Ca o iintamplare haioasa, dupa cutremur, cineva si-a aruncat pisica pe geam in pom (respectivul sta la etajul 1) suparat ca el ii da de mancare pisicii si ea nici macar sa il avertizeze de cutremur nu a fost in stare.
Asta chiar ca e faza haioasa, saraca pisica :biggrin:
Nu, animalele de casa nu si-au pierdut simturile pe care le aveau in salbaticie, posibil ca ele sa fie diminuate, dar de pierdut mai mult ca sigur nu sunt pierdute.
Parerea mea proprie este ca in ceea ce priveste cutremurul din octombrie modul de manifestare a fost totusi ciudat. Nu am niste date obiective, insa sunt anumite chestii care ma motiveaza sa am parerea asta:
1. Animalele nu au reactionat, sau au reactionat destul de putin inainte de cutremur.
2. Acum o chestie extrem de subiectiva, dar care nu imi da pace: in timpul cutremurului, desi miscarea a fost ampla, probabil din cauza ca a durat destul de mult, ma asteptam sa se accentueze, sa fie din ce in ce mai puternic. Practic a fost asemanator cutremurului din 1986 ca durata (nu stiu daca il mai tii minte) numai ca \"la jumatate de putere\". Din restul cutremurelor care au fost sub 6 grade, asta a fost cel mai lung. Asta mi se pare ciudat: a durat mult totusi cantitatea de energie eliberata a fost destul de mica. Eu stau la parter si in seara aia aveam invitati. La miscarile care erau ma asteptam ca totul sa inceteze in 10-15 secunde. Cand am vazut ca nu se opreste m-am gandit: \"e clar, o sa inceapa si mai puternic\" si am luat decizia sa-i scot pe toti care erau la mine afara pentru ca socul puternic sa nu ne prinda in casa. Nu era nici un pericol, de la mine pana afara sunt doar 3 trepte si la pas normal ajungi afara in 5 secunde, numai ca invitatii mei au refuzat sa iasa nevrand sa iasa pe scari. Situatia era deja hilara, eu le explicam ca nu sunt scari si deci nu e nici un pericol sa iasa afara, oricum stiam exact afara pe unde sa o luam ca sa fim la adapost. Cand am vazut ca nu ii conving (cutremurul continua) m-am incaltat, mi-am luat cainele de zgarda si am zis ca eu ies afara cu cainele. Cand am ajuns la usa apartamentului si am deschis-o, cutremurul s-a oprit.
Deci a durat destul de mult si cu toate astea i-a lipsit forta. Comparativ cu celelalte cutremure pe care le-am trait (86, cele 2 din 90 de la noi si 1 la bulgari, cel de la timisoara de prin 92, si inca vreo cateva mai mici) tot ce a fost sub 6,5 grade au durat mult mai putin. Cel din octombrie de anul asta a fost lung, comparativ cu cele din 77, 86 si 90. Imi pare rau ca in cataloagele celor de la INFP nu am gasit nicaieri duratele seismelor ca sa pot face vreo comparatie.
Inca o chestie care mi se pare ciudata: totusi fiind un cutremur mai marisor ar fi fost normal sa se auda huruitul ala specific inainte de a incepe, cu toate astea eu nu l-am auzit si nici alte persoane pe care le-am intrebat nu l-au remarcat. Tu l-ai auzit?
Din cate imi aduc aminte cel din 86 a durat peste 1 minut jumate. Cel din 77 nu stiu, ca aveam un an atunci, dar uitandu-ma pe o seismograma si numarand divizunile de timp ar fi cam 1 minut si 50 de secunde, faza e ca seismograma e o copie foarte proasta si in anumite locuri nu se citesc foarte bine diviziunile si in plus nu este completa, deci posibil ca in Bucuresti la INCERC (unde a fost inregistrata) miscarile sa fi durat peste 2 minute.
Cam orbecaim prin intuneric, nu?
Oricum, faza interesanta: in ziua respectiva, se stia de la pranz ca urmeaza \"sa se intample ceva\". Iar in general, cei de la statia de la Vrancioaia stiu cam cu 5 minute inainte sa se intample ca este iminent. Din pacate nu au timp decat sa alerteze unitatile industriale cu grad mare de risc gen Cernavoda...