• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Sfanta Maria Mica

Înscris
22 Iun 2007
Mesaje
669
Scor reacție
0
In fiecare an pe 8 septembrie ortodocsii (si nu numai) sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului – sau cum se spune in popor, Sfanta Maria Mica (Sfanta Maria Mare fiind considerata Adormirea Maicii Domnului).

Biblia nu ne povesteste despre acest eveniment, insa anumite scrieri considerate autentice ne ofera mai multe amanunte despre originea si copilaria Mariei.
Tatal ei se numea Ioachim, era din semintia lui Iuda, si era casatorit cu Ana, fiica de preot. Asadar tatal era un urmas al regelui David, iar mama, o descendenta din familia preoteasca a lui Aaron implinindu-se astfel o prorocie prin care se spunea ca Mesia va avea o descendenta atat imparateasca cat si preoteasca.
Insa Ioachim si Ana, desi casatoriti de foarte multa vreme, si inaintati in varsta, nu aveau copii – iar pe acele timpuri acest lucru era vazut ca fiind un blestem din partea lui Dumnezeu, ceea ce atragea si dispretul semenilor lor. Cu toate acestea Ioachim si Ana isi continuau viata lor sperand la un copil.
Intr-una din zile, dupa niste momente triste – Marele Preot de la Templu le refuzase in public jertfa adusa - Ioachim a hotarat sa se retraga pe munte ca sa posteasca si sa se roage lui Dumnezeu, iar Ana a ramas sa se roage in gradina casei lor.
Arhanghelul Gavriil a fost insa cel care li s-a aratat fiecaruia, in parte, vestindu-le ca Dumnezeu va implini rugaciunile lor, binecuvantandu-i cu mult-doritul prunc – prunc ce va fi mult iubit de Dumnezeu.
Si astfel a venit pe lume Maria.


Obiceiuri populare de Sfanta Maria Mica.
In perioada dintre Sfanta Maria Mare si Sfanta Maria Mica inca se mai pot culege ierburile si florile care ar fi bune de leac.
Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului se pazeste prin nelucrare, si totodata indica hotarul astronomic dintre vara si toamna.
Odata cu aceasta zi unele pasari – si indeosebi randunelele - isi iau deja zborul spre tarile calde, iar insectele si reptilele incep sa se ascunda in pamant ceea ce inseamna ca e timpul lucrarilor agricole de toamna.
Alte obiceiuri si practici populare strans legate de aceasta sarbatoare ar fi: semanatul grâului, secarei si al orzului; culesul viilor; batutul nucilor, pentru ca se spune ca asa la anul fac din nou rod; jupuirea cojii de pe ulmi (ce va fi folosita primavara la legatul vitei-de-vie).
E vremea anumitor targuri si iarmaroace.
Se zice ca dupa Sfanta Marie Mica vremea incepe se se strice, anuntand capriciile toamnei, iar frigul isi face tiptil simtita prezenta, de altfel exista si vorba: "O trecut Santamarie, leapada si palarie!" – adica palariile se agata in cui, fiind inlocuite, desigur, de caciuli.
Iar in preajma zilei de sarbatoare oamenii se feresc sa aprinda focul in vatra timp de doua zile - se crede ca acest lucru ar aduce ghinion si boala.
In ziua de Santamarie Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor.
Se mai zice ca femeile care isi doresc prunci e musai sa mearga in ziua de sarbatoare la biserica si sa se roage din tot sufletul, precum au facut-o Ioachim si Ana; la fel si femeile deja insarcinate intrucat Maica Domnului le va ajuta sa aiba nastere usoara.
In fiecare camin e bine sa existe macar o icoana a Maicii Domnului, iar in ziua de Santamarie candela sa arda fara oprire.

In aceasta zi peste 2 milioane de romani isi serbeaza onomastica, asa ca sa le uram si noi viata indelungata si imbelsugata, cu multa fericire!

Surse info:
www.crestinortodox.ro
www.maicadomnului.ro
 
Back
Sus