• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Hrana in caz de catastrofa

Bogdan

Administrator
Înscris
10 Dec 2012
Mesaje
2.899
Scor reacție
2
Desi corpul omenesc poate rezista in conditii de efort fizic redus fara hrana peste 30 de zile, o masa creste moralul foarte mult.
Hai sa presupunem ca are loc o calamitate si avem novoie de hrana.
Prima optiune ar fi frigiderul. Cati dintre noi avem in frigider hrana pentru mai mult decat cateva zile?
A doua optiune, magazinul din colt sau supermarket-ul. Dar, in caz de urgenta, aceste locuri, daca vor fi disponibile, vor fi locuri pe care este de dorit a fi evitate. Mai mult ca sigur vor practica preturi mult crescute si mase de oameni le vor lua efectiv cu asalt (nu numai pentru mancare, cat si pentru apa).
A treia optiune, restaurantele si fast-food-urile. Dar, in caz de catastrofa, cate din ele vor putea sa faca fata cererii, cu posibilitati de aprovizionare reduse?
Urmatoarea optiune, centrele de distributie a mancarii organizate de IGSU si de alte organisme ale statului. Dar cati dintre noi stiu unde se afla acestea?
Dupa ce aceste optiuni vor fi epuizate, daca este cazul, sa nu uitam ca inclusiv in marile orase, exista surse neconventionale de hrana. Multi pomi din parcuri au fructe comestibile. In Gradina Botanica intotdeauna gasesti plante comestibile. Lacurile si raurile au mai mult sau mai putin peste (stii sa pescuiesti?). In orase traiesc diverse pasari, care in caz de nevoie, pot constitui o sursa de hrana (stii sa prinzi astfel de pasari?). Ma refer aici la porumbei, gugustiuci, pescarusi, ciori.
Bineinteles, si alte surse de proteine se gasesc in orase, si povestile de supravietuire de la asediul Leningradului sau cele cu supravietuitori din diverse alte orase ni le prezinta.
Eu as merge de la inceput pentru o pregatire multilaterala. In primul rand, rezerve de hrana in casa/masina. Mancarea pe care o mancam in mod obisnuit poate constitui o baza buna de plecare. Dar, in paralel cu aceasta, m-as pregati sa recunosc cateva plante comestibile care traiesc in jurul meu, as invata sa pescuiesc, si, de ce nu, as invata sa prind pasarile din orase.
Voi ce pareri aveti?

Bogdan
 
Asa cum o rezerva de apa e buna la casa omului, asa si cateva conserve sunt bune. Au termenul de valabilitate de ordinul anilor si nu e obligatoriu sa le ti pana expira, poti sa le mananci mai repede cu conditia sa cumperi altele in loc.

Legat de problema stocurilor de alimente... oamenii aveau pe vremuri obiceiuri sanatoase: cumparau toamna cartofi sa le ajunga toata iarna, faceau diverse gemuri, faceau zacusca, etc.

La tara e mai usor. Vaca face lapte, iarba e pe camp, si in caz extrem vaca poate fi mancata...
 
sa nu uitam ca inclusiv in marile orase, exista surse neconventionale de hrana.
Bogdan

Cum ar fi cainii vagabonzi. Chinezii cica mananca caini. :hypocrite:

Lumea actuala e mult mai vulnerabila la calamitati si la crize ale sistemului. Poate ca la noi e bine ca 40% din populatie traieste in mediul rural si sunt oarecum independenti din punct de vedere alimentar. In caz de calamitate (razboi, cutremur, etc) ei au hrana asigurata iar orasenii pot merge la tara sa cumpere hrana.

Intr-o tara in care doar 5-6% din populatie se ocupa cu agricultura, in caz de prabusire a sistemului economic va fi dezastru.

Poate ca intr-un fel e bine ca la noi inca exista agricultura de subzistenta. Sa ne gandim ca in cativa ani pretul petrolului se va tripla, si sa vezi atunci criza mondiala. Caii si carutele, boii la plug, vor fi aur atunci.
 
Cainii nu. Eu pe Maxi nu o mananc, chiar daca as fi nevoit sa pasc toata iarba din parcul IOR.
 
Catastrofa pe termen lung sau scurt? Daca e vorba de temen lung, eu am provizii de la plafar de seminte de mei, linte, hrisca, orz, ovaz. O sa incropesc o gradinita acolo si zic eu ca in 6 luni de la catastrofa incep sa produc profesionist :) daca solul/atmosfera permite :smile:
 
Back
Sus