• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta blocurilor

desigur. poate m-am exprimat eu gresit. nu la executia efectiva ma gandeam, ci la modificari.... sa spunem voite, adica stiute. de tipul: desi placile prefabricate trebuiau armate cu fi14, sa se fi bagat fi12, ca tot e democratie.... etc. sper ca m-ati inteles. la abateri de acest tip ma gandeam, nu efectiv de executie pe santier (cofrari...etc)
 
vnita a spus:
desigur. poate m-am exprimat eu gresit. nu la executia efectiva ma gandeam, ci la modificari.... sa spunem voite, adica stiute. de tipul: desi placile prefabricate trebuiau armate cu fi14, sa se fi bagat fi12, ca tot e democratie.... etc. sper ca m-ati inteles. la abateri de acest tip ma gandeam, nu efectiv de executie pe santier (cofrari...etc)
Propaganda de stat din 1977 si post-1977 au creat un fel de mit urban in privinta bunei rezistente a blocurilor socialiste, in raport cu cele interbelice, desi s-au prabusit atunci in Bucuresti si in tara un numar suficient de constructii noi pentru a pune macar un semn de intrebare. Era si convenabil un astfel de mit. Partea de adevar este ca stiinta si tehnica au progresat inevitabil si astfel s-au creat treptat premize pentru proiectarea unor constructii mai bine adaptate si la cutremur. Si in proiectare, dar si in executie au lucrat si lucreaza insa oameni, dintre care unii sunt mai priceputi si responsabili, in timp ce altii sunt acolo doar pentru bani. Situatii de genul "punem fier de 12 pentru ca nu avem momentan fier de 14 si termenul de executie trebuie respectat" au fost foarte numeroase si inainte de 1990, as zice chiar incredibil de numeroase si tolerate de conducatorii politici. In general, existand insa atunci frica de control si de organele de cercetare, cei care dispuneau pe santier pe propria raspundere inlocuirea unor materiale de care depindea rezistenta, o faceau de cele mai multe ori luandu-si toate masurile de siguranta, respectiv recalculand sectiunea totala de armare rezultata pentru a nu diminua procentul minim etc. Sigur ca pana la urma era o risipa si de altundeva trebuia redus ceva, apoi mai multe armaturi mai subtiri insemna mai putin loc pentru beton, dificultati de patrundere si omogenizare, mai ales cand dotarea pentru vibrare era precara si timpul scurt. La fel, cand se foloseau armaturi de diametre mai mari decat cele din proiect apareau probleme si mai grave, caci nu poti lasa campuri nearmate mai mari, aparea inghesuiala din nodurile structurii si neacoperirea suficienta cu beton. Nu vreau sa mai amintesc de intreruperile accidentale de turnare, de cofrarea defectuoasa, de lucrul la temperaturi improprii... Nerespectarea proiectului de executie, a tehnologiilor omologate si a caietelor de sarcini este un sport national la romani, care nu numai ca nu a disparut, dar se amplifica odata cu trend-ul evident de voita subfinantare salariala a angajatilor din Romania.

Imi vine greu sa cred ca, dupa 1990 si mai ales in ultimii ani, cand practic controlul in constructii a devenit ceva ultra-formal si nu de putine ori parte a mecanismelor subterane de generare de castiguri necuvenite, calitatea constructiilor ar putea fi mai buna. Sigur, normativele de proiectare sunt mult mai bune, dar un normativ in vigoare nu inseamna ca este si respectat. Costurile reale cu care se ridica o cladire in mediu privat nu mai sunt transparente, teoretic si legal pot fi oricat de mici si nimeni nu poate fi tras la raspundere. Multe blocuri au ca beneficiari "in acte" obscure persoane fizice, unele trecute de 70 de ani, evident marionete in spatele carora stau alte interese. Apare suspiciunea ca, in pretul de cost, cheltuieli legitime legate de asigurarea calitatii, de respectarea proiectului si tehnologiilor sunt inlocuite treptat cu facturi umflate care reprezinta doar spalare de bani sau cheltuieli cu coruptia locala. La toate se adauga lipsa din ce in ce mai mare de ingineri proiectanti, verificatori, experti, dar si de muncitori calificati (real calificati). Invatamantul de specialitate fie s-a redus, fie este ocolit de tineri din cauza raportului tot mai prost dintre salarizare si raspunderile legale implicate.

Lucrurile nu s-au simplificat nicidecum si domeniul constructiilor are proasta reputatie de a fi - pe langa nr. 1 in accidentele grave de munca - si nr. 1 in deturnari de fonduri. Dar fiecare santier isi are propria lui istorie si nu putem si nici nu avem dreptul sa generalizam.
 
Buna ziua.
Am in mare parte topicul dar nu am gasit decat o referire la un bloc din militari de la nr 59, bl 10a dar nimic relevant. Din ce am inteles a fost dat in folosinta in 1977. Stie cineva daca e ok sau nu blocul sau de unde as putea obtine mai multe info ? Multumesc frumos !
 
Tin sa mentionez ca pe sub placa aceea de beton trec teviile de apa ale blocului cu 10 nivele.
viu1458931358e.jpg
opt1459329470l.jpg
289ddu9.jpg
 
Back
Sus