• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

De ce lumea se fereste sa vorbeasca despre cutremure?

Alex

Administrator
Scor reacție
95
De ce lumea se fereste sa vorbeasca despre cutremure? In general am observat aceasta reticenta pe care nu am reusit inca sa mi-o explic.

Poate fi din cauza fricii? E neplacut sa admiti ca sunt momente in care ti-e frica. Nu la toti le place sa recunoasca asta, iar in cazul unui cutremur nu ai cum sa nu te temi.

Am vazut mesajele trimise prin sms la emisiunea de pe TVR, si am ramas uimit de un lucru: foarte multe mesaje spuneau \"Sa speram ca nu vor mai fi cutremure\". Si mi-am dat seama ca lumea nu realizeaza ca Vrancea nu are cum sa se opreasca din producerea seismelor puternice. Lumea mizeaza pe optimism nestiind ca mai devreme sau mai tarziu, si este vorba de ani, vom avea un nou cutremur puternic, iar lucrul acesta este sigur.

Cred ca pe asta mizeaza si cei care refuza sa-si consolideze blocurile in care stau. Dar cat de sigur poti fi (sau cat de inconstient) sa crezi ca Vrancea nu va mai da cutremure puternice?

Nu vorbim aici de Hancu, sau de alti prezicatori ale caror predictii nu s-au adeverit. Vorbim de discutiile intre oameni obisnuiti. Te muti cu serviciul intr-un alt sediu si vrei sa creezi cu colegii de birou un plan de actiune in caz de cutremur. Daca deschizi discutia toti se uita la tine de parca te-ai fi tampit subit. Politica strutului?

Ce ar trebui facut in situatia asta?

Alex, cred ca la noi mai e si mentalitatea asta: \"Nu o sa ni se intample tocmai noua, nu mai prindem noi asa ceva...\". Ca strutul, baga toti capetele in pamant crezand ca astfel vor evita primejdia. Cine vorbeste despre cutremur ramane cumva izolat, eventual i se atrage atentia ca e sinistru si ca e obsedat de lucruri rele si alte asemenea...:harhar::harhar::harhar:

Cred ca pe asta mizeaza si cei care refuza sa-si consolideze blocurile in care stau.

Sunt multeasociatii de locatari la blocuri- problema care ar vrea sa faca ceva pt. consolidarea blocului in care stau si nu au cum, nu au resurse financiare si nici suport din alta parte... Altii pun ca scuza batranetea. Sunt blocuri vechi in care 90% din locatari sunt trecuti de varsta a doua sau chiar mai batrani si ei zic , ca oricum nu mai au mult de trait...

Este oarecum logic sa nu vrei sa discuti despre asta.Nu poti schimba Vrancea si nu poti controla seismele.
Cei care au trecut prin asta sunt speriati si amana inevitabilul....prin refuzul discutiei. Cei care nu au patit asa ceva sunt indiferenti sau discuta ca sa nu adoarma.
Ideea este-daca discutam ce rezolvam? Ce rost are sa pierdem timpul? Va veni si vom vedea atunci ce si cum. De ce sa ne stresam aiurea?
Cam asa gandesc.

Cand ai 2-3 mil pensie abia daca traiesti de la o luna la alta...cui ii mai arde de consolidari?
Din ce bani?
Un seism vine la x timp pe cand stomacul cere zilnic de mancare, facturile curg, etc.

Da Dodo, dar apoi, dupa eveniment, ei (ma refer acum doar la cei care nu au trait seismul din 1977) ar putea fi chiar primii care sa se lamenteze ca ar fi trebuit sa se fi informat si sa fi facut ceva mai din timp. :harhar::unsure::harhar:

Mi-am adus aminte de un banc:...

La gradina zoologica, era un mare afis: \"Va rugam nu speriati strutzul. Zona a fost asfaltata de curand.\"

Cand ai 2-3 mil pensie abia daca traiesti de la o luna la alta...cui ii mai arde de consolidari?
Din ce bani?
Un seism vine la x timp pe cand stomacul cere zilnic de mancare, facturile curg, etc.

Consolidarile sunt platite integral de stat la blocurile care necesita acest lucru.

Sorin eu stiu ce este un seism major! Nici tu, nici INFP nu imi schimba amintirile, trairile, etc.
Sa ma mut in cort de frica? No way. Sa imi fac capul avioane cu structuri, lectii, etc? Pai avea dreptate Alty...le citesti si le pui in practica daca esti in stare. In conditii de stress uiti si cum te cheama daramite lectiile. Sa nu uitam ca un seism nu dureaza ore!
Tu spui multe aici dar la un seism de 7.2R ....reactionezi total diferit, necontrolat, iei decizii intuitive, etc...chestie de destin spun eu.
Stii cine trebuie sa stie tot? Autoritatile care se confrunta apoi cu haosul, daramaturi, decedati,etc. Ei trebuie sa stie exact ce au de facut!

Am facut si eu aceasta incercare de a discuta despre cutremur cu cativa prieteni de varsta mea, si unii dintre ei au zis ca sunt lugubru, ca sunt un cobe si ca om vedea cand va veni, ca pana atunci n-are rost sa discutam, si ca sa schimbam subiectul...:harhar::harhar::harhar::harhar:

Dodo a spus:
Din ce bani?

Consolidarile sunt platite integral de stat la blocurile care necesita acest lucru.
Unde se muta locatarii? Multi au calabalac, sunt comozi, sunt batrani, etc.
Sunt de acord ca e spre binele lor dar....
Ma indoiesc totusi ca nu trebuie sa plateasca nimic dar cu siguranta stii mai bine ce si cum.

Atunci asta e chiar sinucidere curata, pt. cei care refuza pe motiv de mizerie deranj sau lipsa unui loc alternativ de locuit in perioada lucrarilor. Imi amintesc de blocul \"Patria\" cu Cinema Patria care trebuie consolidat neaparat si locatarii au refuzat interventiile pt. lucrari. Se spunea ca e atat de sensibil incat si muzica de la sexy club-ul de la subsol il afecteaza ( parca e clubul lui Mutu nu?)

Am facut si eu aceasta incercare de a discuta despre cutremur cu cativa prieteni de varsta mea, si unii dintre ei au zis ca sunt lugubru, ca sunt un cobe si ca om vedea cand va veni, ca pana atunci n-are rost sa discutam, si ca sa schimbam subiectul...:harhar::harhar::harhar::harhar:
Te iau toti la misto cand spui de seism. Mai bine vorbesti singur ca oricum nu sunt interesati.
In final ajungi sa crezi si tu ca esti nebun.
Daca o luam altfel...in \'77 au murit cati? 1500...hai 2000 de la mine. cati mor zilnic in accidente ? Cate vieti se sting anual ?
vax albina 2000 de morti comparabil cu nenorocirile de pe sosele....

Unde se muta locatarii? Multi au calabalac, sunt comozi, sunt batrani, etc.
Sunt de acord ca e spre binele lor dar....
Ma indoiesc totusi ca nu trebuie sa plateasca nimic dar cu siguranta stii mai bine ce si cum.

Consolidarea este platita integral de stat. Locatarilor li se ofera locuinte sociale. Locuintele sociale sunt apartamente cumparate de stat in militari, colentina si berceni. Ei nu trebuie sa plateasca nimic.

Dodo, te rog sa ma crezi ca eu sunt constient ca un cutremur de 7,2 nu e acelasi lucru cu unul de 6,9 ! E altceva, imi dau seama de asta. Nu l-am perceput pe cel din 1977 (ce sa simt la stadiul de bebe la care eram :harhar::whistling:), stiu cate ceva doar din ce mi-au povestit parintii, tata de exemplu care nu putea sa ajunga la usa de la sufragerie, fiindca se inclinase blocul ! :harhar::harhar: Despre cutremurul din 1940 bunica mea imi povestise ca, desi stateau la casa la vremea aceea, nu reusea sa deschida usa fiindca se strambasera peretii, in cele din urma au reusit sa iasa...la timp fiindca ulterior cazuse tavanul !!! :harhar::harhar::sad:

Daca o luam altfel...in \'77 au murit cati? 1500...hai 2000 de la mine. cati mor zilnic in accidente ? Cate vieti se sting anual ?
vax albina 2000 de morti comparabil cu nenorocirile de pe sosele....
Atatia au fost atunci. Cladirile vechi care au rezistat, au fost slabite, betonul s-a mai degradat in decurs de 30 de ani, unii au mai facut modificari si au mai daramat cate ceva ca de ei sunt \"smecheri\" si se cred in propria vila. Am senzatia ca numarul victimelor va fi muult mai mare la inca un asemenea cutremur si in plus daca luam in calcul posibilitatea ca aceasta sa fie mai mare de 7,4...

Atunci asta e chiar sinucidere curata, pt. cei care refuza pe motiv de mizerie deranj sau lipsa unui loc alternativ de locuit in perioada lucrarilor. Imi amintesc de blocul \\"Patria\\" cu Cinema Patria care trebuie consolidat neaparat si locatarii au refuzat interventiile pt. lucrari. Se spunea ca e atat de sensibil incat si muzica de la sexy club-ul de la subsol il afecteaza ( parca e clubul lui Mutu nu?)

Da, blocul Patria este in stare jalnica. Stalpii de la parter si primele etaje sunt afectati de seismele anterioare. Iar cladirea a fost foarte prost proiectata. Recomandabil sa ocoliti cladirea respectiva...

Alex inconstienta este mare. Cei varstnici au tabieturi, nu ii intereseaza ce si cum pentru ca ei privesc lumea cu alti ochi. Poate ca nu este nimeni interesat de consolidari..poate vor sa cada ca sa clacdeasca zgarie nori....

Asa este. Eu cred ca \'77 a fost mic copil in victime pe langa ce va fi. Se merge pe ideea -traim clipa, modificam in casa ca sa ne fie util, comod, frumos si de restul vom vedea.
Inconstienta!
Unde sunt inspectorii din constructii? Sa vina si sa umble din casa in casa , sa dea amenzi usturatoare, sa explice locatarilor ce si cum iar cei care au facut modificari in structura sa plece frumusel la \"mititica\".

Asa este. Eu cred ca \'77 a fost mic copil in victime pe langa ce va fi. Se merge pe ideea -traim clipa, modificam in casa ca sa ne fie util, comod, frumos si de restul vom vedea.
Inconstienta!
Unde sunt inspectorii din constructii? Sa vina si sa umble din casa in casa , sa dea amenzi usturatoare, sa explice locatarilor ce si cum iar cei care au facut modificari in structura sa plece frumusel la \\"mititica\\".

Din pacate nu sunt destui inspectori care sa faca lucrul asta. Pana si constructiile noi nu sunt inspectate decat prin sondaj...

Back
Sus