• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Interviu cu Marmureanu

VladUrsulean

New member
Înscris
21 Iun 2011
Mesaje
8
Scor reacție
0
Salut,

Sunt Vlad Ursulean, jurnalist la Romania Libera. Ma documentez de ceva timp despre cutremur si consolidari. Zilele astea (posibil maine) o sa fac un interviu cu domnul Marmureanu.

Voi ce ati vrea sa stiti de la el? Poate ii pun eu intrebarile.
 
Salut Vlad...Bine revenisi online.
Pai, sa ne gandim. Nu cand vine cutremurul, deja asta e apanajul stim noi cui :32:
Uite, de exemplu, pe mine m-ar interesa ceva despre sistemul de avertizare de tsunami pentru Marea Neagra, care ar fi intervalul de timp in care s-ar emite alarma daca s-ar produce un cutremur similar celui din 1901 din zona Shabla, dar si in cazul unui tsunami generat de un seism din zona coastei turcesti a Marii Negre.
Cat priveste Vrancea, ceva despre sistemul de avertizare prin radio pentru soferi, parca spusese dansul ceva de treaba asta. Pe moment, asta am in minte. Ne mai gandim, si poate te sun diseara...
 
Daca se poate, eventual niste lamuriri si despre hidrogenul sulfurat din Marea Neagra, inclusiv implicatiile unui seism sau tsunami asupra lui.
 
Daca se poate, sa raspunda exact la intrebarile puse - in emisiile direct in eter, nu prea reusea sa raspunda exact ci in jurul problemei
 
Este greu de gasit informatii suficiente pentru fenomene cu frecventa de 1/500 de ani, in medie. Faliile exista acolo, si se prelungesc pe domeniul continental al Marii Negre. In 1901 s-a format un val seismic cu inaltimea de circa 4 metri. In trecut, cutremure pontice majore au avut loc in medie cam la 500 de ani, dar nu intotdeauna s-a format si un val seismic. In 1444, de exemplu, epicentrul pare a fi fost in "interior", spre Varna, nu in partea submarina, asa ca au fost cazuri si de seisme pontice fara tsunami. Oricum "specialistii" din Tulcea si Constanta ar trebui sa se mai documenteze. Recomand lucrarea lui Atanasiu, sectiunea consacrata cutremurelor pontice.
 
Pentru 1901, tot ce am găsit pe net sunt doi autori care citau martori care povesteau de valuri de 2,5-3 metri, la Balcic. Nu se spune nimic de Varna, de exemplu...
Îmi vine greu să cred că valul respectiv s-a propagat spre larg, a făcut un unghi de 90 de grade, apoi a ajuns la Mangalia. Mai normal ar fi fost să ajungă pe la Batumi sau Novorosiisk. Dar, de vreme ce nu găsesc nimic nici de Varna, tind să cred că a fost un fenomen local, legat de o alunecare de teren submersă, indusă de cutrermur.

În general, când vine vorba de tsunami în Marea Neagră, merg pe ideea "cutremur - alunecare de teren - tsunami". Asta şi pentru că în Marea Neagră nu avem falii de subducţie, care să transfere energia seismică, direct apelor mării.

Până apucă să se mai documenteze specialiştii din Constanţa şi din Giurgiu, eşti bun să-mi dai mie mai multe detalii despre cartea lui Atanasiu (titlu, an de publicare etc.). M-ar interesa şi poate o găsesc pe la vreo bibliotecă...
 
Cand vorbim de tsunami in Marea Neagra, nu ne referim la fenomene de amploarea celor din Oceanul Pacific, Oceanul Indian si chiar din Marea Mediterana. In cazul fenomenelor din Marea Neagra, urmarile sunt totusi locale, nu au amploarea celor din zona pacifica, totusi.
Monografia lui Atanasiu, desi veche, publicata in 1961 la Editura Academiei R.S.R., este prima lucrare care face o tratare sistematica a cutremurelor din Romania, pe regiuni.
Ion Atanasiu, CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA, Editura Academiei R.S.R, 1961
Atanasiu a fost un eminent geologic, care in ultima parte a vietii s-a ocupat si de colectarea de informatii despre cutremurele din diferite regiuni ale tarii.
 
In viitorul interviu as vrea sa il intrebi cat de stransa e colaborarea cu turcii, cu rusii din caucaz si cu pakistanezii (daca astia din urma or avea vreun centru de fizica a pamantului) si in ce consta, daca consta in ceva.
 
Apoi, in loc de Marmureanu, as insista sa faci un interviu cu:
- Primul ministru despre efectele cutremurelor pentru ca ministerul invatamantului, al dezvoltarii, al sanatatii se afla sub dansul si as vrea sa aflu parerea unuia care le are pe toate sub coordonare.
- Primarul bucurestiului pentru ca el are in subordine scolile si gradinitele, ar putea sa dezvolte locuinte de urgenta si parca mai nou are si policlinicile in subordine (nu stiu daca si spitalele).

Este important ca media sa mute atentia de pe Marmureanu care ne spune ca cutremurul vine oricum, pe latura proactiva ca nu Marmureanu ne poate salva vietile. Scopul lui e doar sa ne tina alerti.

Apoi as mai merge in cazuri particulare si as intreba fiecare spital mare din Bucuresti/tara care este planullor in caz de cutremur. Asta ca sa verific ce spun cei de sus.
 
Back
Sus