• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Sfaturi pentru calatoria cu autoturismul pe timp de iarna

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Inainte de a pleca la un drum intre localitati pe timp de iarna acordati atentie sfaturilor urnatoare.

Nu lasati rezervorul sa se goleasca mai mult de jumatate. De fiecare data cand aveti ocazia faceti plinul. Planificati-va calatoriile pe timp de iarna cu atentie. Informati-va asupra starii drumurilor pe care planificati sa mergeti. Ganditi-va dinainte la o ruta ocolitoare in cazul blocarii unor drumuri nationale sau locale. Calatoriti intotdeauna ziua si daca este posibil luati inca o persoana cu dumneavoastra. Daca trebuie sa calatoriti pe timp de viscol folositi transportul public, de preferinta trenul. Imbracati-va cu haine calduroase. Pregatiti in masina provizii de apa si mancare. Este bine sa aveti la dumneavoastra ciocolata, batoane energizante si cateva sticle de apa. Pregatiti-va lanturi pentru zonele periculoase. Verificati la un service auto: bateria, dezaburirea geamurilor, lichidul de parbriz, sistemul de aprindere, termostatul, farurile, franele, aeroterma, nivelul de ulei.

Kit-ul de iarna pentru masina: lanterna si baterii de rezerva, trusa medicala, briceag, medicamente necesare pasagerilor, paturi, saci de dormit, ziare vechi, pungi de plastic, chibrite, ciorapi, caciula, haine de rezerva de iarna, un mic sac cu nisip, carti de joc, o bucata de material textil viu colorata, frcte si alune ambalate in conserva (compot si alune la cutie), desfacator de conserve, apa plata.

In cazul in care viscolul v-a blocat pe drum, departe de ajutor, in masina

Ramaneti in masina. Nu parasiti masina decat daca vedeti ca sunt persoane care va pot ajuta la mai putin de 80 m. Agatati o bucata de material textil viu colorata de antena radio, si ridicati antena cat se poate de mult. Ocazional porniti motorul pentru a va incalzi. Porniti motorul 10 minute / ora avand aeroterma pornita. De asemenea, porniti farurile si avariile atunci cand motorul este pornit.

Acordati atentie pericolului de otravire cu monoxid de carbon. Mentineti teava de esapament curata, sa nu fie astupata de zapada. Din cand in cand deschideti putin geamul pentru a aerisi. Urmariti aparitia unor semne de degerare sau hipotermie. Faceti exercitii usoare pentru a va pastra o buna circulatie sanguina. Bateti din palme si miscati mainile si picioarele din cand in cand. Incercati sa nu stati in aceeasi pozitie prea mult timp. Daca sunt mai multe persoane in masina, dormiti cu randul. Pentru a va incalzi, stati unul in bratele celuilalt. Imbracati-va calduros si folositi ziarele vechi, hartile, sau husele de la scaune pentru a izola masina.

Evitati epuizarea fizica. Vremea rece oboseste inima. Eforturi cum ar fi cel pentru curatarea zapezii sau impingerea masinii pot duce la atac de cord sau agravarea unor probleme cardiace existente. Beti apa suficienta pentru a nu va deshidrata. Nu iesiti afara in vant. Un vant puternic combinat cu o temperatura apropiata de 0 grade poate avea acelasi efect cu o atmosfera linistita dar mai rece cu 20 de grade.

Degeratura este o reactie severa a organismului expus la frig. Ranile provocate prin degerare sunt distrugeri permanente ale tesuturilor. Pierderea sensibilitatii si o paloare a degetelor, nasului sau chiar a lobilor urechii pot fi simptome de degerare. Hipotermia apare in momentul in care temperatura organismului scade sub 35 de grade. Simptomele hipotermiei includ tremuraturi necontrolabile, vorbire lenta, pierderi de memorie, greata. Daca suspectati ca o persoana sufera de degeraturi sau hipotermie incepeti sa incalziti incet bolnavul si apelati imediat serviciile medicale de urgenta. Incalziti intai trunchiul bolnavului. Folositi caldura proprie a dumneavoastra daca este necesar. Picioarele si mainile trebuie sa fie ultimele care vor fi incalzite deoarece stimularea membrelor poate aduce sange rece catre inima si poate duce la atac de cord. Imbracati bolnavul cu haine calduroase si uscate si inveliti-l cu o patura.

Niciodata nu dati unei persoane pe care o suspectati ca sufera de degeraturi sau hipotermie bauturi care contin cofeina sau alcool. Cofeina, un stimulant, poate mari pulsul si poate agrava efectele pe care frigul le are asupra organismului. Alcoolul poate incetini inima si de asemenea ar putea agrava efectele frigului asupra organismului.
 
Referitor la masina, as face niste precizari, sfaturi:
- Masina sa fie dotata cu anvelope de iarna, ajuta f mult anvelopele de iarna; sunt situatii in care masina cu tractiune pe o punte cu anvelope de iarna au putut urca rampa, iar masina 4x4 cu anvelop e de vara nu a putut urca.
In plus anvelopele de iarna nu sunt utile doar pe zapada, gheata, etc, ci si pe asfalt uscat , atata timp cat temperatura este sub +7 grade C.
PS. Masina sa fie dotata la toate 4 roti cu anvelope de iarna, nu numai pe o punte (conteaza f mult la franare, la stabilitatea in viraje, etc.).
- O lopata e foarte utila pt a indeparta zapada din jurul masinii.
 
Sa ma laud si eu putin: mi-am echipat masina cu anvelope de iarna, mi-am cumparat o lopatica din aceea pliabila (ca cea de armata, lileman)....astept zapada.:)
 
Se pare ca vine zapada luna viitoare.
Oricum ii va prinde nepregatiti pe cei de la dezapezire.
In fiecare an este asa.
Barca ti-ai cumparat caci este pericol de inundatii :)
Eu imi cumpar un colac cu maimutoi :biggrin:
 
Back
Sus