• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Reguli de comportament in situatii de dezastre

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Este o chestiune care, cred eu, depaseste cu mult, prin impact, agitatiile sterile ale asa-zisilor vizionari de duzina si a celor ce se agita zilnic sub pretext ca "vine" nu stiu ce, dar care nu se jeneaza sa pretinda ca ei nu au nevoie de educatie seismica. Ba eu ii contrazic si imi permit sa spun ca este necesara educatia populatiei, inca de la varste fragede, fiindca un cutremur, mai mic sau mai mare, pana la urma tot va veni, mai devreme sau mai tarziu.
In acest sens, va invit, pentru inceput, sa parcurgeti un material referitor la proiectul ROEDUSEIS-NET (Reteaua Seismica Educationala din Romania), proiect lansat de Institutul National de CD Pentru Fizica Pamantului, INCERC, Universitatea Babes-Bolyai si alti parteneri. Speram ca acest proiect sa atinga una dintre zonele critice ale populatiei, anume generatia scolara, care nu a prins nici macar un cutremur de magnitudine 6 (copii nascuti dupa 2004). Ii multumim foarte mult lui Ioan pentru contributie. Apropos, vom crea si zona de forum cu Intrebari si Raspunsuri (stie despre ce e vorba :D). Cititi fisierul atasat.
 

Atașamente

  • Newsletter ROEDUSEIS nr1.pdf
    1,9 MB · Vizualizări: 13
Va invit sa cititi materialul atasat, care se refera la o serie de reguli care ar trebui urmate in situatia producerii unor fenomene generatoare de riscuri ridicate pentru sanatatea si siguranta populatiei, nu doar cutremure. Ii multumim inca o data lui Ioan pentru contributie. Ceea ce trebuie sa retina lumea este ca aceste fenomene se produc cu o frecventa mai mare sau mai mica, iar oamenii trebuie sa cunoasca un minim necesar pentru a-si proteja viata, sanatatea si bunurile. Cititi fisierul atasat. Vom mai reveni pe tema asta.
 

Atașamente

  • reguli de comportare si masuri de protectie in caz de dezastre.pdf
    100,3 KB · Vizualizări: 16
Discutand despre educatia seismica a populatiei, ar trebui accentuat in special pe zona generatiilor tinere, care nu au prins nici un cutremur semnificativ. De exemplu, generatia anilor 2000, cei nascuti in jurul anului 2004 si dupa, care include copii care nici macar nu stiu ce e aia cutremur. Japonia are un sistem foarte consistent, care include si o parte practica importanta, in care copiii sunt obisnuiti cu miscarea pamantului...ati vazut doar ce simulari fac.
In Romania, din pacate, desi o astfel de pregatire este strict necesara, lucrurile nu au mers pe cat de bine s-ar fi putut. Totusi, sub egida unor institutii cu responsabilitati in domeniul constructiilor, al educatiei, au fost editate mai multe materiale, diferentiate pe categoriile de varsta/ciclurile de invatamant ale elevilor. E un inceput. Voi posta aici o serie de materiale, pe care le putem comenta ulterior. Va invit sa le consultati si sa le descarcati, chiar sa le diseminati mai departe, chiar daca ele sunt adresate direct institutiilor de invatamant, scolilor si liceelor. Dar credem ca ele sunt utile tuturor celor care au in familie elevi, reprezentanti ai generatiei celor care nu au simtit nici un cutremur semnificativ (macar un 6,0...).
Incepem cu un material elaborat in cadrul unui Parteneriat intre autoritatea responsabila din domeniul constructiilor (minister, la vremea aceea) si ministerul educatiei. In material sunt mentionati responsabilii de proiect, membrii colectivelor de elaborare a materialului respectiv. Materialul este dedicat elevilor din ciclul primar, clasele I-II (Recomandari pentru elevii din invatamantul primar).
Materialul include explicatii succinte, la obiect, insotite de imagini/postere relevante pentru subiect. Va invit la comentarii pe marginea lui, si, cum spuneam, il puteti descarca sau consulta de aici, dupa preferinte. Voi continua ulterior cu alte materiale din acelasi grup.
 

Atașamente

  • Clasa I & II.pdf
    4,2 MB · Vizualizări: 11
Proiectul este in desfasurare si chiar la pagina INCDFP se lucreaza inca.
Dar va pot pune la dispozitie continuarea :
 

Atașamente

  • Newsletter ROEDUSEIS nr2.pdf
    756,8 KB · Vizualizări: 9
Avem aici materialul cu educatia si protectia elevilor la cutremur, partea a doua, consacrata elevilor din ciclul primar, clasele a treia si a patra. Va invit sa cititi, descarcati, comentati si diseminati...
 

Atașamente

  • Edu. la cutremur 3-4.pdf
    13,5 MB · Vizualizări: 7
Buna, ma numesc Tataru Dragos si coordonez din partea INFP proiectul ROEDUSEIS. Pentru orice intrebare si lamurire va stau la dispozitie.
Proiectul e abia la inceput iar pagina de web e doar provizorie (am cumparat domeniul si am zis ca pana ii dam drumul e pagat sa nu trecem ceva acolo).

Pana acum am lucrat la materialele educative, sunt deja in forma finala, trimise spre a fi aranjate si printate de o editura profi. Nu a fost deloc usor, mai ales ca cei care au lucrat la ele sunt tineri entuziasti, cu bagajul de cunostinte necesare (sper eu:)) dar fara experienta editoriala sau pedagogica. In strainatate asa ceva se face doar in formatul cercetator-profesor-pedagog-grafician-editor. La noi .....am cam jucat noi toate rolurile. Dar fiind primul material de acest gen, in limba romana, eu zic ca e un inceput bun!
 
Multumim mult. Cum spuneam si altadata, pentru orice e loc de inceput, cred ca acest proiect poate contribui la educarea si pregatirea generatiilor de varsta scolara.
Speram ca aceste materiale educative sa fie diseminate la cat mai multe institutii de invatamant din tara. De asemenea, speram ca la un moment dat sa fie insotite si de ceva practica...nu stiu daca la nivelul celor din Japonia, dar orisicum. Fiindca se aduna generatii care inca nu stiu ce e aia cutremur...copii nascuti prin 2004 si dupa, care nu au prins macar un cutremur de 6,0...
 
Sapatamana viitoare incepem seminariile pentru profesori! O luam din scoala in scoala (nu sunt multe dar risipite prin tara) si le prezentam materialele, strangem feedback-uri (sper reale) si facem un plan de viitor pentru colaborarea cu fiecare scoala.

Frica mea este ca totul sa devina steril, pentru ca stiu sigur ca scolile nu au ore libere in curricula, profesori dedicati si gata sa faca si ceva mai mult decat litera cartii (voi vedea daca au), iar elevii din ziua de azi........

Dar asta nu o sa ne opreasca....inca:)
 
Noi va dorim succes oricum, si daca putem ajuta cu ceva, macar la diseminare. Am invitat alti membri ai forumului sa citeasca si sa descarce fisierele, poate au elevi, profesori in familie....prieteni...
 
Materialele sunt sub forma de capitol teorie+plan de lucru+activitati practice. Vor fi instalate si seismografe educationale in scoli si profesorii vor putea sa le arate elevilor inregistrari de la propriile instrumente...sa faca localizari....sa schimbe date cu alte scoli..Ce ar trebui sa urmeze este crearea unei comunitati de interesati/pasionati in ale cutremologiei! Cam ce aveti voi aici dar la un nivel scolar!

Vom trai si vom vedea!
 
Foarte bine asa! Pana la urma, explicatiile trebuie sa fie pe intelesul elevilor respectivi...
 

Atașamente

  • 2quick2quake.pdf
    3,6 MB · Vizualizări: 2
  • cercetari_sectoriale_contr402_faza6.pdf
    927,6 KB · Vizualizări: 3
  • Proiect_de_optional_situatii_de_urgenta.pdf
    291,6 KB · Vizualizări: 2
  • Ce trebuie sa facem in timpul unui cutremur.pdf
    273,8 KB · Vizualizări: 2
  • Ce trebuie sa facem dupa un cutremur puternic.pdf
    274,1 KB · Vizualizări: 2
  • brosura Cutremurele si efectele lor - prevenire si masuri.pdf
    2,6 MB · Vizualizări: 3
  • cutremur_pe_intelesul_tuturor.pdf
    2 MB · Vizualizări: 5
Continui in seara asta diseminarea materialelor educationale adresate elevilor in scopul cunoasterii unor aspecte esentiale privind comportamentul la cutremur. Astazi, partea a III-a consacrata elevilor din ciclul gimnazial, clasele V-VIII. Va invit sa consultati sau/si sa descarcati materialul, de asemenea sa il comentati, sa formulati pareri, sa diseminati mai departe materialul.
 

Atașamente

  • Clasa V & VIII nw.pdf
    12,6 MB · Vizualizări: 10
Materialul corespunzator pentru ciclul liceal.
 

Atașamente

  • Clase Liceu.pdf
    9,9 MB · Vizualizări: 7
Desi cu intarziere, vreau sa-i urez si lui Dragos un bun venit!
Proiectul este un proiect interesant si, cred eu, de mare viitor. Succes!
 
Despre prevenirea incendiilor post-seism.
 

Atașamente

  • Seismul__masuri_de_prevenire_a_incendiilor.pdf
    1,5 MB · Vizualizări: 2
bogdan a spus:
Desi cu intarziere, vreau sa-i urez si lui Dragos un bun venit!
Proiectul este un proiect interesant si, cred eu, de mare viitor. Succes!

Multumesc mult, saptamana viitoare o sa mergem intr-o prima runda de intalniri cu profesorii, o sa va dau un feedback de cum se estimeaza a fi si reactia lor la un astfel de initiativa!
 
Back
Sus