• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Placi tectonice

Dodo

New member
Înscris
14 Ian 2005
Mesaje
3.275
Scor reacție
0
A fost un cutremur minor in Creta astazi.Din curiozitate m-am uitat pe harta seismelor recente de la EMSC http://www.emsc-csem.org/.
Ce am observat nu imi place.Cutremurele din Grecia sunt de obicei cutremure de suprafata <(partea coontinentala) cel putin asa am obsevat eu> iar acum aceste cutremure sunt destul de adanci.Acest cutremur de astazi a fosat cam la 70km adancime.Intamplator am descoperit ca ieri a fost un cutremur mic la 250km adancime undeva in sudul Italiei.
De ce nu imi plac? Zona sensibila din Vrancea este mai adanca de 70 de km.Ultimul cutremur produs in Afganistan a fost destul de adanc cam 200km adancime si a \"deranjat\" subplacile care se intalnesc in curbura Carpatilor.
Stie cineva mai mult? Ce parere aveti gandind logic la cele cateva informatii care pot fi culese de pe site-urile de specialitate?
 
M-am gandit ca ar fi extrem de necesare si niste harti cu placile tectonice.
As vrea sa le multumesc celor de la USGS care permit folosirea acestor harti (courtesy of the U.S. Geological Survey).
In felul acesta putem intelege mai usor ce se intampla in subteran vizualizand placile tectonice.
 
Urmarind USGS am observat cateva cutremure razlete si nu f. mari ca magnitudine in jurul placii euro-asiatice.Adancimea este destul de mare intre 80 si 330km.
2 cutremure au fost in Iran, unul la granita Indiei, unul in marea Japoniei si a mai fost unul zilele trecute in sudul Italiei.
 
Dodo, daca poti te rog pune prima harta din nou, la dimenisunea originala. Asta pe care ai pus-o e micsorata si nu se citesc bine scrisurile.
 
Promit sa o pun din nou in scurt timp.
In caz ca va intereseaza au mai fost niste cutremure adanci care ma fac sa cred ca incet, incet placile se reactiveaza.
 
:whistling:am gasit un gif animatat care arata miscarea placilor tectonice:angel:
 
:worthy: am \"umflat\" o harta interesanta:angel:
 
Foarte practica ultima harta. O am pe desktop si deja urmaresc cutremurele pe ea. iti ofera o perspectiva buna, mai ales pentru un quick view cand nu ai timp.
 
Vorbind aici despre placile tectonice si dinamica acestora, este de notat un lucru referitor la placa tectonica Indo-Australiana. Aceasta mare placa, a carei dinamica afecteaza multe zone, are o miscare extrem de complexa. Componenta orizonatala a vectorului deplasare este intotdeauna orientata spre est, nord-est, si de aceea respectiva componenta genereaza cu deosebire cutremure mari catre Indonezia-Sumatra, dar si in China, si, indirect, prin influenta din aproape in aproape, pana in Japonia. Componenta verticala a vectorului deplasare actioneaza intotdeauna pe partea care incepe in Asia Centrala, muntii Himalaya, muntii Hindu Kush (India, Pakistan, Afganistan, fostele republici sovietice Tadjikistan, Uzbekistan, Kirgistan); influenta aceste componente se regaseste, in continuare, in mod indirect, in zona Caucazului, precum si in zona araba, Iran, indirect asupra Turciei si, in final, asupra zonei Vrancea.
In ultima vreme, observam o crestere treptata, dar progresiva, a activitatii seismice in zona Hindu Kush. Modul cum evolueaza, in prezent, activitatea seismica din Asia Centrala sugereaza faptul ca incepe sa se intensifice si actiunea data de componenta verticala a vectorului deplasare asociat cu miscarea placii Indo-Australiene. Este de asteptat ca, in urmatorii ani, aceasta componenta verticala sa sporeasca, sa se amplifice; deja au aparut semne in acest sens. Evident, evolutia nu va fi una brusca, peste noapte, ci lent-progresiva, pana cand componenta verticala isi atinge nivelul maxim de actiune. Oricum, inceputul intensificarii actiunii componentei verticale este sugerat de succesiunea, intr-un interval foarte scurt, a unor cutremure cu magnitudini de circa 6 pe scara Richter in Pakistan si Afganistan (in muntii Hindu Kush). Faptul ca ultimele cutremure din Hindu Kush s-au produs la circa 150-200 km adancime, sugereaza o crestere a fortei cu care placa Indiana actioneaza, in plan vertical; consecintele acestei situatii le vom vedea in urmatorii cativa ani. In orice caz, situatia este foarte interesanta, demna de urmarit.
 
Intrebarea care s-ar pune ar fi ce legatura ar exista (daca exista) intre componenta orizontala a vectorului deplasare (sau, mai bine, a vectorului viteza) si componenta verticala a acestui vector ? In principiu, fizica ne spune ca nu ar trebui sa exista vreo legatura, cel putin nu una directa, sau una aparenta. Pe de alta parte, mai trebuie notat ca, de-a lungul timpului, s-au observat perioade in care componenta orizontala a vectorului deplasare pentru miscarea placii indiene era la fel de puternica in raport cu cea verticala, dupa cum in alte perioade au alternat faze in care una dintre componente era mai puternica decat cealalta. Se pare, totusi, ca nu e o regula generala. In orice caz, intensificarea activitatii seismice din Hindu Kush este generata de cresterea treptata a componentei verticale a fortei generate de placa Indiana. Adica, placa Indiana incepe, treptat, sa genereze un stress mai intens si pe verticala, afectand zone situate la marginea CONTINENTALA a placii Euro-Asiatice. Componenta orizontala ramane destul de activa (prin seisme in Indonezia, China si chiar pana in Japonia), dar nu chiar la amploarea din perioada 2004-2007. Comportamentul acestei placi tectonice este extrem de interesant, si e demn de a fi urmarit in continuare :harhar: :rolleyes: :rolleyes:...fiindca, mai devreme sau mai tarziu, cu certitudine ne va afecta si pe noi, asta e situatia. :unsure:
 
Back
Sus