tot imi cade netul asta si greu mai intru pe topic..da, se studiaza in clasa a V-a teoria geosinclinalelor, dar chestiuni generale, nu cred ca se ajunge la ere geocronologice sau la orogeneze...
In legatura cu teoria geosinclinalelor, cred ca aceasta a aparut in sec XX, prin anii '60 odata cu cea care explica dinamica scoartei. Este simplu de inteles.
Orice sistem montan care are infatisarea de astazi, cu abrupturi, vai, creste etc, se formeaza in urma a 3 procese:
1- etapa de litogeneza sau de geosinclinaloate ati observat ca majoritatea sistemelor montane s-au format la marginea continentelor (M-tii Anzi,Stancosi,Alpi, Dinarici, etc); curentii marini, impreuna cu valurile si raurile care se varsa in ocean, depun in zona litoralului cantitati mari de sedimente, incepand cu pietris, mal si pana la schelete de animale marine, sau nisipuri provenite din eroziunea tarmurilor; aceasta etapa poate dura zeci de milioane de ani, timp in care in zona costiera se aduna o patura groasa de sedimente de sute si chiar mii de metrii grosime.In timp, datorita greutatii sedimentelor , scoarta de tip bazaltic, fiind mai usoara si mai putin plastica decat cea continentala (granitica), sufera o apasare puternica din partea paturii de sedimente; datorita faptului ca "se lasa" tot mai mult in astenosfera, ea sufera o topire in partea inferioara, lucru care favorizeaza intruziunea magmelor din mantaua superioara; o parte din sedimente ajung pe fundul geosinclinalului, unde, datorita presiunii si temperaturilor enorme, sufera un proces de cristalizare, devenind roci metamorfice sau vulcanice (in functie de gradul de cristalizare, de presiuni, temperaturi, sau modul de asezare al mineralelor in roca).In acest punct se termina prima etapa.
2-etapa de orogen, sau epirogeneza (ridicare).Daca pana acum formarea muntilor costa in mod paradoxal in coborarea scoartei, acum procesul de formare a muntilor consta in ridicarea propriu-zisa. Datorita presiunii laterale din partea placilor tectonice care se ciocnesc, fundul geosinclinalelor care se consolideaza in urma racirii rocilor magmatice si metamorfice (deci un fundament foarte rigid), incepe se comprime, sa se cuteze, si in cele din urma, logic sa se ridice (prin incretire) - acest fapt explica si prezenta intruziunilor granitice sau metamorfice in lanturile muntoase. In urmatoarea faza, are loc inchiderea geosinclinalului (deci placile tectonice au "derformat" atat de tare patura sedimentara, incat ea s-a comprimat si a iesit de sub nivelul apei). In faza aceasta se contureaza dealurile subalpine, (cum ar fi la noi Subcarpatii), care apar in urma umplerii avanfosei cu sedimente - practic avanfosa presupune o depresiune umpluta cu sedimente in urma depunerii si erodarii lor la poalele muntilor- (vezi desenul de mai jos).Ultima faza si cea mai "vizibila" consta in ridicarea in bloc a muntilor, cand are loc ridicarea sistemului montan in lant, datorita contactului tectonic al placilor implicate, astfel definitivandu-se in mare parte intreg sistemul montan, cu dealuri premontane, podisuri, depresiuni, etc.
3-etapa de peneplinizare sau gliftogeneza. In cele 2 faze am avut de-a face cu ridicarea muntilor, deci metaforic vorbind, cu "nasterea"lor; acum vorbim despre "moartea" lor.
In urma epuizarii energiei orogenetice (contactul tectonic a ajuns in echilibru izostatic, iar geosinclinalul s-a inchis total), incepe interventia agentilor externi de creare a reliefului (pana acum ne-am confruntat cu agentii interni).Acestia modifica mult aspectul muntilor, incepand cu vai glaciare, circuri glaciare, sau custe ( in cazul ghetarilor ) si terminand cu forme de relief de forma Babelor si a Sfinxului din Bucegi( in cazul eroziunii eoliene). De asemenea, ciclul inghet-dezghet, nivelul mai crescut al oxigenului sau al dioxidului de carbon din atmosfera de-a lungul erelor geologice, favorizeaza si descompunerea fizica si chimica a rocilor.( dupa cum unii stiti, in istoria de 4,5 mld de ani ai Pamantului, temperatura medie nu a fost constanta, la fel si nivelul de oxigen si dioxid de carbon din atmosfera). Cele mai vizibile rezultate ale acestei etape le-au masivele caledonice si hercinice, cum ar fi cazul Muntilor Macinului la noi in tara, care au o altitudine de doar 467 m; astfel ca urmare a trecerii timpului si eroziunii sedimentelor (de-a lungul a peste 400 de milioane de ani), din masivul dobrogean nordic a ramas vizibil doar soclul granitic (fapt ce-a favorizat aparitia carierelor de granit, cum ar fi in localitatea Macin).
Astfel, in urma eroziunii, lanturile muntoase isi reduc reduc dimensiunile si implicit inaltimile (de ex. Masivul Central Francez); cu trecerea timpului, din abrupturi, vai si creste montane, ramane o peneplena, o campie cu un soclu cristalin, dar acoperita de sedimente. Aceasta portiune, in urma compozitiei rocilor dure din ea, devine o platforma - o categorie structurala-(platforma est-europeana, platforma Kareliei, etc).
Ca incheiere, dau un exemplu de formare a unui lant muntos : Carpatii, si-au inceput stadiul de geosinclinal la sfarstiul Mezozoicului (in Cretacic, mai exact in varstele Aptian si Albian- cu aproximatie in urma cu 65 de mil de ani); dar altitudinile si aspectul actual le-au dobandit in Cuaternar (mai exact incepand cu acum 1,8 milioane de ani) - stadiul de ridicare in bloc.
Deci lanturile montane din orogeneza alpina (Stancosi,Anzi, Pirinei, Alpi, Dinarici, Apenini, Carpati, Caucaz, Himalaya, Hindukush, Atlas etc) s-au format la marginea continentelor, prin depunerea de sedimente cu mult timp in urma, deci etapa de geosinclinal pornita la sfarsitul Mezozoicului, dar au inceput a-se ridica in bloc in Neozoic. In situatie asemenatoare sunt si muntii din orogeneze mai indepartate (caledoniana si hercinica), dar datorita trecerii timpului (si aici vorbim de sute de milioane de ani), s-au erodat, avand astazi aspect de podisuri sau peneplene.
am atasat mai jos cateva imagini facute cu telefonul mobil - stiu, calitatea e varza - dintr-un manual de geografie de clasa a IX-a (ed.didactica si pedagogica bucuresti, 1996 - autori: Grigore Posea si Octavian Mandrut)..cele de pe internet nu sunt la fel de simple si sunt putin mai ambigue ..de asemenea mai precizez ca e-on moldova (electrica) a avut bunul simt de a intrerupe distributia de energie electrica de vreo 3 ori pe parcurs ce scriam aici, (din fericire am copiat intr-un document Word 3 sferturi din text) dar s-ar putea sa se observe o schimbare intre inceputul postului si sfarsit, datorita faptului ca m-am plictisit sa repet de 3 ori aceleasi fraze la final..( sper ca nu m-am lungit prea tare)
in legatura cu imaginile:
1-etapa de geosinclinal (acumularea sedimentelor in zonele costiere).
2-ridicarea sedimentelor de pe fundul marii si intruziunile granitice (marcate cu semnul "+ "), ca urmare a presiunii din partea convergentei tectonice
3-stadiul primar al incheierii geosinclinalului, cu ridicarea sedimentelor deasupra nivelului marii, prcum si retragerii al apelor din avanfosa, datorita transgresiunilor marine provocate de inaltarea scoartei.
4-faza de ridicare in bloc, cu prezenta dealurilor subcarpatice, ale piemonturilor precum si ale podisurilor ( in mare parte, aspectul actual al lanturilor muntoase).