• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Marturii de la cutremurul din 25 aprilie 2009

BR, cam 100 - 120 km de Vrancea, pe direct, bloc monolit, ţapăn tare, et. 3. Căştile pe urechi, conectat la un shooter online, împuşcături, chestii-socoteli; în vacarmul respectiv, am simţit uşor, aproape imperceptibil, mişcarea verticală, apoi a început (relativ imediat) mişcarea orizontală, simţită ca o tremurare gelatinoasă E-W, nu de foarte mare amplitudine, dar trebuie să recunosc că percepţia subiectivă depinde foarte mult de starea în care te prinde inculpatul. Au fost cutremure mai mici, pe care le-am simţit \"mai acut\", să zic aşa, cu implicaţii emoţionale mai mari. De la o vreme (după zgâlţul din 1986), după ce m-am mai documentat şi informat, având între timp şi privilegiul să lucrez în domeniul construcţiilor (deşi nu-s de specialitate), am realizat că locuinţele bine construite nu se sfarmă nici la 7.2-7.4 Richter (vechi). Instinctul de conservare a fost educat, între timp, şi acum pot spune că îl temperez destul de uşor în astfel de cazuri. Poate şi de asta ultimul cutremuraş nu m-a impresionat în mod deosebit.
Oricum, Doamne-ajută! :sad:

para2mary, cu hipertensiunea nu e de glumă, prezintă-te la medic cât mai repede posibil.

M-am mutat de curand in Bucuresti de la Oradea. Locuiesc pe Ion Mihalache intre Piata 1 Mai si intersectia cu Turda, in blocul de langa Cimitirul Evreiesc la etajul 8/10. Stateam linistit la calculator si scriam pe dvd-uri colectia **** ****. Nu stiu de ce m-am ridicat de pe scaun si cand m-am asezat am simtit o zgaltaiala mica pe verticala. Am zis ca o fi de la vibratiile facute de tramvaiele ce trec pe strada. In urmatoarea secunda am simtit miscarile pe orizontala. Am sarit de la birou si am tulit-o in hol sub o grinda, speriat fiind, evident. Cand s-a linistit, m-am intors sa iau telefonul sa-l anunt pe varu-meu care locuieste in Dr. Taberei ca a fost cutremur. Pe mama sau pe tata nu-i puteam suna ca faceau cu inima instant(ai mei erau acasa la Oradea). In momentul in care m-am intors dupa telefon a venit si al doilea val de miscari pe orizontala, ceva mai puternic decat primul si simteam parca se unduia tot blocul. M-am speriat si mai tare crezand ca va fi ceva serios. Dupa ce s-a linistit, a mai trecut un pic de vreme pana mi-am revenit. L-am sunat pe tata, i-am spus ce s-a intamplat, cu precizarea sa fie cat se poate de discret fata de mama(care e speriata de bombe cand vine vorba de cutremure mai ales de cand m-am mutat la Bucuresti). Mi-am impachetat laptop-ul si am plecat la bunica-mea la tara(undeva pe langa Ploiesti) de frica unor replici mai puternice in cursul noptii(am somnul foarte greu). Cu toate ca teoretic, uitandu-ma la grinzile de prin casa, ar fi mai greu de daramat un asemenea bloc, dar niciodata nu se stie cat ciment si cat fier beton s-a furat la construirea lui. A inceput sa-mi fie frica sincer. Daca la 5.3 R s-a miscat asa blocul, nu vreau sa stiu ce se intampla daca e mai puternic. Dar asta este. N-avem incotro. Dumnezeu cu mila.

Bloc prefabricate etaj 3 din 4. Stateam pe jos si ne \"chinuiam\" cu matematica de clasa a III-a. Deodata simt doua lovituri usoare in sus... nu se aude nimic deci nu e de aproape... CUTREMUR! Apoi pauza. Astept miscarea usoara E-V... ziceam ca nu mai vine. Au inceput miscarile neregulate atat pe verticala cat si pe orizontala - mai mult pe orizontala. Am pandit cu atentie un eventual al doilea soc important pe verticala. Nu a fost. Ce m-a surprins este ca nu a mai fost ca in 2004 cand am simtit bine la inceput miscari verticale si cum miscarile pe verticala au incetat mult inaintea celor pe orizontala, acum parca au incetat aproape deodata si balansul final est-vest a fost aproape imperceptibil. Am recunoscut insa, dupa descriere, tiparul din 1940 in timp ce in 2004 recunoscusem tiparul din 1977.
Am fugit la televizor si am cautat unde se vorbeste despre cutremure. Telefoanele nu mergeau. Serverul la fe :sad:

O intrebare, doua, daca mi se permit, va rog.

Este al 3-lea meu post aici, cutremurele sint singurele chestii de care imi este cu adevarat FRICA, si ma simt total neputincios...
Desi am 38 ani, impliniti pe 5 martie...:sad:

Intrebarile, sau intrebarea, imi poate cineva explica care este chestia cu miscarea pe verticala, si(sau) pe orizontala; primul val, al 2-lea val, etc??

Multumesc frumos.

si eu stau tot in bucuresti, la etajul 8. blocul e facut prin 1967. nu stiu din ce e facut si nici nu stiu de unde as putea afla. cert e ca la etajul 8 zgaltaitura a fost destul de mare. am simtit si unda verticala (eram intinsa in pat) si pe cea orizontala dar nu stiu daca a fost de la est la vest sau altfel.... oricum mie mi se parea ca se misca in toate directiile blocul:crybaby:

am luat-o si eu in fuga spre holul de la intrare, dorind initial sa ajung in baie (mi se parea mie ca e loc mai sigur) dar m-am trezit in debara, dupa care mi-am amintit ca nu mi-am luat mobilul la mine si am fugit in camera sa-l iau.... dupa care s-a terminat. asta este un exemplu de cum nu respecti regulile in caz de cutremur. desi era normal sa ma rostogolesc langa pat etc etc asa cum ma tot informez de cateva saptamani incoace...

doamne ajuta! :sad:

foaaaaaaaaaaaarte bun exemplul pt \"asa nu\"! dar cred ca ai invatat ceva din experienta asta.

Apropo de baie.
Cu ani în urmă, o prietenă de-a mea cu care între timp am pierdut legătura a fost învăţată de tatăl ei - inginer constructor - că dacă o prinde cutremurul acasă să se bage în baie, în blocul în care locuiau aia fiind cica cea mai bine protejată parte.

Despre baie putem discuta ! Nu va rostogoliti insa langa pat, cititi pe site de ce !
Nici nu stiu daca nu este un sfat foarte practic cu baia !! Baile prefabricate - cabine sunt oricum o cutie spatiala rigida, dar la acele cladiri si restul era din generatie noua.
Dar cada in sine, cea de fonta, nu de tabla sau plastic, ar fi un spatiu bun...Se cunoaste folklorul cu cei de la niste etaje superioare ale unui bloc pre-40 care ar fi ajuns in strada cu cada cu tot, goi pusca dar teferi in 1977 , nu stiu daca erau 1 sau 2 in cada !!
Ma tot gandeam ce sa recomand cuiva daca il prinde cutremurul in cada ?? Ce sa mai faca, ud, poate aluneca pe gresie sa nu se vada om cu om. Pe cand daca sta acolo, se tine de margini, va fi cel mult un mic tsunami local, controlabil daca da drumul la dop. Desi apa poate fi buna la cine stie ce...dupa. Dupa 2 minute te stergi tacticos si esti ca nou, te imbraci si gata ! Daca ai unde sa mai iesi, bine, daca nu, stai acolo si mai cugeti.

Eu am prins cutremurul din 25 aprilie intr-un bloc monolit la etajul 6/7 vis-a-vis de City Mall de la Sura Mare, Bucuresti. Tocmai imi trageam pantalonii pe mine:D. Nu am simtit decat leganatul dar am auzit un zgomot la inceput si am crezut initial ca a fost o rafala de vant mai puternica.
Eram la prietenul meu acasa si ma schimbam pt o iesire in oras.
Cand a inceput leganatul a dat buzna in camera mama lui cu ochii cat cepele in cap si il vedeam si pe fratele lui pe hol uitandu-se la noi:
- E cutremur, nu va speriati! zice ea...
Si eu:
- Bine...dar inchideti usa ca sunt in chiloti!
Bineanteles ca nu a inchis-o...parca nici nu a auzit ce i-am spus si nici nu m-a vazut...de panicata ce era...dar ea venise sa ne zica noua sa nu ne speriem...:sad:

Eram la bucatarie et 11/11 pe langa Dambovita, bloc pe cadre, pregateam ceva de mancare pentru prichindel ca in ziua respectiva se intamplase sa aiba programul un pic dat peste cap. Copchilul statea in scaunul lui, sotul se zgaia cu un ochi la el cu unul la TV, iar eu eram in fata aragazului si mestecam in oale, cand am simitit gresia parca facuta pietricele miscandu-se in sus si in jos. Am simtit vreo 3-4 valuri furnicandu-ma la talpi si l-am anuntat pe sot ca e cutremur.

Ce sa zic, am facut numai greseli cu toate exercitiile si repetitiile mentale facute :55:. Ne-am balbait la cine ia copilul, la unde ne adapostim (sub tocul de la bucatarie sau cel prestabilit). Aragazul l-am uitat deschis, iar sotul si-a pus rucsacul in spinare de parca pleca la munte.

Nu am simtit nimic pe orizontala, oricum pana am ajuns sub grinda nu se mai simtea nimic. Am ramas surprinsa de cat de scurt si intens a fost.

Curios e cum de nu am simtit miscarile pe orizontala, iar in toate celelate posturi se mentioneaza undele orizontale?

Eram la calculator si cum eu am obiceiul de a ma batzai neincetat cu scaunul nu am reamarcat decat zdranganitul geamurilor care a durat in jur de 8-9 secunde.

Ideal era să specifici şi locul: oraşul, tipul blocului etc. :55:

Stau la etajul 8/9 intr-un bloc din beton armat, cartierul Militari.
In ziua aceea eram singura acasa, sora mea fiind plecata sa ii cunoasca familia logodnicului, iar fata cu care mai stam s-a dus la film cu iubitul ei. M-au lasat singura in casa si eu plictisandu-ma mi-am pus in gand sa fac curat in casa. Am facut casa luna, jur! Am terminat destul de repede si am inceput sa ma joc pe calc poker. Eram f prinsa de joc si la un moment simt cum ma ridica de la scaun cu tot cu scaun, cel putin asa s-a simtit, asa am avut senzatia, am avut un gol in stomac si mi-am spus Doamne, sa nu fie cutremur. Am mai stat cateva clipe la cal sa ma linistesc, 2-3 secunde, si deodata incep geamurile sa vibreze, am sarit de pe scaun cu o asa rapiditate ca m-am mirat si eu!. Stiu doar ca ma uitam la gresie si imi ziceam ce curata mi-a iesit , tocmai acum s-a gandit sa fie cutremur. Cum s-a terminat am iesit pe SCARI in sosete pana in casa scarii, acolo erau si alte persoane si vazandu-li mi s-a facut rusine ca eram in sosete :55: si m-am intors sus.

Eu eram in ceea ce s-ar numi sufragerie, la calculator, fumam o tigare. Intre timp intra si sotia, tocmai reusise sa o adoarma pe aia mica si si-a aprins si ea o tigara. Nu mai tin minte la ce chestie ne uitam amandoi la calculator numai ca deodata nevasta-mea se uita ingrozita la mine si imi zice \"auzi cristi, asta e un cutremur?\" Stau, ma uit la ea crezand ca-si bate joc de mine, incep sa simt si eu cateva vibratii (simteam cum da sa imi fuga podeaua de sub picioare), m-am ridicat cat am putut de repede de pe scaun si am strigat \"copilul!\". Recunosc ca in acel moment ca si in oricare alt moment de acum inainte, nu cred ca o sa ma doara capul de mine sau de sotie prea mult, copilul este cel mai important si, in acel moment, micuta era singura in patutul ei. Bineinteles ca ea nu a avut nici cea mai mica grija, nici macar nu s-a trezit. Ba dimpotriva, cand a luat`o sotia in brate si o strangea la piept s-a suparat si a inceput sa planga foarte nervoasa pentru ca tocmai fusese trezita.
Dupa aceea la stiri a urmat toata istoria pe care cred ca o stim cu totii prea bine.

...şi chiar mai periculos pentru copil decât cutremurul este că voi, ambii (?), fumaţi în casă... :((

O zi obisnuita ca multe altele, ajung acasa undeva in jur de ora 19:00 obosit , plictisit si mort de foame. Mananc dupa care ma asez pe scaun la computer pentru a mai citi e-mail-urile primite , mesajele pe mess primite si ca sa mai stau de vorba cu prietenii. (atunci nu eram interesat de astfel de lucruri , am aflat de acest forum ulterior , dupa cutremur). Pentru mine experienta a fost destul de scurta, am simtit o miscare puternica , m-am dus cu scaunul in fata dar pana sa realizez cu adevarat ce se intampla, a trecut. Pentru ca sunt tanar (aproape 20 ani) , a fost un lucru relativ nou pentru mine, singurul cutremur pe care l-am mai simtit a fost cel din 2004 dar dormeam si nu am simtit decat sfarsitul. In tot acest timp de cand sunt pe acest forum am invatat extrem de multe lucruri legate de acest subiect si doresc sa multumesc tuturor , in special lui GeoX care , de fiecare data mi-a oferit raspunsurile cele mai bune la intrebarile mele.:((

Eu eram in pat si deodata a inceput sa se se miste.A fost primul cutremur din viata mea pe care l-am prins cand nu dormeam.:))

Eram la masa cu toata familia comandasem pizza mancam cand vad ce se misca lustra. Tata cu un glas ce vroia sa ne calmeze ne zice linistiti-va ca va trece la care imi zice Razvan sub masa ( nu stiu cum vroia tata sa intru sub masa la cei 1.95 ai mei dar ... ) dar miscarea s-a intrerupt rpd...

In acea seara ma aflam la Opera cu niste prieteni la Evgheni Oneghin, cam pe la mijlocul spectacolului am simtit mici vibratii, m-am gandit la cutremur si la putinele sanse pe care le-am mai fi avut in cazul in care s-ar fi intamplat sa fie unul serios, la cateva secunde a inceput o amplificare a vibratiilor, din ce mi s-a parut mie a fost mai mult pe verticala ca o scuturatura, nu mai spun cum s-a simtit in cladirea operei, un huruit puternic amplificat de structura cladirii, pe scena totul a continuat normal in timp ce vre-o 2-3 randuri de spectatori se se evaporasera instant din sala. M-a surprins calmul celor de pe scena, recent am urmarit o inregistrare din sala Ateneului Roman unde concertul a fost oprit pentru o scurta perioada din cauza panicii create pe scena. Se pare ca cei de la Ateneu au fost mai sensibili. :crybaby: Recunosc ca si noi ne-am speriat putin, atunci nici nu stiam cum e treaba cu undele P si S si ma asteptam in orice moment sa se amplifice grav miscarea. :clapping: Cam asa s-a vazut evenimentul dintr-o sala de spectacol. Cred ca poate fi considerat unul dintre cele mai nepotrivite locuri in care ar putea sa te prinda un cutremur serios daca ne gandim si la faptul ca uneori panica poate sa faca mai mult rau decat cutremurul in sine. (aici depinde de cutremur :ack:). Mentionez ca pana atunci nu observasem nimic ciudat legat de comportamentul animalelor, in schimb ma simtem foarte obosit pana sa ajung la opera, mai stiu ca era luna noua in acea zi.

Back
Sus