• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Faliile crustale din Romania

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Aici discutam despre sistemele de falii crustale din Romania. Incep cu o harta redand faliile din partea de sud-est a tarii. In aceasta poza, se observa foarte bine fracturile care \"vin\" dinspre Marea Neagra si care traverseaza Dobrogea de la est spre vest.
 
Am primit pe mail urmatoarele informatii de mai jos. Nu stiu cine le-a facut pe toate, unde le-a facut, dar sunt recente. Cat de viabile sunt afirmatiile de mai jos. Au mai fost vreodata in istoria seismica cunoscuta a Romaniei mai multe falii intens active in acelasi timp? Cum s-ar putea influenta reciproc falia Snagov-Vidraru si Vrancea?

S-a reactivat falia seismică Vidraru-Snagov- Shabla, mai periculoasă decât cea din Vrancea

Pentru România sunt două veşti în ceea ce priveşte seismicitatea: una proastă, cealaltă foarte proastă. Profesorul universitar Vasile Mocanu spune că ne putem aştepta oricând la un cutremur în zona Vrancea, care ar putea avea 7,6 grade Richter, adică mai mult decât cel din 1977. În plus, s-a reactivat falia tectonică Vidraru - Snagov-Shabla (Bulgaria), care poate produce seisme cu efecte mult mai grave decât cel din Vrancea.

Vrancea nu este singurul focar seismic din România. Dacă aici cutremurele se produc la adâncimi mari, de peste 100 de kilometri, există o mulţime de alte focare de suprafaţă, dispuse pe aproape tot cuprinsul ţării, din Banat până în Dobrogea şi din Satu Mare până la Giurgiu. În cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 până la 70 de kilometri adâncime şi au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor români, aceste zone seismice de suprafaţă se activează o dată la 50 sau la 100 de ani.

Harta seismicităţii din România pune în evidenţă 22 de focare seismice (marcate cu linii roşii subţiri), altele decât cel din Vrancea. Acestea se activează periodic, o dată la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru - Snagov - Shabla (Bulgaria) - linie roşie groasă - s-a reactivat. În acest moment, avem practic încă două focare seismice pe lângă cel din Vrancea

“România este o ţară activă din punct de vedere seismic şi ne putem aştepta oricând la cutremure de adâncime de 7,6 grade Richter în zona Vrancea. Din păcate, în acest moment se poate spune că s-a reactivat şi falia Vidraru- Snagov-Shabla (nord-estul Bulgariei-n. r.), care se prelun-geşte sub Marea Neagră, falie care produce cutremure de suprafaţă foarte periculoase”, ne-a spus Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti. Diferenţa dintre cutremurele de suprafaţă şi cele de adâncime este că primele se resimt pe o arie redusă, dar lasă în urmă distrugeri uriaşe, aşa cum s-a întâmplat în Haiti, de pildă. Cele de adâncime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime şi pagube atât de mari, cum a fost cazul recent din Chile.

“Trebuie să ne obişnuim cu ideea că suntem într-o zonă seismică. În Chile, de pildă, a fost cutremur de peste 8 grade, urmat de replici puternice, dar nu au fost aşa multe victime şi pagube materiale. Asta pentru că ei îşi contruiesc locuinţele pe structuri de şină de cale ferată. Adică ştiu că stau într-o zonă activă seismic şi sunt pregătiţi”, a adăugat profesorul Victor Mocanu.
 
ce ai primit pe mail este , daca nu ma inseala memoria, un articol care a fost prin Libertatea acum cam 1-2 saptamani. restul e cancan.
 
[attachment=10759:OBSERVAŢII ASUPRA FALIEI FIERBINŢI – INTRAMOESICĂ.pdf]Reamintesc mai jos ce am scris in cartea din 2005, idee care a fost reluata recent si care pare sa aiba un anunmit suport in cateva articole serioase, respectiv ca Falia Intramoesica se misca din cand in cand, asa ca de ce nu s-ar misca si altele de sub Bucuresti ???
Cititi si textul meu si articolele:
Concentrarea avariilor în partea centrală a municipiului Bucureşti a fost atribuită şi unei posibile focalizări cauzată de structura geologică adâncă. De asemenea, la sugestia ing. E.S. Georgescu, membru în comisie, a fost evaluată influenţa posibilă a faliilor care afectează cuvertura neogenă, deoarece dintre liniile ipotetice de falie care traversează teritoriul municipiului în direcţia NE-SV, una dintre ele reţine în mod special atenţia ca accident tectonic susceptibil de a fi intervenit în creşterea locală a intensităţii seismice.
Este vorba de linia care urmăreşte marginea de nord a compartimentului uşor ridicat cuprinzând în partea sa centrală sectorul cel mai puternic afectat de seism al oraşului. Pe traseul ipotetic al acestei falii, se constată că se situează unele clădiri mai grav avariate sau chiar prăbuşite (blocul OD16, Centrul de Calcul al CFR, şi ceva mai la sud, blocul nr. 30 de la intersecţia Şos. Ştefan cel Mare cu str. Lizeanu, apoi spitalul Fundeni).
Pentru a evalua această ipoteză, reputatul şi regretatul geolog dr. D. Patrulius a analizat o hartă de falii (elaborată de dr. D. Paraschiv) de la institutul său şi a constatat că exista o presupusă falie, uşor decalată dar relativ paralelă cu direcţia liniei care unea blocurile menţionate, după cum existau şi altele !!! Doar capetele faliilor din hartă fuseseră detectate în afara zonei locuite, prin prospecţiuni seismice cerute de detectarea zăcămintelor de petrol, iar trasarea în interior permisese să se lege aceste capete. Ipoteza nu a putut fi dezvoltată. La nivelul informaţiilor de atunci era dificil să se explice cum produce avarii o falie acoperită de cunoscutele depozite masive din Câmpia Română.
„Descoperirea” acestei posibile corelaţii a produs o anumită emoţie la nivelul oficial cu care aveam noi contact şi ni s-a recomandat discreţie, deoarece putea fi indusă panică, dar ipoteza a fost redată într-o anexă la Raportul CNST, textul fiind reluat în monografie.

Vedeti articole din 2006 in atas.
 
Inca un articol[attachment=10760:Art04.pdf]
 
Asta este harta facuta de mine in cadrul unui raport. Cine a avut acces la raportul meu stiintific?
 
misu seismologul link a spus:
Asta este harta facuta de mine in cadrul unui raport. Cine a avut acces la raportul meu stiintific?
lasa glumele
 
da, acum te cred. bun venit la noi :D
 
Falia Vidraru - Snagov - Shabla (Bulgaria) - "falie" de care vorbeste Victor Mocanu decanul facultatii de Geologie si Geofizica se refera poate la faptul ca poate vrea sa cumpere un teren in zona si vrea sa mai scada din pret... NU EXISTA ASA CEVA!
 
poza cu distributia cutremurelor pe teritoriul dobrogean cu magnitudini mai mari ca 2 pe Richter, catalog Romplus oct.2010
 
Multumim misu. :D
Intr-adevar, de pe harta aceasta se vede ca de fapt nu falia Capidava-Ovidiu este cea cu activitate seismica, ci alta falie. Totusi, cred ca activitatile seismice din zona Dobrogei centrale nu se compara cu cea din nord, pe falia Sfantu Gheorghe, mai activa totusi. Nu am auzit de cutremure cu magnitudini mai mari de 3-4 in zona Medgidia, zona Dobrogei Centrale...
 
Back
Sus