• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Liniste alarmanta

Lime

New member
Înscris
12 Aug 2007
Mesaje
15
Scor reacție
0
Avand in vedere ca pe mare, inainte de furtuna, totul este de un calm aproape desavarsit, sa spunem: pe mare si numai pe mare!!!
In ceea ce priveste Vrancea, care este la curbura Carpatilor, sa ne bucuram de aceste clipe de liniste si sa speram ca seismul asteptat sa se mai lase asteptat inca o vreme si inca o vreme.
Valorile puse la dispozitie de forurile competente, intr-adevar indica o vacanta mare.
Este al doilea an de calm, indeosebi 2007 a fost si mai bland din acest punct de vedere.
Calmul s-a instalat in 2006.
Bineinteles ca nu discutam despre factorul surpriza, omniprezent la capitolul seisme.
In fond, daca privim Bucurestiul, cu atatea cladiri subrede, vechi, te minunezi cum de au putut rezista atator cutremure, pe care noi le consideram mari.
Pe Lipscani sunt ruine de cel putin o suta de ani plus alte cladiri, mai ales in centr, care sunt de cel putin 70-100 ani si totusi au rezistat eroic.
 
Lime, chiar daca momentan activitatea e mai scazuta, cutremure usoare tot vor fi. Nu putem avea pauza de 10 ani la cutremure de 4-5 grade, chiar si ceva usor peste 5,0 e de asteptat sa fie. Sa ne amintim ca vine octombrie, vine noiembrie, cand activitatea creste in fiecare an. E de asteptat sa avem cel putin 3-4 cutremure de magnitudine intre 4,0 si 5,0 si poate un seism cu magnitudinea peste 5,0.
 
Da, imi mentin parerea.:ack::harhar: In urmatoarele 2-3 luni trebuie sa se produca vreo 3-4 cutremure (cel putin) cu magnitudinea intre 4,0-5,0. Ca sa compenseze cumva linistea din perioada verii. Poate si ceva peste 5,0 sa zicem 5,2 +/- 0,2.
 
Pana acum Marmureanu a avut dreptate.
Cat timp Indonezia, in primul rand a fost activa, noi am iesit de sub incidenta chiar si a cutremurelor mai mici.
Trebuie monitorizat, cat timp dureaza activitatea puternica in Indonezia, daca are vreo legatura cu activitatea din Vrancea.
 
Da, dar cutremurele mici nu necesita cine stie ce stress. Nu au existat ani fara astfel de cutremure, care, cum spuneam, fac parte din fondul de activitate anuala, tipica.
 
Chiar si in anii considerati foarte calmi tot se produc cel putin 8-10 cutremure cu magnitudinea intre 4,0-5,0. Pana acum s-au produs 5 cutremure in Vrancea cu magnitudinea de cel putin 4,0. Prin urmare, cred ca e plauzibil sa mai fie cel putin 3 astfel de cutremure. Eu as zice cel putin 3-4 seisme de 4-5 grade. :ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby::harhar::harhar:
 
Ca se tot vorbeste de activitatea seismica din Vrancea din ultimii 2 ani, va spun sincer ca pe undeva mi se pare ca se cam face din tantar armasar...

Eu spre exemplu dupa seismele din 1990 si pana in aprilie 2000 nu am mai simtit decat 1 seism prin anul 1992-1993 si in rest nimic... Ce mai aparea pe teletext la tvr incepand cu 1995-1996 cate un seism maruntel in jur de 4 si cam atat... chiar si legat de vreme, au fost furtuni si in alti ani, dar nu era ca acum cu fel de fel de avertizari, emisiuni peste emisiuni la tv...

De aceea pe undeva mi se pare ca se si ampliifca foarte mult niste lucruri, care in trecut erau considerate absolut normale si dupa parerea mea, ce este mai grav este faptul ca situatii similare au existat si in trecut si si atunci ca si acum nu s-a intamplat nimic, ori acum la orice mica anomalie in orice domeniu, gata a venit Apocalipsa, in opinia multora.
 
Pai EarthQuake, asta zis si eu, exista un fond de seismicitate anual, care poate varia numeric de la an la an. Oricum cutremurele de 4 grade nu au cine stie ce importanta, decat pentru statistici. Ca nu se anuntau la tv, asta e, de fapt nici acum nu prea se anunta. Deosebirea e ca acum avem netu\' la indemana...:harhar::wink:
Cum ???? N-ai simtit cutremurul din 28 aprilie 1999, 11h47min, 5,7 Ms ??? :ack::harhar::crybaby::harhar::crybaby:
Revenind la cutremurele alea banale de 4 grade. Pai uite, EarthQuake, si in 2006 in noiembrie au fost 4 cutremure de 4,3-4,7 grade la rand, unul dupa altul, venind dupa o perioada de mai multe luni de calm relativ. Deci nu dispar cu totul ! :3:
 
Cand au mai fost cutremure in oceanul Indian ca cele din ultimii 3 ani? Cum s-a comportat Vrancea in anii care au urmat? Au existat perioade de calm seismic in Vrancea de peste 70 de ani? Daca da, cu ce evenimente ar putea fi corelate? Indraznesc acum sa cred ca e posibil sa scapam de cutremure tip 1908 / 1940 / 1977 / 1986 inca 40 de ani.
 
Daca am avea macar vreo 10 cazuri din astea din care sa putem vedea ceva, poate s-ar putea spune ceva. Din pacate, nu am vazut, in ultimii 200 de ani, astfel de cutremure mari acolo. Oricum avem de asteptat pana in 2022-2024 ! :ack::whistling::crybaby: De exemplu, conform extrapolarii pentru ultimele 4 secole facute de Enescu si acad. L.Constantinescu, seismul din 1802 a aparut exact in ultimul an, al 21-lea, dintr-o perioada de influenta asiatica predominanta ! Ultimul an !!!!:crybaby:
 
Ceea ce vroiam sa spun e ca neavand suficiente cazuri la dispozitie pentru comparatie (ce a fost in Sumatra in ultimii 500 de ani vs. situatia din Vrancea), este destul de greu sa se traga o concluzie conform careia pana in 2022-2024 nu va fi nici un cutremur important in Vrancea.:ack:
 
As mai avea totusi o observatie, tot de carcotas...:harhar::harhar: Deh, asa sunt eu, tot carcotesc...:3:
Nu cred ca zona aia a Sumatrei ar mai avea cine stie ce potential pentru alte mega-cutremure (seisme cu magnitudini Mw=8-9) in anii urmatori, sa zicem pana la 10 ani. In primul rand, seismele din 28 martie 2005 si 12 septembrie 2007 au rupt, se pare, taman sectoarele ramase nerupte la 26 decembrie 2004; in 2004, ruptura a inceput undeva in dreptul coastei de nord a Sumatrei si s-a propagat aproape 1000 km spre nord, pana in zona insulelor indiene Nicobar si Andaman; seismul a fost al 3-lea ca marime din ultimii cel putin 100 de ani (Mw=9,3); la 28 martie 2005 (Mw=8,7) ruptura a inceput, se pare, in dreptul coastelor centralei ale Sumatrei si s-ar fi propagat spre sud; la 12 septembrie 2007 (Mw=8,4), ruptura a inceput in sudul Sumatrei si a \"mers\", se pare, spre sud. Eu cred totusi ca au cam cazut \"piesele domino-ului\". In al doilea rand, nu prea am auzit de cazuri, de-a lungul secolului 20, ca prin aceeasi zona sa aiba loc n mega-cutremure de 8-9 grade 10 ani la rand. In al treilea rand, energia necesara unor astfel de mega-cutremure, chiar si pentru zone de subductie agresiva cum e cea din Indonezia, este foarte mare si nu e probabil sa se acumuleze in timp relativ scurt; si nu stiu daca ceea ce s-a eliberat in perioada 2004-2007 acolo se mai poate \"transfera\" in alte sectoare adiacente astfel incat sa se atinga din nou niveluri de stress critice, suficient de mari pentru a se genera noi mega-seisme in zona.
Am citit, in cartea lui Tazieff, despre suita de cutremure foarte mari din Chile, din perioada 21-30 mai 1960 ! O criza seismica extrem de violenta, cu o multime de cutremure cu magnitudini de 7-8,7 grade si cu cel mai puternic cutremur produs pe Pamant in ultimele secole (Mw=9,5). Dar criza de acolo (zona tipica de subductie) nu s-a prelungit cine stie ce.
In concluzie la cele de mai sus, eu cred totusi ca probabilitatea unor alte mega-seisme in zona Sumatrei in anii urmatori (pana la 10 ani) s-a redus semnificativ. A, ca vor mai fi cutremure de 7-7,5 grade, de exemplu, probabil ca da. Ganditi-va ca totusi acolo avem o zona de subductie activa. Zonele de subductie au cea mai ridicata activitate seismica dintre toate zonele seismogene ale Terrei.
Revenind la ale noastre, mai bine zis la capriciile mai \"zgomotoase\" sau mai linistite ale babei Vrancioaia, avand in vedere ca inca nu am ajuns macar la mijlocul perioadei de influenta predominanta asiatica, este prematur sa mergem neaparat pe certitudinea ca pana in 2040 nu vom avea cutremur important. Cred ca mai are timp berechet sa ne surprinda cand nu ne gandim...
O sa ziceti ca sunt carcotas, sper ca nu si cobe...:ack::hypocrite: Dar eu asta cred acum, si mi-am expus motivele pentru care cred asa ceva. :crybaby::hypocrite::crybaby::hypocrite: Aud ?:57: :p :57: :harhar: :57:)
 
Iepurila, totusi perioade de calm pronuntat (fara macar grupuri de seisme de magnitudine 6,5-7,0) nu prea cred sa fi fost. Ce vreau sa spun e ca daca un seism catastrofal a lipsit, \"in locul lui\" (cu ghilimele de rigoare...:ack::3::crybaby:) putem avea seisme ceva mai mici, eventual in perechi, dublete si triplete, de exemplu unul de 6,7-7,0 precedat sau urmat de seisme mai slabe (in jur de 6,0-6,2). Intr-adevar, au mai fost cazuri de acest fel. Asta ar fi, zic eu, varianta \"mai norocoasa\" (observati ghilimelele), fiindca in loc sa ne zguduie unul barosan de magnitudine 7,2-7,7 grade, ne \"freaca\" mai multe seisme de mai mica magnitudine, sa zicem 2-3 de 6,5-6,8 grade si alte cateva in jur de 6,0. Totusi, foarte placut nu e nici asa...:crybaby::harhar: Dar macar nu e distrugator pe scara larga ! :harhar: Iata exemplu: perioada 1893-1911. Triplet in 1893, dublet in 1894, dublet in 1896, dublet 1903/1904, eveniment important in 1908 (magnitudine in jur de 6,9). Dupa 1911, a mai urmat un triplet in 1912 si apoi \"pauza\" relativa pana in 1929.

In concluzie:
Putem avea si o astfel de situatie, deci fara seism catastrofal. Totusi, 70 de ani fara cutremure cu magnitudini macar intre 6,0 si 6,7-6,8 pe scara Richter nu prea se poate. Sigur, am fi norocosi daca in loc de Cel Mare de 7,2-7,6 vin doar cutremure mai mici, intre 6,0-7,0. Dar putem oare sa tragem neaparat concluzia ca asa va fi acum, si sa fim siguri de asta???
 
70 de ani fara cutremure de minim 6,0 si cel putin 1-2 seisme de la 6,5 in sus nu prea e posibil in Vrancea. Adica nu cred ca e posibil asa ceva. Sigur, speram sa nu avem cutremur catastrofal (M > 7,0), dar in acest caz fericit nu putem \"scapa\" fara mai multe seisme de magnitudine 6-7, dintre care e foarte probabil ca unele sa apara in perechi, deci dublete sau triplete seismice ! :crybaby::angel::ack:
 
Back
Sus