• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

De ce se mai darama cladirile la cutremur...

cristeamax

New member
Înscris
24 Iul 2008
Mesaje
29
Scor reacție
0
Dupa nici 2-3 zile in care bombasticul a potolit foamea de click-uri pe site-urile de stiri nu mai comenteaza nimeni cutremurul din Turcia. Ma gandeam ca osa apara diverse analize si analogii insa nu sunt sanse sa se invete din necazul, nepriceperea sau prostia altora.

In fine... am gasit cateva poze la rezolutie mare cu cladiriprabusite din care se pot vedea detalii generatoare de ipoteze. Cu ochiul meu profan n-am vazut decat foarte mult fier beton fara striatii, zonede beton segregat si bolovani cat mingea de tenis in beton. Bine... acum o cladire nu cade decat din cauza unui cumul de factori...

Ma intreb cam din ce perioada a inceput sa se foloseasca fieul beton cu striatii in Romania. Eu am auzit ca cel neted e extrem de pacatos... pozele din Turcia o confirma.

d9761925fce29217fc0e6a706700b49d_1.jpg

1319466644.jpg

cav2.jpg

earthquake-turkey-distraught-womanjpg-6c5c4e9e4e08999c.jpg

621b2deffce69217fc0e6a706700071b_0.jpg


5172af8efcdb9217fc0e6a7067008535_0.jpg
 
Fierul beton striat (PC) a inceput sa se foloseasca in Romania dupa 1960. Evident, rezistenta la smulgere a acestuia este net superioara fierului beton tip OB (neted) si trebuie sa fie prezent in structura armaturilor oricarei cladiri construita dupa norme seismice.

Prabusirea in numar mare a blocurilor din Turcia este o consecinta a neadaptarii proiectelor acestora la particularitatile seismelor de acolo, dar si executiei "de mantuiala". Pozele atasate mai sus sunt o dovada clara in acest sens. Pe langa absenta totala a fierului striat, se observa fara nici un dubiu ca betonul nu a fost vibrat dupa turnare. Ca sa nu mai vorbim de calitatea acestuia, arata ca si cum ar fi fost facut doar cu ciment si balastru, nicidecum cu agregate sortate si cantarite dupa o anume reteta. Altfel, nu vad ce ar cauta acei mari bolovani in beton, asa numitul "refuz de ciur" al oricarei statii de sortare.
 
Iata un articol despre cauzele prabusirii hotelului Bayram din regiunea Van la cutremurul din 9 noiembrie:

http://news.xinhuane...c_122263892.htm

Mi se pare interesant faptul ca un oficial turc atrage atentia asupra faptului ca inspectarea avariilor la structura de rezistenta este ingreunata de reabilitarea termica a cladirilor. Aceasta va fi problema si la noi...
 
Asa se intampla cand nu se tine cont de ordinea logica a prioritatilor.

Probleme si semne de intrebare sunt multe si la noi, din pacate. De exemplu, cate cladiri ridicate dupa 1990 au fost proiectate in conformitate cu parametrii impusi de hartile de zonare seismica (ma refer cu precadere la Bucuresti si imprejurimi).

Revenind la modul de executie al cladirilor, vreau sa amintesc de o anume "practica" destul de raspandita pe santierele autohtone, care afecteaza direct calitatea betonului. Este vorba de introducerea unei cantitati - uneori destul de mari - de apa in acesta, inainte de turnare. Deseori se intampla ca soferii betonierelor sa intarzie din motive ce tin de trafic sau dimpotriva, sa ajunga cu mult inainte de vreme datorita coordonarii defectuase a santierului. Odata cu trecerea timpului betonul devine mai gros deci mai dificil de turnat. Ca sa nu munceasca prea mult echipa pentru a-l nivela sau vibra, seful acesteia solicita soferului sa bage apa, uneori chiar 300 ... 400 litri la 10mc de beton singurul criteriu fiind fluiditatea care se doreste. De multe ori cifa ajunge la timpul potrivit dar muncitorii tot considera ca betonul facut dupa reteta e prea vascos pentru ei. Cofrajele nu sunt nici ele perfecte. Ca urmare o cantitate apreciabila din apa suplimentara amestecata cu ciment se scurge pe la imbinarile acestora, afectand serios calitatile betonului.

Din ciclul "ce se mai intampla pe santierele tarii" sunt multe de povestit. Desigur, sunt si constructori care lucreaza la modul profesional. Ideea este ca nu intotdeauna ceea ce scrie pe planseta corespunde cu realitatea.
 
Ce mi se pare dubios la noi e ca la un credit ipotecar valoreaza mai mult anveloparea blocurilor si apropierea de mijloace de transport decat anul constructiei. Si ma refer aici la blocuri construite in 1961 aflate pe lista cladirilor cu grad seismic 2... care au intrat in program de reabilitare termica. Mai e si centrul vechi unde iti ajung degetele de la maini sa numeri cladirile consolidate... in rest toate sunt fatzuite la linie. Ce ma frapeaza in centrul vechi e cat beton au bagat la strazi fata de cat de subrede par constructiile... mai ales cele mici cu maxim 1-2 niveluri.



CRFL link a spus:
Iata un articol despre cauzele prabusirii hotelului Bayram din regiunea Van la cutremurul din 9 noiembrie:

http://news.xinhuane...c_122263892.htm

Mi se pare interesant faptul ca un oficial turc atrage atentia asupra faptului ca inspectarea avariilor la structura de rezistenta este ingreunata de reabilitarea termica a cladirilor. Aceasta va fi problema si la noi...
 
Back
Sus