• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Lista cladirilor incluse in categoria de risc seismic din Bucuresti

Blocul din str. Doamnei 5 are bulina rosie. Are 10 etaje, si e ridicat in 1934. In acea cladire sunt si ateliere ale artistilor plastici, iar unii dintre ei fac si cursuri.
Ati intra intr-o astfel de cladire?
Intrebarea e valabila pentru orice cladire cu bulina rosie.
 
Sigur ca as intra. Cladirea nu va pica din senin, este exclus. Iar probabilitatea de aparitie a unui cutremur care sa o puna la pamant este destul de redusa.
Iar in cladiri cu bulina am intrat, chiar am lucrat cateva luni intr-o astfel de cladire.
Partea frumoasa este ca, daca este intretinuta bine la interior, este mult mai placut de locuit intr-o astfel de cladire decat in orice cladire construita in perioada comunista.
 
Pai si daca te prinde cutremurul in ea? Asta era in fapt intrebarea. Daca cineva are curajul sa intre intr-o bulina rosie constientizand ca oricand poate avea loc un cutremur de 6-6.5 (parerea mea).

Cladirea poate arata super, daca structura e prost facuta sau betoanele ce au intrat in structura nu sunt calitative, nu cred ca mai conteaza cat de bine e aerisita sau tencuita.

Totusi inteleg ca iti asumi riscul sa intri intr-o astfel de cladire. Dar asta e oare un exemplu bun pentru educatia seismica? Si nu vorbesc de paranoia, pur si simplu de evaluarea riscului.

Si eu stau intr-o cladire cu bulina rosie, dar numai pentru ca stiu ca acela care a facut expertiza a fost <convins> sa o includa pe lista cladirilor cu probleme in speranta ca blocul va primi fonduri de la stat pentru o ultra consolidare si o tencuire exterioara.
 
Pai tocmai aici e ideea, probabilitatea de a veni acel cutremur care sa darame cladirea este foarte mica. Un cutremur de 6-6,5 nu va darama nici o cladire fie ea si cu bulina. Poate doar o cladire care nu mai e locuita de ceva vreme si care poate fi daramata si de la o furtuna mai puternica, dar nu cred ca e vorba aici de asemenea situatii.
Cat despre riscuri, este evident ca a intra intr-o astfel de cladire este mult mai putin periculos decat alte activitati pe care le facem in viata de zi cu zi, nu are rost sa dam exemple.

Totusi, cel mai important ar fi ca toate aceste cladiri sa aibe parte de o consolidare corecta, iar apoi sa fie exploatate de cei ce le locuiesc intr-un mod cat mai corespunzator cu putinta, iar aici ma refer la vesnica problema a zilelor noastre, cea a peretilor sparti in mod haotic.
 
Corect victorio! La un cutremur vrancean de magnitudine MGR=6,0-6,5 nu se darama cladiri de locuit, poate doar zidurile de pe Lipscani, e drept, alea incep sa cada si de la vant...Dar nu cred ca vor fi cazuri de colaps masiv chiar si la celebrele "buline rosii". E, la un cutremur de magnitudine MGR=6,75-7,00, mai discutam, in functie de adancimea focarului, de directivitate, de durata seismului...desi nici atunci nu cred ca vor fi efecte catastrofice masive.
 
Back
Sus