• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

Buna ziua

O intrebare daca imi permiteti. Locuiesc intr-un loc terminat de construit in iunie-iulie 1978 stiu ca a fost inceput in toamna-iarna 1977 si nu stiu daca a fost conceput dupa vechi norme sau daca a fost recalculat sa zic asa. Este din prefabricate constrctie de 10 etaje si adresa nada Florilor Nr 2, sector 2, zona Doamna Ghica.

Va multumesc anticipat
 
Arhi Tect a spus:
Statul nu dadea banii chiar asa de usor cum cred unii acum. Dar la vorbe mari multi eram mesteri...

NU se pot construi insa lucruri indestructibile, cel putin nu pe Terra.
 
Nu, nu era asa mecanismul financiar. Statul finanta constructia, chiar daca apartamentele erau destinate vanzarii. Viitorul proprietar nu putea dispune de puteri in a modifica proiectul si devenea proprietar dupa receptionarea lucrarilor. Este foarte adevarat ca unii viitori proprietari cadeau la mici aranjamente cu mesterii, de ex. sa le puna la loc faianta si gresia care era furata (platind-o eventual inca o data!) sau sa le faca tacit anumite modificari, dar asta nu avea caracter oficial si nici legal. Despre structura de rezistenta insa nici nu se poate pune problema ca viitorii proprietari ar fi avut cum sa o imbunatateasca!
A garanta rezistenta insemna si atunci (si inseamna si acum) exact asta: a respecta normativele de proiectare existente in vigoare la momentul elaborarii proiectului si nimic mai mult. Un proprietar privat poate sa ceara acum proiectantului sa asigure constructia la un nivel superior celui minim prevazut de normativ (exista mai multe categorii de importanta pentru constructii, pentru care se iau coeficienti de siguranta diferiti in calcul). Dar Statul Roman dinainte de 1989 nu avea cum sa faca acest lucru decat cu derogare speciala, si acest lucru s-a intamplat la cladiri de locuinte DOAR pentru blocurile de pe Magistrala Victoriei Socialismului (Unirii de azi), care sunt singurele din Romania proiectate in mod intentionat cu nivel de asigurare antiseismica superior celui prevazut la acel moment de legislatia comunista. Deh, de aici se vede ca stia statul ca riscul seismic nu este acoperit cum trebuie prin normativele ce le emitea...
Ba chiar erau mai competenti si mai bine intentionati arhitectii si inginerii de dinainte, asta sustineam si eu, nu stiu ce te face sa crezi contrariul. Problema era ca efectiv nu aveau cum sa mareasca semnificativ rezistenta, decat daca se mareau si costurile de executie. Iar costurile de executie era obligatoriu sa se incadreze in plafoanele legale, nu exista absolut nici o exceptie in acest sens. Din acest motiv, de multe ori se ajungea dupa 1977 la finisaje proaste sau incomplete, sau la neexecutarea amenajarilor exterioare prevazute, pentru ca nu ajungeau banii normati pentru structura de rezistenta nici macar la nivelul minim antiseismic. In aceasta situatie, trusturile de constructii deturnau pe raspunderea lor din banii de finisaje si amenajari exterioare, pentru a putea termina structura de rezistenta la acel nivel minim de asigurare. Bineinteles ca se cunostea aceasta problema pana la cel mai inalt nivel, dar nu se lua nici o masura. Asadar, nici vorba de asigurare suplimentara - abia daca se putea satisface cu banii disponibili (plus cei eventual deturnati) nivelul de asigurare minim prevazut prin proiectul autorizat si verificat amanuntit de banca, proiect care era detaliat pana la ultimul kg de otel-beton.
 
Buna ziua,

Intentionez sa achizitionez un apartament intr-un bloc de 4 etaje construit in anii 68-69, bloc de CARAMIDA, reabilitat termic. Este in zona dristor, strada segovia, etaj 1/4. Am tot incercat sa gasesc mai multe informatii despre riscul ca un astfel de bloc de caramida sa se darame la un cutremur mai mare, insa dupa cum bine stiti, exista multe pareri pro si contra. Din cate am mai citit aici pe forum, am inteles ca riscul major nu ar fi ca intreaga cladire sa se darame, ci mai degraba ca peretii de caramida sa mai cedeze si sa se sparga, insa structura sa ramana totusi in picioare. Blocul pare intr-o stare foarte buna (foarte ingrijit si pe interior), am vorbit si cu o vecina, am fost si la subsol unde nu exista practic umezeala (proprietara tinea carti in boxa de la subsolul blocului). Fiind o investitie mare, as vrea ca macar sa o fac fiind informat cat mai mult posibil.

Imi poate cineva cu mai multa experienta sau cineva de specialitate da o parere/un sfat?

Va multumesc cu anticipatie !
 
Back
Sus