M-am gandit ca ar fi bine sa scriu cate ceva despre predictie, stiu ca asta "doare" si nu prea se stiu multe...
Poate se vor mai lamuri lucrurile...
Nu sunt expert in predictie seismica, insa mai stiu cate ceva, asta datorita faptului ca lucrez in domeniu si
sunt volens-nolens confruntat cu problema asta. De doua ori chiar am fost "face-to-face" cu o predictie bazata pe lacuna seismica...
si cu ceva roiuri de cutremure...
Asa ca,..., poate e bine ce fac...
Inainte de a vorbi despre predictie trebuiesc facute cateva precizari:
1. statistica nu este o metoda de predictie in sensul definitiei, definitie ce este descurajant
de limitativa si precisa si aceasta tocmai necesitatii practice de a spune “cand”,
“unde”si “cat”. Dincolo de acest “spatiu” al raspunsurilor, seismologia isi pierde
scopul principal, acela de a salva vieti si bunuri materiale. In acest caz, seismologia “se
ocupa” mumai de aspectul pur stiintific, acela de cunoastere a fizicii pamantului.
Desigur, statistica evenimentelor seismice isi are importanta ei si este deocamdata
singura metoda “de predictie”, de fapt de “pseudo-predictie”.Impostorii o folosesc des.
Fac grafice frumos colorate cu repartizari magnitudinale, de adancime, de intensitate,
etc. pe zone geografice, si gata predictia! Eventualele fluctuatii ale parametrilor
macroseismici din anumite zone seismogene ii fac sa afirme cu emotie: va veni!
Si cei ce au o solida pregatire in ale fizicii pamantului fac statistica, insa fundamentarea
problemei e alta...
2. Metodele mult mai precise, cele instrumentale, directe, inca nu ofera rezultatele asteptate, si asta dintr-un motiv extrem de simplu: nu se poate ajunge in focar. S-a forat numai pana pe la 15 Km. Veti spune, bine, e bun si atat deocamdata, s-a ajuns la adancimea unui focar de suprafata. Amplasam senzori de presiune, miscare, temperatura, etc. si gata, avem date concrete! ... mii de grade, sute, mii de atmosfere,...., nu prea tine...Si parca n-ar fi suficient, dar un focar nu trebuie privit punctual! Un focar nu este punctual, un focar se poate defini intr-un volum de km, zeci de km cubi! Ce facem , sapam sute de gauri?:clapping:
Exista si metode instrumentale indirecte, acele metode ce masoara asa zisii precursori seismici, variatii neobisnuite ale unor parametri fizici. Unii dintre acesti precursori se pot masura exact, dar, dar, si aici exista probleme...Masurarea lor se poate face exact, dar precursorii in sine pot fi inexacti! Astfel, se ajunge la masurarea exacta a unor marimi inexacte!!! Nu e nici “o afacere”! De ce acesti precursori nu sunt exacti, de ce nu pot oferi o informatie exacta strict referitoare la iminenta producerii unui cutremur? Cauzele sunt multiple, discutabile punctual vis-a-vis de tipul precursorului (se va face o clasificare in “clase” de precursori). O cauza importanta valabila pentru culmea! cei mai “credibili” si “tari” precursori (amintim variatia campului magnetic si inclinatia scoartei) este zgomotul, definit in contextul de fata ca fiind un semnal perturbator ce se suprapune peste semnalul util, semnal util ce in cazul de fata este chiar precursorul insusi.
Argumentarea “problemei zgomotului” este extrem de simpla si de bun simt, de ordin rational, nu este necesara cunoasteria teoriei matematice a zgomotului, nu trebuie sa stii cum se rezolva o integrala sau o ecuatie diferentiala.
Campul magnetic al pamantului este extrem de complex, existenta lui este determinata de o multitudine de cauze interne si externe. Un magnetometru masoara campul magnetic global, total, cel datorat acestor cauze interne si externe (interne - efectul de “dinam” produs de nucleul intern al pamantului, magnetismul rocilor, efectul,...extern – efectul Soarelui, al descarcarilor electrice, al inductiei electromagnetice datorata transformatoarelor si liniilor de joasa si inalta tensiune, emisiei radio, etc...).
“Miscandu-ne” mental in acest ocean “de camp electromagnetic” este evident ca influenta campului magnetic produs de frictiunea rocilor in etapa fractura premergatoare unui cutremur major poate fi nesemnificativa raportat la intensitatea cumulata a celorlalti factori generatori de campuri electromagnetice. Delimitarea precisa a campului electromagnetic produs de un cutremuri major de “restul campurilor” este extrem de dificila... Daca de exemplu variatia diurna a campului geomagnetic produs de Soare s-ar putea elimina relativ usor...hmmm!... cu metode “soft”, alte campuri perturbatoare ALEATOARE! nu se pot elimina. Semnalul util, datorat fracurii rocilor, extrem de slab, este “inecat” intr-un ocean de campuri electromagnetice, deci,...
Cat despre clinometrie...e clar si aici. Clinometria este o metoda “tare” de predictie, insa si aici exista mari dificultati...Faceti un exercitiu mental similar celui “electromagnetic” si veti intelege si dificultatea “de utilizare” a acestui precursor.
Cat despre pretentia unora de a masura infrasunetele generate de fractura rocilor premergatoare unui cutremur major, “in buricul targului”, sa fim seriosi! In buricul targului pe unde circula masini, camioane, etc...sa faci inregistrari de infrasunete care “sa aprinda” semafoare...:clapping:, sa fim seriosi! Nu spun decat atat, restul,..., meditati voi: un senzor de infrasunete este capabil sa detecteze variatia de presiune datorata deschiderii extrem de lente a unei usi dintr-o incapere; deschidere de 1 cm. Pe osciloscop sau pe display, semnalul are amplitudinea de cativa cm, perfect observabil. Un pas facut in acea incapere ar produce o “catastrofa”!:clapping: Situatia asta este “traita” si experimentata de mine personal.
Desigur, pe parcursul povestirii voi reveni.
3. Predictia in sensul strict al definitiei a fost facuta dar numai incomplet spatio-temporal numai in anumite zone si intr-un “timp” extrem de limitat (China 1975, gheizerul ala dintr-un mic orasel din California care inaintea unui cutremur mai mare “tasneste” mai sus).
Inca nu am dat definitia predictiei si clasificarea precursorilor, asa ca deocamdata nu mai dezvolt, dar apropos de China ’75, o mica anecdota se pare reala: s-a facut o predictie – pt. cel mare, sau inainte, nu mai stiu, dar cert e ca seimologii, dupa aceasta prima reusita s-au avantat intr-o a doua predictie, deh, au prins curaj....! Ei bine, a doua oara au “sfeclit-o”...:clapping: Comitetul Central al Partidului i-a destituit pe toti! Pe toti seismologii!...:clapping: (. Dincolo de anecdota in sine, asta ar trebui sa dea de gandit.
Eliminati Vrancea din “sistemul” de cazuri particulare de predictie, chiar si reusite (dar probabil, f. probabil, numai predictii de termen iminent (secunde, minute)). Vrancea este total atipica.
Pana la definitia predictiei, si alte aspecte concrete, va voi povesti un caz real care mi s-a intamplat acum...., nici nu mai stiu exact cand...Cert e ca in anul acela un domn specializat in predictia instrumentala a afirmat ca pe 15 ianuarie va veni un cutremur peste 7. S-a uitat el in borcanul lui si a zis ca vine!.
Eu pe vremea aia locuiam in Baneasa intrun bloc de 4 etaje, la et.3. Intamplarea a facut ca pe 14 ianuarie sa trebuiasca sa vin in Bucuresti cu treburi uzuale (referate, foi parcurs ARO, etc..., in nici un caz treburi legate de seismologie). Asa ca m-am suit in ARO si am coborat din munti, pe 14 ianuarie, anul de gratie 19....
Pe 15 ianuarie, asa mai pe seara m-am intalnit intamplator in fata blocului cu vecinul si amicul meu de la “4”, de profesie ing. electronist, sunetist la tvr.
-Salut Cristi!
-Salut Dane!
- ce mai faci?
-ce sa fac ?,..., cu treburi prin capitala, am ceva treburi la Institut.
S-a uitat banuitor la mine, extrem de banuitor si mi s-a parut ca si putin speriat.
Am inteles rapid care e “problema” si mi-am spus ca ar fi bine s-o lamuresc, “s-o adancesc”.
-ce faci la Institut?
-e...., mai am nevoie de ceva bani pt. Observator, sa mai cumpar cate ceva, sa duc foile de parcurs,..., treburi uzuale.
- hai, lasa, ) nu de asta ai venit !
Eu o fac pe prostul )
- de asta, alt motiv n-am!
- hai, lasa...
- nu Dane, de asta, da ce alt motiv sa am?
Se uita chioras la mine:
-n-ai auzit?...
-ce sa aud? – eu o faceam pe prostul)
- e cutremur in noaptea asta!
-) )...stai linistit ca nu e nimic!
-ai venit ca te-a chemat, aveti un plan, ceva...da nu vrei sa spui!
-nu-i nimic, am auzit de “predictia” aia, dar e falsa, nu va fi nimic! Garantat!!!
-pai nu veneai altfel!
-n-auzi omule de ce-am venit? Doar ti-am spus!
-eee, nu vrei sa spui!...sa nu faci panica!
- auzi Dane, da care e logica? Statia aia e proiectata si construita sa reziste din cate stiu eu cam pana la 8. In ’77 s-a crapat tencuiala numai intr-o camera, atat! Crezi ca-s idiot? Daca ar fi ceva in noaptea asta, plecam eu de la Observator sa vin in Bucuresti sa dorm la et. 3 intr-un bloc care probabil pe la 7,5 s-ar duce?...Dormi linistit omule, eu stau sub tine la trei, poti verfica ca dorm aici!, iti garantez ca voi dormi ca un prunc!, nu va fi nimic!!!! Ala e un excroc!, ai cea mai buna dovada, pe mine!, ce naiba, ce dovada mai buna vrei?
Peste un timp, cand ne-am intalnit iar, mi-a spus ca in noaptea aia a dormit in masina, cu sotia si copilul....Pe 15 ianuarie, intr-o friguroasa noapte de iarna...in care cutremurul a lipsit de la intalnire...
Poate se vor mai lamuri lucrurile...
Nu sunt expert in predictie seismica, insa mai stiu cate ceva, asta datorita faptului ca lucrez in domeniu si
sunt volens-nolens confruntat cu problema asta. De doua ori chiar am fost "face-to-face" cu o predictie bazata pe lacuna seismica...
si cu ceva roiuri de cutremure...
Asa ca,..., poate e bine ce fac...
Inainte de a vorbi despre predictie trebuiesc facute cateva precizari:
1. statistica nu este o metoda de predictie in sensul definitiei, definitie ce este descurajant
de limitativa si precisa si aceasta tocmai necesitatii practice de a spune “cand”,
“unde”si “cat”. Dincolo de acest “spatiu” al raspunsurilor, seismologia isi pierde
scopul principal, acela de a salva vieti si bunuri materiale. In acest caz, seismologia “se
ocupa” mumai de aspectul pur stiintific, acela de cunoastere a fizicii pamantului.
Desigur, statistica evenimentelor seismice isi are importanta ei si este deocamdata
singura metoda “de predictie”, de fapt de “pseudo-predictie”.Impostorii o folosesc des.
Fac grafice frumos colorate cu repartizari magnitudinale, de adancime, de intensitate,
etc. pe zone geografice, si gata predictia! Eventualele fluctuatii ale parametrilor
macroseismici din anumite zone seismogene ii fac sa afirme cu emotie: va veni!
Si cei ce au o solida pregatire in ale fizicii pamantului fac statistica, insa fundamentarea
problemei e alta...
2. Metodele mult mai precise, cele instrumentale, directe, inca nu ofera rezultatele asteptate, si asta dintr-un motiv extrem de simplu: nu se poate ajunge in focar. S-a forat numai pana pe la 15 Km. Veti spune, bine, e bun si atat deocamdata, s-a ajuns la adancimea unui focar de suprafata. Amplasam senzori de presiune, miscare, temperatura, etc. si gata, avem date concrete! ... mii de grade, sute, mii de atmosfere,...., nu prea tine...Si parca n-ar fi suficient, dar un focar nu trebuie privit punctual! Un focar nu este punctual, un focar se poate defini intr-un volum de km, zeci de km cubi! Ce facem , sapam sute de gauri?:clapping:
Exista si metode instrumentale indirecte, acele metode ce masoara asa zisii precursori seismici, variatii neobisnuite ale unor parametri fizici. Unii dintre acesti precursori se pot masura exact, dar, dar, si aici exista probleme...Masurarea lor se poate face exact, dar precursorii in sine pot fi inexacti! Astfel, se ajunge la masurarea exacta a unor marimi inexacte!!! Nu e nici “o afacere”! De ce acesti precursori nu sunt exacti, de ce nu pot oferi o informatie exacta strict referitoare la iminenta producerii unui cutremur? Cauzele sunt multiple, discutabile punctual vis-a-vis de tipul precursorului (se va face o clasificare in “clase” de precursori). O cauza importanta valabila pentru culmea! cei mai “credibili” si “tari” precursori (amintim variatia campului magnetic si inclinatia scoartei) este zgomotul, definit in contextul de fata ca fiind un semnal perturbator ce se suprapune peste semnalul util, semnal util ce in cazul de fata este chiar precursorul insusi.
Argumentarea “problemei zgomotului” este extrem de simpla si de bun simt, de ordin rational, nu este necesara cunoasteria teoriei matematice a zgomotului, nu trebuie sa stii cum se rezolva o integrala sau o ecuatie diferentiala.
Campul magnetic al pamantului este extrem de complex, existenta lui este determinata de o multitudine de cauze interne si externe. Un magnetometru masoara campul magnetic global, total, cel datorat acestor cauze interne si externe (interne - efectul de “dinam” produs de nucleul intern al pamantului, magnetismul rocilor, efectul,...extern – efectul Soarelui, al descarcarilor electrice, al inductiei electromagnetice datorata transformatoarelor si liniilor de joasa si inalta tensiune, emisiei radio, etc...).
“Miscandu-ne” mental in acest ocean “de camp electromagnetic” este evident ca influenta campului magnetic produs de frictiunea rocilor in etapa fractura premergatoare unui cutremur major poate fi nesemnificativa raportat la intensitatea cumulata a celorlalti factori generatori de campuri electromagnetice. Delimitarea precisa a campului electromagnetic produs de un cutremuri major de “restul campurilor” este extrem de dificila... Daca de exemplu variatia diurna a campului geomagnetic produs de Soare s-ar putea elimina relativ usor...hmmm!... cu metode “soft”, alte campuri perturbatoare ALEATOARE! nu se pot elimina. Semnalul util, datorat fracurii rocilor, extrem de slab, este “inecat” intr-un ocean de campuri electromagnetice, deci,...
Cat despre clinometrie...e clar si aici. Clinometria este o metoda “tare” de predictie, insa si aici exista mari dificultati...Faceti un exercitiu mental similar celui “electromagnetic” si veti intelege si dificultatea “de utilizare” a acestui precursor.
Cat despre pretentia unora de a masura infrasunetele generate de fractura rocilor premergatoare unui cutremur major, “in buricul targului”, sa fim seriosi! In buricul targului pe unde circula masini, camioane, etc...sa faci inregistrari de infrasunete care “sa aprinda” semafoare...:clapping:, sa fim seriosi! Nu spun decat atat, restul,..., meditati voi: un senzor de infrasunete este capabil sa detecteze variatia de presiune datorata deschiderii extrem de lente a unei usi dintr-o incapere; deschidere de 1 cm. Pe osciloscop sau pe display, semnalul are amplitudinea de cativa cm, perfect observabil. Un pas facut in acea incapere ar produce o “catastrofa”!:clapping: Situatia asta este “traita” si experimentata de mine personal.
Desigur, pe parcursul povestirii voi reveni.
3. Predictia in sensul strict al definitiei a fost facuta dar numai incomplet spatio-temporal numai in anumite zone si intr-un “timp” extrem de limitat (China 1975, gheizerul ala dintr-un mic orasel din California care inaintea unui cutremur mai mare “tasneste” mai sus).
Inca nu am dat definitia predictiei si clasificarea precursorilor, asa ca deocamdata nu mai dezvolt, dar apropos de China ’75, o mica anecdota se pare reala: s-a facut o predictie – pt. cel mare, sau inainte, nu mai stiu, dar cert e ca seimologii, dupa aceasta prima reusita s-au avantat intr-o a doua predictie, deh, au prins curaj....! Ei bine, a doua oara au “sfeclit-o”...:clapping: Comitetul Central al Partidului i-a destituit pe toti! Pe toti seismologii!...:clapping: (. Dincolo de anecdota in sine, asta ar trebui sa dea de gandit.
Eliminati Vrancea din “sistemul” de cazuri particulare de predictie, chiar si reusite (dar probabil, f. probabil, numai predictii de termen iminent (secunde, minute)). Vrancea este total atipica.
Pana la definitia predictiei, si alte aspecte concrete, va voi povesti un caz real care mi s-a intamplat acum...., nici nu mai stiu exact cand...Cert e ca in anul acela un domn specializat in predictia instrumentala a afirmat ca pe 15 ianuarie va veni un cutremur peste 7. S-a uitat el in borcanul lui si a zis ca vine!.
Eu pe vremea aia locuiam in Baneasa intrun bloc de 4 etaje, la et.3. Intamplarea a facut ca pe 14 ianuarie sa trebuiasca sa vin in Bucuresti cu treburi uzuale (referate, foi parcurs ARO, etc..., in nici un caz treburi legate de seismologie). Asa ca m-am suit in ARO si am coborat din munti, pe 14 ianuarie, anul de gratie 19....
Pe 15 ianuarie, asa mai pe seara m-am intalnit intamplator in fata blocului cu vecinul si amicul meu de la “4”, de profesie ing. electronist, sunetist la tvr.
-Salut Cristi!
-Salut Dane!
- ce mai faci?
-ce sa fac ?,..., cu treburi prin capitala, am ceva treburi la Institut.
S-a uitat banuitor la mine, extrem de banuitor si mi s-a parut ca si putin speriat.
Am inteles rapid care e “problema” si mi-am spus ca ar fi bine s-o lamuresc, “s-o adancesc”.
-ce faci la Institut?
-e...., mai am nevoie de ceva bani pt. Observator, sa mai cumpar cate ceva, sa duc foile de parcurs,..., treburi uzuale.
- hai, lasa, ) nu de asta ai venit !
Eu o fac pe prostul )
- de asta, alt motiv n-am!
- hai, lasa...
- nu Dane, de asta, da ce alt motiv sa am?
Se uita chioras la mine:
-n-ai auzit?...
-ce sa aud? – eu o faceam pe prostul)
- e cutremur in noaptea asta!
-) )...stai linistit ca nu e nimic!
-ai venit ca te-a chemat, aveti un plan, ceva...da nu vrei sa spui!
-nu-i nimic, am auzit de “predictia” aia, dar e falsa, nu va fi nimic! Garantat!!!
-pai nu veneai altfel!
-n-auzi omule de ce-am venit? Doar ti-am spus!
-eee, nu vrei sa spui!...sa nu faci panica!
- auzi Dane, da care e logica? Statia aia e proiectata si construita sa reziste din cate stiu eu cam pana la 8. In ’77 s-a crapat tencuiala numai intr-o camera, atat! Crezi ca-s idiot? Daca ar fi ceva in noaptea asta, plecam eu de la Observator sa vin in Bucuresti sa dorm la et. 3 intr-un bloc care probabil pe la 7,5 s-ar duce?...Dormi linistit omule, eu stau sub tine la trei, poti verfica ca dorm aici!, iti garantez ca voi dormi ca un prunc!, nu va fi nimic!!!! Ala e un excroc!, ai cea mai buna dovada, pe mine!, ce naiba, ce dovada mai buna vrei?
Peste un timp, cand ne-am intalnit iar, mi-a spus ca in noaptea aia a dormit in masina, cu sotia si copilul....Pe 15 ianuarie, intr-o friguroasa noapte de iarna...in care cutremurul a lipsit de la intalnire...