• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

In timpul cutremurului...

Bine, acum poate pe biata femeie a prins-o cutremurul cand chiar era pe scara, urcand sau coborand. Poate ca incerca sa coboare scara ca sa se puna la adapost in casa, sub o grinda ceva. Acum nu cred ca trebuie sa ramanem acolo unde ne prinde cutremurul si sa incremenim locului. Nu?
 
exista cladiri cu scara tip melc- va spun sincer ca ma uit de n ori inainte sa fac un pas iar de coborat in viteza nu se pune problema...aluneci pe treptele lucioase si iti rupi gatul fara sa fie seism...
 
Daca ma prinde cutremurul in apartament, nu ies pana nu se termina. Pe scara, sunt o multime de ghivece pe policioare, alte obiecte puse langa pereti, si trebuie sa fiu atent la n lucruri: sa nu ma dezechilibrez pe scara, sa nu imi cada un ghiveci in cap, sa nu ma impinga cineva din spate...
 
Dodo are dreptate, am vazut si eu astfel de scari \"incovoiate\" sau rasucite. Iar la blocuri, repet, oamenii isi pun ghivece pe policioare, si risti sa te trezesti cu unul in cap...:worthy: :ack: :ack:
 
la mine nu sunt ghivece dar lumea prin bloc mai zugraveste cateodata(Sac!) si scot pe hol diverse - mobila, lemne, tevi de tot felul, etc.
La unele blocuri s-au spart treptele - de la carat mobila, etc si abia reusesti sa nu pici in nas in zile obisnuite daramite cand se zgaltaie blocul.
Nu va imaginati acumca sunt scarile ca un svaiter dar sunt ciobite si orice pas gresit iti poate produce o luxatie, entorsa, poti aluneca, etc.
 
ca sa lamuresc un pic problema (sper):
1. sfaturile care urmeaza sunt destinate in special locatarilor din blocuri (chestii mari cu mai mult de 2 etaje cu regim de proiectare si executie controlate...cat de cat)
2. daca toate regulile au fost respectate la proiectare si executie bla, bla (proiect facut de structuristi etc.), din punct de vedere structural ar trebui sa fiti absolutely and totally safe in cazul unui cutremur de tipul celui din \'77 (nu ma apuc sa aberez acum cum e cu acceleratiile si magnitudinile ca nu e cazul) - so, primul lucru inteligent in cazul unui cutremur ar fi sa nu te panichezi (exagerat) pt ca NU CADE CASA
3. NU, NU si NU PE SCARA...nu de alta, dar dincolo de hazard va spun cu mana pe inima ca sistemul strucural al scarii poate fi abia, abia calculat pt incarcari gravitationale...pentru seism...nici vorba...asa ca: nu va duceti pe scara pt ca nu e proiectata antiseismic si are sanse MAAARI, MAAARI sa pice (dincolo de faptul ca te dezechilibrezi bla, bla)...eu una nu as incerca nici liftul (daca vine cuiva ideea asta) [ btw - daca ajunge vreun ing tare pe-aici si citeste faza cu scara si o poate calcula seismic please PM me!]
4. in mod normal orice om crescut intr-o tara cu seismicitate ridicata nu-si cocoata ghivece pe mobila ... daca aveti obiceiul de a va umple rafturile cu tot soiul de chestii pericolul este suficient de mare si la un cutremur de magnitudine redusa - daca este prea tarziu insa - NU langa mobila...si nici in raza ei de deplasare (ma refer aici la dulapuri inalte, \'soldatei\', mobila mare, lunga si masiva din sufragerie si mai ales la....SUSPENDATE)
5. daca aveti pereti subtiri din bca (7.5 - 10cm) sau rigips...NU langa ei - umila experienta imi inhiba increderea in zidarii (facute cu ...spatele si impanate prost) iar rigipsul, desi \'usor\', este neplacut de greu daca va cade in cap (si sansele ca acest lucru sa se intample in timpul cutremurului sunt mari, mai ales daca ati atarnat si de el ghivece!)
6. si eu m-am gandit la gaze dar...e inutil...prima ar fi ca daca nu se gandesc si vecinii la acelasi lucru este oricum oarecum degeaba, a doua este ca, desi nu ma pricep foarte tare la instalatii, bucata de teava pe care o vad la mine in bucatarie este orizontala si deci neafectata de seism...daca nu am acces la o valva pe conducta verticala (supusa deplasarilor dintre etaje si deci riscului de a ceda) nu rezolv nimic...la capitolul asta nu ne ramne decat sa ne rugam in evolutia cat mai rapida a sistemului REWS si a aplicatiilor sale.
7. nu sunt adepta statului sub grinda - nu oricine se prinde unde-i grinda (arhitectii tin mortis sa le ascunda bine:)) si oamenii se pot trezi ca stau sub buiandrug intr-un zid subtirel de bca care se comporta cam cum am descris la 5. mai mult, daca vorbim despre cutremurul major - \"the one, al mare anuntat de hancu, un cutremur ca ala din \'77\", se dezvolta (speram noi) ceea ce se numeste \"mecanism de disipare a energiei seismice\" - sistem ce impiedica prabusirea structurii prin dirijarea de deformatii in zone controlabile dpdv structural (grinzi, in cea mai mare parte) - pe scurt, la cutremurul de colaps (cel cu probabilitate de revenire de 100 de ani dupa normativul nou), din grinzile sub care stati (din capete) s-ar putea sa cada bucati de beton...yummy - so, daca stiti sigur ca va aflati sub o grinda si sunteti in mijlocul ei (sub un toc, chiar) s-ar putea sa fie ok, dc nu...
8. statul langa perete structural langa care nu sunt amplasate tot soiul de obiecte care ar putea cadea e o solutie buna - nu stati insa in picioare ci intodeauna ghemuiti si protejandu-va capul - casa nu cade dar tencuiala de pe ea...
9. ghemuirea sub mese sau altele in genul este controversata - unii spun ca riscati sa ramaneti prinsi sub ele...eu spun doar ca s-ar putea sa nu poata sustine mobila din sufragerie care cade peste...
10. baia este un loc destul de ferit de pericole...pt ca nu sunt multe obiecte care sa cada...pe de alta parte, eu tot pozitia ghemuit si cu capul ferit o recomand...just in case de...faianta, tencuieli...pe de-alta parte, in baie s-ar putea sa fisureze tot soiul de conducte...

concluzia mea e ciudata...bine ar fi sa nu parasiti incaperea in care va aflati - daca nu bajbaiti din camera in camera aveti mult mai mult timp pt a localiza un loc ferit si sigur (departe de mobila, rigips, bca subtire), de a gasi ceva cu care sa va acoperiti capul si de a evalua optiunile pe care le aveti - alergand de colo-colo incercand sa ramaneti in picioare riscati sa cadeti si sa va raniti (ati incercat sa alergati prin 101 cand e in mers!? - la un cutremur cu intensitate mare e ceva mai dificil de-atat). o singura exceptie ar fi - cazul celor care au copii si care trebuie intr-adevar sa fuga in incaperea unde sunt acestia, si sa incerce sa-i protejeze si sa se protejeze cum am descris mai sus.

pe langa toate astea constinetizarea iminentei unui hazard seismic intr-o tara cu seismicitatea romaniei este o chestie de logica si de bun simt - protejarea populatiei in caz de cutremur nu incepe odata cu cutremurul. ar fi bine daca in toate spatiile pe care le amenajam am tine cont de lucrul asta si nu am mai incarca incaperile cu mobila masiva si foarte inalta, cu rafturi grele atarnate de pereti subtiri de compartimentare etc. colapsul structural este ultima grija a cetateanului in caz de cutremur - pana la caderea casei sunt o mie de alte feluri in care puteti fi raniti intr-o casa si pe astea le puteti evalua si evita inca inainte de a fi surpinsi de seism.
 
Salutare, voiam sa fac un comentariu referitor la diferenta de timp intre unda P si cea S in cazul unui cutremur in Bucuresti.Din cate am citit se pare ca pentru Bucuresti ar fi vorba de 17-18 secunde; imi aduc destul de bine aminte in 1990(eram elev) cand a avut loc primul soc pe verticala apoi o vibratie a cladirii dupa care a urmat balansul; ei bine intre primul soc pe vericala si inceputul miscarilor pe axa orizontala nu cred sa fi trecut mai mult de 7-8 secunde, poate ma insel, poate ca atunci nu am realizat cat de repede au trecut aceste 18 secunde...mi-e destul de greu sa cred ca au fost atatea;

Poate o sa vi se para un pic amuzant... am facut un test zilele astea, eu locuiesc la etajul 4 si am vrut sa vad daca ma incadrez in cele 18 secunde pentru a iesi din cladire inainte de inceperea miscarilor orizontale....16 secunde am facut pana la parter plecand din casa din sufragerie, in principiu cred ca se putea si mai repede dar nu am vrut sa fac prea mult zgomot pe casa scarii. Acum banuiesc ca intervine si problema cu timpul de reactie; in momentul in care simti acel soc pe verticala banuiesc ca mai dureaza 2-3 secunde ca sa realizezi ca este vorba de un cutremur, alte 2-3 secunde ca sa apuci sa incalti ceva. In principiu cred ca este posibil sa poti iesi din cladire la timp cu conditia sa sesizezi exact momentul undei P si de asemenea cu conditia ca acest interval intre P si S sa fie mai mare de 15 secunde.
 
Eu zic sa verifici, cred ca acea diferenta de 18 sec este intre un moment de langa epicentru si ajungerea undei la Bucuresti, iar daca vine semnalul pe alerta - pager, beneficiezi de ceva timp. Altfel, cand ajung aici undele nu mai apuci sa le sesizezi separat si sa faci ceva util.
Timpul de evacuare experimental se incadreaza in ce am determinat si eu si este dat in carte si in alte articole, dar trebuie adaugat timpul de indecizie si penalizarea data de posibila lipsa a luminii pe scari, varsta si alti factori subiectivi. Cele 26 de secunde date de pager sunt mai clare, dar trebuie sa nu ai si alte persoane in responsabilitate, sa fii decis sa faci asta indiferent de faptul ca va fi sau nu in realitate un mare cutremur. De fapt daca va fi mare nici nu stii ce sa alegi, unde ar fi mai sigur. In casa ta ai mai multe sanse sa stii anticipat care sunt locurile sigure, iar scara nu are acelasi regim.
 
Diferentele de timpi de sosire, pentru zona Bucurestiului, ar fi urmatoarele:
S(Bucuresti)-P(Bucuresti)=18-19 secunde
S(Bucuresti)-P(Vrancioaia)=25-30 secunde
Ce facem in timpul seismului ? Primul lucru pe care l-as avea in vedere ar fi oprirea imediata a gazului, si apoi indepartarea de obiectele grele care pot cadea, de geamuri si, in general, de orice lucru care, prin cadere/spargere s.a., ne poate rani.
Foarte importanta mi se pare protectia capului. Stiti, doar, ce se spune in legatura cu aceasta parte a corpului uman ...
Pe de alta parte, sa tinem cont ca, mai ales daca ne aflam in interiorul locuintei, e posibil sa avem probleme cu mentinerea echilibrului, daca intensitatea miscarii seismice atinge sau depaseste gradul VII pe scara Mercalli.

\"S(Bucuresti)-P(Bucuresti)=18-19 secunde\"....eu din asta inteleg ca se refera strict la timpii in bucuresti
 
Eu nu tin minte cifre, trebuie sa recitesc articolul lui Oncescu despre cele 26 secunde.
 
In cazul unui cutremur de 7,9 R ca cel din 1802,cum se prabuseste un bloc din panouri prefabricate in cazul in care locatari inconstienti au facut modificari.Intreb acest lucru ptr.a sti daca am vreo sansa sa gasesc un loc in care sa ma pot adaposti.Unele persoane,mai mult sau mai putin informate in probleme de constructii au afirmat ca panourile cad unele peste altele si nu ai nici o sansa de supravietuire in cazul in care blocul s-ar prabusi...
Stiu ca este un scenariu apocaliptic,dar...
 
eu iau din zbor telefonul, inchid gazele daca sunt deschise si intepenesc in hol, langa intrare.
in 77 mama gatea pe 2 ochiuri si mergea si cuptorul deoarece asteptam musafiti. daca prin absurd imi pica mobila prin bucatarie nu mai sar eu sa opresc gaze...
fiecare face cum vrea si bine ar fi ca acest \\"pasi\\", scenariu, pregatire, etc sa o faca cat mai repede.

Facea ochiuri pentru musafiri? :12: Paine cu unt si cu zahar la desert? :12:
 
mie mi se pare ciudat ca asteptau musafiri dupa ora 21.30 dar ma rog, cine sint eu sa hotarasc care sint orele de vizita?
 
\'Dodo\' pid=\'14333\' dateline=\'1213287326\' a spus:
eu iau din zbor telefonul, inchid gazele daca sunt deschise si intepenesc in hol, langa intrare.
in 77 mama gatea pe 2 ochiuri si mergea si cuptorul deoarece asteptam musafiti. daca prin absurd imi pica mobila prin bucatarie nu mai sar eu sa opresc gaze...
fiecare face cum vrea si bine ar fi ca acest \\"pasi\\", scenariu, pregatire, etc sa o faca cat mai repede.

Facea ochiuri pentru musafiri? =)) Paine cu unt si cu zahar la desert? =))

Dodo se referea ca erau 2 ochiuri de aragaz in functiune daca citesti mai cu atentie...
 
\'cristi_b_1\' pid=\'28854\' dateline=\'1254389336\' a spus:
\'Dodo\' pid=\'14333\' dateline=\'1213287326\' a spus:
eu iau din zbor telefonul, inchid gazele daca sunt deschise si intepenesc in hol, langa intrare.
in 77 mama gatea pe 2 ochiuri si mergea si cuptorul deoarece asteptam musafiti. daca prin absurd imi pica mobila prin bucatarie nu mai sar eu sa opresc gaze...
fiecare face cum vrea si bine ar fi ca acest \\"pasi\\", scenariu, pregatire, etc sa o faca cat mai repede.

Facea ochiuri pentru musafiri? =)) Paine cu unt si cu zahar la desert? =))

Dodo se referea ca erau 2 ochiuri de aragaz in functiune daca citesti mai cu atentie...

A da corect :ack:. Didn\'t notice :ack:.
 
Am 2 intrebari. Am deschis si un topic nou dar cred ca fost sters, pentru ca ulterior mi-am dat seama ca nu era in locul potrivit.

1. La Iasi, daca simt unda P, dupa cat timp vine unda S?
2. Stiu ca scarile sint un loc periculos in timpul unui cutermur, pentru ca pot cadea. Dar culoarul de la etaj este periculos? Exista riscul ca acesta sa poata cadea?

Multumesc =))
 
Am citit mai sus ca peretii de rigips sunt..."delicati"
dry.gif

Bun, la apartamentul meu, doar peretii catre exteriorul cladirii si cei cu vecinii sunt din Beton armat turnat cu pompa (exteriorul cladirii - apartament pe colt) si altii (cu vecinii) din BCA Restul sunt rigips Specific, bloc nou, din 2007, facut in asa zis cartier rezidential, lucrat cu turcii, patron fiind un evreu
Din pacate, am mobila ...atarnata
crybaby.gif
Adica in bucatarie si in sufragerie...pe rigips, ceva mobilier
Bun, intrebarea incuietoare pentru mine: unde ma adapostesc ?
Nu inchid nici gazele, nici apa, ca nu cred ca am timp sa reactionez asa ci sa inhat copii si sa-i duc...unde ?
 
daca as locui intr-un astfel de apartament m-as adaposti intr-un colt format din 2 pereti de beton armat, cat mai spre interiorul cladirii, departe de mobila suspendata sau obiecte care ar putea sa se rastoarne.cel putin un perete care da spre interior (holul blocului sau alti vecini) este din beton armat.
 
Back
Sus