• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Geologie

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Aici se prezinta si se discuta diverse caracteristici geologice ale teritoriului Romaniei, in special cele asociate cu seismicitatea.
 
harta geologica a romaniei..
poate nu este neaparat cazul, dar am decis sa fac un scurt rezumat din punct de vedere geologic al teritoriului romanesc (sper sa-mi amintesc bine toate informatiile)
Cele mai vechi regiuni din tara, sunt reprezentate de fundamentul Podisului Moldovei, care reprezinta de fapt continuarea scutului est-european, cea mai veche unitate geologica a Europei (cratonul est-european), definitivat acum cca. 4,3 mld de ani, in Proterozoic, constituit in mare parte din gnaise si granite; ca vechime urmeaza Podisul Casimceei din centrul Pod.Dobrogei, o unitate de relief care a inceput a-se forma inca din perioada Paleozoica, inceputa in Cambrian si definitivata in perioada Silurianului (acum 2 de mld de ani-orogeneza baikaliana); urmeaza unitatea hercinica a Muntilor Macinului, o unitate constituita din granite in special, definitivata in perioada Silurianului (acum 400 mil de ani).
La sfarsitul Paleozoicului apar primele rupturi in Placa Euroasiatica, ceea ce va duce la formarea microplacilor tectonice. In Mezozoic incepe formarea etapei de geosinclinal care va genera Carpatii, caracterizata prin mai multe transgresiuni, respectiv regresiuni marine, care au dus la depunerea stratelor de sedimente in zona din fata curburii Carpatilor; tot spre sfarsitul Mezozoicului are loc scufundarea treptata a bazinului transilvan si inundarea sa de catre ape ceea ce-a dus la depunerea de sedimente marine (regresiuni marine).
Cele mai vechi zone carpatice sunt constituite de axul central cristalin, care s-a format inca din Mezozoic (sper sa nu ma insel), si de zona estica, caracterizata prin prezenta rocilor sedimentare; ulterior, in timpul eruptiilor vulcanice din perioada neogena(incepand 21 mil. de ani in urma, si incheiate acum 1,8 mil de ani), s-a definitivat axul vestic carpatic, reprezentat prin prezenta rocilor vulcanice (andezite, riolite, etc); dupa incheierea geosinclinalului au aparut si Subcarpatii, formati in avanfosa carpatica (prin cutarea sedimentelor).
Dupa transgresiunile marine (retragerea Marii Tethys ) si aparitia zonelor de uscat spre inceputul Cuaternarului (depr.Transilvaniei, Pod. Moldovei,Dealurile si Campia de Vest, Campia Romana) s-au declansat o serie de convergente tectonice care sunt responsabile de inaltarea sectoarelor carpatice, cu peste 1000 m (cum este cazul Meridionalilor), si care au dus la final la inaltimea de astazi al Carpatilor; de asemenea incepe a se forma Delta Dunarii, prin sedimentarea golfului din zona nordica a litoralului Marii Negre.
In Pleistocen incepe Era Glaciara (acum 1.800.000 de ani si finalizata acum cca. 11.000 de ani); calota glaciara nu a ajuns pe teritoriul Romaniei, dar totusi a modificat mult relieful carpatic, prin prezenta ghetariilor pirineeni si a urmarilor impuse.Ghetarii sunt responsabili de aparitia reliefului glaciar pe crestele mai mari de 2000 metri (circuri glaciare, vai glaciare, morene si lacurile glaciare); odata cu incalzirea climei acum cca 11.000 de ani, si topirea ghetarilor de definitiveaza in final ultimele aspecte ale reliefului Romaniei, caracterizat prin cursul actual al raurilor, al reliefului fluvial (terasele si luncile), dar in general a reliefului aparut in urma interventiei agentilor externi (creeat de procesele geomorfologice).In prezent, relieful este supus unei eroziuni continue de catre agentii mecanici(eroziune, transport si acumulare a sedimentelor), sau ai celor gravitationali (alunecari de teren, surpari sau tasari ale terenului) si ai celor chimici (dezagregarea rocilor, etc).
Desigur, acesta este un rezumat al tuturor rezumatelor, deoarece procesele geologice si geomorfologice sunt mult mai complexe si influentate de prezenta a mai multor factori (erodarea in timp a reliefului montan din zona Dobrogei de exemplu), de succesiunea incalzirii si racirii climei, sau a convergentei si divergentei tectonice; dar ca formare a unei ideei generale, probabil este un fundament de baza in cunoasterea reliefului actual al tarii noastre (sper din tot sufletul sa fi scris informatiile intr-o maniera corecta si cronologica, si in caz contrar va rog sa ma scuzati, nu am mai repetat de mult aceste idei) :D
 
Johny, mai am o rugaminte la tine: cand ai timp, sa postezi scurte explicatii sau, eventual, figuri "relevante", pentru unii dintre termenii folositi. Esti din domeniu, oricum :D De exemplu, ce este un geosinclinal ? Stiu ca probabil putem gasi pe net, dar daca tot ai inceput sa scrii... :blink:

Multumim mult :D :)
 
despre geosinclinale se invata in clasa a V-a. sau cel putin se invata pe vremea mea :D
 
Subscriu la parerea lui GeoX.
Si poate s-a invatat in clasa a cincea, dar eu chiuleam la geografie, ca la mate daca fugeam, luam cafteala.
 
tot imi cade netul asta si greu mai intru pe topic..da, se studiaza in clasa a V-a teoria geosinclinalelor, dar chestiuni generale, nu cred ca se ajunge la ere geocronologice sau la orogeneze...
In legatura cu teoria geosinclinalelor, cred ca aceasta a aparut in sec XX, prin anii '60 odata cu cea care explica dinamica scoartei. Este simplu de inteles.
Orice sistem montan care are infatisarea de astazi, cu abrupturi, vai, creste etc, se formeaza in urma a 3 procese:
1- etapa de litogeneza sau de geosinclinal:poate ati observat ca majoritatea sistemelor montane s-au format la marginea continentelor (M-tii Anzi,Stancosi,Alpi, Dinarici, etc); curentii marini, impreuna cu valurile si raurile care se varsa in ocean, depun in zona litoralului cantitati mari de sedimente, incepand cu pietris, mal si pana la schelete de animale marine, sau nisipuri provenite din eroziunea tarmurilor; aceasta etapa poate dura zeci de milioane de ani, timp in care in zona costiera se aduna o patura groasa de sedimente de sute si chiar mii de metrii grosime.In timp, datorita greutatii sedimentelor , scoarta de tip bazaltic, fiind mai usoara si mai putin plastica decat cea continentala (granitica), sufera o apasare puternica din partea paturii de sedimente; datorita faptului ca "se lasa" tot mai mult in astenosfera, ea sufera o topire in partea inferioara, lucru care favorizeaza intruziunea magmelor din mantaua superioara; o parte din sedimente ajung pe fundul geosinclinalului, unde, datorita presiunii si temperaturilor enorme, sufera un proces de cristalizare, devenind roci metamorfice sau vulcanice (in functie de gradul de cristalizare, de presiuni, temperaturi, sau modul de asezare al mineralelor in roca).In acest punct se termina prima etapa.
2-etapa de orogen, sau epirogeneza (ridicare).Daca pana acum formarea muntilor costa in mod paradoxal in coborarea scoartei, acum procesul de formare a muntilor consta in ridicarea propriu-zisa. Datorita presiunii laterale din partea placilor tectonice care se ciocnesc, fundul geosinclinalelor care se consolideaza in urma racirii rocilor magmatice si metamorfice (deci un fundament foarte rigid), incepe se comprime, sa se cuteze, si in cele din urma, logic sa se ridice (prin incretire) - acest fapt explica si prezenta intruziunilor granitice sau metamorfice in lanturile muntoase. In urmatoarea faza, are loc inchiderea geosinclinalului (deci placile tectonice au "derformat" atat de tare patura sedimentara, incat ea s-a comprimat si a iesit de sub nivelul apei). In faza aceasta se contureaza dealurile subalpine, (cum ar fi la noi Subcarpatii), care apar in urma umplerii avanfosei cu sedimente - practic avanfosa presupune o depresiune umpluta cu sedimente in urma depunerii si erodarii lor la poalele muntilor- (vezi desenul de mai jos).Ultima faza si cea mai "vizibila" consta in ridicarea in bloc a muntilor, cand are loc ridicarea sistemului montan in lant, datorita contactului tectonic al placilor implicate, astfel definitivandu-se in mare parte intreg sistemul montan, cu dealuri premontane, podisuri, depresiuni, etc.
3-etapa de peneplinizare sau gliftogeneza. In cele 2 faze am avut de-a face cu ridicarea muntilor, deci metaforic vorbind, cu "nasterea"lor; acum vorbim despre "moartea" lor.
In urma epuizarii energiei orogenetice (contactul tectonic a ajuns in echilibru izostatic, iar geosinclinalul s-a inchis total), incepe interventia agentilor externi de creare a reliefului (pana acum ne-am confruntat cu agentii interni).Acestia modifica mult aspectul muntilor, incepand cu vai glaciare, circuri glaciare, sau custe ( in cazul ghetarilor ) si terminand cu forme de relief de forma Babelor si a Sfinxului din Bucegi( in cazul eroziunii eoliene). De asemenea, ciclul inghet-dezghet, nivelul mai crescut al oxigenului sau al dioxidului de carbon din atmosfera de-a lungul erelor geologice, favorizeaza si descompunerea fizica si chimica a rocilor.( dupa cum unii stiti, in istoria de 4,5 mld de ani ai Pamantului, temperatura medie nu a fost constanta, la fel si nivelul de oxigen si dioxid de carbon din atmosfera). Cele mai vizibile rezultate ale acestei etape le-au masivele caledonice si hercinice, cum ar fi cazul Muntilor Macinului la noi in tara, care au o altitudine de doar 467 m; astfel ca urmare a trecerii timpului si eroziunii sedimentelor (de-a lungul a peste 400 de milioane de ani), din masivul dobrogean nordic a ramas vizibil doar soclul granitic (fapt ce-a favorizat aparitia carierelor de granit, cum ar fi in localitatea Macin).

Astfel, in urma eroziunii, lanturile muntoase isi reduc reduc dimensiunile si implicit inaltimile (de ex. Masivul Central Francez); cu trecerea timpului, din abrupturi, vai si creste montane, ramane o peneplena, o campie cu un soclu cristalin, dar acoperita de sedimente. Aceasta portiune, in urma compozitiei rocilor dure din ea, devine o platforma - o categorie structurala-(platforma est-europeana, platforma Kareliei, etc).

Ca incheiere, dau un exemplu de formare a unui lant muntos : Carpatii, si-au inceput stadiul de geosinclinal la sfarstiul Mezozoicului (in Cretacic, mai exact in varstele Aptian si Albian- cu aproximatie in urma cu 65 de mil de ani); dar altitudinile si aspectul actual le-au dobandit in Cuaternar (mai exact incepand cu acum 1,8 milioane de ani) - stadiul de ridicare in bloc.

Deci lanturile montane din orogeneza alpina (Stancosi,Anzi, Pirinei, Alpi, Dinarici, Apenini, Carpati, Caucaz, Himalaya, Hindukush, Atlas etc) s-au format la marginea continentelor, prin depunerea de sedimente cu mult timp in urma, deci etapa de geosinclinal pornita la sfarsitul Mezozoicului, dar au inceput a-se ridica in bloc in Neozoic. In situatie asemenatoare sunt si muntii din orogeneze mai indepartate (caledoniana si hercinica), dar datorita trecerii timpului (si aici vorbim de sute de milioane de ani), s-au erodat, avand astazi aspect de podisuri sau peneplene.




am atasat mai jos cateva imagini facute cu telefonul mobil - stiu, calitatea e varza - dintr-un manual de geografie de clasa a IX-a (ed.didactica si pedagogica bucuresti, 1996 - autori: Grigore Posea si Octavian Mandrut)..cele de pe internet nu sunt la fel de simple si sunt putin mai ambigue ..de asemenea mai precizez ca e-on moldova (electrica) a avut bunul simt de a intrerupe distributia de energie electrica de vreo 3 ori pe parcurs ce scriam aici, (din fericire am copiat intr-un document Word 3 sferturi din text) dar s-ar putea sa se observe o schimbare intre inceputul postului si sfarsit, datorita faptului ca m-am plictisit sa repet de 3 ori aceleasi fraze la final..( sper ca nu m-am lungit prea tare)





in legatura cu imaginile:

1-etapa de geosinclinal (acumularea sedimentelor in zonele costiere).


2-ridicarea sedimentelor de pe fundul marii si intruziunile granitice (marcate cu semnul "+ "), ca urmare a presiunii din partea convergentei tectonice


3-stadiul primar al incheierii geosinclinalului, cu ridicarea sedimentelor deasupra nivelului marii, prcum si retragerii al apelor din avanfosa, datorita transgresiunilor marine provocate de inaltarea scoartei.

4-faza de ridicare in bloc, cu prezenta dealurilor subcarpatice, ale piemonturilor precum si ale podisurilor ( in mare parte, aspectul actual al lanturilor muntoase).
 
de asemenea, mentionez ca la erodarea lanturilor muntoase hercinice au stat la baza si fragmentarea lor tectonica de-a lungul faliilor, fapt datorat tectonicii din orogeneza alpina (am specificat asta inainte de a pica curentul :D )
 
si ca sa nu ne ametim printre ere geologice (chiar asa, tu le stii pe toate in ordine? :D ) iata-le aici http://essayweb.net/geology/timeline/images/ICS.gif
de mentionat ca se incepe din dreapta jos, cu cambrianul si pe masura ce ne apropiem de zilele noastre ne deplasam in sus. de fapt se respecta ordinea asezarii straturilor, cel mai vechi e cel mai jos
 
inca nu, dar de vreme ce incep scoala va trebui :D -asta e crezul geologului :D
sunt 4 mari ere: precambrian, paleozoic, mezozoic si neozoic..astea se impart la randul lor in perioade, epoci, varste etc ..
 
Back
Sus