• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

In timpul cutremurului...

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Desi durata unui seism nu este prea \"mare\", totusi e important, cred eu, de notat cateva aspecte de care trebuie tinut cont in timp ce are loc un cutremur vrancean puternic.
De la bun inceput, trebuie spus ca, de regula, un cutremur vrancean puternic dureaza intre 1 si cel mult 2-3 minute, cu aproximatie. Cutremurul, ca atare, consta in mai multe tipuri de unde care, odata generate prin procesul de rupere din zona hipocentrala, incep sa se propaga, apoi sa sufere diferite procese de reflexie si refractie la suprafetele de discontinuitate intre medii cu proprietati fizice diferite, din interiorul pamantului.
Pentru Bucuresti, ar fi de retinut ca dupa sosirea undei P (manifestata printr-un saltat brusc, mai mult sau mai putin intens), mai trec circa 18-19 secunde pana ajunge la Bucuresti si unda S, care se manifesta, de regula, prin miscari de leganare. In practica, miscarile pe care le simtim in faza maxima a seismului pot fi mai complexe, fiind rezultat al propagarii undelor de diferite tipuri, al suprapunerii si al altor procese.
In orice caz, daca simtim un saltat brusc si destul de puternic, putem banui ca in interval de 18-19 secunde va sosi, la Bucuresti, unda S a unui cutremur vrancean foarte puternic. Cum s-ar zice, putem banui, dupa cum \"arata\" P-ul, daca e un cutremur mare sau nu. In cazul cutremurelor de mai mica magnitudine, e posibil sa nu simtim unda P, dar pentru cutremurele majore (cu magnitudinea peste 7,0), e foarte probabil sa putem sesiza si unda P.
Diferentele de timpi de sosire, pentru zona Bucurestiului, ar fi urmatoarele:
S(Bucuresti)-P(Bucuresti)=18-19 secunde
S(Bucuresti)-P(Vrancioaia)=25-30 secunde
Ce facem in timpul seismului ? Primul lucru pe care l-as avea in vedere ar fi oprirea imediata a gazului, si apoi indepartarea de obiectele grele care pot cadea, de geamuri si, in general, de orice lucru care, prin cadere/spargere s.a., ne poate rani.
Foarte importanta mi se pare protectia capului. Stiti, doar, ce se spune in legatura cu aceasta parte a corpului uman ...
Pe de alta parte, sa tinem cont ca, mai ales daca ne aflam in interiorul locuintei, e posibil sa avem probleme cu mentinerea echilibrului, daca intensitatea miscarii seismice atinge sau depaseste gradul VII pe scara Mercalli.
 
:harhar: tu dai sfaturi dupa seismul din 2004? sa te vad eu ce oracai la unul ca in \'77:harhar:
cine nu are sange rece si nu isi pastreaza cumpatul nu simte nici undele. 1 minut este o vesnicie cand totul se zguduie in jurul tau si abia te tii agatat de tocul usii.
din cate stiu este bine sa te faci ghem inlocul ales pentru protectie si sa iti pui mainile in cap- din experienta spun ca eu nu fac asa. ma fac una cu peretele, tocul usii, etc si sunt cu ochii in jur sa vad daca pica ceva sau crapa ca sa stiu ce fac mai departe.
primul lucru pe care il fac cand realizez ca este cutremur fug si descui usa de la intrare ca sa o pot deschide la nevoie, sa nu se blocheze.:ack::harhar:
in cele 17 secunde sau cate sunt ..de fapt imi raman in jur de 10 pana ma dumiresc - pot sa inchid apa si gaze si sa umflu telefonul din zbor.(daca stiu unde este:whistling:)
am noroc ca locul de protectie este langa cuier si frigider:D:angel: asa ca am apa, inghetata, tot ce vreau si ceva haine:whistling: :ack: (lasate strategic:angel:)
 
Nu sunt de acord cu inchiderea gazelor IN TIMPUL seismului.

- inchiderea gazului nu protejeaza decat de la robinet pana la aragaz, distanta de max 1 m
- in timpul cutremurului riscul de a intra in bucatarie unde 80% din familii au dulapuri suspendate pline cu vase este foarte mare
- nicaieri, in nici un material in care specialistii fac recomandari nu scrie de inchiderea gazelor IN TIMPUL seismului ci DUPA

Chiar daca se intampla ceva pe durata seismului cu conducta de gaze protejata de robinet (adica pe traseul aragaz - teava pana la robinet) cantitatea de gaz care iese in 3 minute nu este riscanta. Robinetul poate fi oprit DUPA cutremur.
 
:ack: sansele sa uiti gazul deschis dupa un seism major sunt foarte mari!. daca mai pica si dulapurile... sa vad cum ajungi la aragaz:whistling:
ca sa inchid gazul imi ia fix 3 secunde..ca nu dau la manivela. daca e mancare pe foc atentie la..ciorba sa nu va opariti.
 
Sfaturi Inforisx, categoria \"dupa cutremur\":

6.-Verificaţi preliminar starea instalaţiilor electrice, gaze, apă, canal, verificaţi vizual starea construcţiei în interior. În caz de constatare de avarii, închideţi alimentarea locală sau generală şi anunţaţi unitatea de specialitate pentru intervenţie. Nu folosiţi foc deschis.

Sfaturi FEMA, categoria \"dupa cutremur\":

Check for gas leaks. If you smell gas or hear blowing or hissing noise, open a window and quickly leave the building. Turn off the gas at the outside main valve if you can and call the gas company from a neighbor\'s home. If you turn off the gas for any reason, it must be turned back on by a professional.

Sfaturi CDC (Center for Deasease Control), categoria \"dupa cutremur\":

An earthquake may break gas, electrical, and water lines. If you smell gas: (1) open windows; (2) shut off the main gas valve; (3) do not turn any electrical appliances or lights on or off; (4) go outside; (5) report the leak to authorities; and (6) do not reenter the building until a utility official says it is safe to do so.

Sfaturi Universitatea din Michigan, categoria \"dupa cutremur\":

Check water, gas, and electric lines for damage. If any are damaged, shut off the valves. Check for the smell of gas. If you smell it, open all the windows and doors, leave immediately, and report it to the authorities (use someone else\'s phone).

In timpul cutremurului te pui la adapost nu pleci prin casa in bucatarie sa inchizi gazele.
 
Eu intai inchid gaze si apoi ma pun la adapost! poate sa zica ce o vrea si guvernul interstelar..eu fac ce stiu si ce mi se pare logic!
daca imi pica dulapuri in bucatarie nu mai sting nimic...si nu garantez ca sunt la fel de calma ca in timpul seismului. fiecare face asa cum doreste..eu inchid gazul intai de toate! asa a facut tata in 77 asta voi face si eu!
 
Sa vedem ce o sa faci daca pica dulapurile pe tine in timp ce inchizi gazele... :ack: In afara de asta de ce ti se pare atat de important sa inchizi gazele? robinetul ala protejeaza doar 1 m de conducta pe cand cea care iti traverseaza pe verticala apartamentul si care este mai supusa riscurilor o sa aiba in continuare gaz sub presiune in ea indiferent daca tu inchizi sau nu gazele.

Dupa parerea mea este un risc inutil pe care ti-l asumi singura...
 
In timpul cutremurului, daca ma prinde in apartament, in blocul in care locuiesc, nu voi iesi pe scara si voi astepta sa se termine miscarea seismica, la mine in casa. Motivele pentru care nu voi cobori in timpul cutremuruluil, mai bine zis pentru care voi ramane in apartament, sunt urmatoarele:
1. pe scara, sunt tot felul de obiecte suspendate, ghivece si altele, care imi pot cadea in cap. Prin urmare, risc sa fiu ranit dintr-o prostie mare;
2. daca seismul este puternic (intensitate mai mare sau egala cu VII), apar probleme de mentinere a echilibrului, probleme care pot fi mai accentuate pe scara. Nu vreau sa risc sa mor cazand pe scara si rupandu-mi gatul. Daca e sa mor, mor in casa la mine, si gata;
3. pe scara, trebuie sa fiu atent atat la obiectele de pe policioare, la evitarea altor vaze si obiecte de pe scara, plus ca s-ar putea sa navaleasca pe mine puhoiul de vecini isterici (in frunte cu madam Soare...:ack:), si nu am nici un chef sa mor calcat in picioare de catre sleahta aia.
Prin urmare, exista o serie de factori de risc daca cobor in timpul seismului. Daca ma prinde in casa, acolo raman.
A, pentru cineva care se afla la parterul sau la primul etaj al unui bloc (mai ales al unuia inalt), ar avea timp, teoretic, daca e extrem de atent. Dar, oricum, de la etajul 2 in sus, deja nu mai are sens sa iesi in timp ce pamantul se zguduie.
 
Sa vedem ce o sa faci daca pica dulapurile pe tine in timp ce inchizi gazele... :ack: In afara de asta de ce ti se pare atat de important sa inchizi gazele? robinetul ala protejeaza doar 1 m de conducta pe cand cea care iti traverseaza pe verticala apartamentul si care este mai supusa riscurilor o sa aiba in continuare gaz sub presiune in ea indiferent daca tu inchizi sau nu gazele.

Dupa parerea mea este un risc inutil pe care ti-l asumi singura...

Tot citesc mereu chestia cu \"pica dulapurile pe tine\".
Pai parca dulapurile si mobila mai mare se fixeaza de perete (grinda ceva de rezistenta).
 
eu iau din zbor telefonul, inchid gazele daca sunt deschise si intepenesc in hol, langa intrare.
in 77 mama gatea pe 2 ochiuri si mergea si cuptorul deoarece asteptam musafiti. daca prin absurd imi pica mobila prin bucatarie nu mai sar eu sa opresc gaze...
fiecare face cum vrea si bine ar fi ca acest \"pasi\", scenariu, pregatire, etc sa o faca cat mai repede.
 
Tot citesc mereu chestia cu \\"pica dulapurile pe tine\\".
Pai parca dulapurile si mobila mai mare se fixeaza de perete (grinda ceva de rezistenta).

Dulapurile se prind de perete, niciodata nu se prind de grinzi. Ori se prind de perete din beton armat, ori de BCA, depinde ce fel de perete este cel de la bucatarie. In plus depinde foarte mult de cat de bine sunt prinse (de cum si-a facut treaba mesterul care le-a agatzat acolo).

Daca e perete de beton este ok, riscul sa cada dulapurile este mic. Daca e perete de BCA riscul e mult mai mare. Crede-ma, vorbesc din experienta proprie. Mie mi-au picat dulapurile din bucatarie fara sa fie cutremur, noroc ca nu eram acolo.

Dar daca nu cad dulapurile nu am scapat de riscuri. La balans este foarte usor sa se deschida usile si sa pice tot ce este in dulapuri: vesela, sticle, cratiti, oale, pahare, cani, etc. Daca ar pica doar o farfurie nu ar fi o problema, dar daca se varsa tot ce este in dulapurile alea deja e riscant.
 
Uitati-va cum poate arata o bucatarie dupa cutremur (in unele imagini au picat dulapurile, in altele a cazut doar continutul):
 
Si alta bucatarie unde au picat dulapurile cu totul:
 
:whistling:eu am o bucatarie mica si spre norocul meu nu am atarnat corpurile, sunt suprapuse. ca sa deschid usa trebuie sa trag cu simt de raspundere si am avut grija sa pun farfurii, etc adica greutatea in dulapurile de jos.
poate de aceea imi permit sa merg pe scenariul- intai opresc gazele.
 
Referitor la gaze, atentie cu firmele de asigurari ca ei vor incerca sa se agate de orice chichita ca sa nu plateasca despagubiri. Mai mult ca sigur daca blocul ramane in picioare, dar pentru ca nu ai inchis gazele (in timpul sau dupa cutremur) si se produce vreo explozie, nu stiu daca se va acorda vreo despagubire daca nu e o asigurare completa (de bunuri, de raspundere civila samd).
Ca idee, (eu sunt capat de linie la calorifere - ultimul etaj), daca cei de la centrala termica baga o presiune mai mare si imi zboara suruburile de la calorifer, cei de la asigurari nu platesc nici o despagubire. Si asta o zice in clar in contract.
Deci atentie la ce riscuri acopera asigurarea, iar apoi nu uitati sa inchideti gazele, indiferent cand reusiti sa o faceti (in timpul sau dupa cutremur).
 
:ack: firmele astea de asigurari sunt niste capuse care aduna bani. iti impun tot felul de reguli dar ei din ce traiesc? din banii cui? tot timpul apar \"firme\" noi care sa te mai usureze de bani. cand o sa asiguram si aerul? gandurile? :ack:
 
Bun, revin la treaba cu aragazul. Sa zicem ca ai o bucatarie fara dulapuri suspendate, fara obiecte grele plasate in locuri susceptibile de a cadea. A inceput cutremurul, aragazul a ramas aprins, miscarea seismica se amplifica si s-ar ajunge, Doamne-fereste, la rasturnarea aragazului. Nu imi spuneti ca nu se poate, in cazul unor astfel de fenomene cu caracter haotic nimic nu e imposibil. Ce faci, astepti sa se rastoarne aragazul si sa izbucneasca incendiul ??? :ack:
 
imi povestea cineva o chestie foarte interesanta- in 77 tatal ei a fost surprins in lift de cutremur! era cu o vecina si nu intelegeau balamucul de pe scari. in lift nu au realizat ca este seism. evident ca nu au oprit ascensorul si nu stiau cum sa reactioneze deoarece in 1940 foarte multi erau copii mici.
am intalnit o reactie total aiurea la mai multe persoane- in timpul seismului tin de vitrine, dulapuri, etc in loc sa se protejeze. am facut la fel in 77 dar atunci nu stiam ce se intampla si cat dureaza un seism. ma deranja foarte tare zdranganeala si nu pricepeam de ce parintii mei nu sustin nimic..dar incercam sa fac fata impingand de mobila(macar aveam o preocupare utila :ack:)
 
Ce să faci în caz de cutremur, anunţ postat într-un restaurant. Scuzaţi calitatea, e făcută poza cu telefonul.
 
In urma cutremurului de azi, o femeie a murit, in insula Rhodos, cand a cazut pe scara incerand sa fuga din casa in timpul cutremurului. Asta arata inca o data de ce nu trebuie plecat din apartament in timpul seismului. Te prinde cutremurul in casa, stai dom-ne acolo, nu cobori pe scara !!! Te impiedici si ITI RUPI GATUL !!! Pe scara trebuie sa fii atent sa nu iti cada vreun ghiveci in cap, dar in acelasi timp trebuie sa fii atent sa nu te impiedici. Nu te poti concentra la 7 lucruri deodata !!!!
 
Back
Sus