• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

se scufunda? :)

bb0gd4

New member
Înscris
4 Oct 2006
Mesaje
12
Scor reacție
0
atasez o poza... e blocul vecin, identic cu al meu. pare ca se scufunda de la jumatate. intrebarile ar fi doua:

1) sunt 2 blocuri alaturate... sunt legate cumva sau se misca liber unul fata de celalalt?
2)al meu e mansardat doar pe extremitatea dreapta, deci o scara din 4. in conditiile astea, cele doua blocuri lipite...vor vibra la unuson sau se vor bate cap in cap? :p
 
eu nu-mi prea dau seama ce se intimpla, ar trebui o poza dintr-un unghi mai bun. incearca sa faci una chiar din fata, ar fi ineresant de vazut cum arata si in spate
 
din spate arata la fel. in poza asta se vad clar geamurile, cu 0,5m mai jos la scarile 3 si 4 fata de sc 1,2.

intrebarea ramane, sunt 2 blocuri construite unul langa altul, total independente sau sunt legate? in cazul asta cum se misca structura avand in vedere ca al meu e mansardat doar pe coltz? (nu e cel din poza)
 
De obicei chiar si scarile unui bloc se construiesc separate intre ele, cu un spatiu denumit"rost", impartindu-se blocul in tronsoane. Acest rost are rolul de a permite miscarea independenta a tronsoanelor atunci cand are loc un seism, evitandu-se aparitia unor tensiuni in structura daca un bloc ar fi construit dintr-o singura bucata. Poti sa compari cu un tren facut din vagoane separate unul de celalalt. Daca trenul ar fi construit dintr-un vagon si ar trebui curbat, in structura lui ar apare tensiuni care ar duce la rupere. Fiind facut din bucati care se pot misca independent aceste tensiuni sunt evitate.

Nu este risc de ciocnire fiindca diferenta de miscare intre doua tronsoane alaturate este totusi mica. In cel mai rau caz se poate ajunge la avarierea unor pereti de umplutura, dar nu mai mult, cel putin asta s-a observat la cladirile care au trecut prin seismul din 1977.

Deci intre cladiri se lasa un spatiu liber chiar daca acestea par lipite. Ca doua cladiri sa se loveasca foarte puternic una de cealalta trebuie sa suporte o miscare a pamantului complet diferita ceea ce este imposibil avand in vedere ca solul se misca oarecum uniform in timpul unui seism. Singurele diferente de miscare apar de la balansul diferit in cazul unor structuri complet diferite (sa zicem un bloc construit din beton armat monolit si unul din cadre de beton armat) dar efecte de genul asta se observa la cladiri de 10 etaje sau peste 10 etaje, nu la cele de 4 etaje. Mansardarea este totusi facuta din materiale usoare care nu influenteaza decat foarte putin comportarea cladirii la un seism.
 
multumes de raspuns. mansarda de sus pare a avea in partea dej os bca si umplutura din V-ul acoperisului din boltzari. deci greu...cum se comporta portiunea mansardata in opozitie cu cea nemansardata... vom vedea. oricum masa diferita, balans diferit....ceea ce numai bine nu e.
 
Totusi mie mi se pare ca diferenta este si de teren , acolo unde este mai jos blocul si terenul este un pic in panta iar pentru a construi au pus blocul mai jos (fundatia) eu zic ca este din constructie asa (asta este parerea mea de nespecialist) :p
 
Back
Sus