• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Sisteme de avertizare seismica: principii, aplicabilitate

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Intrebari si raspunsuri referitoare la sistemele de avertizare seismica. Aplicabilitatea avertizarii seismice
 
Stiu ca in acest moment, avertizarea seismica este aplicabila intr-o fereastra de timp destul de scurta, sub un minut.
Se iau in calcul si metode de avertizare seismica pe termen mediu si lung?
Daca da, care?
Daca nu, de ce?
 
Sistemele de avertizare seismica care sint puse in aplicare la noi si chiar in lume sint pentru un timp foarte scurt si se activeaza de catre unda primara a unui seism.
Vrancea a permis punerea in practica a unui EWS doar prin faptul ca aici dispunerea focarelor este cunoscuta si studiata de mult timp.
De asemenea sint cunoscute directiile de propagare a undelor. Specialistii de la INCDFP au reusit sa rezolve problema unui sistem de avertizare aplicind diferenta de timp dintre sosirea undei primare si cea secundara,distrugatoare.(vezi sistemul EWS)
http://www.infp.ro/timp-real/sras
Nu exista "avertizare pe termen lung" ! Aici intram in sectiunea PREDICTII.
 
S-a descoperit pana acum vreun precursor universal al seismelor din Vrancea? Dar din alte zone seismogene?
 
Buna ziua,

Puteti sa imi explicati cum functioneaza SISTEMUL RAPID DE ALARMARE SEISMICA PENTRU INSTALATII PERICULOASE (REWS) implementat de INFP?
Inteleg ca acest sistem se aplica si in domeniu civil la scoli, locuinte etc si ca are in vedere, printre multe altele, si oprirea curentului electric pentru a nu mai permite accesul in instalatii potential periculoase, cum ar fi liftul.
Intrebarea pe care doresc sa o pun este cand are loc oprirea curentului electric?
Inainte ca seismul sa "ajunga" in Bucuresti, atunci cand el a fost detectat?
Concret, exista posibilitatea ca o persoana sa se urce in lift, sa inceapa sa urce si apoi curentul sa se opresca, pentru ca peste 30 de secunde sa "ajunga" si cutremurul?
Sau curentul se va intrerupe numai dupa ce seismul se face simtit?

Ideea e ca, daca simti cutremurul, atunci clar nu te mai urci in lift, sau mai ai o sansa sa cobori in primele secunde ale seismului pana se opreste curentul, insa daca curentul se opreste atunci cand tu inca nu stii nimic, atunci ai toate sansele sa faci cutrenurul in lift.

Multumesc
 
nu stiu daca acest sistem se aplica si lifturilor, dar nu cred.
celelelalte sisteme se inchid imediat ce s-a primit alerta, cu vreo 20 de secunde inaintea sosirii undelor P in Bucuresti
 
Dl Verdes a raspuns la intrebare:
La lifturi nu trebuie implementat acest sistem.Unele lifturi(cele mai noi) au un soft pentru cazurile cand exista o intrerupere de curent mai mare(se seteaza timpul de asteptare), care aduce liftul in deplina siguranta la parter si deschide usile.La cele vechi exista tendinta de a implementa un sistem de automatizare care sa deblocheze franele centrifugale si sa aduca liftul in deplina siguranta la parter in caz de intrerupere de curent.Dar aici este exact problema costului ca si la robinetul care inchide gazele...
 
Astept cu nerabdare aplicatia pentru avertizarea in caz de cutremur de care zicea Costoiu, 30 de secunde iti ajung sa cobori din lift sau sa te pui la adapost.
 
Eu pledez pentru introducerea unor astfel de sisteme, dar numai in conditiile unor campanii serioase de informare si educare a populatiei in caz de cutremur. Pentru ca lumea sa stie ce sa faca, sa nu se arunce orbeste pe scari si sa nu se agite pentru orice cutremur minor sau mediu.
Oricum sunt cam sceptic, si nu din cauza dificultatilor tehnice, solutii adaptate se pot gasi cu putin efort intelectual si material, japonezii si mexicanii cum au facut-o oare ? Sunt sceptic insa in conditiile in care demnitarii si alesii nostri sunt preocupati mai mult pentru propria imagine, clampanesc lucruri care "dau bine", cu largul concurs al ziaristilor amatori de senzational de 2 bani si de alarmisme ieftine, dar nu si de materializarea unor proiecte concrete, bine tintite si fundamentate.
 
alexis709a a spus:
Astept cu nerabdare aplicatia pentru avertizarea in caz de cutremur de care zicea Costoiu
cred ca a si uitat ce a promis
 
Back
Sus