• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Pila Karpen

anda1

Administrator
Înscris
14 Mar 2013
Mesaje
7.784
Scor reacție
0
„Pila termoelectrică cu temperatură uniformă” a fost imaginată şi realizată de către fizicianul Nicolae Vasilescu – Karpen şi prototipul său funcţionează neîntrerupt de 6 decenii.
Pila Karpen are electrozi din aur (lucios) şi platină neagră (poroasă) cufundaţi în acid sulfuric de înaltă puritate. În ceea ce priveşte modul de funcţionare, părerile „specialiştilor” sunt împărţite: unii afirmă că pila nu poate exista pentru că pune sub semnul întrebării principiul al doilea al termodinamicii, alţii afirmă că în realitate, pila nu contravine acestui principiul (transformarea energiei), şi nici principiului zero (echilibru termodinamic cu mediul) în formularea generalizată. Concluzia celor din urmă ar fi că pila Karpen funcţionează folosind exclusiv energia termică a mediului ambiant.
După aprecierea profesorului Solomon, preşedintele Societăţii Franceze de Fizică, savantul român a inventat pila şi după jumătate de secol oamenii au ajuns pe Lună cu ajutorul ei.

http://www.energobiologie.ro/index.php/Energii/O-sursa-inepuizabila-de-energie-pila-Karpen.html

Pila electrica se afla astazi la Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida” si functioneaza fara intrerupere de 56 de ani.
Vasilescu-Karpen dorea sa demonstreze ca se poate realiza o pila care sa furnizeze energie electrica la nesfarsit.

Insa oamenii de stiinta sustin ca nu poate exista un perpetuum mobile, mai exact, pila lui Karpen incalca cel de-al doilea principiu al termodinamicii si mai ales teoria lui W. Thomson care spune ca este imposibil ca o masinarie sa functioneze la infinit alimentandu-se singura.

Principiul al doilea al termodinamicii precizeaza conditiile in care are loc transformarea energiei termice in energie mecanica, referindu-se la caracterul calitativ si nu la cantitatile de energie schimbate. Acest principiu este o particularizare a principiului general al schimburilor de energie, conform caruia transformarile spontane de energie se realizeaza de la potentialul mai inalt spre cel mai scazut.

Insa pila lui Karpen nu este una obisnuita. Folosirea electrozilor din metale nobile a crescut timpul de functionare datorita eliminarii efectelor parazite ale reactiilor chimice care ar fi aparut in cazul utilizarii altor metale. In timp ce anumiti critici sustin ca incalca cel de-al doilea principiu al termodinamicii, altii afirma ca in realitate, pila nu contravine acestui principiu si nici principiului zero in formularea generalizata. Datorita materialelor din care este realizat este posibil ca durata de viata sa creasca considerabil, insa si costul realizarii este pe masura.

Exista si sustinatori care spun ca Vasilescu-Karpen nu a construit un perpetuum mobile, ci doar o pila care foloseste ca sursa de energie temperatura mediului ambiant. Pila lui Karpen ramane destul de controversata.

Alexandru Mironov relata in revista Stiinta si Tehnica ca dispozitivul avea “un electrod de aur, un altul de aur platinat, inchisi in doi cilindri de sticla, muiati in acid sulfuric pur si un mic motoras electric (de fapt, un fel de osciloscop) care imi arata ca pila functioneaza. Functiona atunci, deja, de 31-32 de ani, si, cu cilindrii de sticla umpluti cu H2SO4, va functiona in vecii vecilor. Iata ce mister avem noi langa parcul Libertatii, lasat mostenire de un oltean extraordinar, inginerul-fizician Nicolae Vasilescu-Karpen”.
http://www.descopera.org/pila-lui-karpen/

din pacate, fiind construita din aur si platina si avind o valoare mare, nu poate fi expusa, muzeul neavind conditii de protejare contra hotilor. am vazut la tvr1 in seara asta cum era pastrata, intr-o cutie de carton...
 
Oops! Te-a convins și pe tine amicul ăla de pe topicul cu tainele Universului? Pila Karpen e un dispozitiv tip perpetuum mobile controversat. Unii zic asta:

"In practica , un PMM2 (asta înseamnă perpetuum mobile de speța a doua) genereaza energii cam de 1000 de ori mai mici decat verisoarele lor academice, in care electrozii se consuma. O pila , generand la iesire energie electrica, se va raci si va iesi din regimul de functionare . Iata de ce sunt doua baterii in pila lui Karpen; in timp ce una da curent, cealalta se incalzeste la loc de la temperatura camerei . Este obligatoriu ca becul sau motorasul alimentat sa stea in camera cu pilele, pentru a le restitui la loc energia termica necesara regimului de functionare."
 
nu mey, nu m-a convins nimeni. am vazut aseara un reportaj pe tvr si am scris aici, poate stie cineva mai multe. si sa nu uit de ea, poate reusesc sa o si vad. si tocmai fiindca e un subiect controversat, vreau sa vad pareri pro si contra ;)
 
1. Principiile termodinamicii, in universul nostru in care traim, in conditiile noastre de presiune, temperatura, etc. si constante universale specifice universului nostru, nu pot fi incalcate.

2. Este posibil ca in alt univers, cu alte constante cosmologice aceste principii sa poate fi incalcate.

3. Pila Karpen functioneaza in universul nostru si nu incalca nici un principiu termodinamic, "hranindu-se" cu energie termica si transformand-o in energie electrica.

4. Daca punem pila Karpen in conditii de temperatura 0 sau sub 0, aceasta va inceta sa functioneze. Oricum e posibil sa inghete lichidul de transfer.;)
 
bagree.gif
bgood.gif
Felicitari pentru postare! Era nevoie de o astfel de clarificare...
 
CRFL nu stiu daca ai observat, aici nu se prea practica offtopicul. daca ai ceva de spus, spui, daca nu, te uiti si treci mai departe. nu e nevoie de multumiri dupa fiecare postare.
 
Anda, ai dorit opinii pro sau contra fata de pila Karpen.
Prin acordul cu postarea lui masterkey66, am exprimat o opinie fata de intrebarea daca pila Karpen reprezinta un perpetuum mobile sau nu.
Am contribuit, deci, la discutia pe care o doreai, sustinand punctul de vedere al unui alt opinent.

Daca doresti o exprimare mai directa a opiniei mele, iat-o:

Nu exista Perpetuum Mobile. Cine crede ca l-a gasit, a gresit datele problemei sau nu intelege functionarea dispozitivului respectiv.

Sper ca sunt, acum, "on topic".
 
CRFL link a spus:
Daca doresti o exprimare mai directa a opiniei mele, iat-o:

Nu exista Perpetuum Mobile. Cine crede ca l-a gasit, a gresit datele problemei sau nu intelege functionarea dispozitivului respectiv.

Sper ca sunt, acum, \"on topic\".
ce afirmatie categorica! ;)
nu esti ontopic. daca discutam despre principiile termodinamicii poate ca ai fi fost, desi, la scoala toata lumea a citit sau a auzit ce ai spus tu. nu spui nimic nou. daca argumentai cumva de ce nu poate exista perpetuumul mobile, indiferent de ce speta, poate ziceam ca da, ai zis ceva la obiect. insa aici discutam despre pila Karpen. pe care eu nu o consider un perpetuum mobile ci doar o pila cu o durata de viata foarte lunga. daca am avea analizele componentilor la data formarii pilei si daca am putea face acum o analiza, sint sigura ca ar aparea diferente notabile. pina una, alta, nu putem decit specula. si ca sa dau apa la moara si adeptilor teoriei conspiratiei, cine poate dovedi ca pila este cea originala si ca nu i s-au adus modificari?


pentru cei care nu stiu, pila arata asa [attachment=18345:pila_karpen_1.jpg]
În literatura de specialitate pila Karpen se întâlneşte (foarte rar) şi sub denumirea de pila K sau pila VK. Această pilă, spun „specialiştii”, este o pilă de concentraţie, în pofida faptului că inventatorul a denumit-o „pilă termoelectrică cu temperatură uniformă”. Şi spre deosebire de ceea ce se numeşte pila de concentraţie ce are două vase cu electrolit de concentraţii diferite, pila Karpen este alcătuită din două pile legate în serie. Acestea alimentează un motoraş ce acţionează un microîntrerupător, astfel ca la jumătate de rotaţie a rotorului circuitul este deschis şi la cealaltă jumătate este închis. Astfel motoraşul este alimentat în impulsuri cu factor de umplere ½, pe perioada a jumătate de rotaţie, cealaltă jumătate permiţând pilei să se regenereze, să reîncarce energia consumată.

restul aici
 
Anda, nu există perpetuum mobile. Mai degrabă cred în Cornul Abundenței al caprei Amalthea. ;)
 
ursamajor link a spus:
Anda, nu există perpetuum mobile. Mai degrabă cred în Cornul Abundenței al caprei Amalthea. ;)
mey, esti cu capul? unde vezi ca am zis eu ca exista? ;)
 
Back
Sus