GeoX1
Administrator
- Scor reacție
- 6
Toate prezentarile au fost foarte interesante. As mentiona astazi prezentarea lui Sever care, intre altele, a ridicat serios problema asupra invatamintelor sau lectiilor marilor cutremure din trecut. Stiti ca noi avem un topic Mari cutremure din trecut. In ultima vreme, s-a tot vorbit mai mult despre cutremurele din ultimii 200 de ani (1802, 1838, 1940 si 1977), dar cred ca si din cutremurele mai vechi avem ce invata, fiindca exista destul de multe informatii privind manifestarile lor. Sever a subliniat in special cazului cutremurului major din 1738, seism cu efecte foarte diverse, extinse pe scara larga, efecte care par a fi fost simetrice,atat spre Moldova, cat si spre Muntenia, ba chiar si in Transilvania. Sever a punctat foarte bine aceste aspecte, aratand ceea ce a parut specific acestui cutremur foarte mare (cel mai puternic din secolul al XVIII-lea), creditat cu o magnitudine M[sub]G-R[/sub]=7,4-7,5.
Deci, ce invatam (la modul general vorbind) din cutremurele din trecut ? Dupa cum spunea Sever in prezentare, ar trebui luate in considerare si evenimentele mai vechi, fiindca ele aduc niste informatii valoroase. Cine stie cum va arata viitorul cutremur major vrancean ? Cine stie daca nu va fi ca in 1802-1940, respectiv 1838-1977, ci va fi ca in 1738 ???
Voi reveni asupra acestei probleme la topicul nostru, Mari cutremure din trecut. Deocamdata am tinut sa evidentiez aceasta problema, ridicata in prezentare.
Deci, ce invatam (la modul general vorbind) din cutremurele din trecut ? Dupa cum spunea Sever in prezentare, ar trebui luate in considerare si evenimentele mai vechi, fiindca ele aduc niste informatii valoroase. Cine stie cum va arata viitorul cutremur major vrancean ? Cine stie daca nu va fi ca in 1802-1940, respectiv 1838-1977, ci va fi ca in 1738 ???
Voi reveni asupra acestei probleme la topicul nostru, Mari cutremure din trecut. Deocamdata am tinut sa evidentiez aceasta problema, ridicata in prezentare.