• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Siguranta mansardarii blocurilor vechi 1960 - 1975

localintruder

New member
Înscris
20 Mai 2009
Mesaje
74
Scor reacție
0
Ce parere aveti despre mansardarea blocurilor vechi, sa zicem cele terminate intre 1960 si 1975? Discut aici de blocurile proiectate inainte de noile norme antiseismice introduse dupa 1977.

Merita riscul?

Opinia mea este ca de cele mai multe ori ( nu in tot cazul ) este o dovada de imprudenta pana la inconstienta din partea celor care initiaza si accepta astfel de actiuni pentru blocurile in care stau si care sunt facute inainte de 1977.

Argumentele mele contra mansardarii blocurilor facute inainte de 1977 :

-blocurile nu au fost proiectate pentru un etaj - doua - chiar trei in plus si nu au fost calculate cu asemenea greutate in plus ( adica la o sarcina mobila atat de mare ) iar de multe ori nici autorizatie nu au pentru mansardare dar totusi lucrarea se face ( in Iasi sunt exemple destule ), deasemenea conteaza si posibilele defecte ascunse ale cladirii sau erorile de proiectare/greselile de executie care nu se pot observa la o expertiza ochiometrica a cladirilor asa cum se face deobicei la mansardari o expertiza ca la carte implica costuri de cateva mii de euro pentru un singur bloc si implica analize si masuri care nu se iau deobicei, probe de beton, desfacerea armaturilor, probe video, reintocmirea proiectului cladirii pe baza noilor informatii si considerand uzura imobilului.

-se vehiculeaza ideea ca orice bloc are de suferit dupa un seism major ca cel din 1977 de la foarte putin la foarte mult si deci construirea in plus pe acel bloc nu aduce nimic bun pentru structura in vederea seismelor pe care cladirea invariabil va trebui sa le suporte in viitor

-punem la socoteala in plus uzura betonului si a armaturilor, a imbinarilor, a starii tehnice generale a cladirii si vechimea cladirii iar in 30-50 de ani cladirea imbatraneste iar subsolurile stau de multe ori zeci de ani inundate in apa ( subsolurile tehnice )

-punem la socoteala si modificarile autorizate/neautorizate din apartamente care, chiar daca nu reprezinta elemente de rezistenta se pare ca pot avea un rol ajutator pentru structura in caz de seism chiar daca nu este o regula ( pe de alta parte pot si usura greutatea cladirii )

-consideram ca, firma care face lucrarile de mansardare realizeaza si inspectia tehnica a cladirii pentru a decide daca se poate construi in plus sau nu ( dar fiecare intuieste ca expertiza cladirii inseamna ca firma isi asuma responsabilitatea deciziei construirii dar nu cred ca urmareste siguranta absoluta a cladirii in defavoarea profitului contractarii lucrarii ) plus ca dupa ce, Doamne fereste, la seism cladirea se prabuseste din pricina greutatii aditionale necalculate si a imbatranirii cladirii, raspunderea pe care firma si a asumat o nu valoreaza nici o ceapa degerata pentru locatarii prinsi sub daramaturi

-consideram pe langa greutatea constructiei etajului/etajelor in plus si greutatea mobilierului noilor locatari, greutati care se adauga in partea superioara a cladirii ceea ce pentru mine nu miroase deloc a bine fiindca ma gandesc (fara sa am nici o pretentie de specialist ) ca structura de rezistenta a cladirii este mai solicitata decat daca am adauga cumva aceeasi greutate la etajele de jos - asta in timpul seismului.

-marea majoritate a cladirilor astora sunt si asa neintretinute iar mie mi se pare un risc inutil construirea in plus

-cred ca mai am argumente

Care sunt opiniile voastre tehnice sau nu?
 
eu una sunt in total acord cu tine.
cei care sustin aceste mansardari zic insa ca materialele moderne sunt mai usoare si astfel contributia unui etaj in plus nu este foarte importanta. eu una ma indoiesc ca e chiar asa. si, fiind o structura discontinua si neomogena, oare nu ar putea fi in pericol chiar etajul adaugat?
 
Ba cred ca ar putea fi in pericol. Nu de putine ori vedem la stiri si citim pe internet ca furtunile de vara matura mansarde ( de cele mai multe ori neautorizate ) construite mai mult sau mai putin responsabil si care, nu de putine ori se soldeaza si cu victime omenesti nu doar cu pagube materiale. Iar daca o furtuna de vara poate sa dea jos o mansarda facuta cu mai putin simt de raspundere, ma intreb ce poate sa ii faca un seism de 7,2 +...
 
Sever ce parere ai despre incarcarea structurii de rezistenta a blocurilor vechi ? Construirea de etaj/etaje aditionale necalculate la proiect dar si prin faptul ca blocul este oricum degradat, imbatranit la structura de rezistenta prin diferite tipuri de factori cunoscuti dar si prin influenta seismelor majore asupra structurii de rezistenta.

M-as bucura sa aud si parerea altor ingireri structuristi nu doar a lui sever:)
 
In cazul celor pre-1977 sau si mai rau pre-1960, este foarte discutabila ideea, oricum in destule cazuri va reiesi necesara mai intai consolidarea, posibil chiar si la fundatii, asa cer reglementarile, sa se faca expertiza mai intai la cutremur si la vant (chiar exista norme). Dar la noi, dupa cum sunt unii obisnuiti sa dea rasol, cine stie ce iese. Nu se poate apuca oricine sa faca asta, mai ales in zone seismice.
 
Expertiza la vant se face si pentru structurile mici de intaltime ? Sa spunem sub regimul de inaltime 20 de m?
Eu nu cred ca s-a facut undeva in tara vreodata mansardarea unui bloc construit inainte de 1977 impreuna cu consolidarea imobilului de la fundatii in sus mai ales in zonele afectate seismic din tara. In Iasi, cu mana pe inima va zic sa se face la nimereala mansardarea blocurilor ca sa nu va zic ca sunt suficiente situatii de mansardari fara autorizatii de la primarie... Va dati seama ce fel de \"expertize tehnice se fac pentru cutremur\" in aceste situatii.
Sincer sa fiu, eu as fi reticent la idee chiar si la structurile post 1977 si asta fara sa am pretentii de inginer structurist fiindca eu am cu totul alta calificare. Eu sunt de principiul ca daca nu a fost calculata la sarcinile respective nu este indicat a se construi peste si asta doar in zonele predispuse seismelor vrancene puternice. Daca ar fi la Cluj de exemplu, nu as mai fi atat de circumspect. Ca iesean insa, am cu totul alta prere despre practicile curente ale celor din orasul meu.
 
Zona Berceni, Resita, CF2, amaratii aia au acceptat mansardarea la blocuri cu 4 etaje, in schimb li se zugraveste cladirea( fara polistiren), fara nimic.
Mai urca cu 1-3 etaje , eu nu as accepta sub nici o forma pe blocul meu asa ceva, dar uite ca sunt si romani inconstienti care accepta, pt cateva kile de vinarom.
Astia isi merita soarta, pe bune.
 
Mi s-a parut mie ca vad un inceput de mansardare la niste blocuri, bine, in trecere (in 76). Stau si eu prin zona, si am avut drum la piata Resita...Mi s-a parut ciudat sa vad asa ceva taman in zona asta.
 
GeoX, activezi cumva si pe computergames forum?
On topic, alea care le vezi din strada de la troleul 76 se mansardeaza doar 1 etaj, sa vezi ce e in spate la cateva sute de metri.
In feb anul astra, undeva prin Lamotesti( tot Berceni) am fost sa vad niste apart 2 cam cf II, alea de 40mp2 maxim, si cand am ajuns la bloc am vazut mansardat tot blocul cu inca 1 etaj.
Vazand cutiile de chibrit cat sunt de mici, ma refer la apart 2 cam CFII de 38mp2, si fiind toate in zona Berceni SEMIDECOMANDATE si fara balcon, lucruri pe care le urasc, am zis sa vb cu propietarul apart de la mansarda, sa vad ce si cum.
La mansarde se construiesc f putine apartamente, de genul 5-10, depinde cate scari are, ele sunt de 60-100mp2.
Ala de 60mp2 era 30 mii euro, dar etajul 5, fara lift, etc.
Eu doar am vrut sa intreb, nu as fi luat acolo.
Propietarii cutiilor de chibrituri erau f incantati ca le vopseste blocul, dar faza curioasa mansardarea era terminata 100% dar blocul nu fusese vopsit.:55:

Oricum pt cine cumpara la mansarda banuiesc ca nu e asa rau, mai ales daca iei la pret bun, ai utilitati noi, tevaraie, pardoseli, aer conditionat pe tot etajul, etc, chiar ar fi ok.
Dar cand te gandesti cat trebuie sa urci, si poate iti ploua in casa, etc...
Totusi, 30k 60mp2, cu banii astia de pe piata second nu reauseam sa iau decat garsoniera cf II.

Si am vazut si in Militari mansardare la cateva blocuri p+9, nu stiu strada sau zona ca nu am reusit niciodata sa le invat, eu sunt bercenar:D
Apartamentele erau mari alea de sus dar ca in pod, va dati seama, cu acoperis, pereti laterali inclinati usor in jos.
 
reeven, intr-un timp am scris si pe computergames sub numele sorin2006. :55:
 
In situatia in care inclusiv izolarea terasei blocurilor vechi au ridicat probleme si intrebari vis-a-vis de impovararea structurii blocurilor vechi, din anii 60, probabil ca mansardarea lor nu ar fi o idee prea buna.
 
Back
Sus