• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

In cazul unui seism major autoritatile vor face fata situatiei?

Credeti ca in cazul unui seism major autoritatile vor face fata situatiei?

  • Da

    Votes: 1 5,9%
  • Nu

    Votes: 14 82,4%
  • Nu stiu

    Votes: 2 11,8%

  • Total voters
    17

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Citeam una din marturiile de la cutremurul din 1977 si m-am oprit asupra unui pasaj:

Armata a intrat imediat dupa cutremur sa caute supravietuitori. Apoi au fost desfacute ruinele, iar in 3 saptamani deja erau ridicate santiere noi pe locurile unde se prabusisera blocurile. Au fost si hoti dintre cei care au participat la actiunile de curatare a daramaturilor. Au fost impuscate persoane care adunau lucruri de valoare dintre daramaturi. La Lizeanu nu mai erau urme de daramaturi dupa o luna. De la cutremur, in termen de 3 saptamani toti care au ramas pe drumuri au fost repartizati in apartamente noi, mobilate cu tot ce aveau nevoie, de exemplu in blocurile noi de la Bucur Obor. Erau mobilate complet, cu covor pe jos, paturi cu asternut... Crezi ca or sa mai faca autoritatile la fel intr-o situatie asemanatoare? Nu vor putea, nu au resurse...

Ce parere aveti? Vor face fata autoritatile in cazul unui seism major cum a fost cel din 1977 cu efectele cunoscute?
 
autoritatile au fost surprinse ca a nins in 15 dec, dupa ce fusese lansata avertizarea de cod galben cu o zi inainte. cum sa faca fata unei situatii de o asemenea amploare, pe neprevazute? dar s-ar putea sa avem o surpriza si sa se descurce.
 
nu cred in astfel de surprize. atita timp cit "te ia pe nepregatite" o ninsoare de 20cm in conditiile in care ai fost avertizat......:p

in cazul unui cutremur asemanator celui din 77, probabil va fi mobilizare generala in armata , politie, pompieri, ISU etc. si vom cere si ajutor extern. iar cutremurul va veni fara nici un cod galben, verde, mov, sau mai stiu eu ce culoare istratiana...
 
... sau stare de necesitate, sau stare de urgenta. Dar, dincolo de formula adoptata, ma intreb cite resurse sunt pregatite pt ca atenua efectele unui seism major, in timp util pt vietile aflate in pericol... . Cind vreodata am vazut autoritati pregatite corespunzator, in caz de ninsori, inundatii ?
 
Cred ca in ceea ce priveste interventia pentru cautarea supravietuitorilor autoritatile se vor misca repede deoarece cu siguranta va interveni armata.
In ceea ce priveste a asigura un acoperis deasupra capului celor ramasi pe drumuri cu siguranta ca nu vor avea reactiile din 77, nici macar pe jumatate. Ar fi o surpriza sa asigure macar niste corturi , apa si mancare pentru sinistrati. Si cel mai bun argument etse ce s-a intamplat dupa inundatiile din 2005. Santiere ridicate dupa 3 saptamani in locul ruinelor...nu o sa vedem, cu siguranta si din nou ma duc spre inundatiile din 2005 : in cat timp si cate case au fost reconstruite de stat?
 
cu siguranta, armata, jandarmii si pompierii isi vor face treaba impecabil. dar din pacate, numai asta nu e de ajuns. se va apela la rezervele de stat, vor veni ajutoare din afara, o vreme ne vom descurca. dar dupa o luna sinistratii vor fi lasati pe picioarele lor iar statul ii va ignora elegant. evident ca se vor face afaceri cu terenuri, ajutoare, apa, corturi...
 
Ceea ce inteleg: exista un determinism al cutremurelor din Vrancea - energii, rupturi ductile, o statistica spunindu-ne ca o data la 140 +/- 40 ani exista cutrmeure majore, placi a caror influenta e inlocuita dupa 2020 de alte placi... .
Ceea ce nu inteleg: atitudinea 'omului modern'. A trecut '1940', a trecut si '1977' cind multe vieti s-au pierdut in cladiri prabusite, incendii etc. In continuare, exista cladiri cu risc maxim, locuite de oameni pe care alti oameni responsabili si in 'putere' ignora sa le supuna programelor de consolidare. Timp in care, sume exorbitante sunt cheltuite pe diferite campanii... . In continuare, seismologii studiaza statistici, determinisme si precursori, fara ca teoriile lor sa aiba vreo sansa de a ajuta la salvarea, in viitor, de vieti; pt ca cercetatorii vorbesc doar pt ei insisi.
Bizara specie suntem ... .
Undeva, cindva, au venit hingherii. Un ciine a scapat de 'campania' de eradicare a animalelor comunitare dar o sageata tranchilizanta i-a ramas infipta in ochi. Acest ciine, care mi-e foarte drag, are un instinct de conservare teribil. Citeva 'vinatori' s-au mai derulat de atunci, timp in care, acel ciine se ascunde, nu stiu unde, citeva zile. Citeva rinduri de pui a mai nascut acea femela de atunci dar nimeni nu i-a mai localizat 'cuibul'.
Dintr-un pur instinct de conservare, acest ciine a 'invatat' sa se ocroteasca precum si pe puii sai.

Se pare ca un seism major este inerent. Autoritatile nu fac fata situatiei deoarece s-au luat 0.1% (pot da si eu un procent, prin regula de 3 simpla :p , oricum e mult mai acoperit de fapte decit o energie a Vrancei, cuantificata in prezent, la 40-50%) dintre masurile care ar putea proteja oamenii aflati intr-un moment fatidic, in constructii cu o rezistenta dubitabila in caz de seism major.

Probabil, dupa 2020, subiectul consolidarii constructiilor cu risc maxim, va deveni un subiect. Insa, cred ca doar unul electoral, ca si gripa porcina de ex.
 
Din pacate autoritatile nu vor face fata unui seism cu magnitudine peste 7R, spitalele nu sunt dotate sa faca fata , in cazul ranitilor, daca nu ma insel sunt numai 3 spitale la nivel national care ar putea face fata in urma unui cutremur devastator. :p
 
Stiu si ei, stim si noi... va fi foarte greu, la pierderi nici nu vreau sa ma gandesc!
Nu ne facem iluzii, daca noi nu ne protejam altii nu o vor face pentru noi.
Ceea ce spun autoritatile este ca au capacitatea sa intervina la aproape 3% din cladirile distruse, DUPA dezastru. Vocea celor care disemineaza informatii si propun solutii PROACTIVE, de evitare a unor urmari foarte grave INAINTE de dezastru este firava.
Si nu-mi amintesc sa fi auzit sau citit ceva despre evitarea incendiilor, care stau la baza a cca. 50% din pagubele produse de cutremur (la San Francisco a fost cca. 70%). Pardon: ISU ne indeamna sa mergem sa inchidem robinetul de gaz aflat in exteriorul blocului sau casei, la inceperea cutremurului. Cine stie unde se afla robinetul, unde se afla rozeta de manevra (multor robinete le lipseste, pentru a evita alt tip de accidente) si mai ales CINE face asta in loc sa-si salveze pielea ori familia? Cu atat mai mult cu cat sistemele automate de inchidere a gazului sau curentului pot face asta pentru noi, economisind timp si vieti.
Ceea ce lipseste in primul rand este educatia specifica si exercitiile realiste.
Creste inima in mine cand vad cum, la simulare, ies copiii din scoli doi cate doi, zambind catre aparatul de filmat in timp ce pe japonezi i-am vazut doar intrand sub banci si asteptand sa treaca: ai nostri sunt mai frumosi decat ai lor. Iar masinile de interventie ISU "zboara" pe drumuri netede (vorba vine!), fara a fi incomodati de participantii la trafic, in timp ce in orice reportaj sau simulare de pe Nat Geo sau Discovery vedem drumurile din SUA paralizate de masini care intra in coliziune sau pur si simplu s-au oprint in mijlocul drumului si sosele deteriorare de seism.
Sigur, nu putem impiedica cutremurele sa se produca, dar ne putem proteja singuri de urmarile lor. Iar daca nimeni nu vine sa ne spuna ce sa facem macar ne putem informa despre sistemele de protectie antiseismica facand apel la zeul Google.
 
Categoric nu.
O sa vedem autoritatile care or sa capete o miscare browniana. Din aceasta cauza o sa vedem si unitatile de interventie ca or sa capete o miscare browniana, ca asa primesc ordine. Abia dupa vreo 6 ore o sa se impuna la comanda un om care macar e calm.
Dupa primul soc, o sa se intre oarecum intr-un ritm, dar dupa vreo 14-20 de ore o sa vedem ca unitatile de interventie nu or sa mai poata interveni. Oboseala si imposibilitatea de actiune din cauza populatiei. Presimt ca o sa fie cam ca la inundatiile de prin 2007 cand jandarmii munceau si oameni din nu stiu ce sat erau la carciuma. Apoi vor aparea jafurile, si iar autoritatile nu or sa faca fata. Politistii si jandarmii or sa fie rupti de interventia la seism.
Abia dupa 36-48 de ore o sa vedem primele corturi, primele bucatarii de campanie si primele surse de apa.
Vreau sa mai adaug ceva, nu mai luati in considerare armata. Au ramas o mana de oameni.
 
bogdan a spus:
Vreau sa mai adaug ceva, nu mai luati in considerare armata. Au ramas o mana de oameni.

Asta cred ca e cea mai grava situatie. Mie personal nu mi se pare de loc normal.
 
Autoritati romane luate pe nepregatite = pleonasm.
Nu stiu de ce nu ne numim United States of Jungle.
 
Categoric nu vor face fata! Pentru gestionarea unei asemenea situatii e nevoie de o conducere cat de cat responsabila. Ce pretentii putem avea noi de la politicieni....cnd ei se chinuie de nu stiu cat timp sa adopte niste bugete!! Cu privire la operatiuni de salvare...tot ce se poate ca ele sa fie eficiente...dar asta datorita serviciilor de urgenta...nu a conducerii. Dar apoi ce se va intampla cu sinistratii? Din cate am auzit, in 1977 la o luna dupa cutremur erau construite blocuri noi de locuinte...situatia revenea usor usor la normal din punct de vedere material. In ziua de azi nu exista fonduri, nu exista conducere responsabila...deci nu exista posibilitatea ca autoritatile sa faca fata unui seism catastrofal.
 
Alex a spus:
Asta cred ca e cea mai grava situatie. Mie personal nu mi se pare de loc normal.

eu sint convins ca se va ajunge la "un fel de mobilizare" in cazul unui seism de proportii....
 
microv69 a spus:
eu sint convins ca se va ajunge la \"un fel de mobilizare\" in cazul unui seism de proportii....
stii cit dureaza o chestie din asta? pina se ia hotarirea, pina se da ordinul, pina gasesti arhivele, pina se trimit ordinele, pina vin oamenii...eheheeeeeeeee, dureaza o luna.
 
Eu cred ca se va da mobilizarea generala inainte.
Ca doar jeneralu' Streinu, mos izmana si flacarile violet nu or arde gazul de pomana, nu? :55:
 
Haide-ti sa fim seriosi, CINE sa se mai mobilizeze la noi, inafara de NOI,VICTIMELE, care om mai ramine DUPA?

Ce armata, ce guvern ,mai avem noi ceva in tara asta?

Am distrus fabrici, uzine, tot ce se putea distruge, acestea fiind locuri unde se intilneau muncitorii, armata nu mai este obligatorie(cred), cine naiba mai face ceva in tara asta, inafara de "aia care sint sus, numai pentru ei"?

De va fi sa fie, vom fi vai de steaua noastra, abia atunci il vom regreta cu adevarat pe Ceausescu, asa cum a fost el, macar el avea PUTERE DE DECIZIE, daca miine spunea in 2 saptamini, pe cimpul cutare tre sa se construiasca un bloc cu 100 apartamente, in 2 saptamini era gata, asa bun, rau cum era dar SE FACEA.

Astia de acum ce sa faca, ar trebui sa scriu un cuvint din 4 litere,(Mxxx) care nu se preteaza a fi scris aici...

Daca vom avea ghinionul sa o patim, o sa fim PRAF.

Insa mi-ar parea bine sa se mai "aranjeze" un pik in tara asta, fiecare dupa cum meritam, prea am luat-o aiurea cu toate, prea rai, prea afurisiti, prea nepasatori...

Fereste-ne al de sus!
 
DjLeco a spus:
Daca vom avea ghinionul sa o patim, o sa fim PRAF.
Nu "daca" ci "cand". Un seism majo se va produce. Mai devreme sau mai tarziu. Dar se va produce.

DjLeco a spus:
Insa mi-ar parea bine sa se mai \"aranjeze\" un pik in tara asta, fiecare dupa cum meritam, prea am luat-o aiurea cu toate, prea rai, prea afurisiti, prea nepasatori...
Pune-ti intrebarea altfel. Cine are locuinte construite dupa ultimele standarde antiseismice? Si cine are mai multe sanse de a o duce bine dupa un seism major?

DjLeco a spus:
Fereste-ne al de sus!
Stii vorba aia cu "dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in sac"?
 
Back
Sus