• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

O chestiune discutabila: legatura intre cutremurele vrancene si alte regiuni seismice

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Deschid acum un topic nou, in care voi aborda o chestiune spinoasa, aceea a unor posibile corelatii intre cutremurele vrancene intermediare (subcrustale) si cele din alte regiuni seismice (din Romania si din alte tari aflate in \"centura\" mediteranean-asiatica (urmarind, in mare, lantul muntilor tineri Apenini, Alpi, Caucaz, Hindukudh-Himalaya). Este de asemenea un subiect controversat, si, Dodo, vezi ca o sa te combat bine si de data asta...:)):harhar::)) Doar ce credeai ? :))
Practic, vom discuta aici despre posibilele (dar nedovedite) corelatii intre cutremurel vrancene, pe de o parte, si cele din Grecia, Turcia, Caucaz, Asia centrala s.a., precum si legaturile mai mult sau mai putin directe intre cutremurele vrancene si cele din zone seismogene adiacente (focarele din sudul Moldovei, Dobrogea de Nord, Campulung Muscel, Fagaras-Lovistea s.a.). Cum subiectul e mare si consistent, ma multumesc deocamdata prin a-i face nitzica reclama, urmand sa dezvolt altadata. :))
Pana una alta, HAI STEAUA !!!!!!
S.
 
O legatura exista intre miscarea placilor tectonice si Vrancea unde se intalnesc niste subplaci.
Asa a spus dl Marmureanu, care de cativa ani ne linisteste spunand ca numai miscarea unor placi da seisme majore la noi, dar nu obligatoriu.
 
Sigur ca miscarea placilor/subplacilor intr-o anumita zona poate avea, teoretic, consecinte si asupra unei zone adiacente, dupa cum spunea si prof.dr.doc. Dumitru Enescu, fostul director al INFP. Dar problema de fapt nu e chiar atat de simpla precum pare. Dodo zicea ca de fiecare data cand e un cutremur mai adanc in Afghanistan,era convinsa ca va fi si in Vrancea unul. Aceasta afirmatie e cam prea simplificatoare, draga Dodo :)) Daca vrei, pot sa iti caut exemple de cutremure adanci din zona muntilor Hindu-Kush (care afecteaza Asia Centrala, Afghanistanul, Pakistanul s.a) si care NU au precedat nici un fel de activitati seismice vrancene notabile. Se pot gasi o droaie de exemple in acest sens, Dodo ! Sigur ca procesele prin care s-au format lanturile muntoase carpatice si himalayene sunt oarecum asemenatoare, fiind vorba de o coliziune continentala (coliziune intre placi tectonice cu caracter continental). Se pare ca in zona Carpatilor Orientali ar fi existat, pana acum 10 milioane de ani (sau mai mult) si un proces de subductie, care in prezent a \"inghetat\", dovada fiind si stingerea treptata a vulcanismului si concentrarea deosebita a activitatii seismice intr-o singura locatie, foarte izolata in raport cu alte regiuni seismogene din lantul muntilor tineri formati in cadrul orogenezei alpine. Dar sa nu divaghez, ca iar sare Dodo cu gura si ma beshteleste cum numai ea stie...:10: A trage concluzia ca e obligatoriu ca seismele din Afghanistan, Caucvaz, Iran, Turcia, Grecia sa fie urmate de cutremure majore vrancene este o maniera nerealista. Iata exemplu. In 1999, dupa cum stiti, in nord-vestul Turciei s-au produs 2 cutremure extrem de violente, pe falia nord-anatoliana, la Izmit (17 august 1999, Mw=7,4) si Duzce (12 noiembrie 1999, Mw=7,2), cu zeci de mii de victime ! Atunci, in Romania, toata lumea era efectiv ingrozita, crezand ca, gata, vine si la noi beleaua !!!!! Si iata, Dodo, ca beleaua n-a venit, contrazicand, Dodo (sic :)):harhar:) profetii de ocazie !!!! :12:) Deci teoria legaturii indisolubile a cutremurelor vrancene subcrustale cu seisme din alte regiuni ale planetei nu este universal valabila. Nu poti trage concluzii simpliste, Dodo, numai din faptul ca, de pilda, vezi ca in Afghanistan se produc si cutremure mai adanci ! Acolo, Dodo draga, mereu s-au produs cutremure atat normale, cat si intermediare (ajungand chiar pana la 300 km adancime). Si, repet, nu trebuie sa tragem concluzii ferme din cateva coincidente. Nu e stiintific, Dodo :12: Este foarte adevarat ca cele 2 cutremure vrancene catastrofale dins ecolul 20 (1940,1977) au fost precedate de seisme extrem de violente in Turcia, dar oricum, activitatea seismica in nordul Turciei este mult mai intensa decat in Romania, Dodo, deci insist asupra faptului ca nu trebuie trase concluzii prea simpliste fiindca ne par frumoase. :))
Deocamdata atat, fiindca se trezeste Dodo si se declara ametita ca nu poate citi totul :12:)))) Voi reveni cu replici pe masura...:)) Va doresc o duminica placuta. E o vreme super, ce mai :12:)
 
:ack:Ce tot scoti limba? Ti-e cald?
Daca tot spui ca nu e stiintific ia sa imi explici tu stiintific cine e Dumnezeu?
Nu am spus niciodata ca seismele din Turcia au legatura cu noi deoarece ei sunt pe falie si noi nu.
Eu am spus ca seisme mari si adanci\" deranjeaza \"Vrancea, insda nu ma astept la un seism de 9R doar pt ca si in Asia a fost unul.
Rautaciosule:angel:
 
:ack:Ce tot scoti limba? Ti-e cald?
Nu am spus niciodata ca seismele din Turcia au legatura cu noi deoarece ei sunt pe falie si noi nu.
Eu am spus ca seisme mari si adanci\\" deranjeaza \\"Vrancea, insda nu ma astept la un seism de 9R doar pt ca si in Asia a fost unul.
Rautaciosule:angel:
Nu, nu mi-e cald...ca inca n-a venit canicula :)) Si poti sa imi demonstrezi in ce fel seisme mari si adanci \"deranjeaza\" Vrancioaia ??? :10: Eu nu contest teoria \"picaturii care umple paharul\", dar iti pot da o multime de exemple de cutremure de 6,7-7 grade sau chiar peste 7,0 pe scara Richter, produse la adancimi mari (200-300 km, chiar mai mult) in Muntii Hindu-Kush (Afghanistan) sau in arcul tirenian (Mediterana) care nu au deranjat deloc Vrancea. Si sa stii, Dodo, daca ma ambitionez, chiar o sa iti dau exemple...Asta ca sa nu mai zici ca as fi rautacios...:)) In Vrancea mereu sunt cutremure, si uneori se mai intampla sa coincida si cu altele. Repet, teoria \"picaturii care umple paharul\" poate fi invocata, dar asta nu inseamna ca de cate ori se cutremura Hindu-Kushul sau Mediterana in profunzime (cred ca stiai, Dodo, ca si in Mediterana se pot produce cutremure mai adanci, pana la 350 km adancime chiar :))) e musai sa se miste si Vrancioaia. Si nu mai zice 9R ca nu e corect. Scara Richter asa cum a conceput-o raposatul savant american era limitata superior la 8,5-8,7 cel mult. Cu toate modificarile ulterioare, nu a putut fi aplicata pentru evaluarea unor cutremure extrem de puternice; se spune ca scara Richter \"satureaza\" la valori care depind de tipul de cutremure (de regula, la magnitudini foarte mari). De aceea, in preajma anului 1980, Kanamori a introdus noua forma de calcul a magnitudinii seismelor, pe baza momentului seismic. Cu aceasta scara, de magnitudine-moment (care tinde, in prezent, sa devina un \"standard universal\" in evaluarea mai riguroasa a magnitudinii cutremurelor, evaluare care sa nu depinda de adancimea la care se produc sau de distanta), putem vorbi de magnitudine Mw 9,0 sau chiar peste aceasta valoare.
Revin. Teoria cu \"picatura care umple paharul\" poate fi invocata daca Vrancea e foarte incarcata, si e aproape iminenta declansarea unui cutremur major, dar pentru activitatea seismica obisnuita, de rutina, Dodo (asa-zisa seismicitate de \"background\", seismicitatea naturala de fond) e cam tras de par sa facem corelatii ori de cate ori vedem un cutremur de 5-6 grade pe Richter, in Afghanistan, la 200 km adancime !
Si nu sunt rautacios. Cand imi expun parerile nu o fac din rautate. :12: Sau vrei ca toata lumea sa gandeasca la fel ? Nu mai suntem pe vremea cizmarului, Dodo :))
 
:ack:O sa faci turturi la limba:whistling:
Au anuntat temperaturi in scadere:hypocrite:

Cum ne dam seama daca Vrancea este incarcata?
 
:ack:O sa faci turturi la limba:whistling:
Au anuntat temperaturi in scadere:hypocrite:

Cum ne dam seama daca Vrancea este incarcata?
Din pacate, Dodo, foarte sigur nu ai cum sa fii. :)) Totusi, pot fi luate in considerare anumite modificari importante in activitatea seismica de \"background\" (ceea ce se cheama seismicitatea naturala), intensificarea activitatii seismice in crusta terestra in exteriorul Curburii carpatice (se pare ca ar exista o anumita legatura intre procesele geodinamice profunde de la Curbura si nivelul activitatii seismice in scoarta pe aliniamentul Marasesti-Focsani-Ramnicu Sarat)...Se pare ca in anii care preceda cutremurele subcrustale majore apar secvente numeroase de cutremure de mica adancime in special la Ramnicu Sarat, Focsani, Marasesti-Tecuci (cu magnitudini de pana la 4,7-5,2 pe scara Richter), la adancimi de 15-30 km. Deci ar exista o anumita corelatie intre seismicitatea de profunzime si cea superficiala DIN FATA CURBURII CARPATICE ! :)) Paradoxal, Dodo, este faptul ca legatura pare a functiona si invers. Adica un cutremur vrancean important poate reactiva anumite falii crustale si, in consecinta, poate determina declansarea unor cutremure superficiale, deci o seismicitate oarecum indusa. De exemplu, cutremurul din 1977 a fost urmat de o serie de post-socuri, de mici cutremure crustale produse de-a lungul faliei majore Intramoesice. Ba mai mult, la 20 aprilie 1977 s-a produs un cutremur de 3,9 grade pe scara Richter la 8-11 km adancime cu epicentrul la sud-est de Bucuresti, resimtit in Capitala cu intensitatea IV pe Mercalli ! Iata deci ce efecte \"colaterale\" mai poate avea un cutremur vrancean major, anume acelea care constau in reactivarea unor fracturi locale !!!! Si dupa alte cutremure vrancene s-au observat astfel de seismicitati induse (1986,1990,2004). De exemplu, Dodo, dupa seismul din octombrie 2004, chiar in primele minute s-au produs mai multe cutremure crustale la Ramnicu Sarat, de mica magnitudine (cel mult 3,2), da rin numar destul de mare...
 
Tot nu imi este clar cum miscarea placilor \"incarca \" Vrancea.Am un gif luat de pe net care arata miscarea continentelor dar nu e relevant.
Cum se stie despre aceasta incarcare?
 
Pt. o falie \"normala\" de subductie:

Placile subduc, dar nu e ca si cum ai baga o foaie de hartie sub alta. Aici e vorba de miliarde de metri cubi de ROCA, deci, in zona de contact dintre placi avem o forta de frecare ENORMA. Practic placile nu se misca la falie, dar, sunt trase de curentii magmatici, in toata masa lor, ceea ce rezulta in \"indoirea\", sau stresarea puternica a lor. Pana la urma, fortele devin prea mari, si falia se misca, avand loc o deplasare relativa brusca (cutremurul). Este ca si cum ai lipi 2 caramizi cu un lipici slab si pe urma ai trage de ele sa le dezlipesti. Acumulezi incet-incet tensiune, pana cand \"lipiciul\" (forta de frecare pt. placi) cedeaza (adica tensiunea din placi devine mai mare decat forta de frecare de la falie).

Pt. Vrancea:

In Vrancea, procesul se poate asemana cu zdrobirea unei caramizi intr-o presa. La fel, apesi incet-incet pe caramida (miscarea placilor care inconjoara fragmentul litosferic din Vrancea), se acumuleaza tensiune, pana cand, la un moment dat (sau nu prea dat :)) ) caramida crapa (cutremur).
 
:rolleyes:Multumesc.Ai raspuns foarte frumos.Acum vreau sa stiu ce se calculeaza ca sa se vada daca Vrancea este incarcata?
Se ia in calcul ce?
 
Se ia in calcul ce?
Din pacate cam nimic :)) Sunt doar 2 metode care dau o idee asupra starii de tensionare. Prima ar fi prin raportare la perioadele de timp la care au loc cutremure, deci pura statistica (e nasol totusi ca avem foarte putine date clare inca, mai putin de un secol, fiindca in primele decade ale secolului 20 se folosea aparatura rudimentara si magnitudinile seismelor inregistrate nu sunt sigure - Sorin sa ma corecteze daca gresesc :)) ). A doua metoda consta in calcularea energiei totale seismice eliberate, sa zicem, lunar. Din cate imi amintesc ar fi trebuit sa aiba o usoara tenta de crestere, cutremurele majore fiind precedate de o stagnare a acestei cresteri. Aici nu mai sunt chiar sigur, s-ar putea sa fie un pic altfel, in primul rand ca nu mai gasesc site-ul, si in al doilea rand era vorba de alta zona seismica. Oricum, era vorba de un grafic care ar fi trebuit sa creasca usor si daca se constata oprirea acestei cresteri se putea spune ca urmeaza un seism major.

Marea problema este ca aceste metode sunt destul de vagi, atata timp cat nu poti preciza macar ziua, hai saptamana producerii... cam tot degeaba. :))
 
Dodo, Emil, voi deschide un topic separat pe aceasta tema. Aici era vorba de legatura dintre cutremurele vrancene si cele din alte zone. :))
 
Credeam ca se iau in calcul cateva chestii:faptul ca se misca placa x in loc de y, faptul ca se produc sau nu seisme mari intr-o zona a globului,etc.
 
Credeam ca se iau in calcul cateva chestii:faptul ca se misca placa x in loc de y, faptul ca se produc sau nu seisme mari intr-o zona a globului,etc.
Dodo, ceea ce spui nu u determina direct nivelul stressului acumulat la un moment dat. Adica, nu se poate spune cat de incarcata a Vrancea cu ceea ce zici tu. :)):harhar::)) Ca sunt cutremure adanci in Hindu-Kush sau Mediterana, nu e nimic anormal in asta, adica, ce vreau sa spun e ca DIN FAPTUL CA APAR CUTREMURE ADANCI IN AFGHANISTAN sau in alte locuri NU DUCE LA NICI O CONCLUZIE DESPRE CAT DE INCARCATA E VRANCEA ! E foarte important ce spun. Repet, daca e un cutremur, sa zicem, de 6,8 la 250 km adancime in Hindu-Kush, nu inseamna ca poti trage o concluzie sau alta despre nivelul stressului acumulat in Vrancea !!!! Insist foarte mult asupra acestei chestiuni, si sa stii ca nu glumesc deloc. Mai bine citeste topicul INDICII, deoarece o sa gasesti lucruri, zic eu, mai interesante...:)):32::)):32:
 
Eu m-am gandit logic: daca in zona Afganistan sau pe acolo se produce un seism adanc, deranjeaza VRancea deoarece aceasta zona de adancime este sub cea din VRancea(ma refer la seismele de la 150-100km adancime.
Un seism de suprafata este mai greu sa faca acest lucru.
 
Dodo, e prea departe. Daca vrei, pot sa iti dau exemple de roiuri de cutremure vrancene de 4-5 grade care nu au fost precedate de nimic in Afghanistan. Te asigur ca pot veni cu o multime de exemple, asa ca nu prea e relevant sa tragi concluzii definitive din 2-3 coincidente.
 
Marmureanu tot insista in ultima vreme pe faptul ca nu ne mai ameninta un cutremur catastrofal in Vrancea din cauza ca au fost seismele majore din Asia ! E discutabil acest lucru. Vin si eu cu urmatoarele 2 situatii.
1934-cutremur de 8,4 grade in India, 1935 cutremur de 7,5 in Pakistan, 26 decembrie 1939 cutremur in nordul Turciei la Erzincan de 7,9 grade...
10 noiembrie 1940....:35::51::36:
1976 aprilie-mai cutremure de pana la 7,6 grade in Uzbekistan, republica sovietica din Asia Centrala, iulie 1976 cutremur de 8,2 in China, 24 noiembrie 1976 cutremur de 7,5 in nordul Turciei....
4 martie 1977...:10::10:
acum ce avem: cutremure in Indonezia de 8,7-9 pe 26 decembrie 2004 si 28 martie 2005, cutremur in Pakistan de 7,6 grade la 8 octombrie 2005, cutremur in Marea Ionica pe 8 ianuarie 2006 de 6,8 la 70 km adancime.
Repet, e discutabil sa faci astfel de corelatii. Faptul ca dansul tot insista asupra faptului ca, gata, am scapat de pericol nu inseamna ca lucrurile pot sa stea chiar asa ! Deci, insist asupra faptului ca nu s epoate trage o concluzie ferma dintr-o succesiune sau alta de cutremure major ein Asia, nici in sens pozitiv nici in sens negativ pentru Vrancea ! Sa nu uitam ca tot dansul spunea, la inceputul anului 2005, ca incepand din 2006 incolo ne putem astepta oricand la surprize. Eu il vad acum ca se tot agita cu sistemul de avertizare, oprirea gazelor, a instalatiilor industriale critice !!!! Si pun o intrebare de carcotas (stie Dodo ce stie:harhar::ack::harhar:): daca nu ne ameninta nici un pericol in urmatorii 5 ani, de ce se tot agita cu sistemul ala de avertizare pt instalatii industriale, spitale, gaze, lifturi, etc ???? :harhar: Ce ziceti ?
Repet, eu nu m-as ambala sa spun ca ce s-a intamplat in ultima vreme in Asia n-ar putea indreptati o anumita concluzie sau alta. Parerea mea.
 
Seismul mare din Asia a fost la 10km adancime. Sincer mi se pare ciudat sa zguduie Vrancea care este sensibila la cu totul adancimi.Chiar daca Pamantul a fost afectat in intregime de acest seism, a fost zguduit ca intreg nu pe bucati(ca un puzzle).
Dl Marmureanu supne de cativa ani pana in anul x putem sta linistiti iar apoi mai vedem.
Acest an x se schimba dar ultima data nu a spus ca putem dormi linistiti pana in anul 2007 sa zicem sau 2008.
 
Si daca schimbarea s-a facut mai devreme, in cursul anului 2005, iar aceasta inform. e la \"top secret\" ??? :ack::harhar::harhar: Mai ales ca cele 3 cutremure de 5-5,5 grade de anul trecut au avut planele de faliere orientate tangent la curbura, deci asu fost de tipul acela critic. :36::harhar: 18 ani e o valoare medie, Dodo, poate sa fie cu plus sau minus 1-2 ani. Inca ceva. De anul trecut a crescut si activitatea in crusta terestra, au avut loc secvente de cutremure crustale in Campia Romania si sudul Moldovei, cu caracter MIGRATOR !!! Practic, epicentrele respectivelor miscari seismice au migrat in fata Curburii carpatice din estul Munteniei (zona Urziceni, ,cutremur de 4,0 pe 25 august 2005) pana in nordul judetului Vrancea (cutremur la Marasesti de 4,8 la 30 km adancime pe 15 noiembrie 2005). Si INFP-ul nu a anuntat public aceste cutremure !!!!
 
Au fost date pe EMSC.
Sorinel tu spui foarte frumos ce stii dar uneori nu este clar.
Incearca sa explici in cuvinte simple ca sa inteleaga si cei care habar nu au despre seismologie.
Tu faci o salata din magnitudini, localizari, cuvinte specifice, etc dar nu toti inteleg asa ceva.
Gandeste-te si la cei care nu au avut ocazia sa citeasca si sa primeasca informatii de la surse directe.
Nu ma mir ca anumite informatii sa fie la secret, sincer ma asteptam la asa ceva.
Poate Vrancea noastra atipica ne va da seisme mai multe dar mai mici decat putine si mari.Cum o vrea Dumnezeu!
 
Back
Sus