• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul si animalele de casa

SYL

New member
Înscris
2 Noi 2004
Mesaje
298
Scor reacție
0
Tot am vrut sa deschid acest topic dupa cutremurul de la sfarsitul lui octombrie din Romania, uite ca abia acum il deschid.
As vrea sa aflu relatari despre cum s-au comportat animalele de casa la cutremur.
Eu am un motan birmanez in varsta de 3 ani si jumatate. La cutremur dormea (in dormitorul parintilor pe sifonier). S-a trezit abia cand m-am dus eu in dormitor la ai mei si am aprins lumina. Si cand zic trezit, ma refer ca doar a deschis putin ochii si a ridicat putin capul , apoi a adormit la loc. Am mai vorbit cu alte prsoane care au spus ca animalele lor de casa (pisici, catei) nu prea le-a pasat de cutremur, au dormit in continuare. Putini au fost cei care au relatat ca animalul din casa s-a agitat la cutremur.
 
La cutremurul care a fost in Romania la sfarsitul lui octombrie intr-adevar, animalele nu au reactionat inainte de producerea acestuia. Multi au fost mirati ca nici cainii, nici pisicile nu au reactionat in nici un fel. Cainele meu, spre exemplu, in timpul cutremurului s-a dat jos din pat si statea ametzit de somn in mijlocul camerei incercand sa-shi mentzina echilibrul. Nici vorba sa fi avut vreo reactie anormala inainte.

Este posibil ca acest cutremur, fiind totusi unul de intensitate mica (sub 7 richter) sa nu fi produs modificari atat de puternice ale campului magnetic al pamantului astfel incat acestea sa alerteze animalele. Pe de alta parte ingrijitorii de la gradina zoologica de la Baneasa au povestit ca in acea seara toate animalele au fost extrem de agitate. E posibil insa ca animalele de casa sa fie mai putin sensibile la astfel de \"alerte\".

In cazul cutremurului din \'77 insa, au fost raportate foarte multe cazuri in care animalele de apartament sau din gospodarii au \"anuntat\" cu cateva ore inainte ca \"ceva nu este in regula\".

In 1977 a fost facut un studiu in 1642 de localitati din tara. Raspunsuri afirmative au fost primite din 1565 localitati, 670 referindu-se la manifestari neobisnuite ale animalelor cu mai mult timp inainte de cutremur iar 895 la manifestari in timpul cutremurului.

Animalele care au reactinat atunci inainte de cutremur au fost: cainii, pisicile, soarecii, vacile, caii, aricii, broastele testoase, serpii, pestii de acvariu, gainile, vrabiile, porumbeii.

Soarecii, in ziua cutremurului, si-au pierdut frica de om si au inceput sa circule parasindu-si adaposturile cu 6-7 ore inainte de cutremur. Au fost observate grupuri de sobolani care fugeau din mine sau subsoluri catre iesire.

Cainii si pisicile au prezentat stari de neliniste cu mai multe ore inainte de cutremur. Caii, porcii si vacile au reactionat cu putin timp inainte de cutremur.

Gainile, gastele, au preferat sa ramana afara in seara cutremurului, refuzand sa intre in adaposturi pe timpul noptii.

Vrabiile cu 2 ore inainte de cutremur refuzau sa zboare iar cu 2-3 ore inainte de seism porumbeii nu s-au lasat inchisi, iar in timpul cutremurului s-au ciocnit in zbor.

In cursul zilei de 4 martie 1977 s-au observat pe sosele serpi si arici, iar pe camp se vedeau musuroaie de cartita, fenomene neobisnuite pentru luna martie.

In ceea ce priveste efectele modificarilor de camp magnetic dinaintea cutremurului din 77 mai trebuie luat in considerare ca anumite persoane au prezentat simptome de sufocare, nervozitate, variatii de tensiune arteriala inexplicabile, oboseala si ameteala. Posibil tot din cauza unei ionizari puternice a atmosferei inainte de cutremur, cu 5-10 minute inainte de cutremur calculatoarele de la Centrul de calcul al Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor au inceput sa dea erori dupa erori, inginerii nemaiputand sa le tina in functiune.

De remarcat ca toate fenomenele biologice neobisnuite au avut loc in special cu 2 ore inainte de cutremur.

Sursa: studiu asupra chestionarelor macroseismice trimise imediat dupa cutremurul din 1977 pe teritoriul Romaniei de catre Centrul de fizica a Pamantului.
 
Cutremurul din \'77 nu l-am apucat, dar stiu ca la cel din \'86 povestea lumea cu animale de casa (caini, pisici, papagali) ca acestea au devenit foarte agitate cam cu jumatete de ora inainte.
Revenind la motanul meu, are 3 ani jumate (face 4 ani pe 8 martie :)) si il am de la o colega. In urma cu aproximativ 5 ani (deci motanul meu inca nu era nascut) intr-o seara pe la 21-22 a fost un cutremur (de fapt a fost o singura zgaltaitura, dar care s-a simtit destul de tare) dar oricu mult mai slab decat cutremurul de acum 2 luni. Colega mea imi spunea ca pisica ei (mama motanului meu) toata seara aceea a fost f agitata, alerga intruna, sarea peste tot prin casa....
Si pe daciaclub s-a discutat mult despre cutremur, inclusiv cum au reactionat animalele de casa, si majoriteatea \"se plangeau\" ca acestea nu au reactionat deloc, se vorbea chiar ca animalele de casa si-ar fi pierdut simturile pe care le aveau ca animale salbatice. Ca o iintamplare haioasa, dupa cutremur, cineva si-a aruncat pisica pe geam in pom (respectivul sta la etajul 1) suparat ca el ii da de mancare pisicii si ea nici macar sa il avertizeze de cutremur nu a fost in stare.
 
Ca o iintamplare haioasa, dupa cutremur, cineva si-a aruncat pisica pe geam in pom (respectivul sta la etajul 1) suparat ca el ii da de mancare pisicii si ea nici macar sa il avertizeze de cutremur nu a fost in stare.

Asta chiar ca e faza haioasa, saraca pisica :biggrin:

Nu, animalele de casa nu si-au pierdut simturile pe care le aveau in salbaticie, posibil ca ele sa fie diminuate, dar de pierdut mai mult ca sigur nu sunt pierdute.

Parerea mea proprie este ca in ceea ce priveste cutremurul din octombrie modul de manifestare a fost totusi ciudat. Nu am niste date obiective, insa sunt anumite chestii care ma motiveaza sa am parerea asta:

1. Animalele nu au reactionat, sau au reactionat destul de putin inainte de cutremur.

2. Acum o chestie extrem de subiectiva, dar care nu imi da pace: in timpul cutremurului, desi miscarea a fost ampla, probabil din cauza ca a durat destul de mult, ma asteptam sa se accentueze, sa fie din ce in ce mai puternic. Practic a fost asemanator cutremurului din 1986 ca durata (nu stiu daca il mai tii minte) numai ca \"la jumatate de putere\". Din restul cutremurelor care au fost sub 6 grade, asta a fost cel mai lung. Asta mi se pare ciudat: a durat mult totusi cantitatea de energie eliberata a fost destul de mica. Eu stau la parter si in seara aia aveam invitati. La miscarile care erau ma asteptam ca totul sa inceteze in 10-15 secunde. Cand am vazut ca nu se opreste m-am gandit: \"e clar, o sa inceapa si mai puternic\" si am luat decizia sa-i scot pe toti care erau la mine afara pentru ca socul puternic sa nu ne prinda in casa. Nu era nici un pericol, de la mine pana afara sunt doar 3 trepte si la pas normal ajungi afara in 5 secunde, numai ca invitatii mei au refuzat sa iasa nevrand sa iasa pe scari. Situatia era deja hilara, eu le explicam ca nu sunt scari si deci nu e nici un pericol sa iasa afara, oricum stiam exact afara pe unde sa o luam ca sa fim la adapost. Cand am vazut ca nu ii conving (cutremurul continua) m-am incaltat, mi-am luat cainele de zgarda si am zis ca eu ies afara cu cainele. Cand am ajuns la usa apartamentului si am deschis-o, cutremurul s-a oprit.

Deci a durat destul de mult si cu toate astea i-a lipsit forta. Comparativ cu celelalte cutremure pe care le-am trait (86, cele 2 din 90 de la noi si 1 la bulgari, cel de la timisoara de prin 92, si inca vreo cateva mai mici) tot ce a fost sub 6,5 grade au durat mult mai putin. Cel din octombrie de anul asta a fost lung, comparativ cu cele din 77, 86 si 90. Imi pare rau ca in cataloagele celor de la INFP nu am gasit nicaieri duratele seismelor ca sa pot face vreo comparatie.

Inca o chestie care mi se pare ciudata: totusi fiind un cutremur mai marisor ar fi fost normal sa se auda huruitul ala specific inainte de a incepe, cu toate astea eu nu l-am auzit si nici alte persoane pe care le-am intrebat nu l-au remarcat. Tu l-ai auzit?

Din cate imi aduc aminte cel din 86 a durat peste 1 minut jumate. Cel din 77 nu stiu, ca aveam un an atunci, dar uitandu-ma pe o seismograma si numarand divizunile de timp ar fi cam 1 minut si 50 de secunde, faza e ca seismograma e o copie foarte proasta si in anumite locuri nu se citesc foarte bine diviziunile si in plus nu este completa, deci posibil ca in Bucuresti la INCERC (unde a fost inregistrata) miscarile sa fi durat peste 2 minute.

Cam orbecaim prin intuneric, nu?:)

Oricum, faza interesanta: in ziua respectiva, se stia de la pranz ca urmeaza \"sa se intample ceva\". Iar in general, cei de la statia de la Vrancioaia stiu cam cu 5 minute inainte sa se intample ca este iminent. Din pacate nu au timp decat sa alerteze unitatile industriale cu grad mare de risc gen Cernavoda...
 
Sa incerc sa raspund , sper sa nu uit ceva.

Huruit, nu am auzit asa ceva, dar tata imi povestea inca de cand eram mic ca inainte sa incepa cutremurul din \'77 s-a auzit un huruit puternic, de a crezut ca trec tancuri pe strada. Eu nu l-am apucat, fiind ca sunt nascut in \'79.
Eu stau a etajul 2 intr-un bloc cu 4 etaje construit in \'78 (deci perioada cand se construiau bine, fiind imediat dupa cutremur). Cutremurul de acum 2 luni l-am perceput in 3 \"etape\". Stateam la mine in camera la birou, la calculator, si a fost o zgaltaitura, si apoi s-a oprit. Atunci m-am dus la parinti in dormitor (ei dormeau) si sa ii intreb daca au simtit. Imediat duap ce am intrat in dormitor la ei si am aprins lumina (atunci motanul abia a deschis putin ochii) a mai fost o a 2-a zgaltaitura, tot asa scurta. Stiu ca mama s-a ridicat speriata din pat, si atunci a venit a 3-a miscare, mai puternica si care a durat ceva (cred ca vreo 20 de secunde); abia atunci motanul (el dormea pe sifonier) a ridicat capul.
Oricum cutremurul de acum 2 luni, desi nu de intensitate mare, a durat mult ca msicari usoare, tin minte ca si dupa vreo 5-10 min inca se mai misca lustra; iar la TV se anunta ca in Vrancea miscarile continua.
Zici ca te-ai uitat pe o seismograma si cutremurul a durat destul de mult ? Sincer nu prea ma pricep la asa ceva, spre rusinea mea nici sa citesc un EKG nu prea ma pricep (sunt medic).
Inca ceva care e faza ca in ziua respectiva se stia de la pnanz? se banuia ceva la Centrul de Fizica a Pamantului din Vrancea ? Asta auzisem si eu ca se pare ca se stie cu cateva min inainte de a se produce un cutremur. Auzisem un zvon cum ca in \'77 toate trenurile erau oprite sau aproape oprite.

Sper ca am scris tot ce vroiam sa zic.
 
Pai seismograma este scrisa de aparat pe o hartie cam cum e cea de EKG. La seismograf, fiecare patratzel de pe hartie inseamna 1 secunda, asta este viteza cu care trage motorul hartia. Daca numeri patratzelele, vezi exact cat a durat cutremurul.

Faza dura in 77 este ca romanii erau cam varza cu reteaua de seismografe. Cel de la Vrancioaia s-a defectat chiar in timpul cutremurului din cauza socului puternic si nu a inregistrat decat foarte putin. Mai aveau cateva seismografe in tara dar erau de tipul pendul, un pendul luminos care impresioneaza un film foto. Astea sunt bune ca sa inregistreze directia undelor, dar nu poti vedea evolutia miscarilor in timp. La ora actuala nu se mai folosesc. Singurul seismograf bun, care din fericire a functionat atunci a fost cel de la INCERC din Pantelimon, e pe langa sediul Orange. De-abia dupa 77 au facut o retea nationala de seismografe asa cum trebuie, cu sprijinul japonezilor.

In ceea ce priveste cutremurul din octombrie, la mine miscarile s-au simtit fara nici un fel de pauza. Este posibil ca tu stand la etaj sa nu sesizezi in cazul in care intra blocul in balans. Asta am patit eu cand un cutremur m-a prins la etajul 9 de la o cladire turn cu 12 etaje. Stateam pe un culoar si aveam senzatia ca am ametit, dar nu simteam nici o miscare. Cand m-am uitat pe perete unde era prins un telefon, am vazut cum se misca firul de la receptor si abia atunci mi-am dat seama ca e cutremur.

In timpul zilei se stia de la pranz ca \"urmeaza sa se intample ceva\" fiindca inainte de un seism apare o anumita activitate seismica specifica. Dovada acestui lucru este ca si institutul particular (ala care vinde pagere), si cel de stat (INFP) si-au dublat numarul de oameni care erau pe turele din ziua respectiva. Din pacate (sau poate e mai bine asa) nimeni nu face publice aceste informatii.

In 1990, cu jumatate de ora inainte de cutremurul din mai parca, in Bucuresti un intreg institut de cercetare a fost evacuat in totalitate la ordinul directoarei care primise un telefon (nu se stie de la cine). Tipa nu a anuntat pe nimeni ca va fi cutremur dar a scos toti oamenii din institut afara.

La statia de la Vrancioaia sunt linii speciale de comunicare directe cu Guvernul, Presedintia si institutiile care au risc crescut in cazul unui cutremur. De la sediul din Bucuresti al INFP stiu ca prin anii 90 erau butoane care daca erau apasate activau proceduri de urgenta in diverse locuri. De exemplu, de la sediul INFP se puteau opri \"remote\", automat, toate procesele in derulare pe platforma de la Magurele unde e reactor nuclear. Cand am facut practica in liceu la Policolor lumea povestea ca in 86, cu cateva minute inainte de cutremur au inceput sa sune alarmele, tot procesul tehnologic a fost oprit si au fost evacuate toate substantele din reactoare, automat.

P.S. Caut si eu o pila ceva pe la INFP sa-mi dea si mie bip ianinte de urmatorul cutremur :)

P.S.2 Ziceai ca esti medic, ce parere ai de faza asta: http://www.gfxwire.com/forum/showthread.php?tid=7 pid=9#pid9 ?
 
La cutremurul din \'77 a huruit pamantul rau.Si in \'86 la fel...
in \'86 simteam ca s-a oprit cutremurul ,huruit nu mai era dar se legana blocul (bloc turn ,etj superior).
Senzatia este total tampita pentru ca intimpul cutremurului esti speriat si fiecare reactioneaza dupa caracter (eu tac si sunt cu ochii in 4 sa vad ce urmeaza si ce fac)..iar cand simti balansul blocului iti pui intrebarea rezista sau se duce gramada?!
Am prins un cutr mic cam de 5R..acum cativa ani..si era vara..am simtit podeaua din bucatarie cum se onduleaza!!!..betonul sa se onduleze ca un val?..ei bine da...
Asta e...asa suntem noi mai norocosi aici, sa fim pe unda seismica din Vrancea....

La cutremurul din oct catelusul meu prostut a fost f cuminte.Ce am zis aia a facut dar se uita buimac la mine care ma \"plantasem\" langa usa de la intrare .
Cateva zile inainte parca avea ceva mai ciudat un pic..in loc sa se duca la geamul de la balcon sa miroasa aerul..prefera sa stea in camera in dreptul usii si sa priveasca pe geam.Geamul era deschis la balcon.
Oricum mi se pare irelevant ca facea inainte de cutr cu cateva zile atata timp cit dormea ca \"o cizma\" in timpul cutremurului:rolleyes::):rolleyes:
 
Faza cu ondularea podelei am simtit-o foarte bine la cutremurul din octombrie. Faza ciutada e ca ma proptisem cu mana de peretele de la camera, din beton armat si il simteam tensionat, exact cum simti cand pui mana pe un arc care este intins la maxim.... foarte aiurea senzatia...
 
Precum scriam si in http://www.gfxwire.com/forum/showthread.php?tid=175
de data asta Toto a fost cam ciudat. Acum la cutremur dormea la ai mei in camera, tot pe sifonier, si s-a trezit abia cand am intat eu la ai mei..Dar faza e ca el toata dupa-amiaza si seara a fost agitat; cnad era mic avea zilnic sa zic juma\' da ora - o ora de agitatie, acum are la cateva zile momente de agitatie, dar il tine putin, maxumum o ora. Dar azi l-a tinut ore multe...Chiar ii ziceam lu\' mama ca sigur azi nu o sa fie cutremur ca e Toto agitat. De fiecare data cand e agitat eu zic ca nu o sa fie cutremur, pt ca pan acum nu a mai fost agitat la niciunul; ma refer in ziua respectiva.
 
:59:nu am studiat ramele din ghiveciul cu flori dar animalutele mele nu au simtit ultimul cutremur.:)
:11:cred ca trebuie sa negociez cu maidanezul din apropiere sa imi dea un sms...caci a latrat cu jum inainte de cutremur:10:
 
La cutremurul din 90 aveam un catel lup, dar nu a simtit nimic si nu s-a manifestat in nici un fel nici inainte, nici dupa. Probabil era prea umanizata ...
 
nu cred ca \"umanizarea\" era cauza. probabil ca perceptia animalelor le atentioneaza cumva daca sunt in pericol.
despre 77 am tot auzit povesti cu animale care zgariau, latrau, sareau pe usi, etc dar le restul seismelor nu prea.
cumva ele stiu ca nu sunt in pericol si atunci nu dau semne de alarma. pasarile si pestii poate ca sunt un pic altfel.
 
Pisica mea s-a comportat normal inainte de cutremurul din 25 aprilie 2009. La cel din 2004, pisi inca nu facea parte din familie si nu aveam alt animal de companie.
In timpul zilei, a fost linistita. Cu 1-2 minute inainte de cutremur, s-a dus in bucatarie sa manance. A inceput cutremurul, cu un scartait prelung (cred ca de la parchet). Simultan, s-a auzit o bufnitura puternica dinspre bucatarie (a carei provenienta nu mi-o pot explica) si pisica a fost de urgenta inapoi in sufragerie, foarte speriata. Blocul a oscilat de 2 ori de la stanga la dreapta si inapoi, dar am senzatia ca pisica era deja inapoi in camera cand incepuse miscarea oscilatorie. Mi-e greu sa imi amintesc succesiunea temporala corecta, intrucat eram buimaca, nu mi-era clar ce se intampla. Dar sunt destul de convinsa ca pisica a simtit cutremurul inaintea noastra. Nu cred ca a simtit de dinainte (altfel de ce s-ar fi dus asa linistita sa manance?), dar cred ca pur si simplu, in momentul in care a inceput cutremurul, a perceput miscarea oscilatorie inainte ca matusa mea si cu mine sa o sesizam (bufnitura si intoarcerea precipitata a pisicii au avut loc imediat dupa scartait, cand a inceput cutremurul, dar noi oamenii nu ne-am prins asa de repede de asta). Deh, simturi mai ascutite!
A fost nevoie sa stea multa vreme la matusa mea in brate ca sa se linisteasca, apoi era complet epuizata. Statea cu capul pe canapea complet abandonata, probabil datorita spaimei.
Bufnitura puternica pe care am auzit-o ma intreb si acum daca nu era cumva un huruit al cutremurului (care a speriat pisica) sau daca pisica, simtind cutremurul, a venit rapid inapoi si a lovit in fuga ceva (insa nu am vazut niciun obiect deplasat sau lovit in bucatarie dupa aceea)...
 
Ceea ce am observat de ieri dimineata ca absolut toate pasarile sunt tacute, iar caini latra aparent fara nici un motiv. Cel putin azi noapte a fost un concert de latraturi de nedescris. Cand ii auzeam mi se facea pielea de gaina :harhar: Si in acest moment,nu ze aude absolut nimic, decat zgomotul masinilior. Este exact ca linistea aceea dinaintea unei furtuni puternice. Ciudata senzatie.:harhar:
 
Pai cum sa va zic, eu am un terrier de doi ani si eram cu el la plimbarea de pranz, cand fara un motiv aparent s-a dat cu burta in sus si schelacaia, abia acasa am aflat ca la acea ora a fost cutremur!
 
Pisica mea nu a simtit niciodata nimic. E birmaneza, poate are instinctele diminuate... ea s esperie si de soareci, deci nu ma pot baza pe ea absolut deloc.​
 
Back
Sus