• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul din China

900 de turisti straini sunt blocati in China, in urma seismului de luni din sud-vestul tarii, dar aparent sunt in stare buna, relateaza AFP.

Un elicopter al armatei a adus la Chengdu, capitala provinciei Sichuan, joi, 33 de turisti originari din Marea Britanie, Franta si Statele Unite, care fusesera blocati in rezervatia de panda de la Wolong.

Administratia nationala a turismului a anuntat ca potrivit agentiilor de voiaj, 893 de turisti straini si 2.601 turisti chinezi sunt izolati de la producerea catastrofei.
Ziare

Imagini dramatice cu primele momente ale cutremurului din China au fost date publicitatii
Imagini dramatice cu primele momente ale cutremurului care a lovit luni China au fost date publicitatii. John Dkar, un peruvian care locuieste la Chengdu, a filmat imaginile in timp ce se afla cu prietenii sai pe dealurile ce inconjoara orasul.

Imaginile au fost difuzate in premiera de AP Television News si ele infatiseaza momentele dramatice cand pamantul se cutremura, oamenii fug inspaimantati, iar un nor de praf se asterne peste peisaj.

Camera lui Dkar tremura nervos in timp ce surprinde un grup de femei ce coboara precipitate niste scari. Pot fi auziti oameni care striga inspaimantati iar cateva femei panicate se afla pe pamant si incearca sa se linisteasca una pe alta.
Hotnews

Imagini de la cutremur.
Embedded media from this media site is no longer available

http://www.liveleak.com/view?i=166_1210763303

http://www.liveleak.com/view?i=170_1210738086

http://www.liveleak.com/view?i=c16_1210617610

http://www.liveleak.com/view?i=34d_1210765371

Surse oficiale de la Beijing afirma ca 50.000 de oameni ar fi murit in cutremurul din China

Surse guvernamentale de la Beijing au anuntat, joi la pranz, ca 50.000 de oameni ar fi murit in urma seismului de luni. Informatiile, difuzate de televiziunea de stat, au venit la scurta vreme dupa ce imagini dramatice cu primele momente ale cutremurului care a lovit China au fost date publicitatii. John Dkar, un peruvian care locuieste la Chengdu, a filmat imaginile in timp ce se afla cu prietenii sai pe dealurile ce inconjoara orasul. Imaginile au fost difuzate in premiera de AP Television News.

Hotnews

Incetul cu incetul seismul din China o ia pe urmele celui din zona Sumatra, ca numar de victime...

Cutremurul de luni din China, cel mai grav din ultimii 60 de ani

Seismul de luni din China este \"cel mai devastator\" care a afectat aceasta tara incepand din 1949, a declarat vineri premierul chinez Wen Jiabao, transmite AFP.

De o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, seismul care a afectat cel mai grav provincia Sichuan din sud-vest, dar si regiuni din vestul si nord-vestul tarii, a avut un impact mai mare decat toate cutremurele care s-au produs de la infiintarea Republicii Populare Chineze in 1949, a declarat Wen.

Ziare.com

Un nou bilanţ oficial al cutremurului din China - 21 000 de morţi până în acest moment, iar patru milioane de locuinţe au fost distruse. În ultimele 24 de ore au avut loc 122 de replici ale cutremurului care a zguduit China. Mai mult, o nouă replică cu magnitudinea de 5,9 s-a produs în urmă cu câteva ore în provincia Sichuan.
Realitatea

Cutremurul din China: Un german, prima victima straina indentificata
Prima victima straina indentificata a seismului care a devastat sud-vestul Chinei este un german, despre care se stie ca a murit in catastrofa, a anuntat, vineri, ambasada chineza din Washington, relateaza AFP.
Statele Unite au furnizat Chinei imagini din satelit cu zonele devastate de cutremurul de luni si vor trimite zilele acestea doua avioane cu ajutoare
Seismul de 7,9 grade s-a soldat cu 22.069 morti si a lasat fara adapost aproape cinci milioane de oameni
Ziare

Răspund - \"pai de ce să mai ieşim? Dacă era să cadă blocul, cădea până acum. Mai bine stăm aici\". După aproximativ 1 minut se opreşte. Augustin îşi aprinde o ţigară. Îi cer şi eu să trag un fum, deşi nu fumez, dar voiam să mă mai relaxez. Să mai uit de aceste cutremure blestemate.

Dimineaţa mă trezesc şi primul lucru pe care îl fac îl sun pe ambasador. În fiecare zi trebuie să vorbesc cu el pentru că m-a \"ameninţat\" că mă caută el dacă nu îl sun. Ambasadorul este un om pe care nu l-am văzut niciodată în viaţa mea şi probabil nici nu o să-l văd, dar mi-am dat seama că este un om deosebit. La fiecare convorbire telefonică (el este la Beijing ) îmi spune \"Voi sunteţi responsabilitatea mea aici.

Realitatea

Am ales 2 pasaje. Primul ca sa vedeti reactia unui om obisnuit si insuficient informat. Au fost multe cutremure, daca nu a picat blocul....nu mai pica. Un bloc subrezit la un seism major lucreaza in interiorul structurii nu musai la exterior, vizibil. Cu siguranta Sever stie mai bine daca am dreptate sau nu.

Pasajul 2- conteaza enorm sa stii ca cineva se intereseaza de tine, ca ii pasa. Asta iti da putere si curaj ...chiar si in infern.

L-am intrebat pe GeoX daca un cutremur asa de mare , 8R se pare dupa ultima revizuire, poate avea o replica de 7R sau poate fi urmat de un alt cutremur mare.
Se pare ca ceea ce banuiam eu se confirma, exista aceasta posibilitate.
Oarecum si Vrancea a facut asa ceva in 1990.

La astfel de cutremure mai poate aparea un fenomen, acela de migratie a epicentrelor in lungul faliilor, eventual prin redistribuirea tensiunilor eliberate de un soc major catre ale sectoare ale faliei sau la falii adiacente, incarcandu-le progresiv. S-au mai vazut astfel de cazuri, inclusiv in China. In 1976, de exemplu, in afara de seismul major din 28 iulie de la Tanghsan (M=7,8), a mai fost o serie de cutremure mai mici, de 6,7-7,2 grade, in provincia Sichuan, seisme in secventa, in luna august 1976, daca nu ma insel. Sa verific.
In alta ordine de idei, Biroul Seismologic Chinez a revizuit magnitudinea seismului de lunea trecuta la 8,0. De altfel, si japonezii au apreciat ca magnitudinea a fost de 8 grade, fiindca undele seismice au inconjurat Pamantul de 2 ori !!!

Eu am pus acele pasaje pentru a vedea cum reactioneaza oamenii insuficient informati. In 1977 multi au iesit afara si au petrecut ore intregi sub cerul liber dar in 1986, 1990, etc au ramas in casa. A trecut isi spuneau toti asa ca nu au iesit din cladiri. Este bine? Este rau?
Altii ieseau afara in 1977 in jurul orei 21 si asteptau miezul noptii.

Acest cutremur de saptamana trecuta a fost, pana la urma, cel mai puternic produs in China in ultimii cel putin 30 de ani, si se pare ca, prin magnitudinea atinsa, e comparabil cu cel din Tangshan din 28 iulie 1976.

Interesant este, totusi, ca acest cutremur din China, din provincia Sichuan-Gansu, nu a \"venit\" chiar pe neasteptate. De la inceputul anului 2008, in extremitatea vestica a Chinei, de fapt in Tibet, a inceput sa creasca activitatea seismica. Numai in luna ianuarie s-au produs 2 seisme de 6,0 si 6,3 grade in Tibet-Vest Xizang, pe 20 martie 2008 s-a produs in nou cutremur, mai puternic, in Tibet (7,2 grade) tot in Tibet-Vest Xizang, iar saptamana trecuta s-a produs acest cutremur extrem de puternic (magnitudine 7,9-8,0). Practic, a fost o activitate in crestere in lungul lantului de munti tineri dintre Himalaya-Kunlun si Tian-Shan, munti formati prin coliziunea dintre 2 mari placi tectonice, placi cu caracter continental, deci placi majore.

la granita dintre Rusia si China a fost astazi un cutremur de 5.6 parca dar extrem deadanc! peste 400km adancime....
ei bine...asta nu imi place deloc:ack:

Nu cred ca are cine stie ce importanta acel seism. Au mai fost cutremure in acea zona, uneori foarte adanci, dar nu au avut nici un fel de semnificatie.
Pe noi ne intereseaza \"ruta\" Hindu Kush-Caucaz-Iran-Turcia, ce se intampla in Extremul Orient Rus e mai putin important.

Hindu Kush nu este singur il impinge estul catre noi. Am spus ca nu imi place, nu ca ma duc in parc sa pazesc cutremurul lui Hancu. Carcotasilor:ack:
Daca este un cutremur singular chiar nu avem de ce ne teme..eu ma gandeam sa nu migreze incetisor...

Autoritatile chineze sunt ingrijorate de posibilitatea producerii unui nou cutremur cu magnitudinea intre 6-7 grade pe scara Richter. In trecut, au mai fost cazuri de seisme care s-au repetat, sau care au aparut in secventa.

Au tot fost replici maricele peste 5.5 si chiar 6.1 daca nu ma insel. Unii spuneau ca a fost un cutremur nu o replica. Se mai asteapta si altele? Oricum zona nu prea se linisteste..zilnic se misca ceva acolo.

Back
Sus