La
11 aprilie 2012, langa zona de coasta din Nordul Sumatrei s-au produs 2 cutremure foarte puternice, de magnitudini
8,5 si
8,0. Primul dintre acestea este considerat cel mai mare cutremur de decrosare inregistrat instrumental, constituind o premiera in acest sens. Pana la acest megaseism, magnitudinea maxima posibila a cutremurelor de decrosare era considerata
8,1-8,2. Insa primul soc din aceasta pereche seismica a fost de cel putin 3 ori mai puternic, ca energie eliberata, decat cel mai mare cutremur de decrosare cunoscut in perioada instrumentala a seismologiei. De ce s-au produs aceste seisme foarte mari in Oceanul Indian, de ce primul soc a fost atat de mare, care este structura geotectonica aflata la originea acestora ? Despre aceste probleme si multe altele vom discuta in acest topic. Nu vom face abstractie nici de impactul global al acestor seisme, fiindca e important si pentru Vrancea.
Ei, cele 2 seisme s-au produs pe o structura geotectonica numita Ninety Ridge, si nu pe planul de subductie din fata Sumatrei. Aceasta diferentiaza astfel cutremurele din
2012 de cele din
2004-2005-2007.
Iata schema geotectonica a zonei:
Sursa:
http://en.wikipedia.org/wiki/1861_Sumatra_earthquake
Paradoxul este ca structura respectiva era considerata, anterior, in multe studii, drept aseismica sau cu potential scazut. Si totusi, a crapat rau in
2012. Dar rau de tot. De ce a crapat asa tare ? In zona aceea a mai existat un cutremur mare, de magnitudine
7,7, produs in anul
1928 si care a amplificat, se pare, miscarea spre nord a placii Indiene, cu efecte asupra faliei din Myanmar, a faliei Chaman si asupra regiunii himalayene, efecte manifestate in perioada
1930-1940 !!!! Iata deci ca in
2012 se repeta din nou povestea din
1928, dar la o amplitudine mult mai mare. Ca si atunci, incep sa reactioneze mai multe falii din Asia Centrala, si dupa parerea mea este de urmarit cu mare atentie ce se va mai intampla in urmatorii 5-10 ani. Fiindca eu cred ca, in timp, vor fi consecinte si pentru...Vrancea. Pe termen lung, s-ar putea spune ca de "acolo" pleaca ...ce trebuie sa plece.