• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Filosofia seismologiei

Cristian

New member
Înscris
21 Mar 2008
Mesaje
57
Scor reacție
0
Filosofia seismologiei

Mare dreptate a avut D-l Marmureanu cand a spus ca…, “ cutremurul nu stie nici matematica si nici fizica”…
Pentru ca nu stie, chiar nu stie. Cutremurul isi vede de treaba lui. Matematica e numai un instrument sintetic si concis inventat de om pentru a explica realitati ce-l inconjoara. Atat.
Prin cuvinte multe nu poti explica de ce, cum, cade o piatra…Nu poti explica in profunzime de ce un solid se transforma in lichid, de ce, “in alte situatii” un solid se transforma direct in gaz…… Ai scrie mult, pagini intregi dar “fara substanta”…Nu s-ar intelege esenta…Atunci Omul a inventat matematica. Numai ca si matematica – una dintre cele trei stiinte fundamentale, alaturi de fizica si de chimie – are o “hiba” : nu e inteleasa de catre toti. Si e normal sa fie asa. Prin natura lui, Omul , asa cum e “construit” senzorial si cerebral, comunica mai usor prin limbaje de comunicare “extinse”, “non-sintetice” (matematica): cuvant, muzica, imagini (fotografie si film), prin limbaje “analogice”.
Dar asa, “analogic”, nu poti explica de ce “de fapt” o floare infloreste… “In spatele” acestei splendori! , daca “sapi” gasesti o complexitate “cumplita”… Lanturi de molecule ce se leaga intre ele dupa legi inca nu bine stiute, fotoni ce schimba structuri…Daca vrei sa afli ce se intampla de fapt in acea “banala”  frunza, faci niste ecuatii diferentiale…
Si se pare ca tot nu se stie…
O frunza, d-apoi un Pamant… Inca nu e clar cum s-a format…Sunt numai teorii, imposibil de verificat inca…
Desigur, e laudabila incercarea Omului de a recrea “supa primordiala” in acel accelerator de particule… Face si El ce poate…
In alt context, “mai macro”, incearca si el sa afle cand “va veni” urmatorul cutremur. Si incearca din doua motive: unul pur teoretic, raportat la dorinta Omului de a cunoaste (asa e el facut, extrem de curios), si altul pur practic, sa nu mai moara. Si atunci, se porneste sa faca matrici, ecuatii diferentiale, integrale,…, doar , doar o afla ceva, nu de alta, da’ nu vrea sa moara, instinctul de conservare…
Face si el ce poate, cat poate. Cei onesti recunosc ca nu pot face prea mult, chiar daca sunt experti in matematica; recunosc sincer ca Pamantul e “mai tare”, chiar daca nu stie sa scrie…. Hawkings si-a recunoscut public, dupa vreo 20 de ani o eroare vis-à-vis de teoria gaurilor negre! 20 de ani a sustinut o teorie gresita, dar, cu “umilinta” si cu fair-play a avut curajul sa recunoasca public ca a gresit…
Se vorbesc multe despre cutremure…Exista multi experti in domeniu…
Acei asa-zisi experti ar trebui sa fie “putini” mai modesti… - vezi mai sus baiatul ala , H….
Vis-à-vis de experti… Cu ani in urma, …, - mi-e cam greu sa scriu,…, Vasile Marza, un om de o calitate absolut exceptionala,…, mi-a spus asa: in lume exista cam cateva mii de seismologi: dintre acestia, numai vreo 30 pot avea pretentia ca sunt experti in magnitudini…
Isi gasise un post de profesor in Brazilia. Intr-o zi a plecat in jungla in explorare…
A doua zi…
Nu stiam…, fusese cu ceva luni in urma…Am aflat ducandu-ma cu treburi curente la Institut…asa am aflat…
Seismologia pe ansamblu se poate asimila d.p.d.v matematic cu un sistem de ecuatii nedeterminat, mai multe necunoscute decat ecuatii. Nu ai acces decat la o forma de unda. Pe baza ei trebuie “sa te duci” mai adanc, la focar. Dar nu ajungi… (s-a forat numai pana pe la 12 Km…). Pe baza informatiilor continute in aceasta forma de unda, trebuie sa “vezi care e situatia reala in focar”, acolo unde se intampla cumplite procese in care sunt angrenate mase enorme si temperaturi “putin cam mari”… Nu stii exact nimic. Nu ai cum masura nici un parametru, presiuni, temperaturi…Nu stii structura geologica decat local si la adancimi mici relativ cu raza Pamantului…., dar unda seismica se propaga extrem de complex si nu numai in mediul la care ai acces direct, masurabil…
“Accesul” la suprafata a procesului de generare a cutremurelor de natura tectonica prin seismograma e de fapt artificial...:55: Ca sa faci o functie de transfer – legatura dintre iesire si intrare_- ai nevoie de “intrare”, ori tocmai pe asta nu o cunosti…. Nu stii “intrarea”, nu cunosti suficient “partea intermediara” – mediul de propagare -, stii numai “iesirea” – seismograma, care si ea e “supusa” multor factori de natura strict tehnica. E un cerc vicios, grosier vorbind, e un sistem de ecuatii nedeterminat, cu o ecuatie si doua necuscute… (focarul si mediul de propagare).
Magnitudini: saturarea magnitudinii e de fapt o inventie a omului pus in situatia de a explica cutremure mai mari decat cele pe care le-a cunoscut la un moment dat (magnitudine 9). (Chile ’60, chiar Alaska). “Clasic”, asa se stia: scara Richter, max. 9. La 9 se prabusesc muntii… Chile , asta recent, se pare ca a schimbat axa Pamantului, asa cu vreo 8 cm…) si “traim” ceva mai putin, cu vreo 1,3 microsecunde… Ei,…, cam,…, cam nu e asa…, un 9,5,…, unde il “bagam”, pe ce scara?...:). Imi spunea D-l Marza ca de fapt, in toata istoria omenirii legata de cutremure, (ce se cunoaste), numai un singur om a murit REAL din cauza cutremurului – si din cate imi amintesc ce zicea, la ala mare din Chile, a cazut pur si simplu in falie!, nu i-a cazut nimic in cap! Cica la un 9,5 chiar ramai in impoderabilitate!, solul se “duce in jos” cu 1G! (ca veni vb. de acceleratii, la un 7, acceleratia miscarii solului e cam de 0,3-,4 G, dar atentie! e functie de structura geologica, aici intervine scara de intensitati, Mercalli, izoseiste, etc… Ramai practic suspendat !, dupa care “hop”, ai cazut direct in astenosfera!:55:
Totul e relativ, si nu “din vina omului”.
Cat dureaza un cutremur? Asta-i o intrebare frecventa. E legata de cine o percepe, omul sau seismograful? Pe hartie, cutremurul de la Kobe, cel din Chile,…, au “durat” cam doua ore…)
Alta nelamurire: pe ce directie se misca pamantul? Pe toate! Numai ca, pentru simplificare, d.p.d.v tehnic, inregistrarea se face pe trei directii: vertical, N-S, E-W. Real, pamantul se misca pe TOATE directiile. Ca exista directii preferentiale vis-à-vis de inregistrare, (relativ la amplitudinea miscarii), functie de caracteristicile mediului de propagare, asta e alta mancare de peste… (unde P, unde S, de suprafata,..,- fizica solidului…
E greu, f. greu…Cei ce se ocupa cu treburile Pamantului fac si ei ce pot.
Dar nu trebuie sa stii matematica pentru a intelege ce se intampla de fapt. E chestie de “bun simt”. Inca nu se pot prevedea cutremurele. Nimeni n-a reusit pana acum. Au fost si cateva reusite, dar pe plan local. Dar o data, numai o data! ( de ex. China, 1975).Dar asta nu e predictie in adevaratul sens al definitiei.
In SUA exista un orasel in California care are un gheizer. In “mod normal”, coloana de apa tasneste la vreo 5 m. Cu vreo saptamana inaintea unui cutremur “normal” pt. zona – 4-5 -, coloana e mai mare. Localnicii stiu ca va veni “ceva”. Dar asta e ceva verificat NUMAI ACOLO!.
Vrancea e altceva…
Aici exista progrese mari. Reteaua seismica e bine “pusa la punct” intr-un cadru strict profesional. S-a reusit sa se depaseasca “filosofia”, sa se faca ceva concret.
Dar si filosofia are o parte buna: aceea de a-i face pe oameni sa gandeasca… vis-à-vis de cutremure; vis-à-vis de ceea ce implica din toate punctele de vedere notiunea de cutremur…
 
:55: frumos si corect spus numa ca romanu i nascut poet aaaaaaa si expert :55: el le face pe toate, de ce nu si seismologia asta. eh?
ca doar are 50 de ani de scola vietii pe puncte si teorii fanteziste ca sa umple hartia si sa motiveze postu. eu ma fac ca muncesc tu te faci ca ma platesti...apropos de filozofie.
tineretu asta rebel insa e mai fantezist, asta n-are nici filozofia vietii la cata ameteala ie in ultimii 20 ani, asta sesimologica ie un fel de hai cu vuitonu cai trendi.
totusi bine ca macar se intreaba, ca ecou de altfel, da bine ca nu mai sushoteshte pe la colturile bancilor ca altii sa iasa istrate cu publicitate. pacat ca nimeni nu le raspunde.
Filozofia asta seismologica cu sau fara retea bine pusa la punct ie in sensul ca s-o stim si noi ca doar lipseste cu desavarsire.
La ce bun reteaua daca oamenii nu stiu ce face? o iesi omleta sau gogosi?
 
Cristian, am aflat si lucruri pe care nu le stiam. Ai un stil tare interesant de a scrie si de a capta atentia. Mai asteptam cite ceva :55:
 
cris a spus:
:32: frumos si corect spus numa ca romanu i nascut poet aaaaaaa si expert :32: el le face pe toate, de ce nu si seismologia asta. eh?
ca doar are 50 de ani de scola vietii pe puncte si teorii fanteziste ca sa umple hartia si sa motiveze postu. eu ma fac ca muncesc tu te faci ca ma platesti...apropos de filozofie.
tineretu asta rebel insa e mai fantezist, asta n-are nici filozofia vietii la cata ameteala ie in ultimii 20 ani, asta sesimologica ie un fel de hai cu vuitonu cai trendi.
totusi bine ca macar se intreaba, ca ecou de altfel, da bine ca nu mai sushoteshte pe la colturile bancilor ca altii sa iasa istrate cu publicitate. pacat ca nimeni nu le raspunde.
Filozofia asta seismologica cu sau fara retea bine pusa la punct ie in sensul ca s-o stim si noi ca doar lipseste cu desavarsire.
La ce bun reteaua daca oamenii nu stiu ce face? o iesi omleta sau gogosi?

"Filozofia asta seismologica cu sau fara retea bine pusa la punct ie in sensul ca s-o stim si noi ca doar lipseste cu desavarsire."
Reteaua nu lipseste, exista si functioneaza f. bine. Desigur, s-ar putea si mai bine, insa fondurile sunt sunt extrem de putine, nu are rost sa mai discutam situatia cercetarii...:55: Pe baza colaborarilor s-a facut f. mult. Ca nu stie multa lume, asta e altceva. Eu stiu de unde s-a plecat si cum/unde s-a ajuns. Se incearca cu mari eforturi implementarea unei retele de cateva zeci (poate chiar 100!) de statii automate de ultima ora pe toata falia pe directia N-E. In felul acesta se va putea face o localizare de mare precizie a focarelor. Dar asta costa ceva..., si asta e treaba guvernantilor care sunt f. obtuzi. N-ar trebui sa mire pe nimeni situatia din seismologie atat timp cat nu exista sanatate si invatamant. O tara cu oameni bolnavi si needucati nu poate progresa. In Suedia se aloca 13% din PIB pt. invatamant, si PIB-ul Suediei e destul de maricel...:)Ce sa te mai miri ca nu exista cercetare.Stie toata lumea ca cercetarea cu bani se tine. S-au sistat proiecte "mici" gen Ceres, Mener, proiecte care aduceau ceva bani institutelor de cercetare. Pe un astfel de proiect am reusit si eu aici sa "mai ciupesc" cate ceva, un calculator, un scaner, o imprimanta, am reusit sa ies putin prin Anglia sa mai vad ce mai fac baietii aia (si apropos, o duc si ei cam rau cu banii in unele locuri, dar oricum, mult mai bine ca noi).
Sistemul de avertizare (atentie!!!! nu de predictie!!!) e facut, e premiat, insa "zace" pt. ca posibilii utilizatori (uzine, blocuri, etc) nu vor sa-si monteze interfata, in prima faza un robinet de gaze conceput, brevetat si realizat de catre D-l Dan Rau, seful statiei de la Timisoara. E aceiasi situatie ca in cazul blocurilor cu bulina.
De facut se face, insa cu eforturi anormal de mari si cu ajutorul bunavointei institutelor "de dincolo", prin bunavointa lor. E stupid sa vezi ca cei de dincolo sunt mai binevoitori decat "ai nostri" care parca intentionat vor sa duca totul de rapa.
Eforturile astea nu se cunosc. Din pacate se cunosc alucubratiile altora care au devenit un fel de "zei seismici"...:55:. Pe unii ii cunosc personal (la nivel de institut, altul decat INCDFP) si pot afirma sus si tare ca d.p.d.v a calitatii umane sunt nu "pe zero", sunt "pe minus".S-au pretat "la a fura semnalul", fara drepturi de autor:), care trecea pe deasupra antenei lor; si asta dupa ce i-ai ajutat cu aparatura...Pe astia ii cunoaste mai multa lume decat pe "ailaltii"...Asa e la noi, cine e tare in clont si are tupeu iese in fata. Cine tace si-si vede de treaba, "e murit". Cand te zbati sa supravietuiesti, e cam greu si ca energie, si ca timp sa, demontezi tampenii
colorate in rosu, portocaliu si verde si infrasunete pe care acolo pe unde trec camioane nici macar elefantii n-ar putea sa le discearna...:). Iti vezi de treaba punctual si la obiect pe principiul "cainii latra, ursul trece".
Exista si retea, si oameni care s-o administreze la modul cel mai serios. Nu exista insa suficienta cultura care sa-i faca pe altii sa inteleaga ca inca predictia - scopul principal al seismologiei - nu exista NICAIERI PE PAMANT! Andre Malraux spunea ca " cultura e ceea ce ramane dupa ce ai uitat totul". Si mare dreptate a avut!.
Ai uitat Beethoven, Michelangelo, Oppenheimer,..., asta e normal cumva, la nivel de detaliu, dar pe ansamblu baietii astia ar trebui sa ramana prezenti "in tine" macar ca o amintire... Daca insa o manea de inalta calitate:)) iti va "umple" neuronul si asa hacuit de vremuri..., nu ai nici o sansa sa pricepi ca inca nu se pot prevedea cutremurele... Se va reusi peste ani. Cu zeci de ani in urma televiziunea era un miracol; acum s-a ajuns unde s-a ajuns. Asa va fi si cu predictia, dar inca nimeni nu stie cand...Star trek? tricorderul exista deja:))e practic in telefonul pe care fiecare il are in buzunar. S-au teleportat deja molecule...Ideea e ca trebuie inca ceva rabdare, sigur se va ajunge si la predictie!
Pana atunci insa, ar trebui sa repetam zilnic de zeci de ori ceea ce un "obscur" fizician de la Los Alamos, pe nume Bridgman i-a spus marelui Oppenheimer: "daca tii seama de valoarea ta, e prea putin sa te compari cu altii; daca insa o faci si te multumesti sa fii doar primul, atunci considera-te un ratat!"
"Forma" acestor vorbe e banala, pare banala,:32:,...insa daca judeci in profunzime, vei avea nevoie de ani, poate zeci de ani sa intelegi...:32:, dar vorbele astea te vor schimba. Sigur te vor schimba!
 
Cristian,
E foarte interesant ce spui tu, dar de aici de la mine povestea se vede cu totul si cu totul altfel.
De acord, exista profesionisti. De acord, acestia fac ce vor/pot. De acord, e criza de bani. DAR multe din aceste "probleme" pot fi surmontate prin implicarea voluntarilor "civili".
Reteaua nu este mare? Nu-i nimic, gasim pe cutremur.net si aiurea minim 15-20 de voluntari din diverse zone ale tarii, dispusi sa-si cumpere ei senzori (accesibili la pret si usor de cumparat) si sa furnizeze date pe net.
Nu monteaza lumea sisteme de siguranta la seism? Pai, daca INFP-ul se adreseaza doar la clienti mari... Ia faceti o oferta pentru tot poporul, accesibila ca pret si facil de montat si eu stiu minim 20 de persoane care or sa vrea s-o monteze la casa personala.
Nu exista bani pentru un site bun? Sau pentru diverse? Tot cu amatorii se poate aranja. Si GRATUIT.
Faceam o paralela intre INFP si IRSA. IRSA face bani din "amatori" si persoane fizice, INFP asteapta de la stat iar pe amatori ii da la o parte. Cine crezi ca va "supravietui"?
ANM-ul preia datele de la statiile de amatori for free si profita de ele. INFP-ul de ce nu ar face asta?
IRSA vinde un "produs" relativ ieftin catre mii de utilizatori. INFP-ul a vandut un produs (nu stiu date financiare despre asta) doar unui client (Cernavoda, din cate stiu). Cine castiga mai mult? Atat bani cat si imagine.
ANM-ul sprijina amatorii. INFP-ul le pune frana.
Poate aberez eu, caz in care te rog sa ma contrazici. Dar daca nu aberez, o deschidere catre amatori facuta de INFP nu poate face decat bine institutiei, imaginii acesteia si implicit bugetului ei.

Stateam si ma gandeam ce ar insemna o "zi a portilor deschise" la Magurele sau la Vrancioaia sau la MLR sau la Eforie.
Poate putini oameni la inceput, majoritatea entuziasti. Dar usor usor acestia pot fi "mana dreapta" a INFP-ului in societatea civila.
 
bogda, adevarul cred ca e undeva la mijloc. nu stiu daca exista un cadru legal pt chestia cu amatorii. m-am tot oferit sa gazduiesc un accelerometru al infp. dar nu cred ca vrea cineva.
ziua portilor deschise... o idee buna si sper da apuc ziua aia :55:

amatori? eu le+as spune voluntari :55:
 
CoRRRect Bogdane.
In State primu lucru sa iasa guvernu din kk lasa pe seama voluntarilor shi astronomie shi seismologie shi meteo shi whatever ie de shtiintze. Macar ca sa faca un database solid, rapid shi eftin. Gandire shi marketing profund capitalist!
Tot din state mai ie o cheie a vietzii shtiintzifice. Brainstormu.
Ia un patiser, ia o gospodina, ia un croitor shi d-ale o problema generica cum sa torni un lichid fara pahar. Eco shi asha afla NASA rspunsu la nush ce prb de motor racheta, problema pe care mama specialishtilor nu o vedeau.
E simplu cercetarea are invatzatzii iei da mintea umana coace nebanuite. Am evoluat de la maimutze prin puterea imaginatziei shi adaptarii.
In esenta asta era idea care subliminal o enfazam anterior.
Pey reteaua ecsista, shi??? aia da date, shi??? le prelucreaza unii mai mult sau mai putin oportuni ca experientza in domeniu, cert cu pregatire. Da, da asta este numai o parte.
Aia shtiintzifica, partea cu manualu, lucru manual sau aplicabilitatea ie confusa complet la noi. Evolutzia nu se nashte din dizertatzie, ci din nevoie. Nevoia nu apare din filozofie ci din practica.
Superspecializarea itzi monteaza nishte ochetzi de te focusezi pan la molecula da pierzi scaunu de sub fund shi picioru lui spart shi cand sa te pui sa vezi mai bine pici cu el.Ups! shi pierdui ceva divizare :55: or Nobel aia aia...
AAAAAAAA shi apropos mai ales......dezvoltarea aparu din dialog. Cat de schiop e el inseamna schimb de idei ca fie vb intre noi shi zensuit de tibet daq ieshti tot trebe sa comunici cumva.
Tot diferenta fataza de maimutze, apropos...
 
Anda, total de acord cu tine, cu un mic amendament. Probabil nu exista cadru legal ca INFP sa lucreze direct cu Dorel, voluntarul.
DAR apar 2 chestii:
1. se poate modifica cadrul legal in acest sens;
2. Dorel+ Georgel+ Mitica pot face un ONG cu care sa lucreze INFP-ul.
 
De ce ar trebui sa existe legi sofisticare sau cine stie ce reglementari stufoase pentru colaborarea cu voluntari entuziasti, sincer interesati de aceste probleme ? Nu cred ca ar fi necesara cine stie ce filozofie pentru asta...
Adica, nu as vrea sa mai aud respunsuri de genul "pai da, am vrea noi, dar vedeti, lucrurile astea nu intereseaza pe nimeni, asa ca daca tot nu e nimeni interesat, nu are rost...". "Nu e nimeni interesat"...Asa imi place formula asta... :55:
 
bogdan a spus:
Cristian,
E foarte interesant ce spui tu, dar de aici de la mine povestea se vede cu totul si cu totul altfel.
De acord, exista profesionisti. De acord, acestia fac ce vor/pot. De acord, e criza de bani. DAR multe din aceste \"probleme\" pot fi surmontate prin implicarea voluntarilor \"civili\".
Reteaua nu este mare? Nu-i nimic, gasim pe cutremur.net si aiurea minim 15-20 de voluntari din diverse zone ale tarii, dispusi sa-si cumpere ei senzori (accesibili la pret si usor de cumparat) si sa furnizeze date pe net.
Nu monteaza lumea sisteme de siguranta la seism? Pai, daca INFP-ul se adreseaza doar la clienti mari... Ia faceti o oferta pentru tot poporul, accesibila ca pret si facil de montat si eu stiu minim 20 de persoane care or sa vrea s-o monteze la casa personala.
Nu exista bani pentru un site bun? Sau pentru diverse? Tot cu amatorii se poate aranja. Si GRATUIT.
Faceam o paralela intre INFP si IRSA. IRSA face bani din \"amatori\" si persoane fizice, INFP asteapta de la stat iar pe amatori ii da la o parte. Cine crezi ca va \"supravietui\"?
ANM-ul preia datele de la statiile de amatori for free si profita de ele. INFP-ul de ce nu ar face asta?
IRSA vinde un \"produs\" relativ ieftin catre mii de utilizatori. INFP-ul a vandut un produs (nu stiu date financiare despre asta) doar unui client (Cernavoda, din cate stiu). Cine castiga mai mult? Atat bani cat si imagine.
ANM-ul sprijina amatorii. INFP-ul le pune frana.
Poate aberez eu, caz in care te rog sa ma contrazici. Dar daca nu aberez, o deschidere catre amatori facuta de INFP nu poate face decat bine institutiei, imaginii acesteia si implicit bugetului ei.

Stateam si ma gandeam ce ar insemna o \"zi a portilor deschise\" la Magurele sau la Vrancioaia sau la MLR sau la Eforie.
Poate putini oameni la inceput, majoritatea entuziasti. Dar usor usor acestia pot fi \"mana dreapta\" a INFP-ului in societatea civila.

Bogdan, nimeni nu te opreste sa faci ce vrei! De acord cu tine. Concret, ce vrei sa faci?
Incearca, du-te la Institut si propune un proiect de colaborare realist. Fa "o chestie" profesionala d.p.d.v calitativ si vei obtine rezultate!
Repet, ce vrei sa faci? Da, INMH-ul are colaboratori. Si tu vrei sa faci asta dar in seismologie nu?
Concret, iti trebuie "o scula", un accelerometru, pt. inceput un senzor. Iti mai trebuie un program de achizitie a datelor. Ai banii necesari? Daca da, nimeni nu va spune ca nu e de acord. Propune o colaborare cu Institutul, du-te si vorbeste.Cred ca ai fi primul care ar propune asa ceva.
Dar nu compara cu INMH-ul, situatia e diferita la nivel national; prognozele meteo se dau zilnic, cele seismice....:55:,aici gresesti. Si, mai mult, nu compara cu IRSA!Amatori d.p.d.v financiar, da, dar d.p.d.v al cunostintelor,..., stii destul. Profesionist e ala care-si face treaba bine, nu neaparat ala care lucreaza pe bani.
Poti lucra pe bani, dar sa fii un diletant. Crede-ma, stiu ce spun, am lucrat cu astfel de "profesionisti financiari"...:)Profesionistul e ala care-si face intai treaba bine, si dupa aia ia banii:))
 
Me doare freza.....acu ceva ani lucrai shi io un pic pic pic in cercetare :55: na ca mai am ceva urme atavice...
NU are nika nici nu mama ongeului nici cu interesu.
1.Trebe bagata o tema de proiect legata de baza pe reactii umane diverse dar controlate in cazul celor interesatzi sa faca ceva. Gen Aia cu urmarirea raporturilor de efecte post seism. Deci usha ie crapata deja.
2.Trebe sa aiva un fraer in urmarire discutziile/problemele shi raspunsul.Macar ca raport pm...lunar/anual/post eveniment, etc sub ceva forma.
3.Trebe fraerul care urmareshte chestia sa aiva schimb de discutzii cu impricinatzii care sunt selectatzi.Deci de gasit un loc de intalnire virtuala cel putzin, cumva - vezi forum, chat, mailing etc.
4.Ca sa nu balarim fiecare cu a mamii trebe sa se accepte a se da ceva date mai amanuntzite decat prostiile picurate prin media pentru gospodine shi manelishti.
5.Trebe ca odata inclus cineva in asemenea lucrare sa semneze un acord de confidentzialitate me rog...de genu ca sa raspunza asupra reactziilor personale shi nu numa in urma relatziei cu "oficialii".
6.TREBE SHI BUNAVOINTZA de ambele partzi :55:

Acu ca coment daq nu ie voie oficial, saraca oficialitate ce zice de cei care au ceva interazctziuni cu masa virtuala acasa, cu o bere in mana, sub nikuri mai moolt sau mai potzin ciudate shi baga shi ei deshtu la chestia asta de aici?? e?? O fi scurgere de informatzii sau ce?
 
Sincer, abia acum sunt la inceputul culegerii de date. Si asta impins tot de INFP, prin "scoaterea" microseismelor din buletine.
Ca idee, pentru mine ar fi ideal sa am parte de consultanta in privinta achizitiei senzorilor, sculelor si a arhitecturii necesare (pornind de la senzori, care x sa fie ingropat, y sa fie la suprafata, continuand cu comunicarea cu un comp, achizitia softului z de achizitie, interpretare si transmitere, unde x, y su z sunt necunoscute deocamdata).
Aici cred ca se poate lucra, profesionistii venind cu sugestii pentru amatori. Nu de altceva, dar eu ca sa invat baza am nevoie de timp, pe cand undeva exista oameni pregatiti. Si ar fi pacat sa nu se profite de ei.
Apoi, continuand, presupunand ca-mi "plantez" senzori in cateva locatii, reusesc sa centralizez date si sa le dau o oarece interpretare, care ar mai fi logica de a merge apoi la INFP? :55:

Si revin la ideea de a folosi nucleul de oameni de la INFP in scopul strangerii in jurul lor a unor entuziasti amatori, avand ca scop final crearea unei mari retele in "parteneriat" public-privat in scopul dezvoltarii acestei stiinte.
Si acum sincer, o sa ma apuc sa-mi cumpar ce senzori imi taie capul si o sa fac o "statie" cum ma taie capul apoi fii sigur ca o sa iau legatura oficial cu INFP-ul. Sunt curios de cum or sa reactioneze, dar nu ma astept la mare lucru avand in vedere "experienta" avuta de membrii de pe acest forum acum cativa ani :55:
A, sa nu uit, sa nu ai impresia ca este ceva personal. Doar ca imi pun mie intrebari despre cum ar fi mai bine si "rulez" niste scenarii utopice.
 
ppl ios niubie acilea in seismologie da o iau tovarasheste ca la inginerie...aaa....geometrie ....hai sa desenam o dreapta, un triunghi alea alea.....
sa bea shi grigorie aghisma....cert ie ca cu virtuaalu asta organizatiile monolite shi aanchilozate tip dinosaurian pier ca shi aia care le dau numele...
nashpa ie ca inca in institutziile statale dinosauru comunist traieshte in memoria colectiva pana la generatzia 2+ ca shi la ppl aacasa.
chestii ca ala futuriste storm chaseri sau whatever cautatori dupe chefu shi umila parere mai molt sau mai putzin normala ie chestii de fiutchar pe bune. inca mai traieshte dinosaurii in noi sau parintzi. vb aia nu ne=am rupt de fanariotzi dupe 200 ani ce ne=am rupe de tembelismul comunist cu cin shtie ce face tre sa faca pe soob masa cai secret eh?
mucoshii ashtia la 20 ani ie poietzi. acu travel direct la capsiuni sau whwrever ca poate shi iau mai moolt deo bere pe prestatzie ce naiba sa faca acilea?
aia la 30 deja ie taratzi....secretum advantajum est aaaaaaaa dpdv capitalist numa directzia nu ie data.
sunt curioasa.....catzi de la infp folosesc twiteru sa anuntza prietenii de eminentza de cotremor? e? sau macar yahoo mess sa le bage un mass "bey feeeeeritzi". sau catzi shtiu cei astea. e? catzi shtiu cu shtiutoru nu ca forma de a fi tendy? aaaa...ca vazui ca baga mare pe site cai pooblicat shi site nu tzine nici macar evidentza la minute. cum ar fi sa urle twiter cai cotremor in romanika de 9,tz ca asha afiseahza de nashpa cand de fapt trecu camionu e?
zicetzi domnu cu filozofia seismica...cum tratam prostiile de pe un site? aaaaaaaa sa mai avansam la felu a afi shi inter=relatziona pe viu...are sens?
 
cris, ce e prostie pe site-ul respectiv? twitterul? din punctul meu de vedere nu e. e un mod de comunicare. alt mod decit cel folosit pe vremea comunistilor de care ziceai. altceva?
acum, ca omu care sta si gindeste oleaca, eu zic ca daca cineva care raspunde de o treaba i-a dat ok-ul, stie de ce a facut-o, raspunde pt ea si nu am de ce sa-mi bag nasul sa-l trag de mineca. nici mie nu mi-ar placea sa-si bage altul nasul in treaba mea si sa-mi spuna ce sa fac. ca de, romanul se pricepe la toate si-i tentat sa creada ca el ar face mai bine orice. inclusiv seismologie. ma uit la istrati, mai frate, e plin de specialisti in seismologie, formati peste noapte, cu teorii care mai de care mai destepte. ii las pe ei sa rezolve problemele pamintului, eu imi vad de meserie :55:
 
Dar contactul cu populatia in sensul furnizarii unor explicatii sumare, fara termeni sofisticati, nu e important ? De ce i-ar pasa omului obisnuit, care traieste de azi pe maine, ca se taie fondurile la cercetare ? Omul n-are ce manca si atunci nu il mai doare ca se taie fondurile. Se lasa antrenat in ideea ca "cercetarea e o gaura neagra" si ca prin urmare "ia sa le mai taie din bani"... O spun si eu, care lucrez in cercetare. Se arunca explicatii la 3 pazeste, cica Filipinele descarca Vrancea si cu asta basta, 100 de ani de acum incolo nu vom avea cutremur in Vrancea, e comod asa, sa nu mai vina lumea cu intrebari incomode. E, ajungem iar la interactiunea cu opinia publica. Si asta nu se face doar prin Twitter. Nu toata lumea are acces la Tiwtter, totusi. Sau e mai comod sa fie lasati oamenii sa citeasca Click, Libertatea si alte asemenea, care vin cu explicatii "pertinente"...
Daca omul vrea sa stie ce a mai miscat in Romania, chiar si microseismele de 1,5-1,8 grade sa zicem din zona Fagaras-Lovistea (Valcea), ce mare crima ?
 
anda pey astai clenciu, oke avem news prin twitter da shtie cineva cine e ele shi ce vrea ei cu twiteru asta?
retoric intreb: ca cu situ shi updatele de evenimente seismice ce is cu pluta pe conducta.
cand sunt citiri aberante cand nui nika....care-i baza la infp? twiteru shi nu posteasa evenimentele ca nui intere sau retrovers...iau din evenimentele postate shi baga dumele in twiter...io asta ma intreb anda.
restul cine o face shi cum ie treaba omului ca nah are un job description.
aaaaaaa shi apopos de ce zice geo: pey daq fac ceva profesional sa faca shi sa lase omu sa aleaga cat de detaliat vrea sa shtie ce shi cum. poate numa o zona sa urmareasca sau numa de la o magnitudine in plus...eee...vaz asha din avion ca refurbishara baza de date...ie tru ca shi p-acolo is ceva dume parca...campia romana pe la munte...
 
Deci chiar si eu, desi lucrez in cercetare si stiu cum e, daca m-as pune in postura unui om obisnuit, nu chiar analfabet totusi, om care ar vrea sa afle mai mult nu despre ce o sa fie, ci despre cum stam, in general, ca activitate seismica, despre zonele seismice din Romania, asa ceva, ce ar trebui sa fac ? Poate nu am timp sa stau sa cotrobai netul, sa gasesc pe cutremur.net detalii semnificative :32: :) :32:. Poate ca logica mea imi spune ca ar trebui sa obtin astfel de informatii de la sursa autorizata in domeniu, nu ? Or daca nu vad o anumita deschidere in acest sens, degeaba se vine cu invocarea argumentelor legate de taierea finantarii. Si astfel ajung sa dau crezare celor care gratuleaza cercetarea cu acest calificativ de "gaura neagra"... De asemenea, tot ca om obisnuit, care am facut putina geografie in scoala si liceu, ar privi cu mari rezerva ideea ca seismele din Filipine fac ca in Vrancea sa nu se mai produca seisme timp de 100 de ani de acum incolo...Mari rezerve, da.
Daca cineva mi-ar spune asa, pe fuga, ca "vezi ca sunt cutremure in Japonia si Filipine si pe chestia asta puteti dormi linistiti inca un secol", atunci as putea da fuga la extrema cealalta, adica la Istrate, nu ? :32: :32:

Reiau o idee peste care am trecut cam repede: nu sunt de acord cu faptul ca dorinta mea de a cunoaste ce miscari seismice au fost in tara noastra, chiar si de magnitudine mica, 1,5 sau 1,8 grade, ar fi o crima. Vreau sa stiu, na ! Subliniez un lucru: daca omul obisnuit ar vedea zilnic activitatile seismice chiar si foarte slabe, sa zicem de magnitudine 1,5 grade, ar intelege ca e normal asa, ca zilnic pamantul pe care stam misca in diverse locuri. Eu am rabdare sa pun toate seismele de la turci si din lume, aici, si nu ma plateste nimeni pentru asta, ar fi absurd sa cer asa ceva. O fac pentru ca ma pasioneaza si pentru ca vreau ca oamenii sa isi faca o idee despre cum evolueaza lucrurile in diverse regiuni mai mult sau mai putin departate de Romania.
Inca ceva: sunt inscris in mai multe grupuri de discutii pe teme de cutremure la Yahoo Groups, cutremure din California si altele. Nu mi s-a pus conditia sa fiu seismolog ca sa fiu inregistrat in acele grupuri, iar la discutii participa si oameni obisnuiti, care intreaba, si primesc raspunsuri de la seismologi care lucreaza in centre de specialitate...Asa da :55: :55:
 
Am plecat de la una si am ajuns la altele.
Dar putem spune si despre "durerile" noastre ca au legatura cu filosofia seismologiei. Sau mai degraba cu modul in care taticii in seisme trateaza aceasta stiinta.
 
bogdan a spus:
Am plecat de la una si am ajuns la altele.
Dar putem spune si despre \"durerile\" noastre ca au legatura cu filosofia seismologiei. Sau mai degraba cu modul in care taticii in seisme trateaza aceasta stiinta.

nu cred ca ie alta decat tot filozofia acestei stiinte. ie chiar filozofie primara: a fi sau a nu fi eveniment ca apey avem a discuta sau nu e nevoie, ce cum shi unde, etc...
 
Eu sunt insa de acord cu ideea ca "filozofia seismologiei" nu e la fel cu a meteorologiei, chiar si prin faptul ca o prognoza seismica pe termen scurt nu e acelasi lucru cu una meteo. Mai ales pentru Vrancea, personal nu cred in ideea de prognoza de genul "e probabil sa fie un cutremur de 5 in urmatoarele 2 zile". Treaba e complexa, recunosc acest lucru.
 
Back
Sus