• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Imagini, schite, figuri

He he, tocmai am \"descoperit\" ca am casa intr-o zona seismica :sad:

Bogdan
 
Pai stiai deja ca Valcea se afla intr-o zona seismica :sad: :32: :32:
 
Ia-l la rost pe musiu Marmureanu... sau cine o fi publicat-o :sad:
 
Anda, proiectul care a condus la elaborarea acelei harti prevedea, se pare, dar studierea partii de sud a tarii, prin urmare faliile crustale si seismele superficiale din sudul Romaniei. Asta era tema proiectului de cercetare.
 
n-o fi existind asa ceva si pt zona mea? :sad:
 
Nu stiu. Proiectul respectiv a vizat partea de sud a tarii doar.
 
salutare ....foarte interesant forumul :32:...am invatzat o gramada...as avea o intrebare...eu stau in Targu Mures...din desene, harti, daca am citit bine, muresul nu e o zona afectata asa de tare in cazul unui seism mare...am vazut bine? :32: ...va intreb sa stau si eu linistit, ca au bagat deja psihoza in noi :sad: ... pacat ca nu se iau masuri si in Bucuresti, doar se vorbeste de consolidarea cladirilor...din cate am inteles se afla intr-o zona chiar foarte periculoasa, in cazul unui seism de intensitate mare...si scuzele autoritatilor dupa cutremur, nu o sa aduca inapoi pe cei care vor muri pana la urma din vina lor:(...mersi anticipat pt raspuns.
 
Bun venit pe forum, balika :sad:
Intr-adevar, orasul Tg. Mures este mai putin afectat de seismele majore vrancene. Transilvania este mai ferita. E drept, aveti surse seismice localw, care dau cutremure crustale, in Podisul Tarnavelor, dar evenimentele locale de intensitate VII-VIII pe scara Mercalli sunt foarte rare.
 
Apropo: Probabil undele transv. se propagă prin astenosferă tocmai datorită unor proprietăţi de rigiditate asemănătoare cristalinelor, păstrând şi proprietăţi de plasticitate, care n-ar fi de mirare să coexiste în condiţiile de presiune şi temperatură de la acele adâncimi.
Vâscozitatea mă duce cu gândul la ceva amorf, ceva fără însuşiri de transfer al undelor... Mai potrivit mi se pare plastic.

Intr-adevar influenta temperaturii si a presiunii produce proprietati remarcabile. Materialul este suficient de plastic pentru a \"curge\" formand curenti de convectie

Fig4_13.jpg


si suficient de solid pentru a transmite unde de forfecare.

Fig4_3.jpg


In figura de mai sus se observa cum presiunea duce la cresterea vitezei de propagare pentru undele P si S odata cu cresterea adancimii, aceasta explicand curbarea directiei de propagare spre suprafata datorita refractiei la limita dintre straturi.

Se pot observa si zonele de \"umbra\" pentru undele P si S datorate nucleului exterior.

psshadows.jpg


La distante mari de epicentru perturbatia este receptionata sub forma unor pachete de unde P, PP, PPP, S, SS, SSS datorate reflexiei pe suprafata pamantului. Mai pot interveni si reflexii sau refractii pe nucleul exterior sau pe nucleul interior, conversii ale undelor (P>S sau S>P) pe suprafetele de discontinuitate care complica si mai mult lucturile.
reflexie.jpg


Mai multe detalii aici:
http://home.arcor.de/danhconst/wiki/mesaje.pdf
 
Fascinant; si fascinata de un domeniu la care nu m-am gindit vreodata sa caut \"prin el\". Merita foarte multe aprecieri profesionistii si autodidactii de aici care se provoaca intre ei, intr-un mod fain si eficient :sad: . Mai astept :32: .
 
In figura de mai jos este prezentat mecanismul de producere a undelor seismice provocate de un cutremur. Se poate observa un plan de falie, undele transversale S cu o directie principala de propagare perpendiculara pe planul de falie.

fig06-45.png


Undele longitudinale se propaga preponderent in directia bisectoarelor unghiurilor formate de planul de falie si perpendiculara pe planul de falie. Un element important este semnul primei sosiri in undele P, adica precizarea daca aceste unde sosesc la statiunea de inregistrare ca unde de dilatare sau ca unde de comprimare - cele doua cerculete.

Desi cu totul rare, exista inca doua tipuri de cutremure: cutremure de prabusire si cutremure de explozie, ambele generand, in principiu, numai unde longitudinale. Cutremurele de prăbuşire se produc în regiunile carstice, unde exista frecvente goluri subterane iar cele de explozie apar în legatura cu unele manifestari vulcanice.In figura de mai jos este prezentat mecanismul de propagare pentru undele seismice produse de o explozie subterana.

fig07.png


In acest caz undele seismice sunt preponderent de tip P iar prima sosire a undelor P este intotdeauna pozitiva indicand o comprimare - cele doua cerculete.

In aceste conditii pare usor de discriminat intre un cutremur tectonic si o explozie subterana evaluand raportul componentelor P, S si L din unda seismica.

Walter2.gif
 
Real32, multumim frumos pentru toate aceste materiale si informatii pe care le pui aici! Faci o treaba excelenta! Felicitari!
 
Postase parca Dodo un planiglob colorat unde erau evidentiate multe falii. Tot incerc sa dau de ea si nu reusesc. Aveti idee pe unde e postata?
 
L-am gasit, era la placi tectonice. Pana una alta, iata o harta mai jos care mi se pare interesanta. Mai toate cutremurele ce sunt in prezent sunt pe acele margini de falii distructive, dupa cum rezulta:
 
Vad ca undeva la sud de Grecia-Italia placa distructiva se transforma in placa constructiva. Vede cineva altceva?
 
Back
Sus