• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Furtuna solara

Dodo

New member
Scor reacție
0
Aseara tarziu am prins un documentar pe Discovery.Nu l-am vazut de la inceput dar scenariul era apocaliptic.
Dezastrul \"perfect\"
Furtuna solar

Spuneau ca vor fi multe incendii deoarece multi dintre noi nu sunt obisnuiti sa stinga lumanarea inainte de culcare sau cand pleaca din casa.
Viata ar fi total diferita si multe boli ar putea sa reapara din cauza mizeriei.
Suntem extrem de dependenti de curent electric si fara el lumea s-ar schimba total.
Scenariul era pentru o furtuna solara de nanoTesla iar cea mai mare furtuna cunoscuta a avut 200.
Daca ar avea putere de decizie as prefera sa opresc centralele inainte de furtuna, cu riscul de a produce balamuc pentru un timp x decat sa se arde aceste transformatoare si sa las oamenii in haos pentru luni de zile sau poate chiar ani.
cert este ca acest satelit ACE transmite date catre oamenii de stiinta dar nu cu mult timp inainte, cateva ore.

Câmpul magnetic al Soarelui este mult mai violent şi mai dinamic decât s-a crezut până acum, potrivit analizei unor imagini difuzate de NASA. Aceste imagini au fost obţinute de satelitul Hinode, a cărui misiune a început în urmă cu şase luni.
Realitatea

O furtuna de mari proportii poate arde transformatoarele de tensiune si anual se fabrica max 100 de bucati in lume.
Daca vine o astfel de furtuna( viitoarea se pare ca ar fi in 2011) scenariul arata cam asa: explodeaza transformatoarele, cade curentul,

Din umila mea stiinta ( ca ma mai pricep si eu cat de cat la electronica/electrotehnica) - transofrmatoarele astea coboratoare de tensiune (banuiesc ca de astea era vorba) au un sistem avansat de racire cu ulei cu pomparea a uleiului care trece printr-un circuit de racire. Si crede-ma ca aceste transformatoare sunt facute sa reziste la temperaturi si solicitari termice mult mai mari decat supraincalzirea de la razele solare. Sunt asemena transformatoare care sunt supuse in permanenta unor temeperaturi mai mari de 60 grade chiar, prin Egypt sau alte tari in care soarele arde cu mult mai tare decat la noi in tara si nu au probleme. Ar trebui mai intai de toate ca lumea sa moara \"prajita\" la peste 60 de grade si apoi poate ca la o temperatura mult mai mare or sa se arda si transformatoarele, dar noi nu o sa mai apucam sa le vedem arzandu-se deoarece am fi murit de mult arsi. Cu alte cuvinte este o mare \"BALIVERNA\" teoria lor apocaliptica cu arsul transformatoarelor. Problema acestor transofrmatoare ar putea fi suprasolicitarea cu ajutorul unui numar mai mare de consumatori decat au fost proiectate si imbatranirea izolatiei de protectie intre spire- ceea ce ar duce la strapungerea ei si distrugerea transformatorului. (am avut un caz asemanator anul trecut in cartierul Titan).

Pana la urma n-am inteles, de ce se ard transformatoarele? Ca bate soarele? Nu, ca atunci se prajeste totul, nu numai transformatoarele si oprirea curentului nu ar servi la nimic. Sau e ceva electric/electromagnetic? Mai degraba. Atunci nu ar fi de asteptat sa se arda intai... sigurantele?

Nu. Orice influenta din partea soarelui ar trebui sa fie extrem de mare ca sa se arda transformatoarele. Poate unele din ele daca sunt prost concepute sau sunt prea vechi cu izolatia imbatranita. Nu am rezista noi in primul rand la asemenea caldura si radiatii UV. Si multe din transformatoare sunt tinute acum in interiorul unor cladiri. Transformatoarele acelea sunt folosite la prima si a doua treapta de coborare a tensiunii de pe liniile de inalta tensiune. Liniile de inalta si foarte inalta tensiune au 110KV , 220KV si 440KV si la intrarea in orase sunt transformatoare care coboara tensiunea la 20KV si la 6KV. Pe liniile de inalta tensiune care sunt NUMAI aeriene se transporta electricitatea de la hidrocentrale/termocentrale/centrale nucleare. In cartiere in apropierea blocurilor se afla din loc in loc acele mici constructii fara ferestre in care se afla protejate de intemperii si de accesul neautorizat transformatoarele care coboara inca odata tensiunea de la 20 sau 6 kilovolti la 380/220V.

Era vorba de o furtuna solara nu de caldura soarelui. Eu am povestit ce era in film....
Erau niste transformatoare foarte mari pe o zona intinsa.

am gasit aici ceva despre film desi nu imi amintesc de aceste imagini. asta era ideea si poate intelegeti mai bine.Perfect disaster Solar storm

Transformatoarele se ard datorita perturbatiilor de camp electromagnetic induse de vantul solar.se stie ca, curentul electric se propaga datorita campului elec. produs de generatoare(termocentrale,hidrocentrale)iar apoi se propaga din aproape in aproape .fluxul de electroni apare datorita inductiei electromag.orice cauza care perturba campul electromag. de ex o furtuna solara provoaca blocaze ce dau nastere la posibile strapungeri sau chiar explozii pt. transf. de mare putere datorita suprasarcinii.

si daca ne gandim si la inversarea polilor care produce grave per. ale campului electromag. terestru rezulta ca atunci cand activitatea solara va atinge max prin 2011 va fi un dezastru . Si nu numai din acest pct de vedere:worthy:

cel mai grav moment va fi acela in care polii mag. in migratia lor ajung sa se intalneasca .atunci Pamantul va pierde total calitatea de dipol mag.iar omenirea va suferi grav datorita faptului ca nu mai vom fi aparati de scutul mag. ca pana acum iar radiatiile solare si cele cosmice vor face ravagii:sad::whistling:

Transformatoarele se ard datorita perturbatiilor de camp electromagnetic induse de vantul solar.se stie ca, curentul electric se propaga datorita campului elec. produs de generatoare(termocentrale,hidrocentrale)iar apoi se propaga din aproape in aproape .fluxul de electroni apare datorita inductiei electromag.orice cauza care perturba campul electromag. de ex o furtuna solara provoaca blocaze ce dau nastere la posibile strapungeri sau chiar explozii pt. transf. de mare putere datorita suprasarcinii.

Transformatoarele sunt ecranate. Nu au cum sa fie perturbate de un cvamp magnetic asa de slab in comparatie cu campul magnetic generat de ele. Fiind ecranate - deci... Daca nu ar fi fost ecranate, ar fi produs chiar ele perturbatii magnetice zonale destul de mari.

cel mai grav moment va fi acela in care polii mag. in migratia lor ajung sa se intalneasca .atunci Pamantul va pierde total calitatea de dipol mag.iar omenirea va suferi grav datorita faptului ca nu mai vom fi aparati de scutul mag. ca pana acum iar radiatiile solare si cele cosmice vor face ravagii:sad::unsure:

Inversarea lor nu inseamna ca vom ramane fara \"scut magnetic\" sau cum spun unii fara camp gravitational. Daca se vor inversa polii magnetici nu inseamna ca vom pluti in stare de imponderabilitate...:whistling: Vor fi influentate cel mai rau telecomunicatiile si anumite animale care se ghideaza dupa campul magnetic al pamantului.

nu am auzit niciodata ca polii magnetici se pot intalni desi stiu de acest fenomen de cand eram copil si se discuta putin pe aceasta tema.
nu ma pricep la transformatoare dar sper ca ati inteles ceva din acel clip ca sa intelegeti ideea filmului.

Intr-un documentar de pe Discovery Ch. se afirma ca inainte de inversarea polilor magnetici ar scadea totusi in intensitate campul magnetic terestru si deci scutul protector ar diminua.
Deci in 2011 avem maxim de activitate solara...:whistling::whistling::unsure: Ramane de vazut cum va influenta acest maxim si anumite fenomene terestre, daca le va influenta...:unsure::whistling:

Razor nu ai inteles ce vroiam sa spun .campul electromag.nu influenteaza transf.dar poate produce perturbatii in distributia curentului la nivel de cablu electric.in felul asta transf.intra in regim de suprasarcina .cum se intampla de ex intr-un circuit electric cand un transf. se poate strapunge pt ca sarcina pe care cade tensiunea generata are val. prea mare datorita cresterii rezistentei electrice pe care o\'\'vede\'\' transf.Acum am fost mai clar?

Iar in cursul migratiei polilor campul mag. slabeste destul de mult si apar si anomalii geomagnetice care cu siguranta vor genera fen. periculoase :se vor inmulti seismele ,va creste act. vulcanica si va fi influentat si organismul uman atat datorita radiatiilor penetrante solare si cosmice care vor avea un flux mai mare +efectul anomaliei mag care si ea influenteaza ADN-ul celular.am citit intr-o carte mai demult in detaliu ce influente poate avea un camp mag. diferit de cel normal

Razor nu ai inteles ce vroiam sa spun .campul electromag.nu influenteaza transf.dar poate produce perturbatii in distributia curentului la nivel de cablu electric.in felul asta transf.intra in regim de suprasarcina .cum se intampla de ex intr-un circuit electric cand un transf. se poate strapunge pt ca sarcina pe care cade tensiunea generata are val. prea mare datorita cresterii rezistentei electrice pe care o\'\'vede\'\' transf.Acum am fost mai clar?

Cu riscul de a devia de la subiect (eventual problema se poate discuta pe un alt topic sau pe un messenger) - dar poate explici ce intelegi prin \"distributia curetnului la nivel de cablu electric\" - ca sincer de termenul asta nu am auzit pana acum... :whistling: Curentul doar genereaza un camp magnetic in jurul conductorului prin care trece. Posibila explicatie ar fi ca la nivel de transformatoare industriale urcatoare sau coboratoare de tensiune de la peste 100.000 volti in sus se ia in calcul si un factor legat de campul magnetic al pamantului (desi ma indoiesc). Formulele de calcul ale unui transformator normal ( de exemplu unul coborator de la 220V la 12V) nu includ nici un parametru legat de campul magnetic al pamantului. Este prea neglijabil. Daca o fi vreun parametru pe care noi nu il stim, sa asteptam pana vine cineva cu o explicatie stiintifica. Pe net, am cautat dar nu am gasit nici o referire despre influenta campului magnetic al pamantului asupra transformatoarelor. Oricum am deviat destul de la subiectul lui Dodo. Pana nu o sa vad o explicatie stiintifica (nu o deductie) , nu mai scriu nimic la subiectul asta.

Razor eu am vrut sa sput ca perturbatiile in campul elec. influenteaza circulatia curentului elec. tot datorita campului mag perturbat la nivelul retelelor.au fost cauze de strapungeri sau chiar explozii ale transf datorita suprasarcinii sau scurtcircuitelor .iar cablurile electrice nu sunt ecranate asa ca pot aparea acumulari de sarcina elec. in anumite zone.eu am studiat electronica si electrotehnica 5 ani si stiu ce spun:harhar::whistling:

Iar faptul ca tu nu ai gasit pe net posibilitatea influente campului mag al Pamantului asupra tranf. e normal pt. ca nu are influenta.influenta periculoasa apare doar in cazul perturbatiilor mari de camp si afecteaza reteaua de transmitere si nu transf. cu exceptia celor prost izolate:biggrin:

Cat de vechi sa fie proiectate retelele pe undeva prin lumea asta incat sa nu aibe protectie la suprasarcini si chiar posibilitatea unor descarcari electrice in reteaua de transport(cabluri). Mai pe intelesul tuturor exista \"sigurante\" care se decupleaza automat la suprasarcini de genul asta care depasesc un anumit timp de manifestare. Exista puncte de \"descarcare\" in anumite locuri in retea pentru situatii in care tensiunea pe fir ar creste accidental peste o anumita limita. (Se descarca prin arc electric la o impamantare). In fine cred ca am zis suficient pe tema asta. Andy eu nu te-am crezut un nestiutor in domeniu ca altfel banuiesc ca nu te bagai in discutie, asa ca nu trebuia sa subliniezi faptul ca ai facut electrotehnica.:whistling:

Back
Sus