• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Situatia sigurantei constructiilor din R. Moldova

Alex

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
3.226
Scor reacție
95
Un comentariu din Moldova Azi:

Ion DRAGHISTEANU
Cand va testa Vrancea starea constructiilor din R.Moldova?
25 ianuarie 2008

La finele lunii octombrie 2007, dupa ce o explozie a distrus un bloc din Soroca, provocand moartea a 5 persoane, premierul Vasile Tarlev a dispus efectuarea expertizei tuturor blocurilor si a starii instalatiilor si retelelor gaziere din blocuri. In acest scop, conform Agentiei Constructii si Dezvoltarea Teritoriului (ACDT), au fost trimise scrisori la administratorii de blocuri, ceranduli-se informatii privind starea instalatiilor gaziere. Altfel spus, totul este doar la stadiul de acumulare a datelor.

Valeriu Verstiuc, director manager al intreprinderii de stat Serviciul pentru verificarea si expertizarea proiectelor de constructie, o subdiviziune a ACDT, afirma ca fondul locativ din RM \\"nu este asigurat din punct de vedere al starii seismice\\" si ca ca pentru expertiza seismica a blocurilor e nevoie de ani de zile.

Acest fapt ar trebui sa provoace ingrijorare in societate si autoritatilor. Si alti specialistii din domeniu considera ca un cutremur de 6-7 grade ar fi deosebit de periculos, in special pentru capitala.

In general, in domeniul constructiilor si al intretinerii blocurilor construite in perioada sovietica domneste haos. In unele blocuri din Chisinau, cad balcoanele si peretii, ziua-n amiaza mare. Si aceasta fara vreun cutremur. De exemplu, in anul trecut, intr-un bloc cu 16 etaje din str. Iesilor, s-au prabusit 2 balcoane, din cauza ca locatarii le-au supraincarcat abuziv cu constructii din piatra si caramida. Dupa acest caz, dar si dupa multe altele, autoritatile au adoptat o serie de masuri restrictive pentru a stopa efectuarea unor astfel de lucrari. Este insa putin probabil ca acest fenomen sa fi fost stopat.

Conform normelor tehnice, orice constructie trebuie sa se faca numai sub stricta supraveghere a organelor specializate. In realitate, insa, se construieste in continuare haotic si fara a se respecta elementarele norme tehnice si cele de protectie seismica. In ce priveste controlul calitatii constructiilor la nivel national, situatia e greu de apreciat, pentru ca sub lozinca reducerii personalului organelor de control, in unele institutii specializate au ramas doar cativa specialisti care nu pot face fata avalansei de plangeri, daramite sa efectueze controlul calitatii constructiilor.

Oricum, realizarea unei expertize a tuturor blocurilor de locuit din Moldova este necesara in conditiile actuale. In afara de aceasta, se cere si o inasprire a pedepselor pentru lucrarile ce pun in pericol structura de rezistenta a blocurilor.

In Romania bunaoara, proprietarii care demoleaza zidurile de rezistenta din apartamente si pun astfel in pericol soliditatea imobilului sunt pasibili nu numai de amenzi usturatoare, ci si de pedeapsa cu inchisoarea.

Ion Ilies, seful Centrului de Seismologie din cadrul IGS, Ilies spune ca in prezent, in baza unui acord cu primaria capitalei, specialistii IGS efectueaza expertiza selectiva a blocurilor locative pentru a determina rezistenta la un eventual cutremur de proprtii, tinand cont de amplasare, tipul blocului, anul constructiei, inaltime etc. In total va fi testata starea a circa 200 de blocuri. De notat ca circa 40% din suprafata or. Chisinau este calificata de cercetatorii Institutului de Geologie si Seismologie \\"zona cu pericol seismic sporit\\". In anul 2004, Institutul a realizat si o harta de microzonare seismica a Chisinaului potrivit careia zonele cele mai periculoase in cazul unui cutremur sunt terenurile saturate cu apa, in special in apropierea raului Bac, in regiunea centrala a orasului si partea de jos a Botanicii (str. Muncesti). Cele mai putin rezistente constructii sunt cladirile cu cinci etaje, asa-zisele \\"hrusciovci\\", construite in anii 60-70 ai sec XX. De asemenea un mare pericol il prezinta blocurile construite pana in anii \'60, dar si cladirile construite in ultimii ani pe stalpi. Nu este clar daca aceste rezultatele si concluziil ale savantilor vor fi luate in calcul la edificarea unor constructii noi si mai ales la determinarea blocurilor ce necesita lucrari de consolidare. Dl Ilies, sustine, intr-un studiu, ca o serie de deformatii ale constructiilor nu pot fi intotdeauna depistate in cadrul traditionalelor examinari ingineresti. Se cer teste speciale.

Unul dintre specialisti ne-a declarat franc ca ar trebui sa lasam natura sa ne testeze si sa vedem cum ne va fi norocul. Nu se cere mare efort mintal sa propui asa ceva. Intrebarea e ce se mai poate de facut altceva, pana la cutremur. De ce e nevoie de asteptat un asemenea test, daca unele lucrari de consolidare pot fi efectuate azi?
 
Back
Sus