• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Despre activitatea seismica in Europa si implicit in Romania

mgabriel

Banned
Înscris
10 Dec 2012
Mesaje
40
Scor reacție
0
Dupa ultimele cutremure in Europa si anume in Italia si Bulgaria, se pare ca se adeveresc cele spuse de seismologii romani cum ca activitatea seismica in Europa va creste cu cat tindem sa ne apropiem de anii 2016-2020.

Iata ca in Italia au avut loc cateva cutremure destul de puternice, de suprafata, care au facut pagube materiale si omenesti.

Ceea ce a inceput sa se intample acum in Europa este abia inceputul intrucat continentul African a inceput sa se miste "simtitor" catre nord, adica catre placa tectonica Europeana. Europa va deveni astfel o zona de subductie pentru placa Africana si de-aici incep si cataclismele naturale in Europa: cutremurele de pamant.

Romania nu a mai avut un cutremur puternic din 1977, adica au trecut exact 35 de ani de atunci, de unde putem trage si concluzia ca am intrat in perioada critica de producere a unui cutremur puternic in Romania. Daca va uitati pe istoric veti observa ciclicitatea acestor cutremure la noi in tara (30 - 40 ani):

http://www.world-earthquakes.com

(dati la istoric pe Romania si vedeti cand au avut loc marile cutremure la noi in Vrancea)

Concluzia pe care pot sa o trag de aici este ca nu prea vad cu ochi buni ce se va intampla la noi in tara in viitorul apropriat. Doar ganditi-va ce s-ar intampla de ex. cu Bucurestiul in cazul unui cutremur puternic, capitala cu mai toate cladirile subrede inclusiv cele noi construite care nu si-au indeplinit normele de constructie sau au fost construite ilegal cu autorizatii primite pe spagi de la institutiile de autorizare.

Nu suntem pregatiti pentru un cutremur puternic, nu avem spitale, nu avem institutii specializate pentru aceste dezastre naturale, suntem la pamant!

Daca autoritatile nu vor lua masuri rapide, atunci ...

Va fi un dezastru !
 
mgabriel, bun venit pe forum in primul rand.
Trebuie spus totusi ca lucrurile sunt mai complicate. Da, pana la urma va veni si un cutremur mai mare de 6,5-6,7 grade pana in 2020-2024, asa e de asteptat sa fie. Totusi, nimic nu spune si ca va avea magnitudinea M[sub]GR[/sub] > 7,0. Cutremurele catastrofale nu vin intotdeauna la 35 de ani, uneori trec si 60-70 de ani, chiar 100 de ani, intre 2 cutremure majore cu caracter distrugator pe scara larga. Uite, de exemplu intre 1838 si 1940 nu au fost cutremure catastrofale in Vrancea, doar seisme de pana la 6,8-6,9 grade (pe scara Richter). Lucrurile sunt complexe, totusi.
Legat de seismele din Europa, au mai fost evenimente maricele in Bulgaria si Italia, si nu s-a intamplat nimic grav in Romania. Vrancea este influentata mai degraba de o anumita clasa de seisme din estul Turciei, cele cu mecanism de decrosare care impinge tensiunile spre nord-vest. Deocamdata nu e vorba de asa ceva.
Pe de alta parte, iti recomand sa parcurgi topicul Tipuri de cutremure vrancene, am punctat cateva lucruri interesante acolo. Oricum, placa Africana nu prea contribuie semnificativ la tensiunile din Vrancea. Placa Indo-Australiana este cea care actioneaza in asa fel incat influenteaza zone distante, inclusiv Iranul, Turcia, Asia Centrala, dar chiar si Vrancea, prin transfer de tensiuni "din aproape in aproape". Vom vedea, important e sa fim pregatiti, cutremur oricum va fi pana in 2020-2022, dar nu e sigur cat de mare.
 
Tin sa te contrazic. In anul 1908 a mai fost unul de 7.1 grade iar in perioada 1860-1890 au mai fost cutremure de 6.5 - 6.9 care sunt destul de puternice si acestea in functie de tipul de cutremur. Nici nu am zis ca trebuie neaparat sa aiba peste 7.0. Cred ca unul de 6.5 - 6.9 este destul de puternic pentru infrastructura existenta acum in Bucuresti.

Cat despre placa Africana care spui ca nu afecteaza Vrancea este total gresit. Arunca o privire pe placile tectonice europene (de ex aici: http://www.globalcha...ectonic_map.jpg ) si vei observa ca zona seismica Vrancea depinde si de placa Africana (bineinteles nu direct ci prin intermediul celorlalte placi balcanice).

Intr-adevar au mai avut loc cutremure in Italia si Bulgaria, dar cele din ultima perioada arata clar ca situatia se va schimba in Europa. Ramane de vazut in viitorul apropiat ce se va intampla.

Turcia iar este foarte activa, iar asta din nou nu este bine pentru noi, pentru ca prin intermediul acestor placi tectonice pot trezi Vrancea.

Nu uita ca si inainte de cutremurul din '77 au fost foarte multe seisme de magnitudine 3.0 - 4.0 cu cel putin 6 luni inainte, exact cum se intampla acum la noi. Din nou, daca te uiti pe istoric, vei obseva ca incepand cu mijlocul anului trecut activitatea seismica este in crestere la noi in Romania, au avut loc multe cutremure de magnitudine 3.0-4.0 spre deosebire de perioada dinainte de 2011.
 
Este foarte adevarat ca in a doua jumatate a anului 2011 am avut mai multe seisme. In 2011, de fapt, am avut chiar 2 cutremure de magnitudini peste 5,0, la 1 mai (5,4) si 4 octombrie (5,3). Totusi aceste seisme au venit dupa un an 2010 in care magnitudinea maxima a fost de numai 4,7 grade (8 iunie si 30 septembrie).
Cutremurul din 1908 e dat in catalog cu magnitudinea moment Mw 7,1(care corespunde la o magnitudine de 6,8-6,9 grade pe scara Richter clasica). Pentru comparatie, cel din 1977 a avut magnitudinea moment Mw 7,4(7,2 pe scara Richter).
Un cutremur de magnitudine MGR > 6,5-6,7 oricum va veni. Si sigur ca si un seism de 6,9 grade nu este neglijabil. Plus ca daca are epicentrul in Muntii Buzaului (in zona seismelor din 1908 si 1986), cu certitudine va induce tensiuni suplimentare la celalalt capat al Vrancei, la nord-est (pe model 1986-1990, 1908-1912, 1828-1838,1790-1793,1738-1740 s.a.m.d.). Ca sa nu mai vorbim de faptul ca de fiecare data, seismele vrancene puternice (MGR > 6,5-6,7) din Muntii Buzaului induc tensiuni suplimentare si in Carpatii Meridionali, favorizand producerea de cutremure crustale in Fagaras si in zona Sinaia (cutremurul din 1993 de la Sinaia a venit la 7 ani dupa cel din 1986, cel din 1916 din Fagaras la 8 ani dupa 1908, cel din 1832 la 3 ani dupa 1829, 1746 la 8 ani dupa 1738 s.a.m.d.).
Totusi nu cred ca e iminent, acum, un cutremur mare. Pana in 2022-2024, are tot timpul sa vina, si va veni. Acum, cat de mare, cat de adanc si unde va fi epicentrul (in capatul nordic al Vrancei sau in capatul sud-vestic), asta ramane de vazut.
Cat priveste seismicitatea din Europa, ea nu e chiar neobisnuita. Bulgaria a avut si cutremure mai mari, de exemplu in 1892,1901,1904,1913,1928. Italia e oricum foarte activa seismic, iti reamintesc seria de cutremure din 1997 cand a fost afectata catedrala Sf.Francisc de Assisi...
 
intervin in aceasta discutie de partea lui GeoX.

Analiza facuta la [font=helvetica, arial, sans-serif]Tipuri de cutremure vrancene [/font][font=helvetica, arial, sans-serif]este extrem de clara si concisa (de altfel postul meu poate fi mutat si acolo). Daca nu te-ai fi apucat tu de ea, in vara as fi luat si eu la rand catalogul de cutremure, deoarece cred si eu in aceasta declansare pe etaje a zonei seismice vrancea.[/font]
Singura problema o am cu presupunerea ca tipurile de cutremure B si C pot influenta intervalul de producere a cutremurelor de tip A (asa cum nu mi se par deloc logice parerile unor specialisti cum ca seismele de 4R ... descarca cumva sistemul si ne feresc de cel mare).

Sunt de parere ca Tipul A de cutremure (cele foarte atanci) sunt cheia povestii. Procese specifice (si insuficient explicate) fac ca sa fie posibila acumularea de tensiuni chiar si la adancimi acolo unde presiunea si temperaturile ne-ar face sa banuim ca lucrurile se desfasoara mai elastic.
De acolo porneste totul, acolo se strange energia, indiferent daca sursa e:
  • o puternica frictiune in blocul rupt de litosfera si astenosfera/mantaua rigidizata;
  • sau daca pur si simplu vorbim de uriase transformari in masa (explozive) ale mineralelor (insotite de schimbari de volum).
Pana cand nu se indentifica sursa acumularii de energie la aprox 150 de km adancime (de altfel nu am gasit in toata literatura internationala o teorie credibila care sa descrie asa cum trebuie producerea cutremurelor pe intervalul 70- 700km adancime) nu vom putea niciodata sa cunoastem nici macar deceniul producerii urmatorului mare cutremur de tip A.

Schema logica propusa ma face sa evit orice legatura intre eveniment exterioare (inclusiv turcia) si cutremurele de tip A, pornind de la premisa ca tipul A de cutremure este cel care creeaza tensiunile necesare in etajele superioare ale zonei Vrancea pentru producerea cutremurelor de tip B si C.
Pe de alta parte, asa cum explici si tu, diferenta de cutremure B si C (valul 2 atunci cand intervalul dintre doua cutremure de tip A se indreapta spre 100ani) poate veni din tensiunile transmise din exterior (ce pot influenta mai bine etajele superioare ale bucatii rupte de litosfera) pornind de la premisa ca astenosfera din zona respectiva nu prea respecta modelul clasic si este destul de rigida astfel incat sa poata transmite astfel de tensiuni.

Ipoteza mea cu privire la urmatorul cutremur vrancean este urmatoarea.

Cutremurele de tip A (comportament ciclic 70-100 de ani, energia se acumuleaza la aprox 150km adancime, sistem izolat de influente exterioare):
Au trecut deja 72 de ani, cu cat vine mai repede cu atata e mai bine... Romania o sa fie mult mai prost pregatita in viitor pe masura ce blocurile ceausiste se vor degrada cot la cot cu cotetele capitaliste facute de dorei. Nu de alta dar infrastuctura e deja la pamant si nu prea sunt autostrazi si cai ferate de stricat. Stiu ca poate suna cinic dar fiecare an de acumulare suplimentara de tensiuni ne va duce tot mai aproape de un cutremur de tip 1802 ce va fi probabil ruinator pentru Romania anilor 2030-2040. In fiecare an mor 2000 de romani pe sosele, in timp ce un cutremur de tip A produs MAINE va face maxim 500 de victime avand in vedere ca stocul actual de locuinte pare mai bine adaptat unui seism de mare adancime (vor cadea doar cele mai proaste bulinele rosii pe care oricum proprietarii incapatanati nu vor sa le reabiliteze si care vor fi in aceeasi stare si peste 20 de ani)

Secvente seismice de tip C-B (comportament pseudociclic, energia cu provenienta mixta -deplasare placilor tectonice plus trasmiterea de tensiuni din focarul de mare adancime)
Suntem la 35 respectiv 22 de ani de la ultimele manifestari ceea ce in sine nu reprezinta un mare pericol (transmiterea si acumularea de tensiuni pare ca dureaza si aici aprox 70 de ani daca vorbim de eveniment majore. Eu unul stau destul de relaxat... doar in conditiile unor seisme made in Turkey pot aparea tensiuni suplimentare care sa duca la seisme spre 7R (un potential val 2 pentru ciclul 1940-astazi). As dormi si mai linistit daca am avea parte de seisme reale de ... control. Ruperi de 6R care sa imi spuna ca nu exista nici un blocaj si ca totul este OK!

Asa ca relax, stati linistit Vrancea lucreaza pentru noi... deocamdata. Energie pt A ar fi pentru 7.1R, pentru B sau C avem de aproximativ 6.5R (nu ma deranjeaza nici unul dintre aceste doua seisme, le vreau chiar la noapte...sunt foarte relaxat in privinta potentialului de risc cauzat de astfel de miscari)
Daca nu avem bafta de nici un cutremur de tip A pana prin 2017-2020 Romania ar trebui sa intre in pregatiri si putina panica cosntructiva la gandul ca urmatorul seism de tip A va fi peste cel din 1940...
Daca nici pana prin 2030 nu scapam cu un seism de tip A (model 1940) ar trebui sa bagam fier-beton si cand facem cotetul cainelui (insa tare o sa imi fie frica ca vor fi destepti care sa spuna ca vrancea a intrat in pauza, ca segmentul de adancime nu mai acumuleaza etc.
Oricum daca prin 2030 nu se rupe din B sau C, energiile acumulate acolo ar putea sa ajunga si ele pentru 7R (daca se misca cum trebuie Asia) ceea ce insemana deja pericol dublu.

Eu as prefera o schema tip 1868-1908, insa deja ceasul bate in intarziere si nu avem acest noroc... ne trebuie MAINE un A tip 1868!
Din pacate banii imi pun pe o schema tip 1802-1829.... ce se va desfasura dupa cum urmeaza:

cutremur minor 2015-2020 (C - :bwelcome: toata lumea se relaxeaza... se contruieste si mai prost, se degradeaza tot ce s-a construit bine
mare jale 2035-2045
jale cu repetitie 2060
 
O sa reduc la absurd de simplu (desenul vrancea 2) seismicitatea zonei vrancea ce este in realitate un imens ghiveci de procese si fenomene de care imi mai aduc aminte vag (desenul vrancea). Sunt sigur ca prietenii mei geologi o sa se distreze nespus pe seama celor doua schite

Avem parte de clasicul bloc litosferic rupt in pozitie aproape verticala (un probabil vechi fundament oceanic/bazatic mai greu ce s-a sectionat de microplaca marii negre ceva mai usora/granitca si care refuza sa se scufunde sub transilvania).
Asta face ca scufundarea sa se faca pe verticala si nu pe plan Benioff (ca intr-o subductie normala). Nenoricirea asta se topeste treptat si sub influenta temperaturii si presiunii, bazaltul se transforma (metamorfozeaza) intr-o roca mai densa (si care se duce la fund si mai repede) - i-am uitat numele insa procesul asta sta la baza descendentei in curentii astenosferici.

Sunt de parere ca procesul de metamorfozare a bazaltului sta la baza cutremurelor de foarte mare adancime din Vrancea (160+) fiind singurul fenomen capabil sa acumuleze tensiuni cu o destul de mare regularitate in conditiile in care blocul litosferic este sectionat si izolat in mare parte de procesele externe.
Despre mecanismul de declansare... speculatia mea e la fel de valabila ca a oricarui om de stiinta de pe pamant: ori recristalizarile se produc in masa/ cu o puternica fracturare/faramitare a rocii ce pierde brusc volum sub presiunea exterioara, fie blocul se topeste treptat, insa consistenta vascoasa a astenosferei face ca echilibrarea hidrostatica a fragmentelor sa se produca brusc (prin decrosari in interiorul blocului).

Acum un mic model teoretic al ciclicitatii seismice in zona Vrancea:
- Pe masura metamorfozarii bazaltului , apare o tendinta de scufundare (ceva de ordinul zecilor de cm pe 100 ani) ce se va manifesta in primul rand in adancime (cutremur la 150-160km) pe masura ce cantitati imense de roca isi micsoreaza volumul si se sfarama scufundandu-se spre manta.
- insa cum intregul blocul e solid ( dar in acelasi timp friabil si foarte faliat), tensiunea produsa de tendinta pronuntata de scufundare a fundului nu se poate transmite elastic (prin scufundarea intregului bloc), ci pur si simplu se acumuleaza la nivelul unei multitudini de falii situate intre 140 si 60 de kilometrii (ce sectioneaza bucati din bloc in diverse stadii de topire/diverse stari de echilibru/ce se sustin reciproc.
- In mod normal tensiunea intre etajul profund si etajul mediu se va elibera cam la vreo 20 de ani de la cedarea fundului(cutremure de tip C: 140-110), sau daca frictiunea este prea mare in etajul mediu tensiunea se trasmite si mai sus spre 70km (in vreo 30 de ani) (etajul mediu si cel profund scufundandu-se laolalta prin cutremure tip :clapping: urmat si de o reasezare in C sau de o succesiune de mici reasezari B-C pana cand tot blocul litosferic sectionat se regaseste in echilibru hidrostatic.

Vreau sa subliniez faptul ca imi explic sensibilitatea mai puternica a cutremurelor de adancime mai mica (70-100) spre Muntenia prin faptul ca ele se produc in preajma zonei in care blocul litosferic scufundat inca mai face un vag contact cu microplaca Marii Negre, miscarile unui astfel de seism putand fi transmise cu usurinta prin si spre falii mai apropiate de suprafata. Falierea Baraganului (dar si stratul sedimentar) favorizeaza transmiterea spre Bucuresti. Cutremurele de mai mare adancime sunt mai bine ecranate de orogenul carpatic, insa asta depinde foarte mult si de pozitia exacta a seismului. Mi se pare ca potentialul distructiv al cutremurelor Vrancene in Transilvania este mult subevaluat si nu e nevoie decat de un cutremur mare in zona muntilor Buzaului... ceva mai la vest pentru a ne trezi la realitate.

Revenind la influentele externe, mi le explic in special pentru cutremurele B (etajul superior si zona de contact) declansarile de tip B-C putand fi rezultatul deplasarii microplacii Marii Negre ce inca mai agata blocul litosferic scufundat. Mi se pare totusi putin probabil ca impingerile sa se transfere pana la 160 de kilometrii (mai ales ca din plan orizontal ele trebuie sa se transfere in plan vertical)

Pe de alta parte nu pot sa nu ma gandesc totusi ca daca avem o schema primara de producere e A + 20ani C-B ( + reasezari minore) sau A + 30aniB-C- B (+reasezari minore), energia suplimentara a unui al doilea val (tipic B-C sau dimpotriva C- :118: sa ajute la amanarea unui cutremur A prin stabilirea unui echilibru temporar in blocul scufundat (astfel incat prelungirea intervalului dintre A-uri sa se duca de la 70 de ani spre un secol)

Apar astfel 3 scenarii interesante:
20% - Cutremur A posibil in urmatoarele ore, zile, luni, ani etc (oportunitatea dispare rapid cu cat ne apropiem de 2017-2020), nu efoarte distructiv... scapam ieftin (tip 1868) urmat de macar doua valuri de reasezari de tip C-B B-C (2020-2035). Tara este infloritoare... cutremurele dese dar moderate ne invata sa construim bine si rezistent.

15% - Cutremur in Turcia (2015-2020 probabil Istambul, dar poate si spre extremitate estica... cine stie), urmeaza un val B-C poate chiar de 7R (2017-2025) cu directivitate cu precadere spre Muntenia insa si batai spre Transilvania, Fagarasul este activat si se manifesta si el. Cutremurul A este amanat cu vreo 10 ani (2035) insa vine si el ruinator.

65% - Nu se intampla nimic notabil in Asia Mica, sau cutremurul ce ruineaza Istambulul nu produce tensiuni suplimentare in placa Marii Negre.
Trec anii si cu exceptia unor cutremure moderate (maxim 6,5-6.9 R de tip C urmat de B o dubleta clasica undeva prin 2020-2025 cauzat ade acumularea normala a tensiunilor in placile tectonice dar si posibila declansare a Fagarasului ce deja e si el in intarziere), incepem sa uitam ca avem o zona seismica capabila de dezastre in Vrancea. ... si zicem ca am scapat. Ala a
Cercetatorii trag semnale de alarma insa nimeni nu ii asculta... se construieste mult si prost intr-o aparenta siguranta.
La OTV se spune ca zona Vrancea a inghetat pentru ca reptilienii nu mai vor sa urce la suprafata, altii spun ca secolul XX a fost o exceptie atunci cand vorbim de Vrancea... si ca totul e o imensa conspiratie din parte bisnitarilor de case care nu lasa oamenii sa faca 4 etaje din BCA si caramida. Betonul armat e nasol, nu are randament termic, face condens si contribuie la incalzirea globala.

2030-2045, cutremur catastrofal de tip A (7.6-7.9). In 1994 Bolivia ne atragea un puternic semnal de alarma. Daca la 700 de kilometrii adancime, acolo unde e cald si bine si totul ar trebui sa fie fluid... se pot acumula 8.3R... de ce nu si in zona Vrancea? Zgarie norii din Moscova se clatina amenintator... in timp ce in Romania nu mai raspunde nimeni la telefon. De la Bucuresti la Focsani ... dar si spre Iasi... pica tot ce s-a construit prost in ultimul secol... si tot ce nu s-a reparat. La intensitati de IX, infrastructura urbana si sanitara a oraselor noastre se face pulbere. Suntem luati pe nepregatite si in cateva secunde o mare bucata din tara e aruncata in secolul XVIII.

In nici 20-30 de ani, Muntii Buzaului riposteaza, Transilvania, Moldova si Muntenia fac huta-huta la unison, poate intre timp am invatat sa construim bine...

Scap de doua cutremure istorice si ajung la varsta normala de 110 ani, varsta legala de pensionare in acele timpuri.
The end :bwelcome:
 
Danezia, ce sa zic...doar :12: :p :clapping: :bwelcome: :12: Ma bucur ca succesiunea tipurilor de cutremure vrancene starneste atat interes. Propun sa continuam discutia la topicul despre tipuri de cutremure vrancene :118: :32: :96:
 
Back
Sus