• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Magnitudinea cutremurelor

GeoX

Administrator
Înscris
29 Apr 2018
Mesaje
9.629
Scor reacție
2.345
Incep acest topic pornind de la re-evaluarea cutremurelor de sambata din Turcia (EMSC). E un exemplu care ne arata ca utilizeaza orbeasca a magnitudinii moment Mw pentru cutremure mici si moderate, inclusiv de suprafata, poate conduce la rezultate contradictorii.
EMSC a rectificat magnitudinile cutremurelor din Turcia: 4,9 primul si 4,7 al doilea. Iata cum magnitudinea moment Mw subevalueaza mereu cutremurele mici si moderate. Am putut vedea toti pe seismograma ca al doilea cutremur a fost mai mare decat primul, ca amplitudine. Daca si la cutremurele de suprafata Mw subevalueaza cutremurele mici si moderate, ce sa mai spunem la cele adanci din Vrancea. Observatorul Kandilli, al turcilor, le da cu ML 4,9 si 5,1 totusi. In cazul cutremurelor mici si moderate cred totusi ca magnitudinea locala ML este cea mai buna. Mw le subevalueaza. La ale noastre din 2016, dadusera Mw 4,9 pentru cel din 24 septembrie 2016, desi cazuse o fatada la o cladire veche din Iasi. MAGNITUDINEA MOMENT MW A FOST INTRODUSA DE KANAMORI PENTRU MEGASEISME DE FAPT, nu pentru cutremure mici si moderate. Asa ca nu inteleg extazul asta cu magnitudinea moment, care de fapt aproximeaza mai mult decat magnitudinea locala. Mai ales la cutremurele mici si moderate. Cum poti sa astepti precizie la estimarea marimii suprafetei care se rupe, ce, se vede cu ochiul liber ceea ce se rupe ? Uite de asta Mw SUBEVALUEAZA cutremurele mici si moderate. Apropos, ale noastre din 2016 au fost de 5,8 magnitudine locala pe scara Richter, nu de 4,9 si nici de 5,3!

http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/...riJoooHua1fTtb_zIKptjrTjJEaRXXgMA-5Yq9_wK_Am8

E raport in limba turca, dar se vede ca ei dau MAGNITUDINEA LOCALA PE SCARA RICHTER.
 
Cutremurul de ieri din Iran este dat acum pe EMSC cu magnitudinea Mw 5,2 in timp ce iranienii au determinat o magnitudine locala ML de 5,8 grade.

http://irsc.ut.ac.ir/largevents.php

http://irsc.ut.ac.ir/newsview.php?eventid=162200&network=earth_ismc__

Se vede si in acest caz ca magnitudinea moment Mw tinde sa subevalueze, de obicei, cutremurele mici si moderate, la fel ca pentru cutremurele subcrustale din Vrancea. De fapt, Kanamori a introdus momentul seismic si apoi magnitudinea bazata pe moment seismic numai pentru cutremurele foarte mari, el a avut in vedere de fapt megaseismele. Nu cred ca s-a gandit ca se vor apuca sa foloseasca Mw pentru cutremurele mici si moderate. Prin conceptie, magnitudinea moment Mw a fost definita pentru cutremurele foarte mari, megaseisme si, eventual, cutremurele majore din clasa 7,0+.
 
Back
Sus