• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Regulile cuprinse in mesajul "Triunghiul Vietii" al lui Douglas Copp va pot pune viata in pericol!

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Atentie! Multe persoane cu intentii bune, precum si mass-media, au inceput sa promoveze regulile cuprinse in mesajul "Triunghiul Vietii" al lui Douglas Copp, mesaj care circula de mai multa vreme pe internet.

Mai multe institutii care se ocupa cu prevenirea efectelor dezastrelor si cu educatia privind riscul seismic au demonstrat in repetate randuri ca aceste sfaturi in loc sa va puna in siguranta, va pot pune viata in pericol!

Ca referinta, puteti citi acest material in format PDF, realizat de Prof. Dr. Marla Petal, director al programului de educatie si pregatire in caz de dezastre dezvoltat de Institutul de Cercetari Seismice, Observatorul Kandilli si Universitatea Bogazici: [attachment=8704:attachment.pdf]

De asemenea, va recomandam sa cititi si Cum sa ne protejam viata la cutremur, cu sau fara “triunghi”?, articol semnat de Dr. Ing. Emil Sever-Georgescu, Seful Laboratorului Evaluarea Riscului Seismic si Actiuni in Constructii la INCERC - INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE IN CONSTRUCTII SI ECONOMIA CONSTRUCTIILOR din Bucuresti.

Anumite sfaturi sunt pertinente, dar altele sunt mai mult decat riscante. Sa analizam aici ce spune Douglas Copp:

1) Oricine care pur si simplu “se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.


Acest lucru nu este in totalitate real. Masinile, prin suspensiile lor, sunt facute sa reziste la cateva tone. Nu intotdeauna oamenii sunt zdrobiti in caz de colaps daca intra sub obiecte rezistente. A intra sub o masa sau birou rezistent este o actiune foarte potrivita in cazul unui colaps partial al cladirii. Probabilitatea de prabusire completa a unei cladiri este aproape de zero, dar o bucata mai mare de tencuiala sau un tavan fals daca iti pica in cap te poate rani. Exagerarea de mai sus(toti care intra sub obiecte mor) mi se pare puerila si foarte putin probabil ca un om de stiinta sa faca o astfel de declaratie.

2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.


Ce te faci insa daca plafonul se prabuseste rupandu-se in bucati? Cum ai siguranta ca o bucata nu va cadea pe tine fara sa se propteasca in obiectul langa care te-ai asezat? Daca obiectul respectiv se va rasturna peste tine? Este foarte periculos sa te asezi langa un obiect mare si voluminos. In caz de cutremur un sifonier, un frigider se pot deplasa sau rasturna. E mai posibil sa mori lovit de frigider sau sifonoer decat din cauza prabusirii cladirii. Prabusirea poate avea loc in cazul unui cutremur extraordinar de puternic, peste 8 grade Richter pe cand un sifonier sau un frigider se pot rasturna si la 6 grade Richter la etajele superioare.

4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului.

Posibilitatea ca plafonul sa se prabuseasca este extrem de mica. Totusi puteti sa va rostogoliti langa pat (nu comporta riscuri la cutremure mai mici de 8 grade) si mi-as permite sa adaug: trageti paturile si pernele peste dvs.

5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si aseaza-te ghemuit in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

Daca apare un cutremur si sari pe fereastra este foarte posibil sa iti rupi mainile, picioarele sau coloana chiar daca sari de la parter. Riscul sa se prabuseasca cladirea este extrem de mic in comparatie cu cel de a-ti rupe ceva atunci cand sari pe fereastra. Acum cativa ani in Turcia a avut loc un cutremur de 5,8 grade Richter. Au fost 27 de raniti, toti din cauza ca au sarit pe fereastra. A iesi prin fereastra este recomandat daca te afli la parterul unei cladiri intr-un restaurant sau magazin care are vitrine mari cu geam cat tot peretele si daca vezi ca ncep sa se sparga geamurile. Atunci poti sa iesi printr-o vitrina unde nu mai este geam.

6) Toti care se pun sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra.

Din nou presupuneri nefondate. Termenul “toti” mi se pare hilar. Nu cred ca mi-ar fi greu sa gasesc o persoana care in 1977 s-a salvat stand in tocul usii intr-o cladire veche.

8. Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fii langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

As reformula: daca vreti sa va cada in cap bucati de tencuiala, ornamente de ciment de la cladirile vechi, bucati de caramida, ghivece de flori, oale de mancare puse la racit pe ferestre, materiale de constructii uitate pe terasele blocurilor, obiecte din balcoane, va invit sa stati langa zidul exterior al unei cladiri. Cine a scris in special paragraful asta e un om cu mintzile complet defecte.

9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele, ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

Chiar toti care au stat in masini au murit? Zau? Nu cred. Este recomandat sa stati in masina fiindca: daca iesiti din masina in timpul cutremurului si alt sofer care conduce pierde controlul si intra cu masina in dvs, muriti mai rapid decat daca ati fi in masina; daca sunt cabluri de curent care pica pe masina si sunteti inauntru, nu va curenteaza fiindca masina este izolata, daca ati fi afara v-ati electrocuta; o masina este facuta sa reziste la impact si la rasturnari: va rezista foarte bine daca pe ea pica pomi, caramizi, semafoare sau semne de circulatie, dar daca acestea ar pica direct pe dvs v-ar putea rani. La noi nu sunt sosele suspendate atat de multe, si chiar daca ar fi asa si v-ati aseza langa masina, cum garantati ca in timpul cutremurului masina nu este impinsa spre dvs daca pe ea pica ceva, si nu va va strivi?

10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.

Din pacate informatia asta este inutila. Ce putem sa facem? sa ne umplem casele de topuri de hartie asezate strategic?

Textul asta e scris cu convingerea ca blocurile se fac praf. Este o presupunere hazardata. La urmatorul seism major probabil se vor prabusi cateva, dar nu vom mai avea imaginea din 1977. A pune viata unui om in pericol din cauza ca il sfatuiesti cum sa se protejeze in cazul prabusirii cladirii mi se pare un lucru inconstient. Cum e posibil sa sfatuiesti sa se aseze langa obiecte mari voluminoase cand acestea se pot rasturna la seisme de pana la 7 grade? Cum e posibil sa sfatuiesti oamenii sa sara pe fereastra?

Cred ca astfel de texte ar fi bine sa fie trecute printr-o prisma de ratiune si judecate la rece lasand deoparte cat de extraordinar este cel care le scrie. Si Hancu este o vedeta, un om de stiinta cunoscut, il stie o romanie intreaga, dar asta nu a facut ca pana acum sa aiba dreptate in nici una din spusele sale. Probabil ca si altii au Hancii lor.
 
Back
Sus