• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

De ce lumea se fereste sa vorbeasca despre cutremure?

Da, Alty, avem destui specialisti totusi. Sa stii ca eu nu ii contest dnului Marmureanu capacitatea stiintifica, insa rezervele mele se refera in special la coerenta ideilor, la modul cum expune ceea ce are in intentie. Fiindca de multe ori vrea sa spuna ceva si iese un pic altceva. Exemplele sunt multe.
 
Da, Alty, avem destui specialisti totusi. Sa stii ca eu nu ii contest dnului Marmureanu capacitatea stiintifica, insa rezervele mele se refera in special la coerenta ideilor, la modul cum expune ceea ce are in intentie. Fiindca de multe ori vrea sa spuna ceva si iese un pic altceva. Exemplele sunt multe.

De aceea am facut referinta pentru tine...Ai tot dreptul sa ai o opinie...de aceea eu m-am referit la mediul stiintific in general (cu raportare directa la mediul academic):harhar:
 
Dezinteresul general e prea mare...

Acesta este adevarul mare si neplacut...restul mai vorbim, eu nu am o dexteritate prea mare (a se citi viteza de scriere) ca sa pot fi de acord cu/combate anumite pareri:whistling:
 
Pana la urma, toti suntem de acord ca o minima educatie in materie seismica este strict necesara. Dar de unde sa inceapa, si cu ce, pana la urma ? :harhar::rolleyes::harhar:
 
In acest moment, cred ca www.cutremur.net este cel mai bun loc de unde cineva poate incepe sa-si faca educatia in acest domeniu :harhar:

P.S. Astept laude, aplauze prelungite, ovatii, telegrame de felicitare, pe toate le puteti trimite pe adresa mea de email :harhar:
 
Ok, eu ies acum...:harhar::rolleyes: Am stat destul azi cu ochii in computer, asa ca ma duc sa ma mai si relaxez un pic. :harhar::harhar::hypocrite: Seara buna la toti...:harhar::harhar::harhar:
 
Pana la urma, toti suntem de acord ca o minima educatie in materie seismica este strict necesara. Dar de unde sa inceapa, si cu ce, pana la urma ? :harhar::rolleyes::harhar:

Point.
Pe toate paliere educative..Prin intermediul Mass-media, TV, radio...si ce\'o mai fi...Dar nu uita ...intotdeauna va fi un bilant cost-beneficii..nimeni n-o sa cheltuiasca mai mult decat beneficiile aduse de evitarea riscului...Asa ca in ecuatie vor intra si investitorii particulari, care vor forta aiguratorii, care vor forta legislativul, care va forta sistemul de control..si uite asa se va inchide o hora ....
 
Cred ca dragoste cu forta nu se poate si daca oameni nu vor sa se informeze nu ii poate obliga nimeni. Se poate discuta la scoala despre asa ceva dar cu adultii nu poti face nimic. Nu pot opri seismele si nu le pot prevedea asa ca nu le pasa de ce va fi.
Campania anti fumat este pentru cine are urechi sa auda. Personal putin imi pasa si nici macar nu mai vad inscriptionarea. Este viata mea si imi asum riscurile.Asa si cu un viitor seism. Caut sa aflu si gasesc informatii care sa imi lamureasca unele intrebari. Putini insa sunt interesati! Au venit rapid multi sa vada hartile seismice si imediat dupa seism. In rest nu ii intereseaza!
Inainte de \'89 erai obligat sa participi la sedinte, etc si ti se bagau informatii cu forta. Acum nu!
 
In acest moment, cred ca www.cutremur.net este cel mai bun loc de unde cineva poate incepe sa-si faca educatia in acest domeniu :harhar:

P.S. Astept laude, aplauze prelungite, ovatii, telegrame de felicitare, pe toate le puteti trimite pe adresa mea de email :harhar:

te-am ratat, adica nu am vazut mesajul tau. Chiar daca cineva trateaza cu putin umor auto-aprecierea ta, in fond ai dreptate.:harhar: pentru idee si pentru perseverenta.
 
La o discutie cu vecinii s-a vorbit despre cutremurul din 1977 - amintiri, experiente, lectii invatate, apoi 1986... apoi am pus problema: \"Ce facem, ca va mai veni unul, ca timpul trece!\": Reactia: \"Doamne fereste!\". Eu: \"Care Doamne fereste, ca sigur va veni\". Cu regret, discutia s-a terminat si gasca s-a spart :harhar::harhar:
 
Oamenii în general şi românii în special se feresc să vorbească despre lucrurile rele care s-ar putea întîmpla. În credinţa populară asta se cheamă că aduci răul sau cobeşti. Pe de altă parte, ceea ce nu ştii nu te afectează. Plus că dacă de foc, de apă, de furtună, chiar de o avalanşă sau de o alunecare de teren te mai poţi feri pentru că te avertizează într-un fel, le vezi şi ai o oarecare posibilitate să te salvezi, cutremurul te ia total pe nepregătite, vine de undeva din adîncul Pămîntului şi nu ştii nici cît de tare te zguduie, nici cît durează şi nici cîte daune produce. Toate celelalte dezastre se manifestă la o scară mult mai mică, de la cîţiva metri pătraţi la cîţiva kilometri pătraţi. Un cutremur major face pagube pe o bună bucată de continent şi milioane de oameni sînt afectaţi.
Dar cred că principalul motiv pentru care oamenii de la noi se feresc să vorbească despre cutremure este faptul că cele din 1940 şi 1977 au făcut ravagii. Mulţi au în minte ce s-a întîmplat în 1977. La vreo două luni după cutremur am fost cu părinţii mei în Bucureşti şi mătuşa mea ne-a dus prin centru printre dărîmăturile care nu fuseseră încă adunate. Mama a plîns încontinuu. Nici azi nu înţeleg de ce a trebuit să mergem acolo, deşi pentru mine asta a fost o lecţie dură, din care am învăţat multe.
Acum ştiu ce poate face un cutremur, ştiu că nu-l pot controla şi accept faptul că şi blocul meu poate arăta ca acele ruine. Ştiu că nu-mi foloseşte la nimic să mă panichez şi că poate familia mea depinde de calmul meu. Mi-am educat oarecum instinctul iar la ultimele cutremure am stat liniştită şi am încercat să ascult zgomotul Pămîntului. E sinistru. Cred că şi acel \"scrîşnet\" îi sperie pe oameni.
Aşa că nu e de mirare că mulţi nu vor să vorbească despre cutremure: unii îşi aduc aminte, alţii nu ştiu ce înseamnă. Şi dacă-l mai adăugăm şi pe Hîncu...
Mie mi se pare grav nu faptul că nu vor să vorbească, ci că nu vor şti ce să facă după un seism major. Cred că aici faceţi voi o treabă foarte bună.
 
Cei mai afectati in cazul unui seism vrancean sunt bucurestenii si in general toata zona de est a Romaniei. \"Bucurestenii\" de astazi nu stiu ce inseamna un cutremur major, iau totul in ras, au impresia ca ii speriem cu Bau Bau, nu sunt constienti de forta Vrancei.
Cei care nu stiu, se vor panica si vor avea reactii necontrolate care in loc sa ii ajute ii va speria. Calmul(aparent ca real nu exista) ajuta creieriul sa adune urgent informatiile si sa te comporti ca atare. Culmea este ca multi tipa si criza lor de isterie ii sperie pe ceilalti mai rau decat seismul. Am cunoscut persoane care au ramas cu teama de cutremur din cauza parintilor care urlau cat ii tinea gura in loc sa isi imbarbateze familia.
 
GeoX a spus:
Te iau toti la misto cand spui de seism. Mai bine vorbesti singur ca oricum nu sunt interesati.
In final ajungi sa crezi si tu ca esti nebun.
Daca o luam altfel...in \'77 au murit cati? 1500...hai 2000 de la mine. cati mor zilnic in accidente ? Cate vieti se sting anual ?
vax albina 2000 de morti comparabil cu nenorocirile de pe sosele....

Si eu am fost de parere ca un seism mare poate duce la moartea a mii sau zeci de mii de persoane, care nu se compara cu numarul victimelor bolilor si accidentelor de pe sosele.

Dar se uita ca acest eveniment - seismul are caracter colectiv si in cateva secunde frange firul vietii a mii de oameni.
Daca cumulam victimele de pe sosele, acesta este alt lucru.

De ce se face atata publicitate cu fumatul, iar despre seisme nu se spune nimic la TV sau alte medii?

A inceput dupa cativa ani sa se puna din nou problema cladirilor terminate si a pericolului iminent al celui mai periclitat oras european dupa Lisabona, cel putin ierarhizarea aceasta corespunde istoriei de pana acum.

Cum poti repara sute de cladiri locuite si altele, care nu se stie daca vor rezista la un 7,5 pe Richter!

O sa vina cineva sa spuna: dar de unde stii ca va fi 7,5?

Problema este ca un seism va fi la un moment dat, iar NOAPTEA este cel mai rau sa se produca asa ceva!

Cele mai mari seisme in Romania s-au produs ziua, in amiaza mare, acesta ar fi avantajul treziei, dar dezavantajul PANICII, totusi cand este lumina este mai bine.

Dar cand vine noaptea si te trezeste asa ceva, cine se mai trezeste si daca se trezeste si nu scapa, cel putin sa nu se chiniuasca, etc. Si din aceste motive oamneii ocolesc aceste clipe...Poate, poate o sa vina peste Y timp sau poate niciodata!

Chiar am auzit acest lucru in martie: Lasa ca nu o sa mai vina!

Se fuge expres de aceasta realitate pana cand vine ceasul, cati vor sti sau stiu?

Daca stiu ce pot face, doar momentul este aproape imposibil de stiut dinainte!

Ce faci cu 30 secunde inainte, daca esti in pat si la etajul 2, nu ai timp sa iesi, fiindca nu stii de la inceput ca acesta este cel mare sau unul ca in 2004, 27 septembrie sau 27 octombrie!

Chiar daca ai la dispozitie jumatate de minut, ca persoana fizica, nu vad cum ajungi intr-un loc sigur intr-un timp atat de scurt!

Numai daca zi de zi, noapte de noapte te culci inarmat cu haine puse deoparte, cu adidasi, cu ceva acte sau ce altceva, bani, etc., si trec zilele, si te ia prin surprindere in baie, pe o vale ingusta la munte, la mare, in metrou, pe acoperis, cand urci sau cobori cu liftul etc.

Se vede ca exista si un DESTIN, de care nici un muritor nu poate scapa!

Aceasta nu te absolva de a fi precaut, rational, curajos, lucid si sa nu crezi in zvonuri.

Dar nu absolva nici autoritatile de vesnica motivare nu sunt bani, nu au fost bani, de unde sa stii, nu stie nimeni, sa nu cream panica, atunci de ce mai exista INFP, specialisti in domeniu, organizare statala, ordine legiferata, ca sa gasim scuze ca NIMENI nu poate sti, ce sa faci, ASTA este, putea fi si mai rau, bine ca am scapat etc.
 
Eu pun in paralel 2 cutremure: 1977 si 1990.
In 1977 la ora 9 jumatate seara multiu oameni erau acasa, erau cu familia, etc.
In 1990 copii erau la scoala, parintii la servici, tinerii prin baruri, cinematografe, parcuri, magazine, etc.

In 1977 erau mai calmi pentru ca nu prea stiau ce inseamna un cutremur, erau cu cei dragi, erau obositi dupa o zi de munca, etc.
Au fugit si atunci la rude dar nu ca in 1990.

In 1990 s-a blocat circulatia, parintii erau efectiv disperati sa ajunga la copii lasati singuri acasa sau la scoli, gradinite, etc. Daca in \'90 a fost asa ma intreb ce ar fi astazi cand Bucurestiul este blocat zilnic din n motive.
 
Este adevarat ce spui, dar generatia din 1977, doar sunt trezeci si unu de ani de atunci, apucase seismul din 1940 si poate si altele dinainte de acesta. Cei atunci foarte tineri au fost marcati o vreme.

Dupa cum s-a subliniat in forum, la inceput la mijloc si spre sfarsitul secolului se produc mari evenimente seismice.

Pana acum am trecut de 7-8 ani si nu a fost decat cel din 27 octombrie 2004, cand se produsese agitatie dupa ora zece seara.

La 6,7 grade cat ar fi unul mai mare, premergator celui major, daca asa va fi succesiunea, se va produce panica.

Daca ar exista totusi adevar in afirmatia ca seisme mai dese descarca suplimentar energie acumulata in exces,atunci unul sub 7 grade, daca nu este prea lung, nu va face victime, doar pagube materiale.

In plina zi, daca este de amploare nu numai ca perturba traficul, dar creaza chiar un semihaos intr-un oras si asa supraaglomerat cum este la ora actuala Capitala.
 
Deunazi stateam de vorba cu o persoana care lucreaza la facultatea de medicina. Din cauza locului de munca ma asteptam sa fie mai conectata la ceea ce inseamna ajutor in caz de nevoie. Discutand despre bagajul in caz de producere a cutremurelor, am ramas surprinsa cand m-a intrebat: bagaj, dar ce bagaj, pentru ce? pai ce nevoie ai, ca daca te prinde in casa ai totul la indemana si daca esti afara, apoi ai ajutoare.
In concluzie, cred ca 99% cam asa gandesc: sunt oameni care nu au perspectiva si implicit nu isi pun intrebari. Nu cred ca se feresc, dar nu au perspectiva.
 
Nu imi amintesc sa fi fost un cutremur mare inainte de \'77. Multi nu stiau cuvantul seism...
Deoarece nu erau masini echipele de intervenmtie au avut drum liber ca sa ajunga in locurile cu probleme..ceea ce astazi nu ar fi posibil. Tot bucuresteanul isi va lua soacra, pisica, etc si va pleca sa vada ce fac rudele, ce a cazut prin Bucuresti, etc. Ma intreb daca cei in masura realizeaza cat de needucati sunt actualii bucuresteni.
Stiti care este marele nostru noroc? ...e plin de farmacii! La nevoie spargi geamul si iei fese, pastile, alcool medicinal, etc..nu mai stai sa te gandesti prea mult cand pot muri oameni langa tine.
Fiecare improvizeaza in functie de moment.
Locul meu de aparare este langa frigider asa ca..deschid usa si huzuresc ceva timp:whistling:
 
Teama de cutremur este una dintre cele mai persistente frici din viata omului. Numai simpla rostire a cuvantului cutremur trezeste atentia sau, dupa caz, amintiri despre seismele traite.
\"Si pentru ca principala cauza a fricii este surpriza, nu-i leac mai bun sa te feresti de ea decat acela de a folosi premeditarea si de a te pregati sa intampini toate evenimentele care pot starni teama\", spunea Descartes.
Spaimele cutremurului trebuie depasite, iar fenomenul, acceptat ca un dat al viitorului nostru, cu toate ale lui, bune si rele, cunoscute si necunoscute.
Daca locuitorii din Japonia sau americanii din San Francisco pot trai cu ideea ca oricand se poate cutremura casa cu ei, atunci si romanii isi pot vedea linistiti de viata, mai aproape sau mai departe de Vrancea.
 
Back
Sus