• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Patologia dezastrelor

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Aici putem discuta despre diversele situatii patologice care pot aparea in urma unor dezastre diferite. Prin situatii patologice as intelege nu doar accidente, raniri, etc., ci diverse probleme ce pot afecta sanatatea membrilor comunitatilor, mai mici sau mai mari, aflate in regiunile calamitate.
 
Buna idee,Sorine si inspirat titlu.Eu o sa incep cu situatiile in care apar probl. fizio-patologige in urma unui seism . ma voi referi si la starile psihice induse in cursul sau dupa trecerea unui seism .Inainte de toate vreau sa ma refer la situatiile cele mai usoare ce apar in urma unui seism cu Ms=6,5-6,7 max.

Deci cand nu e vb de un seism major.asa cum se stie toti consideram suprafata pe care stam drept pct. de referinta stabil in timp si bineinteles care nu se deplaseaza.In momentul aparitiei unui seism toata aceasta perceptie a noastra se schimba brusc chiar si la un seism nu prea mare.In momentul acela organismul reactioneaza ca si in orice caz de pericol mare si iminent. Deci se descarca brusc adrenalina datorita activarii lantului hipotalamo-hipofizo-renalian.suprarenalele care arata ca niste capsule situate deasupra rinichilor descarca acest hormon. Adrenalina nu ar fi necesara in cazul unui seism care nu produce nici macar pagube minore dar organismul uman o secreta automat considerand un pericol chiar si un seism mai mic.De altfel orice factor stresant care actioneaza brusc,mai ales un factor stresant nou sau care se repeta mai rar determina acelasi efect. Dar sa revenim la situatia cand adrenalina se descarca in sange in urma unui seism fie el doar moderat . acest hormon mai este numit si simatomimetic deoarece are efecte similare activarii sist. nervos vegetativ simpatic.

Actiunea adrenalinei este de scurta durata . Ea produce intr-un organism sanatos si fara reactivitate emotionala crescuta urmatoarele efecte: creste pulsul si forta de contractie a inimii,deci creste debitul cardiac.Acest efect aduce un aport sporit de sange musculaturii care trebui sa actioneze prompt in caz de pericol.Aportul de sange implica evident un aport crescut de substante nutritive si oxigen necesare musculaturii in hiperactivitate.Dintre subst. nutritive glucoza este de departe cea mai imortanta in oxidarea ce apare la nivelul celulelor musculare , oxidare ce produce energia necesara contractiei musculare. debitul cardiac crescut det. si un debit cerebral crescut pt. ca si creierul trebui sa functioneze la capacitate max. in astfel de situatii. De altfel adrenalina exercita efecte stimulatoare asupra creierului necesare mentineri unei act. crescute cerebrale necesara in acele momente pt. ca individul sa aiba reflexe bune, sa ia decizii rapide , etc.nefiind un topic cu discutii medicale nu intru in detalii prea mari . Tot ce mai spun pe scurt despre actiunea adrenalinei este ca aceasta actioneaza brusc si la pers. cu o reactivitate emotionala crescuta(tonus simpatic crescut) poate produce efecte nedorite ca de ex: anxietate exacerbata(datorita hiperactivitatii exagerate a creierului) care poate duce la comportamente si actiuni inadecvate situatiei care cred ca nu trebui sa le enumar deoarece le stim cu totii. Asupra inimii o cantitate prea mare de adrenalina poate cauza: extrasistole atriale si/sau ventriculare care sunt aritmii sau cum se zice in popor palpitatii .

Daca frecv lor nu este prea mare(max 5-6 pe min) sunt asimptomatice si evident nepericuloase. In cazul in care sunt prea frecvente pot precipita un acces de tahicardie paroxistica atriala si daca in urma acesteia apare si tahicardia paroxistica ventriculara creste amenintator riscul unei fibrilatii ventriculare urmata de deces(manevrele de resuscitare nu fol. in acest caz,doar defibrilatorul). nu intru in detalii deoarece nu-mi permite topicul:whistling: . in urma descarcarii bruste in sange a unei mari cantitati de adrenalina se poate produce si stop cardio-respirator care insa poate beneficia de manevrele clasice de resuscitare.Asa cum am spus adrenalina nu ramane mult timp in sange.Din cauza asta frica cea mai mare in cursul unui seism fie el si moderat apare pe parcursul sau sau un timp scurt dupa aceea.Acum intervin in joc cunostintele fiecaruia despre seismele din Vrancea.Cei care cunosc cat de cat nu vor iesi sau dormi afara dupa un seism de max 6,7 R , stiind ca fie a fost socul principal iar replicile vor fi mult mai mici , fie daca este un precursor seismul major nu va veni asa repede.

Cei care nu au nici macar un min. de cunostinte vor iesi si chiar dormi afara cu toate ca,cladirea e sigura de ffrica replicilor care in mintea lor pot fi mai mari ca socul principal.mentinerea unei stari de frica si in urmatoarea per de timp care poate ajunge pana la h si zeci de h in sir este autointretinuta de constientul omului care se simte in continuare amenintat de iminenta unui seism cel putin la fel de mare. pe scurt, suportul fiziologic care insoteste aceasta stare este dat de hiperactivitatea sist. nervos vegetativ simpatic+concentratiilor ridicate de noradrenalina si cortizol care mentin un stress de uzura un timp mai indelungat evident mai mic decat cel din timpul seismului si imediat ulterior lui. La final imi cer scuze pt. cei care nu au inteles anumiti termeni medicali(astept intrebari :hypocrite:); cat si pt. cei care poate vroiau detalii mai multe dpdv fiziologic.
 
Andy, este foarte bine ca ai explicat aici fiziologia organismului in situatie de stress maxim (cum este in cazul unui cutremur). Cei care or sa citeasca vor intelege care sunt cauzele starilor anxioase intarziate si a problemelor de inima care pot apare.

Ce ar trebui sa faca oamenii in astfel de situatii? Exista medicamente cat de cat inofensive (care se pot elibera la farmacii fara reteta) pe care le-ar putea folosi in astfel de situatii?

Cand anume este recomandat ca oamenii care au probleme dupa un astfel de eveniment sa apeleze la asistenta medicala? Care ar fi simptomele care ar necesita o supraveghere medicala?

In afara de aceste intrebari as vrea daca poti sa ne explici despre crash syndrome. Se pare ca in momentul in care unul din membrele unei persoane este prins sub daramaturi, din cauza lipsei oxigenarii si a circulatiei in muschiul respectiv apar niste substante extrem de toxice. Daca persoana respectiva este eliberata de sub daramaturi, intrarea acestor substante in circulatie ii poate fi fatala. De aceea eliberarea persoanei de sub daramaturi trebuie facuta doar dupa ce echipele de asistenta medicala ii administreaza anumite medicamente intravenos.

Tot ce am gasit pe internet a fost un abstract al unei lucrari a medicilor japonezi:
report on laboratory data of crush syndrome experienced in the earthquake Jan. 17, 1995 in Hanshin Awaji area, Japan. Serum CK (creatine kinase) were markedly elevated and reached level of 30000-430000IU/l. Increase of serum potassium, uric acid, phosphate and decrease of serum calcium were seen at an early stage before serum urea nitrogen and creatinine were elevated. White blood cell count reached at 10000-50000 mm3. of hemoglobin and hematocrit due to transfer of fluid were seen. Blood gas showed metabolic, pH decreased and base excess changed negative. In some cases, myoglobinuria (red brown color) and peaked T waves in electrocardiogram were seen.
Intr-un articol de aici: http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2001/01/30/wquak130.xml am gasit fraza: \"After that it is impossible, as dehydration sets in and victims already suffering \'crash syndrome\' die a slow, horrible death.\"

Un alt articol de la japonezi e prezentat asa:
Skeletal muscle tissue is damaged by various causes, and this causes the escape of muscle derivated substances to the blood and occurs various pathologies. This pathology is called rhabdomyolysis. Schultz classified rhabdomyolysis according to causes . Crush Syndrome is the case accompanying long-time crush by external force, ischemia, and the reperfusion injury. In Japan, it occurred to persons who had a disaster in Han-Shin Awaji Earthquake in 1995. On the other hand, the case where external force does not accompany convulsion and hyperthermia, is frequently called rhabdomyolysis (in narrow sense). The remarkable swelling of the damaged muscle compartment (muscle subdivision) occurs intravascular dehydration, and it falls to the shock state in seriousness. Renal dysfunction is complicated by nephrotoxicity of myoglobin deviating from the muscular tissue. In the blood examination, rises of CPK, myoglobin and potassium originated from collapsed muscular tissue, were recognized. In urinalysis, myoglobin rises and the reddish brown urine (port wine urine) is macroscopically shown. In the treatment, followings are patient\'s condition to need the emergent treatment: Renal disturbance by muscle derivated toxic substance such as myoglobin, intravascular dehydration with edema of the damage muscle, arrhythmia by hyperkalemia. In the crash syndrome, the lesion is comparatively easy to be distinguished from the external surface finding. However, the physical remark is scarce in non-traumatic rhabdomyolysis, and the lesion is first identified from the image examination. The computed tomography is useful for the screening, because even serious patients can comparatively easily do it. MRI examination is excellent in sharp evaluation of increase of vascular permeability and inflammation. In this report, present knowledge is outlined, such as image finding of rhabdomyolysis and the pathologic finding of the muscle.

Ce este acest crash syndrome? Cum ne dam seama daca o persoana poate fi scoasa sau nu de sub daramaturi fara sa ii riscam viata?
 
Alex imi pare rau dar la firma in care activez ca paznic netul merge f. prost ,apar blocari si chiar restartari ale sistemului. O sa raspund maine seara la toate intrebarile tale(sunt liber maine si netul la mine nu face figuri )plus alte completari imp. pe care nu le-am scris in topicul 2.inca o data mii de scuze dar nu e vina mea :biggrin::worthy: De abia am reusit sa scriu si mesajul asta . sper ca a fost postat :hypocrite:
 
Si daca nu avem medicamente sau nu vrem sa luam, cum ar trebui sa ne comportam pentru a preveni efectele negative ale adrenalinei? De ex. ar trebui sa respiram mai repede sau mai adanc?
 
mda, in timpul unui cutremur ajungi tu sa stai drept si totul in jur scartaie, crapa(in unele cazuri), se aud sunete ciudate, simti vibratii, etc.
Daca se sparge ceva ai tendinta sa fugi si sa vezi ce. Daca se zguduie o vitrina sau ceva asemanator(mobila cu geamuri, pahare, etc) uiti ca e cutremur si te duci sa opresti \"sursa\" zgomotelor. Evident ca nu trebuie sa faci asa ceva dar sunetele mi se par mai deranjante decat zgaltaiala.
 
In max. cateva zile voi rezolva problemele pe care le am cu serverul(din cauza care netul nu prea merge mai ales noaptea) si voi continua sa postez la acest topic pt ca sunt f. multe lucruri de spus si tot ce voi relata se adreseaza celor multi care dupa un cataclism nu pot beneficia de ajutorul serviciilor speciale de ambulanta.dar deoarece netul inca merge fluent continui ceea ce am inceput la postul #2.cat o sa apuc ca nu e dupa mine:ack:.Am vb despre persoanele care in urma unui seism reactioneaza exagerat datorita faptului ca la ele predomina manifestarile sist. nervos simpatic.aceste manifestari le-am expus pe larg.Dar multi or sa se intrebe probabil cum recunoastem o astfel de persoana inainte sa o vedem cum reactioneaza in felul asta(adica in conditii normale).astfel de pers. care se spune in termeni medicali ca au o hipertonie simpatica .acesti oameni prezita : puls bazal(in repaus) de peste 80 batai/min(deseori unii au si 100-120 /min),tensiune arteriala mai crescuta,sunt persoane mai nervoase ,irascibile,deseori au insomnii sau se trezesc la cel mai mic zgomot,sunt stresate de stimuli stressori mai mici (fata de persoanele normale dpdv al echilibrului neuro-vegetativ).
ATENTIE!!:hipertonia simpatica nu e o boala.Multe pers. au acest simptom(ma numar si eu printre ele:biggrin:).Am descris pe scurt manifestarile care la au pers. cu hipertonie simpatica in conditii normale si care se pot decela usor(pt. ca mai sunt si altele care insa fie nu pot fi detectate fie nu se manifesta mereu si pt ca nu e un topic de medicina nu intru in detalii care nu-si au rostul aici).deci ,in concluzie persoanele cu hipertonie simpatica sunt mai predispuse ca in cazul unui stress mare sa reactione inadecvat(chiar total inadecvat)dpdv al comportamentului + ca pot avea probl functionale despre care am vb pe scurt la postul#2.la viitoarea postare voi vb si despre persoanele vagotone(la care dimpotriva predomina cealalta latura a sist. nervos vegetativ- sist parasimpatic si voi continua sa relatez ce trebuie facut in ambele situatii(atitudinea celorlalti pt. ei ,tratamentul de moment,situatii speciale,etc).
 
:ack:vrei sa ma ucizi? nu poti explica pentru toata lumea? mai simplu....:ack:
 
Dodo, zi-mi ce n-ai inteles si iti explic eu :ack: Toti termenii pe care i-a folosit sunt ori explicati (in paranteze) ori ar trebui sa-i stii din Anatomia clasei a 8-a. Daca e vreun terment totusi pe care nu-l intelegi intreaba-ma si ti-l explic eu.
 
:ack: multumesc frumos dar nu vreau sa ma apuc de medicina.
 
Foarte interesant, andy, multumim ! :ack: :ack: Asteptam cu nerabdare continuarea...:harhar:
 
andy, M-AM SATURAT SA ASTEPT CONTINUAREAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
 
Back
Sus