• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Primul ajutor si alte ingrijiri medicale, in caz de catastrofa

Bogdan

Administrator
Înscris
10 Dec 2012
Mesaje
2.899
Scor reacție
2
Dupa apa si mancare, hai sa atingem alt subiect sensibil. Primul ajutor si alte ingrijiri medicale, in caz de catastrofa...
Dupa cum ne imaginam, in cazul unei catastrofe, serviciile de urgenta nu or sa faca fata. In acest caz, care sunt alternativele?
-Primul lucru pe care orice om ar trebui sa-l faca, pana se produce catastrofa (adica ACUM) este sa urmeze un curs de prim ajutor. Aceste cursuri sunt facute periodic de Crucea Rosie, de SMURD, de spitalele de urgenta, la unii angajatori (pentru angajatii proprii). Bineinteles, mai pot exista si altii. De obicei, aceste cursuri costa o suma modica, si de obicei se elibereaza un certificat de absolvire.
-Al doilea lucru pe care oricine trebuie sa il ia in seama este trusa de prim ajutor. Aceasta poate veni sub forma unui kit asamblat, disponibil la majoritatea farmaciilor, la firmele care vand echipament de protectia muncii, la supermarket si la unele firme de piese auto (de cand cu obligativitatea existentei truselor in fiecare masina). Bineinteles, fiecare poate sa isi faca o trusa de prim ajutor proprie, cu materiale banale, cumparate de la orice farmacie.
-Al treilea lucru, foarte important pentru bolnavii cronici (dar nu numai), este crearea unei rezerve de cateva zile din medicamentele prescrise. Precum si de o mica rezerva de dispozitive care sunt folosite zi de zi (o pereche de ochelari, o pereche de lentile de contact, pungi de colostroma, etc).

Voi ce parere aveti?
Bogdan
 
Ar trebui sa facem o lista cu locurile unde se fac cursuri de prim ajutor, pretul cursurilor si programul acestora. Ai ceva persoane de contact?

Trusa auro de prim ajutor e aproape inutila dupa parerea mea. Nu stiu cum sunt trusele de prim ajutor cu care se doteaza obiectivele industriale, sunt mai bine dotate? cine le comercializeaza?
 
Mai pe seara pun mai multe informatii :hypocrite:

Bogdan
 
Aici se gaseste un Curs de Prim Ajutor care mie mi se pare bun. Sunt informatii online.
Despre cursuri de prim ajutor, stiu ca astfel de cursuri sunt organizate de Crucea Rosie. Pe pagina acesteia, se intra la Filiale, se selecteaza filiala si se obtin datele de contact. Cursurile se organizeaza periodic, au durata de 12 ore si se finalizeaza prin examen si certificat de absolvire.
La Spitalul Pantelimon, la Unitatea de Primiri Urgente se organizeaza periodic cursuri de prim ajutor. Telefon 255.40.90, 255.47.75, interior 222. Atentie, cand intrebati, spuneti ca nu sunteti medic (au cursuri diferite pentru medici si pentru \"civili\").
Despre trusele de prim ajutor, la fostul loc de munca aveam unele grozave. Erau de genul acestora
Bine, acolo se punea un accent deosebit pe protectie si prim ajutor (acolo am urmat un curs de prim ajutor, in grupe mici, cu medic, manechin de interventie, etc).

Bogdan
 
Cred ca o sa ma bag si eu la un curs de prim ajutor. Pana acum stiu doar informatiile teoretice pe care le-am citit din diverse surse, dar vreau si un antrenament practic. O sa sun sa vad ce zic cei de la Crucea Rosie si de la Pantelimon.

Trusa de prim ajutor, da, ceea ce ai aratat tu este intr-adevar, de prim ajutor. Pentru caz de dezastre eu m-as gandi totusi la un prim ajutor mai extins, pentru diverse probleme care pot apare in cel putin 72 de ore de la cataclism. Am compilat mai multe informatii din diverse surse, de pe internet, si am facut o lista cu ce ar trebui sa contina trusa de prim ajutor:

1. Fese de tifon de 8 cm latime;
2. Comprese sterile impachetate separat in pachete sigilate (tip neadeziv) 10/10 cm;
3. Bandaje;
4. Leucoplast in fluture, simplu, pentru plagi mici;
5. Leucoplast, role de 2,5 cm;
6. Foarfeci;
7. Un pachet de tampoane de vata sterile;
8. Un bandaj elastic de 7-8 cm latime si unguent antiinflamator (de ex: Diclofenac gel - pentru luxatii sau entorse de glezna sau pumn);
9. Un pachet de vata absorbanta nesterila (pentru a impacheta atelele);
10. Aspirina tamponata; daca este cazul, alte medicamente specifice pentru bolile cronice ale persoanelor care vor folosi trusa (medicamente pentru inima, etc)
11. Paracetamol, Algocalmin, calmante pentru durere (se vor pune si siropuri sau tablete cu doze pentru copii sub 16 ani daca este cazul);
12. Termometru pentru masurarea temperaturii - oral si intrarectal;
13. Pudra sulfamida pentru tratamentul plagilor infectate (de ex Baneocin)
14. Pensa fara dinti;
15. Ace de siguranta;
16. O sticluta de apa oxigenata pentru toaleta plagilor (solutie 3%);
17. Calciu gluconolactat;
18. Dezinfectant pentru maini;
19. Xilina sau alt anestezic;
20. Lotiune dezinfectanta pentru plagi (de ex. Betadina);
21. O bucata de sapun plat;
22. Lanterna;
23. Seringi de unica folosinta (pentru xilina)
24. Un antihistaminic, forma lichida sau tablete, pentru reactii alergice.

Ce parere ai? Eu zic ca in felul asta ai ce trebuie si pentru un tratament al unor eventuale infectii, reactii alergice, stari de soc.
 
Eu as mai adauga:
- antibiotice;
- bisturiu;
- cleme rani;
- ace sutura si sfoara sutura;
- alcool;
- 1-2 perfuzii;
- chestii din alea pentru respiratie artificiala (imi scapa denumirea acum);
- un antiacid;
- ibuprofen;
- cateva perechi de manusi;
- 1-2 emergency blanket.
Bine, daca ar fi dupa mine, as lua o farmacie intreaga, si tot m-as plange ca nu e destul :hypocrite::whistling::unsure:

Bogdan
 
Cand o sa fac cursul de prim ajutor o sa vorbesc cu un medic de-acolo. O sa-l rog sa ma ajute sa fac lista pentru o trusa de-asta care sa fie folositoare pentru mai multe zile. Sa vedem ce o sa zica si el... ma gandesc in special la antibiotice. Problema este ca antibioticele sunt de o gramada de feluri in functie de spectru si aici nu stiu cum se face alegerea. Dar daca vorbesc cu un medic poate stie el sa imi spuna ce antibiotice exista cu spectru larg pentru cazuri din astea de urgenta.

Si as mai pune ceva acolo: ser anti-tetanos.
 
Uite ce am gasit pentru tetanos:

Comportamentul în faţa unei plăgi cu risc tetanigen (zdrobită, înţepată, prin arme de foc, prin intervenţii chirurgicale pe abdomen, intestine, arsuri, degerături, ulcere varicoase, fracturi deschise, plaga ombilicală, plăgi suprainfectate cu floră aerobă);

a. Persoane vaccinate şi revaccinate:

* tratament chirurgical al plăgii: apă oxigenată, permanganat de potasiu, infiltraţii cu antibiotice;

* antibiotice 10 zile(Penicilină, Eritromicină);

* 0,5ml ATPA, intramuscular.

b. Persoane vaccinate incomplet:

* tratament chirurgical al plăgii;

* antibiotice 10 zile;

* vaccinare de urgenţă cu 3 doze de ATPA de 0,5ml, la interval de 14 zile.

c. Persoane nevaccinate sau la care nu au trecut 14 zile de la vaccinare:

* tratament chirurgical al plăgii;

* antibiotice 10 zile;

* vaccinare de urgenţă cu 3 doze de ATPA de 0,5ml, la interval de 14 zile;

* în altă zonă a corpului, imunoglobuline specifice antitetanos 250-500UI, intramuscular;

* imunizarea pasivă cu imunoglobuline specifice, 250-500UI, oferă protecţie pe o perioadă de 30-60 zile; în absenţa acestora se poate utiliza şi serul antitetanic, în doză profilactică de 1500-5000UI, dar cu testarea sensibilităţii, deoarece poate produce reacţii serice.
 
Daca o conving pe nevasta-mea sa vina duminica, pregateste-ti intrebarile. Si ia-ti ceva de scris :hypocrite:
E medic rezident si a facut si un an la primiri urgente in Pantelimon.

Bogdan
 
Eu stiu ca farmaciile dau antibiotice numai pe reteta. Am incercat sa iau si nu mi-a dat nici farmacista si nici doctorul reteta [/i]:hypocrite:.
 
Foarte adevarat. Si mi se pare normal, o groaza de bacterii si virusi au capatat rezistenta la antibiotice datorita administrarii acestora intr-un mod eronat.
Se poate gasi un medic mai deschis, care sa poata scrie o reteta. Dar e mai greu sa o iei compensata/gratuita. Si la farmacie, pentru urgente, se elibereaza 1-2 comprimate :hypocrite:
O alta modalitate ar fi antibioticele pentru animale. La farmaciile veterinare se obtin fara reteta. Dar aici trebuie foarte mare grija, si varianta asta eu personal nu o recomand.

Bogdan
 
Ideea este sa ai totusi un antibiotic cu spectru larg pentru infectiile posibile in caz de dezastru. Adica: te-ai ranit la picior, s-a infectat, nu faci cum trebuie tratament local, te trezesti cu ditamai infectia. Sau, chestii neprevazute gen o apendicita. Sau dormi pe strada si ai facut pneumonie. Sau medicamente specifice pentru bolile care pot apare in caz de cadavre intrate in descompunere prin jurul tau.
 
Cu banalul Biseptol (Cotrimoxazol, parca...:hypocrite: :unsure:) se poate trata pana si ciuma pulmonara ! De fapt, eun chimioterapic, un fel de sulfamida, nu antibiotic ca atare, dar s-a dovedit eficient in unele boli infectioase mai rare, dar grave.
 
Da, si am testat Biseptolul si pe Maxi. Intr-o iarna a racit si a inceput sa tuseasca. 10 zile am fost cu ea la medic in fiecare zi sa ii faca injectii si sa ii dea antibiotice. Dupa 10 zile si vreo 3 milioane cheltuite pe doctor, Maxi tusea ca la inceput. I-am dat biseptol, dupa 4 doze nu a mai avut nimic.
 
Are un spectru de actiune destul de larg, bacterii din diferite familii, pentru boli infectioase uneori foarte grave. Intr-adevar, pesta pulmonara se trateaza, intre altele, si cu biseptol (cotrimoxazol), evident administrat cat mai precoce, din prima zi ! Altfel...:hypocrite: :unsure: :unsure:
 
Observatie: sigur, acum nu inseamna ca trebuie sa ne asteptam ca, in urma unui cutremur devastator, sa reapara pesta (ciuma) pe meleaguri dambovitene. Desi, la cata populatie de, sa le zic, hmmm, rozatoare exista prin urbea lui Bucur...:hypocrite: :unsure: :unsure: :D :ack:
 
Cum spunea cineva, clasicii nu dispar asa usor.

Bogdan
 
am primit asta pe mail. mi se pare o chestie buna
\"Cei care lucrează pe salvări, pompierii etc. au
> ajuns la o concluzie foarte importantă: ei au observat că
> persoanele accidentate sau care au suferit alte nenorociri,
> au la ei telefoane mobile. Cu toate acestea, cei care au
> ajuns să îi salveze, nu ştiu pe cine să anunţe din
> maldărul de nume de pe lista telefonului.
> Din această cauză, ei au făcut o recomandare cum că
> toată lumea să înregistreze în telefonul său mobil
> numărul şi numele persoanei (persoanelor), care trebuie
> anunţată (anunţate) în caz de nevoie. Pentru aceasta s-a
> înfiinţat pseudonimul internaţional ICE (In Case of
>Emergency). Sub acest nume am putea să înscriem numele şi
> numărul de telefon al persoanelor pe care ar putea să îi
> înştiinţeze în astfel de cazuri cei de pe salvare,
> pompierii, respectiv poliţia. În cazul în care am dori
> să dăm mai multe persoane, aceştia ar putea să apară
> sub pseudonimele ICE1, ICE2, ICE3 etc. Această soluţie
> este simplă, nu costă nimic şi poate să fie foarte
> eficientă.
> Dacă veţi considera că merită, vă rog transmiteţi
> acest mail şi cunoscuţilor dumneavoastră pentru a fi
> cunoscut de cât mai multă lume.\"
 
;) la mine e mai simplu... tata, mama, soacra, nevasta, sora, cumnatu... cred ca e clar... parerea mea.
 
cu numele astea ii ai salvati in telefon? daca esti in strainatate crezi ca aia stiu româneste?
 
Back
Sus