• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Intrebari frecvente despre cutremure

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Ce sunt cutremurele?

Un cutremur este o miscare rapida, brusca, a doua blocuri imense de roca de-a lungul unei falii aflate adanc in crusta pamantului. Dupa cutremure foarte puternice in zona faliei pot apare la suprafata pamantului crapaturi foarte puternice. Este gresit sa ne inchipuim ca in timpul unui cutremur pamantul se va deschide si va inghiti oameni si case. Asta nu are nimic in comun cu realitatea si este doar modul in care acestea sunt prezentate in scenariile filmelor de la Hollywood.

Care sunt cauzele cutremurelor?

Cutremurele se datoreaza miscarilor placilor tectonice. Datorita incalzirii si racirii rocilor aflate sub aceaste placi tectonice, dilatarile si contractia acestora misca placile tectonice si le deformeaza. Deplaseara placilor tectonice variaza de la 2 la 12 cm / an. Cateodata, intr-o anumita placa sau in doua placi tectonice adiacente se acumuleaza o tensiune extrema, care poate duce la o rupere brusca, in acest fel avand loc eliberarea energiei acumulate sub forma unui cutremur. 90% din cutremurele care au loc pe Pamant sunt localizate la granita dintre astfel de placi tectonice.

Ce sunt replicile?

Timp de mai multe ore, posibil chiar zile, dupa un cutremur puternic este foarte posibil sa aiba loc replici ale acestuia. In cele mai multe cazuri replicile sunt mai mici decat cutremurul initial. Existenta unei replici nu inseamna ca uremaza sa aiba loc un nou cutremur puternic. Numarul replicilor este variabil si nu poate face obiectul unor predictii. Ele pot fi dese, cateva / zi sau mai rare, cateva / saptamana. Replicile reprezinta o activitate seismica normalasi inseamna ca placile se reaseaza intr-o pozitie stabila dupa cutremurul care a avut loc.

Pot fi prevazute cutremurele?


In prezent stiinta nu permite predictia sigura a cutremurelor, neputandu-se sti data exacta, locul si ora cand acestea vor avea loc. Oricum, in prezent cercetatorii incearca sa gaseasca metode sigure de predictie a cutremurelor.

Cutremurele sunt mai dese vara sau iarna din cauza temperaturii?

Desi suprafata pamantului se incalzeste sau se raceste in functie de soare si anotimp, aceasta nu are nici un efect la adancimi mari. Spre exemplu, in mine a fost observat faptul ca temperatura de afara are influenta asupra temperaturii din mina doar pana la adancimea de 50 m. La o adancime mai mare de 50 de metri temperatura din mine este constanta si este influentata de caldura interna a Pamantului.

Epicentrul unui cutremur este aflat de obicei la 20 - 140 km adancime de la suprafata pamantului, adancime la care temperatura din exterior nu are nici un fel de influenta.Mai mult decat atat, principala cauza a cutremurelor (miscarea placilor tectonice, vulcani, etc) sunt fenomene care au loc la scara larga in interiorul pamantului si nu au nici un fel de legatura cu temperatura de la suprafata acestuia.

Cutremurele pot fi cauzate de activitatea oamenilor?


Exploziile nucleare subterane sau umplerea lacurilor de acumulare pot genera cateodata cutremure, dar acestea au loc de obicei numai in zona in care se desfstfel de activitati. In urma unei explozii nucleare subterane sunt inregistrate cutremure mici foarte aproape de locul exploziei, cauzate de prabusirea cavitatii create de explozie. In cazul lacurilor de acumulare cantitati mici de apa pot penetra in crapaturile rocilor de dedesubt ceea ce poate cauza mici cutremure in zona sau sub lacurile de acumulare. Nu exista nici o legatura intre astfel de activitati si cutremure puternice care au loc la zeci sau sute de kilometri distanta.

Care este diferenta dintre intensitatea si magnitudinea unui cutremur?

Scara Intensitatii Mercalli este realizata pentru a descrie efectele unui cutremur la un anumit moment, intr-un anumit loc, asupra constructiilor sau asupra oamenilor. Aceasta difera de Scara Magnitudinii Richter, magnitudinea reprezentand cantitatea de energie eliberata de un cutremur.

Pot fi cauzate cutremurele de influenta Lunii asupra Pamantului?

Seismologii investigheaza efectul campului gravitational al Lunii asupra Pamantului de multi ani. Concluziile sunt ca desi Luna deformeaza usor suprafata Pamantului la fiecare 12 ore cauzand un fel de maree a solului, acest efect nu a putut fi corelat cu momentele de producere a marilor cutremure. Totusi merita notat faptul ca forta gravitationala a Pamantului pare a avea legatura cu cutremurele ce au loc pe Luna (fapt divers: pe Luna au loc intre 300 si 600 de cutremure / an).

Este adevarat ca Pamantul trepideaza ca un clopot dupa un cutremur?

Undele seismice produse de cutremurele cu magnitudine mai mare de 8,3 inconjoara Pamantul timp de aproape o luna dupa ce seismul a avut loc. Asta face Pamantul sa "sune". Acest "sunet" poate fi auzit cu instrumente speciale, deoarece frecventa acestuia este foarte scazuta (aproximativ 1 ciclu pe ora).
 
Buna! As vrea si eu sa adresez niste intrebari care vad ca nu s-au spus in prezentare! in primul rand cum se formeaza valurile tsunami? nu am gasit nicaieri pe net o explicatie logica..in al doilea rand de ce se simt cutremurile pe intreg teritoriul tarii.adik la o ff mare distanta de epicentru...o alta intrebare care nu o vad aici...ce sunt undele seismice?? multumesc anticipat!!:uameni:
 
mary, bun venit la noi.
despre undele seismice gasesti informatii de baza aici http://www.cutremur.net/topic/968-u...hl__+unde++seismice__fromsearch__1#entry35181

iata un filmulet care explica destul de sugestiv cum se formeaza un tsunami

energia eliberata de un cutremur de magnitudine mare, este de ordinul milioanelor de tone echivalent TNT. undele produse de un astfel de cutremur se propaga cu usurinta intr-un mediu cum este scoarta. e putin complicat de explicat ce se intimpla de fapt, nu toate undele provin de la cutremur, multe sint reflectii pe discontinuitati.
 
Back
Sus