urmeaza un cutremur. Panica a produs suficient de multe victime, astfel incat autoritatile au fost nevoite sa-si recunoasca greseala si sa nu mai anunte -anticipat- asemenea fenomene

\"În iarna anului 1975, autorităţile din oraşul Haicheng (în nord-estul ţării) au ţinut seama de asemenea semne reuşind să evacueze majoritatea populaţiei cu o zi înainte de un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter. Şi atunci au murit 2.000 de oameni, însă numărul a fost mult mai mic decât cele 70.000 victime estimate a fi produse de cutremurul de 7,6 grade de la 12 mai.\"

http://www.ziare.com/Dezastrul_din_China__Care_au_fost_semnele_ignorate_de_autoritati-312309.html

Cazul in care autoritatile au anuntat oamenii si s-a creat panica, dovedeste ca autoritatile respective n-au stiut cum sa anunte oamenii. In China in 1975 s-a putut anunta si evacua oamenii fara panica. Asa ca acest motiv ca sa nu anuntam oamenii ca se panicheaza nu sta in picioare. Si de ce sa nu anuntam oamenii din cauza unor oraseni panicosi, cand peste 40% din populatie traieste la tara? Oamenii de la tara n-au voie sa fie informati din cauza ca sunt unii in orase care se vor panica?
 
Dar ce te faci daca anunti oamenii in 2 randuri, seismul nu se produce, sau e unul mic, neimportant, anunti a treia oara, nu mai crede nimeni si abia atunci se intampla ???
 
oamenii sunt legati de casa, bunuri, etc si ar fi in stare sa plece cu toata caa in spinare. multi au credite pe termen lung, unii abia au renovat, etc si mintea le zboara la ce au adunat in casa si la viata. fie vorba intre noi daca eram Marmureanu nu va spuneam...numai cativa ar avea o reactie matura si controlata...
Am spus Marmureanu deoarece nu stiu cine mai este la INFP si iese la tv.
Nu imi asumam raspunderea ca moare x de inima, n ajunge in balamuc de frica, etc. Daca e sa traim..traim si nu putem schimba destinul fara sa \"avem voie\".
Problema este ..in constructii. DACA SE REFACEAU BLOCURILE CU BULINA, DACA S-AR CONSTRUI SERIOS, ETC ATUNCI SPUI....ASTA E... NOI AM FACUT TOTUL....
Daca job-ul meu este sa dau cu matura si nu imi fac treaba..nu omor pe nimeni dar...medicii, soferii, constructorii, etc...au in mainile lor viata noastra...
 
oamenii de la tara stiu sa mai asculte de semne..-reactia orataniilor din curte, apa din fantani, etc si se anunta foarte repede.
daca iti tipa vaca in grajd si gainile se agita iti spun eu..ca iesi urgent sa vezi ce se intampla..vulpi, hoti, etc si te prinde seismul la cotete.
orasenii nu fac asa...ar trebuie sa urle maidanezii foarte sinistru ca sa le dea de gandit unora...
 
uite..un bloc a luat foc...si o femeie a facut infarct de teama. daca se anunta un cutremur, mor pe capete de spaima...
 
Si ce fel de cutremur e iminent ??? Totusi, Vrancea nu se rupe atat de puternic chiar pe neasteptate. Un seism de peste 7,0 pe scara Richter vine dupa mai multe seisme moderate, care arata, cumva, cresterea tensiunii acumulate. Sau rupturi preliminare...
Daca discutam despre un seism de 6,5 grade pe scara Richter, atunci da, e posibil oricand asa ceva. Cutremurul de 6,7 grade din 30 mai 1990 a \\"venit\\" aproape pe neasteptate, fara seisme precursoare perceptibile. In 1989 si pana in mai 1990 nu a fost nici un cutremur de peste 5,0 in Vrancea !
CuTremuratul, \\"iminent\\" inseamna, din punct de vedere al predictie seismice, ceva pe un termen foarte scurt, cateva zile pana la cateva saptamani. Or, imi pare rau ca te contrazic, dar nimic nu sugereaza ca e iminent un seism de magnitudine mai mare de 7,0 in urmatoarele zile !!! Nu stiu ce a vrut sa zica acel domn. In orice caz, stim ca trebuie sa ne asteptam la un cutremur mare in urmatorii ani, nu stim cand, dar in aceasta perioada de inceput de secol e tipic pentru Vrancea sa ne \\"blagosloveasca\\" cu o zguduiala serioasa, fara acel cutremur nu scapam, e clar ! Dar nu cred ca in cateva zile sau saptamani vine cutremurul. Totusi, ca sa se rupa trebuie niste \\"eforturi\\", niste tensiuni, niste fracturi preliminare...

date din catalogul ROMPLUS:
inceput de secol/prima treime a secolului

sec XII
1107 12 februarie 7,1 Mw 150 km
1122 octombrie 6,2 Mw 150 km
1126 8 august 7,5 Mw 150 km

sec XIII
1230 10 mai 7,3 Mw 150 km


sec XIV
1327 necunoscuta 7,3 Mw 150 km


sec XVI
1516 24 noiembrie 7,5 Mw 150 km
1523 9 iunie 6,5 Mw 130 km


sec XVII
1604 3 mai 6,8 Mw 120 km
1605 24 decembrie 7,1 Mw 150 km
1606 13 ianuarie 6,8 Mw 120 km
1620 8 noiembrie 7,5 Mw 150 km


sec XVIII
1701 12 iunie 7,1 Mw 150 km
1711 11 octombrie 6,5 Mw 120 km
1730 6 aprilie 6,1 Mw 100 km

sec XIX
1802 26 octombrie 7,9 Mw 150 km
1812 5 martie 6,5 Mw 130 km
1813 1 februarie 5,9 Mw 120 km
1817 30 septembrie 5,9 Mw 120 km
1821 10 februarie 6,6 Mw 150 km
1821 29 septembrie 6,1 Mw 150 km
1821 17 noiembrie 6,5 Mw 130 km
1823 9 februarie 5,9 Mw 120 km
1827 14 octombrie 5,9 Mw 140 km
1829 26 noiembrie 7,3 Mw 150 km
1831 3 august 6,1 Mw 100 km

sec XX
1902 11 martie 5,9 Mw 100 km
1903 8 iunie 5,9 Mw 120 km
1903 13 septembrie 6,3 Mw 70 km
1904 6 februarie 6,6 Mw 75 km
1908 6 octombrie 7,1 Mw 125 km
sec XXI
2004 27 octombrie 6,0 Mw 98,6 km

Se pare ca in sec XX si XXI au debutat in Vrancea la fel.
De data aceasta, seismele au fost oarecum mai slabe, niciunul nu a depasit 6 grade Mw in primii opt ani ai acestui secol XXI.

Nu au fost nici suprapuneri cu unul pontic sau fagarasan mai mare. Doar in anii 90 au fost seisme banatene semnificative.
 
Cel mai grav lucru este ca atunci cand se considera (guvernul) ca Vrancea nu este inca activa si dezlantuita, nu a intreprins nimic din nici un punct de vedere, ba chiar a lasat timpul (de care a dispus din plin dupa 1990, adica de 18 ani, ca sa repare tot ce era subred) sa treaca de parca vrea sa fie un demn urmas atat al fanariotilor cat si la comunistilor.

Si inactivitatea si trecerea sub tacere, neinformarea respectiv DEZINFORMAREA, needucarea este tot o forma de a spori sansa de a avea victime cu mult mai numeroase ca in 1977.

A trece sub tacere seismicitatea si a avea zilnic un serviciu meteo indispensabil nu este drept.

De ce nu devine si serviciul seismilogic indispensabil, la vedere?

Cine se tot teme ca majoritatea sa afle?

O minoritate care , clar, nu este nestiutoare!
 
Eu as sugera sa nu ne indepartam totusi prea mult de topic, care este Cutremurul din China si Romania. Nu are sens sa postam liste de cutremure din cataloage vechi la un topic de discutie pe tema subliniata.
Pe urma, mi se pare la fel de inutil sa ne tot lamentam ca guvernul n-a facut si n-a dres. Asta e, n-a facut si gata ! Ne ajuta cu ceva daca ne tot plangem ca guvernul n-a consolidat blocurile ?? Oricum sunt topicuri dedicate acestor probleme, putem continua discutia foarte bine acolo.
Sa revenim la CUTREMURUL DIN CHINA SI ROMANIA.
Intr-adevar, acest seism, prin magnitudinea atinsa, este comparabil cu care a distrus orasul Tangshan la 28 iulie 1976. Dar el nu e o premiera pentru China. Seisme precum cel din 1976 sau cel din 12 mai 2008 au mai avut loc in istoria Chinei, din antichitate si pana acum. Intrebarea era in ce masura acest seism poate sugera evolutii seismice viitoare catre zona noastra. Eu cred ca, desi nu se poate vorbi de iminenta unui cutremur major in Vrancea, in urmatorii ani vom vedea si alte cutremure mari de-a lungul centurii transasiatice, si dupa alte cateva asemenea cutremure, va rabufni si Vrancea. Cam asa ar fi logic sa se intample...
 
Back
Sus