• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Regiuni seismice din Romania

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Topicul din vechiul forum, despre zonele seismice din Romania.
 
Romania este o tara al carei potential seismic rezulta din cutremure produse in multe zone. Desi ca nivel de seismicitate noi nu ne comparam cu zone mult mai "fierbinti" ale Pamantului din acest punct de vedere, totusi activitatea seismica din Romania este importanta in context european. Sa tinem cont de faptul ca, pe de o parte, cutremurele din Romania (in special cele subcrustale vrancene) afecteaza de regula si tarile vecine, iar, pe de alta parte, in Romania se simt si cutremure produse la vecini.
Dupa cum vedem pe harta de mai jos, rezultat al studiilor specialistilor romani de la INFP

romplus.jpg


in Romania se produc 2 tipuri de cutremure tectonice: cutremure tectonice crustale (cu focarele situate in crusta terestra, deasupra discontinuitatii Mohorovici) si seisme subcrustale (cu focare situate mai jos de discontinuitatea Moho care separa crusta de manta). Este mai corecta aceasta taxonomie, si nu cea prin specificarea unei limite numerice (de exemplu 60 km) deoarece in unele zone crusta terestra este mai subtire, iar in alte zone ale tarii crusta e mai groasa, prin urmare adancimea la care se afla discontinuitatea Moho variaza.
Pe harta de mai sus, stelutele rosii reprezinta epicentrele cutremurelor crustale, iar punctele negre reprezinta epicentrele seismelor subcrustale.
De asemenea, regiunile seismice evidentiate in studiile specialistilor romani se observa si in harta de mai jos, accesibila pe site-ul INFP:

img_3_r1.jpg
 
Sa luam pe rand cele 2 clase de cutremure tectonice, cele crustale si cele subcrustale. Vom incepe totusi cu cele subcrustale sau intermediare.
Cutremurele subcrustale se produc, dupa cum arata numele, la adancimi mai mari decat cea la care se afla discontinuitatea Mohorovici care separa crusta terestra de manta. Aceasta limita de adancime este de aproximativ 55 km in cazul zonei Vrancea (Curbura Carpatilor), respectiv de 35-50 km adancime pentru alte zone ale tarii. Crusta terestra manifesta o ingrosare evidenta in zona Vrancea. In Muntenia, crusta terestra este ceva mai subtire, asa ca separatia fata de manta se afla cam la 35 km.
Cele mai multe dintre cutremurele subcrustale, cu magnitudinile cele mai mari si cu efecte macroseismice cu distributie larga, se produc la Curbura Carpatilor, in Vrancea, intr-un perimetru delimitat aproximativ de urmatoarele coordonate geografice: 45 grade latitudine Nordica, 46 grade latitudine Nordica, 26 grade longitudine Estica si 27,2 grade longitudine Estica. Acest perimetru delimiteaza aria epicentrala a cutremurelor subcrustale vrancene, cu focare localizate la adancimi cuprinse intre 60 si 220 km, dar cu frecvente mai mari intre 80-100 km, respectiv 125-155 km. In figura de mai jos am delimitat cu aproximatie aria epicentrala a seismelor subcrustale vrancene.

Vezi atașament 6

Ce e de remarcat este faptul ca seismele subcrustale vrancene au o distributie remarcabila, sub forma unor clustere de activitate seismica, clustere grupate aproximativ pe directia Nord-Est catre Sud-Vest.
O harta a epicentrelor cutremurelor vrancene este disponibila aici: plusurile reprezinta cutremurele cu focare la adancimi mai mici de 60 km, iar cercurile sunt epicentrele de cutremure mai adanci de 60 km (subcrustale in cazul seismelor vrancene).

1-s2.0-S0012821X08003853-gr1.jpg


Se observa distributia oblica pe directia NE-SV a epicentrelor cutremurelor subcrustale din Vrancea, alungirea suprafetei epicentrale fiind foarte evidenta pe aceasta directie, comparativ cu directia perpendiculara NV-SE; aceasta diferentiere tine de geometria si pozitia blocului litosferic paleosubdus in care se genereaza cutremurele subcrustale vrancene.
 

Atașamente

  • romania_1.JPG
    romania_1.JPG
    214,7 KB · Vizualizări: 40
Back
Sus