• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta alimentara

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Alerta europeana cu privire la un ulei de floarea-soarelui contaminat provenind din Ucraina

Comisia Europeana a declansat o alerta dupa ce in mai multe state membre au fost descoperite loturi - care proveneau din Ucraina - de ulei de floarea-soarelui contaminat cu hidrocarburi, a anuntat o purtatoare de cuvant de la Bruxelles, transmite AFP.

Realitatea
 
...ulei de floarea-soarelui contaminat cu hidrocarburi...
Stiti cum se face uleiul?

1. Se strivesc semintele pentru extragerea uleiului presat la rece, calitativ superior. Asta ghicim cu totii.

Dar restul de ulei cum se scoate?

2. Se spala resturile cu neofalina. Uleiul ramas se dizolva in neofalina.
3. Prin amestecul de ulei si neofalina se sufla abur. Neofalina se evapora in proportie de, teoretic :hypocrite:, 100%. Din ulei, tot teoretic, cica nu se evapora nimic.
4. Neofalina recuperata se recircula. Apa la fel.

Nota: exista pierderi de neofalina.
 
Ca sa intaresc ceea ce zicea Iepurila. Am gasit pe un site referitor la tehnica de productie a uleiurilor de consum:

Daca ne referim la tehnologie, exista doua tipuri de materii prime. Unele sunt bogate în uleiuri (semintele si fructele), iar uleiul se obtine prin presare (uleiul brut de presa). Din ceea ce rezulta în urma presarii, sansa, în cazul maslinelor, si brokenul, la floarea-soarelui, uleiul se extrage cu solvent, un produs din industria petroliera, care nu lasa gust si miros în produsul finit, în conditii de securitate foarte bine puse la punct. Soia, în schimb, nu se poate presa si se extrage direct cu solvent.

Uleiul care se obtine prin presare este, din multe puncte de vedere, mai bogat în vitamine, în arome, în anumite componente naturale, care îl fac mult mai indicat pentru nutritia umana. Sunt produse dietetice, care contin acei acizi grasi esentiali sau acizii grasi omega-3 si omega-6, cu rol foarte important în organism: participa la alcatuirea tesuturilor, asigura necesarul energetic, sunt vectorul de utilizare a vitaminelor liposolubile: vitaminele E, K si D.

Evident, nici un sistem de securitate nu este infailibil.
 
Daca \"Siguranta alimentara\" se refera si la siguranta asigurarii oamenilor cu alimente, atunci e un articol interesant la BBC:

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/04/080414_pret_alimente.shtml

Citez cateva fragmente:

\"Dacă preţurile la alimente vor creşte în ritmul de acum, atunci consecinţele asupra populaţiei din muşte ţări - inclusiv Africa dar nu numai - vor fi groaznice.\"

\"În ţările mai puţin dezvoltate, criza se resimte mai ales în rândul săracilor şi a început să provoace nu doar tensiuni sociale ci şi foamete şi nesiguranţă.\"

Mai multe la:

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/04/080414_pret_alimente.shtml
 
Pericol! Peste 130 tone de carne de porc contaminată cu dioxină au intrat în România

Peste 130 tone de carne de porc contaminată cu dioxină au intrat în România în ultimile trei luni, a declarat a declarat miercuri vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak.

Realitatea

Mai mancati purcel ??? ;)
 
Avem noroc la Buzau cu producatorii locali autorizati de DSV, care ne-a recomandat sa cumparam de la ei pana verifica la supermarketuri!
 
;) In Irlanda s-a raportat acum 4 zile ca este o problema, si si-au rechemat toata cantitatea.
In Ungaria s-a raportat astazi ca eveniment HazMat. ei au probleme cu 43.1 tone, care s-au prelucrat in 77 tone bunuri, din care 57 deja sunt in magazine...
 
Sa nu uit... s-a declatat si la noi hazmat... doar la Cluj ;)
 
Nu stiu cat este de adevarat, dar zvonurile de pe Net spun ca daca mananci zilnic timp de o luna de zile carne de porc infestata cu dioxina, abia atunci apar simptomele de imbolnavire!
 
ma indoiesc ca ar fi asa. in cantitati oricit de mici, dioxina provoaca probleme, plus ca se elimina foarte greu.
 
Am scăpat de carnea cu dioxină. S-a mâncat

Autorităţile române raportează că doar o mică parte din cele 130 de tone de carne contaminată intrată în ţară a fost recuperată, în vreme ce restul cantităţii probabil că a fost consumată.

Cotidianul
 
la cat si la ce mananca romanul, dioxina nu cred ca reprezinta o problema. precis s-a dizolvat-o in tuica/rachiul/rachia/turtul/horinca/vinarsul/palinca/\"pufoaica\" etc., aghiazma romanului de fiecare dimineata sau seara...
dar ceea ce e mai grav, anunturile acestea fac sa creasca iar preturile si cineva are iar de castigat un morman de bani de pe urma lor! la fel a fost si cu gripa aviara cand, chiar daca au fost platite despagubiri, tinta a fost atinsa, multi si-au vazut gospodariile goale si au devenit dependenti de reteaua de pui congelati!
 
Citeam astazi datele meteo la nivel de Europa. Seceta mare.
Nu stiu de ce, dar am impresia ca va creste simtitor pretul cerealelor.

Bogdan
 
Back
Sus