• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul si scarile de bloc

cristi_b_1

New member
Scor reacție
0
Stiu ca e nefericit momentul daca te prinde un cutremur coborand scarile. That sucks =)). Dar...Intrebarile mele sunt:
1. Unda P poate avea vreun efect asupra scarilor de bloc?
2. Is it safe pe casa scarii? (ma refer aici la orice etaj, in afara apartamentului, insa nu pe treptele de pe scari). Adica este culoarul unui etaj la fel de sigur ca interiorul apartamentului? Sau e acelasi lucru cu statul pe treptele scarii?
Multumesc =))

Stiu ca e nefericit momentul daca te prinde un cutremur coborand scarile. That sucks =)). Dar...Intrebarile mele sunt:
1. Unda P poate avea vreun efect asupra scarilor de bloc?
2. Is it safe pe casa scarii? (ma refer aici la orice etaj, in afara apartamentului, insa nu pe treptele de pe scari). Adica este culoarul unui etaj la fel de sigur ca interiorul apartamentului? Sau e acelasi lucru cu statul pe treptele scarii?
Multumesc =))
Dl. Arkan te poate lamurii

La datorie =))
1) Din cate am inteles, unda P nu e periculoasa pt cladiri. Cred ca am inteles bine.
2) Nu stiu exact cum e construit culoarul de care zici tu la blocul in care stai (stiu ca era mai ciudatel, daca nu ma insel), dar pe casa scarilor nu-i tocmai bine sa iesi in caz de seism. Cei care se pricep la inginerie pot sa ofere o explicatie mai amanuntita, eu pot sa semnalez faptul ca un cutremur f puternic te poate dezechilibra si te poti lovi, geamurile (daca e cazul) se pot sparge, iti poate cadea un ghiveci in cap, etc.
Eu unul m-am gandit la situatia pe care ai expus-o tu...si, in cazul in care m-ar prinde cutremurul pe scari si as simti acolo P-ul, as demara urgent inspre iesire. De ce? Pentru ca stau la 2 si in 15 secunde as reusi sa cobor 1-2 etaje si sa ajung intr-un loc sigur afara. Daca insa as sta la 6 si m-ar prinde pe la etajul 5...as reveni in apartament.

Pai parerea mea....daca te prinde P-ul la etajul 5 pe scari in 15 secunde ai timp sa ajungi la parter; de ce sa te mai intorci la apartament.

Nu recomand sa cobori pe scari , pt ca te zguduie asa tare ca poti sa cazi, si atunci e mai rau.
Stiu vecini din bloc cu 4 etaje care si-au spart capetele coborand pe scari, unde a fost asa mare ca i-a aruncat in cap, altul se tinea de balustrada, norocul lui ca s-a mai putut tine, altfel venea direct jos la subsol.

despre scari si cutremur in relatie directa de calcul...sau nu se stie mare lucru sau nu au fost in stare ai platiti de stat sa ma invete pe mine...si, pentru ca zona este ambigua, zic \'feritit-va\'. si-acum, in situatia nefericita in care \'te-a prins\' pe scari...incearca sa \'scapi\' din zona rampelor, in primul rand...adicatelea fugi la etajul inferior si iesi din zona strict de scara...mai departe...depinde ce se intelege prin \'casa scarii\'...
eu una inteleg strict sistemul structural al acesteia - podestul de nivel curent, cel (sau cele intr-un caz mai ciudat) intermediare si rampele sau rampa...din zona asta ti-as spune sa \'iesi\'...culoarul de circulatie poate fi o simpla zona delimitata de apartamente printr-un perete de bca de 25cm...dar separat de zona cu casa scarii printr-o grinda...te afli astfel, dc esti pe culoar, intr-o alta \'deschidere\' nu mai sensibila decat restul casei...
in concluzie: daca te-a prins pe scari, departeaza-te de balustrada, incearca sa cobori la etajul inferior (ar fi de preferat sa si reusesti) si \'iesi\' din zona delimitata ca fiind casa scarii (departeaza-te cativa metri - cat posibil) de zona de reazem a rampei...
...cred ca asa as face...

Back
Sus