• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Din tainele paleontologiei - De vorba cu Dan

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Aici stam de vorba cu Dan, pe teme nu doar paleontologice, ci si seismice :clapping:
 
Era si cazul :clapping: :55: ,bine ai venit Dan si aspteptam cu nerabdare sa dezbatem subiecte intersante si educative in acelasi timp.
 
incerc deci aici sa va raspund cat..pot!..din pacate am publicat putin pe tema..din mare pacate!!! insa..atunci cand am ridicat problema Vrancei in corelatie cu activitatea solara prin 2000 la un congres international tinut la Sofitel..singurii care au sarit in sus au fost..Rusii

Pe acea vreme...se finalizase proiectul cu nemtii care..a dat primele rezultate..macabre pt Bucuresti
 
Si au existat doi fizicieni..de la INFP care avertizau inca din 1999 intr-un raport..pe care il mai am..ca urma acel seism macabru!
eu cu Mihai veneam cu acel studiu al seismelor din vrancea si activitatea soarelui un pic..anacronic..relativ la ce era voie sa se .."expuna"
insa nu ne-am lasat
..nici acum..
dar..intre timp, international si..imediat intern..s-au dat niste "reglementari si chiar legi..care interzic chiar oamenilor de stiinta sa studieze..posibilitatile de prognoza!
 
Salutare si bine ai venit, Dane.
Poti sa ne expui, pe larg, corelatia intre Vrancea si activitatea soarelui?
Poti sa ne spui cine erau cei 2 fizicieni, si sa faci pubic acel raport? Asta daca nu intra sub incidenta vreunei legi.
Poti sa enumeri acele reglementari si legi ce interzic studierea posibilitatilor de prognoza?

Multumesc.
 
as vrea sa-i multumesc dr. Dan Grigore pentru o minunata dupa amiaza petrecuta in compania lui, la Muzeul National de Geologie. am vazut o multime de lucrusi interesante, mai ales fosile si am primit explicatii amanuntite la toate intrebarile. mi-a placut extraordinar de tare. multumesc mult, Dan! :tongue:

si ca sa va fac sa vizitati muzeul, va pun o poza cu niste minerale fluorescente. nu e ea prea grozava, dar poate va stirneste curiozitatea
 
de la Dan

http://old.bihoreanul.ro/articol/ziar/oradea/gigantul-din-pcr/12096/


Rinoceri, elefanţi, maimuţe, crocodili... V-aţi imaginat vreodată că aceste animale au populat judeţul nostru? Cine s-ar fi gândit că în urmă cu 13 milioane de ani Bihorul era acoperit de ape limpezi, că munţii erau de fapt mici "insule" într-o mare aidoma Caraibelor, cu recifuri de corali ca în Oceanul Pacific, cu delfini şi peisaje pe care acum le vedem doar în documentarele despre zonele exotice?

Dovada de necontestat o au muzeografii orădeni, care au făcut o descoperire unică în România. Acum două săptămâni, ei au găsit o parte din scheletul unui mamifer marin, care se presupune că aparţine unui delfin "gigantic", cu o lungime de peste 5 metri!

Click pentru a mari

Săpături

"În zona Tăşadului facem săpături de câţiva ani", povesteşte Marton Venczel, şeful secţiei de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor. "Iniţial a fost declarată arie protejată pentru peşterile Tăşad şi Stracoş, care sunt extrem de rare ca vârstă, fiind foarte tinere. Dar au fost identificate şi numeroase puncte fosilifere cu faună diversificată, aşa că ne-am continuat cercetările", îl completează geologul Radu Huza , responsabil cu Ariile Protejate din custodia Muzeului.
 
tot de la Dan

http://old.bihoreanul.ro/articol/ziar/oradea/crocodili-de-cric/11182/
Cine şi-ar fi imaginat vreodată că în Bihor au existat crocodili? Şi totuşi, este adevărat!

Într-un loc ascuns printre dealurile din apropierea Aleşdului, lângă satul Subpiatră, la circa 30 de kilometri de Oradea, specialiştii secţiei de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor au descoperit un complex de situri paleontologice unic în România. Şi, odată cu ele, dovada "vie" că, în urmă cu 13 milioane de ani, în judeţul nostru au trăit crocodili.

Vânătorii de oase

"Eu şi colegii mei încercam de câţiva ani să găsim aici situri paleontologice de vârstă medie, să aflăm detalii despre viaţa din urmă cu 12-13 milioane de ani", povesteşte Marton Venczel, şeful secţiei de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor. "Sedimentele ne arătau că aici vom găsi urme de vertebrate, dar nu aveam de unde să ştim exact ce erau", spune cercetătorul, care a pornit la săpături alături de o echipă formată din Elisabeta Pop, specialist şi restaurator de oase, Dorina Golban, care se ocupă cu conservarea probelor, şi Radu Huza, responsabil cu Ariile Protejate din custodia Muzeului.
 
azi, la ora 15.45 il puteti vedea pe dr Dan Grigore intr-un reportaj despre Vrancea, pe TVR Cultural
 
A fost la emisiunea realizata de Emilia Nicolaescu "Povesti din istorie" ?
 
da. din pacate, n-am putut sa o inregistrez.
 
“Cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă, cea mai mare parte a Europei era acoperită de Oceanul Thetis. În acea perioadă, zona cuprinsă între Hunedoara, Alba şi Bihor era o insulă mare, plină cu vegetaţie şi locuită de fel de fel de vietăţi, printre care şi dinozauri. Fosilele lor au fost descoperite cu 100 de ani în urmă, în Haţeg, de baronul Franz Nopcsa.

Oasele dezgropate de baron au ajuns la Viena sau la Londra. Specialiştii care le-au studiat au fost şocaţi de faptul că aveau în faţă oasele celor mai mici dinozauri din lume”, ne-a spus Dan Grigore, paleontolog la Muzeul de Geologie din Bucureşti. Cercetările au continuat şi au scos la iveală zece specii de dinozauri pitici. În mod straniu, pe insula cu pricina locuia, tot în acea perioadă, cea mai mare reptilă zburătoare din toate timpurile (Pterosaur), precum şi un dinozaur prădător neobişnuit, unicat în lume, descoperit în urmă cu 10 ani şi botezat, recent, “balaurul bondoc”. Acesta avea 2 metri lungime şi câte o gheară imensă la fiecare picior, cu care putea vâna animale mai mari decât el. După studii de zeci de ani, paleontologii au reuşit să reconstituie trei specii de dinozauri care au trăit pe teritoriul României.

Machete ale acestor creaturi sunt expuse la Muzeul de Geologie. Cel mai simpatic e micuţul ierbivor “Zalmoxes robustum”, care a fost botezat aşa după numele zeului dacilor.

[align=left]http://www.libertatea.ro/detalii/ar...u-in-zona-cetatilor-dacice-303245.html[/LEFT][/align]​
 
Muzeul Olteniei continuă proiectul de modernizare cu o nouă expoziţie permanentă la Secţia de Ştiinţele Naturii – Mărturii paleontologice ale evoluţiei vieţii, în „Oltenia – Terra Fossilis”

Unele dintre cele mai importante piese ale colecţiei paleontologice aparţinând Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, relevante pentru diversitatea, marea bogăţie şi valoarea ştiinţifică deosebită a fosilelor descoperite pe teritoriul Olteniei, pot fi văzute, de-acum, într-o nouă expoziţie permanentă. Realizată la standardele actuale ale muzeologiei şi amenajată la parterul instituţiei din strada „Popa Şapcă” nr. 8, expoziţia „Oltenia – Terra Fossilis” a fost deschisă ieri, în prezenţa unei numeroase asistenţe, între care şi invitaţi din ţară.
«Este o expoziţie care nu „striveşte” prin dimensiuni, eu o găsesc foarte bine dozată, ca mesaj şi ca valoare a exponatelor. Pentru că paleontologia românească este în bună măsură legată de descoperirile din Oltenia, dacă ne gândim la cele dintâi, ale lui Ionescu-Argetoaia sau ale lui Sava Athanasiu, ulterior ale lui Ion Popescu Voiteşti. Mastodontul de la Stoina este o piesă de referinţă pentru noi, paleontologii. Găsiţi aici fosile reprezentative şi orice vizitator profesionist va înţelege valoarea lor. Dar expoziţia este şi una didactică, adresată tinerei generaţii», a declarat prof. univ. dr. Vlad Codrea, de la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Alături de acesta, la vernisaj au participat numeroşi invitaţi din ţară, profesionişti ai lumii muzeelor, dar şi din mediul universitar şi academic: dr. Emanoil Ştiucă – de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” al Academiei Române, Dan Grigore, Valentin Paraschiv şi Raluca Maftei – cercetători la Institutul Geologic al României, Daniela Botoş – şef Secţie Ştiinţele Naturii la Muzeul Judeţean Mureş, Sorina Matacă şi Florina Diaconu – director, respectiv şef Secţie Ştiinţele Naturii la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

http://www.cvlpress.ro/23.02.2012/m...le-evolutiei-vietii-in-„oltenia-–-terra-foss/
 
aici apare si Dan la min 12:20
[media]

[media]
lucruri interesante despre dinozaurii pitici din Hateg
 
nu ma pot abtine :98:
sphenodiscus2.jpg


Kosmoceras--Ammonite-L.jpg
 
Back
Sus